Google - special editions! Εορταστικά & επετειακά σήματα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας D@redevil
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ε? Συμπαθέστατο?! :D

googleorigami_784066619.jpg



Akira Yoshizawa: Το όνομα του Ιάπωνα καλλιτέχνη που γεννήθηκε ακριβώς σαν σήμερα 14 Μαρτίου πριν 101 χρόνια είναι απόλυτα ταυτισμένο με το οριγκάμι ή όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα την χαρτοδιπλωτική.
Το οριγκάμι είναι η τέχνητου διπλώματος χαρτιού. Είναι επινόηση των Ιαπώνων. Το οριγκάμι χρησιμοποιεί το δίπλωμα για την κατασκευή πολλών θεμάτων. Το κόψιμο δεν επιτρέπεται. Το οριγκάμι εξασκούνταν ήδη από την εποχή Edo (1603-1867).Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α


Σήμερα η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον μεγάλο καλλιτέχνη, μετατρέποντας κάθε γράμμα του λογότυπού της σε μία αναδιπλούμενη σχεδίαση, τιμώντας τον καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη αυτή μορφή τέχνης.Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης μετέτρεψε το οριγκάμι από χόμπι για τα παιδιά σε μια σοβαρή μορφή τέχνης και έγινε γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές του στο δίπλωμα χαρτιού.





Ο Yoshizawa γεννήθηκε το 1911 στους γονείς κτηνοτρόφους, αλλά μετακόμισε στο Τόκιο, όταν ήταν μόλις 13, όπου και άρχισε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο εργαλείων.Στις αρχές του '20, προήχθη σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται και συντάκτης origami, μια ικανότητα που είχε αποκτήσει ως παιδί, ως εργαλείο για τη διδασκαλία νεαρότερων εργαζομένων βασική γεωμετρία.


 


Ο Yoshizawa έφυγε από το εργοστάσιο στα μέσα της δεκαετίας του 1930 για να ακολουθήσει το πάθος του για την τέχνη και, για περισσότερο από δύο δεκαετίες, έζησε στη φτώχεια πουλώντας κονσέρβες ψαριών από πόρτα σε πόρτα.


 


Αλλά το 1951, ξεκίνησε τη συνεργασία του με ένα ιαπωνικό περιοδικό σχεδιάζοντας τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου της Ιαπωνίας και αυτό άρχισε να τον κάνει διάσημο καλλιτέχνη.Η δουλειά του έχει εκτεθεί από όλο τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει πάνω από 18 βιβλία για τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Τα σχέδια του ξεπέρασαν τα 50.000 μοντέλα.


 


Το 1983, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο έδωσε το όνομα του στο Τάγμα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μία από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί σε ένα ιαπωνικό πολίτη.


 


Ο Yoshizawa πέθανε από επιπλοκές που προκλήθηκαν από πνευμονία σε νοσοκομείο στη γενέτειρά του, το Τόκιο, το Μάρτιο του 2005.


Πηγή του άρθρου: madata.gr

[offtopic] Κι αν έχω σακατέψει τετράδια στο σχολείο κάνοντας εξάσκηση σε ζωάκια origami! :D [/offtopic]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μαριάννα, το οριγκάμι στα γιαπωνέζικα γράφεται 折り紙 δηλ. κυριολεκτικά διπλώνω χαρτί (ο πρώτος χαρακτήρας είναι το διπλώνω, το μεσαίο συλλαβόγραμα είναι το ρι, ενώ το τρίτο ιδεόγραμμα είναι το χαρτί). Τα μαθήματα γιαπωνέζικων πόυ έκανα με την εκπαιδευτική τηλεόραση είχαν ένα μάθημα αφιερωμένο στο οριγκάμι με όλο το σχετικό λεξιλόγιο κλπ. (Τις λέξεις τις βρήκα στο ελληνο-γιαπωνέζικο λεξικό του Βασίλη Κορακιανίτη)
 
Ωωωοο! :D

Ευχαριστώ πολύ για το tip! Ε, εννοείται ότι δεν το ήξερα (τα γιαπωνέζικα δεν είναι το φόρτε μου! :) )
 
Παρακαλώ πολύ Μαριάννα, εμένα το οριγκάμι...δεν είναι το φόρτε μου!>_< (γιαπωνέζικο smiley!)
 
spring12-hp.jpg

Επιτέλους άνοιξη! Άντε γιατί ο Μάρτης αυτός είναι από τους περισσότερο παλουκοκάυτες ever!
 
^^ Εύγε! (και σε σένα, και στη Google! :D )

Όντως, πολύ ωραίο το Doodle, με το παιδικό να μου φέρνει στο μυαλό κάτι stop-καρέ από παλιά παιδικά (ειδικά ο πελεκάνος και οι πεταλούδες! :) )

Ας παραθέσω και το αρθράκι, για όσους πιστούς:

Πρώτη Μέρα της Άνοιξης σήμερα 20 Μαρτίου και η Google αλλάζει το doodle της βάζοντας στην θέση των γραμμάτων της σχέδια από λουλούδια και έντονα σχέδια και χρώματα που σηματοδοτούν τη νέα όμορφη εποχή του χρόνου!
Η Google σηματοδοτώντας την εαρινή ισημερία, ή την πρώτη ημέρα της άνοιξης, χρησιμοποιεί ένα doodle που βασίζεται σε μελέτη του Marimekko, τη διάσημη φινλανδική εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών με τα πολύ έντονα, φωτεινά, τολμηρά σχέδιά της.

Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης.

Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.

Στην μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά οι τρεις μήνες του βόρειου είτε του νότιου ημισφαίριου ως Άνοιξη, παρόλο που η πραγματική διάρκεια της εν λόγω εποχής είναι 21 Μαρτίου - 21 Ιουνίου και 21 Σεπτεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Στις ισημερίες -όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη- η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (και όχι ακριβώς την ίδια, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος), ενώ στον Ισημερινό το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς από πάνω του. Τη στιγμή ακριβώς που το κέντρο του ήλιου περνάει πάνω από τον Ισημερινό (ο επίσημος ορισμός της ισημερίας), η μέρα θα είναι οριακά μεγαλύτερη από τη νύχτα οπουδήποτε στον κόσμο. Αν ο ήλιος δεν ήταν παρά ένα φωτεινό σημείο στον ουρανό και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα (η οποία καμπυλώνει ελαφρά τις ηλιακές ακτίνες), τότε μόνο, κατά τη στιγμή της ισημερίας, η μέρα και η νύχτα θα ήσαν ακριβώς ίσες (12 ώρες η καθεμία).

Η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή μέσα 24 ώρες περίπου γύρω από τον άξονά της, ο οποίος έχει μια κλίση 23,5 μοιρών. Αυτή η κλίση, σε συνδυασμό με την ελλειπτική ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο σε διάστημα περίπου 365,24 ημερών, δημιουργεί την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών.

Η μέρα, που έχει φθάσει στη μικρότερη διάρκειά της στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει μετά να μεγαλώνει σιγά-σιγά (μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή) και σταδιακά με αυξανόμενο ρυθμό μέχρι την εαρινή ισημερία (οπότε η επόμενη μέρα είναι αρκετά λεπτά μεγαλύτερη από την προηγούμενη). Μετά την εαρινή ισημερία -οπότε μέρα και νύχτα έχουν «ισοπαλία»- η μέρα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά με επιβραδυνόμενο πια ρυθμό, ώσπου στο θερινό ηλιοστάσιο η διάρκεια της μέρας φτάνει στο μέγιστο σημείο της και από τότε αρχίζει σιγά σιγά να μικραίνει.

Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στον Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στον Νότιο Πόλο.

Με βάση το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο, που είχε καθιερώσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας, η εαρινή ισημερία έφθανε κάθε χρόνο 11 λεπτά νωρίτερα, με αποτέλεσμα το έτος 1500 η ισημερία να λάβει χώρα στις 11 Μαρτίου. Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, ο πάπας Γρηγόριος 13oς εισήγαγε το 1582 το λεγόμενο πλέον Γρηγοριανό ημερολόγιο, που είναι ακριβέστερο.

Η ημερομηνία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους ειδωλολάτρες, πολλοί από τους οποίους πραγματοποιούσαν τελετές, ενώ άλλοι επιδίδονται σε δραστηριότητες γύρω από τα αυγά: αγώνες αυγού, κυνήγι αυγών και κατανάλωση αυγών και τη ζωγραφική αυγών. Η Εαρινή Ισημερία Ημέρα είναι εθνική αργία στην Ιαπωνία, μέρα κατά την οποία επισκέπτονται τους τάφους των οικογενειών τους.

Και για μένα, αλλά φαντάζομαι και για πολύ κόσμο, είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου!

Ας έχουμε λοιπόν όλοι μία καλή άνοιξη και μακάρι να έρθει η "Άνοιξη" στον τόπο αυτό!
Πηγή του άρθρου: madata.gr
 
juan_gris-2012-hp.jpg


Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου, πριν 125 χρόνια γεννήθηκε ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος και γλύπτης, Juan Gris και η Google τιμά την ημέρα αυτή με ένα Google Doodle.

Το λογότυπο της Google έχει μετατραπεί σε μία κυβιστική απεικόνιση για την οποία ο Ισπανός ζωγράφος θεωρείται πρωτοπόρος.

Ο Gris γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 23 Μαρτίου 1887. Μετά από τις αρχικές σπουδές τέχνης στην Ισπανία μετακόμισε στο Παρίσι το 1906, όπου έγινε φίλος και σύγχρονων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Ανρί Ματίς, Ζωρζ Μπρακ, Φερνάν Λεζέ, Αμεντέο Μοντιλιάνι και Πάμπλο Πικάσο.

Μέχρι το 1910 είχε αναπτύξει το δικό του στυλ στον κυβισμό. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από οδοντωτές και γωνιακές απεικονίσεις των αντικειμένων ή των ανθρώπων με χρώματα σε απαλούς τόνους.

Με το σημερινό Doodle η λέξη Google περιγράφεται με μουσικά όργανα που είναι πολύ συνηθισμένα στοιχεία της σουρεαλιστικής προσέγγισης του Gris.

Ο Πικάσο είχε θεωρηθεί ως δάσκαλος του και ο ίδιος είναι γνωστός για το πρώτο έργο κυβιστικής που δεν ζωγράφισε ο Πικάσο ή Γάλλος ζωγράφος Ζορζ Μπρακ.

Παντρεμένος με ένα γιο, ο Gris πέθανε το 1927 σε ηλικία μόλις 40 ετών μετά από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

madata.gr
 
Ενδιαφέρον το doodle! Είναι οριακά κοντά στο να το χαρακτηρίσω κι ωραίο, αλλά κάτι με "χαλάει"! :)

jimijoop είπε:
Ο Πικάσο είχε θεωρηθεί ως δάσκαλος του και ο ίδιος είναι γνωστός για το πρώτο έργο κυβιστικής που δεν ζωγράφισε ο Πικάσο ή Γάλλος ζωγράφος Ζορζ Μπρακ.
Εμ, πέστο ντε.... (Πού 'ναι η Kambia!....)

Thanks, Jim! ;)
 
Πείτε με αγράμματο, πείτε με άξεστο, αλλά αυτό το doodle πρέπει να είναι το ποιο άσχημο ever :)
 
:o Ιεροσυλία nkarytia (πλάκα κάνω :) )

H αλήθεια είναι οτι ο κυβισμός δεν είναι και ευκολοχώνευτος
 
Kambia είπε:
:o Ιεροσυλία nkarytia (πλάκα κάνω :) )H αλήθεια είναι οτι ο κυβισμός δεν είναι και ευκολοχώνευτος
O κυβισμός, σαν κυβισμός δεν είναι κακός... Οι σουρεαλιστικές προεκτάσεις του είναι κακές...

Δε μπορώ να δεχτώ ότι θα έχω στόμα, εκεί που ο εγκέφαλός μου περιμένει οπτικά να δει ένα μάτι!... :D
 
D@redevil είπε:
O κυβισμός, σαν κυβισμός δεν είναι κακός... Οι σουρεαλιστικές προεκτάσεις του είναι κακές...
Δε μπορώ να δεχτώ ότι θα έχω στόμα, εκεί που ο εγκέφαλός μου περιμένει οπτικά να δει ένα μάτι!... :D
Άντε παλι... πόσες φορές τα έχουμε πει? :P :D :D :D Τέχνη είναι. Kαι γούστα εννοείται.
 
Ωπ! Ξεχαστήκαμε σήμερα! :D

Mies_Van_der_Rohe-2012-hp.jpg

Μις φαν ντερ ρόε: Η Google σήμερα αλλάζει το λογότυπό της και στη θέση του έβαλε ενα κτίριο από γυαλί και ατσάλι, το Crown Hall στο Illinois Institute of Technology στο Σικάγο, που στεγάζει Κολλέγιο της Αρχιτεκτονικής, για να τιμήσει τον μεγάλο Γερμανό αρχιτέκτονα Μις φαν ντερ ρόε, Mies van der Rohe.
Ο αρχιτέκτονας που σημάδεψε με την τεχνική του τον 20ο αιώνα και όλες τις μεγάλες πόλεις στην Αμερική, γεννήθηκε σαν σήμερα 27 Μαρτίου πριν 126 χρόνια.

Είναι γνωστός για τη χρήση των αφορισμών «λιγότερο είναι περισσότερο» («weniger ist mehr») και «ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες».

Το “Less is more” είναι η άλλη προστακτική του, που οδήγησε στον υπέρτατο ορθολογισμό και στην ψυχρή ομορφιά των χαλύβδινων και γυάλινων δημιουργημάτων του, που πραγματοποιούνται χάρη στην τελειοποίηση της τεχνολογίας, της οποίας ο Μις αποδεικνύεται μεγαλοφυής γνώστης και χρήστης.

Το πάθος του για την λεπτομέρεια φαίνεται στην επεξεργασία του προβλήματος της γωνίας, ενός πανάρχαιου προβλήματος από την εποχή του δωρικού ρυθμού. Επίσης τα κτήρια του χρησιμοποιούσαν σύγχρονα υλικά όπως ο βιομηχανικός χάλυβας και γυαλί για να καθορίσουν τον αυστηρό αλλά κομψό χώρο. Ανέπτυξε την χρήση της εκτεθειμένης δομής χάλυβα και γυαλιού για να εσωκλείσει και να καθορίσει τον χώρο. Προσπάθησε για μια αρχιτεκτονική με ελάχιστα πλαίσια στην δομική διάταξη και σε ισορροπία με την απαιτούμενη ελευθερία του ανοιχτού χώρου. Χαρακτήριζε τα κτήρια του “skin and bones” αρχιτεκτονική.

Ο Ludwig Mies είχε ως στόχο την δημιουργία όχι μόνο ενός νέου αρχιτεκτονικού ύφους αλλά και μιας νέας αρχιτεκτονικής γλώσσας.

Θεωρούσε αναγκαία την δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής που θα ήταν σε αρμονία με την εποχή της, όπως η γοτθική αρχιτεκτονική ήταν την εποχή του πνευματισμού. Περισσότερο από κάθε άλλο μοντερνιστή ο Μις χρησιμοποίησε την φιλοσοφία ως βάση για την εργασία του. Ο Ludwig Mies δημιούργησε ένα επιδρών αρχιτεκτονικό ύφος εικοστού αιώνα, που το χαρακτήριζε ακραία σαφήνεια και απλότητα. Τα κτήρια αποπνέουν την καθαρότητα και την σαφήνεια της απλής απλοϊκής θα έλεγε κανείς, γεωμετρικής δομής, όπου η ένταση δημιουργείται μέσα από την αυστηρότητα των περιγραμμάτων και την προσεγμένη αναλογία των επιμέρους στοιχείων.

Σπουδαιότερα κτίριά του:

* Barcelona Pavilion

* Έπαυλη Τούγκεντατ

* Crown Hall

* Farnsworth House

* IBM Plaza

* Neue Nationalgalerie Berlin
Πηγή άρθρου: madata.gr
 
Πώς σας φαίνεται το σημερινό?! :)

googlealoga.jpg

Το animation είναι πάρα πολύ όμορφο και ο χρωματισμός με τα τετράγωνα να παίρνουν τη θέση των γραμμάτων αποδόθηκε έξυπνα! ;)

Γιορτάζουμε λοιπόν 182 χρόνια από τη γέννηση του Eadweard J Muybridge, του διάσημου Βρετανού φωτογράφου (πρόδρομος του κινηματογράφου)!

Ιδού και το άρθρο!

Η Google σήμερα τιμά την 182η επέτειο από τη γέννηση του Eadweard J Muybridge, του διάσημου Βρετανού φωτογράφου, πρόδρομου του κινηματογράφου, με τη δημιουργία ενός «doodle» βασίζεται στην πρωτοποριακή μέθοδο του 19ου αιώνα: Σύνθεση φωτογραφιών αλόγων κούρσας με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν σε κίνηση. Ο Muybridge με τον κατάλληλο συνδυασμό και την εναλλαγή των φωτογραφιών από ένα άλογο που καλπάζει σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα, απέδιδε την αίσθηση της κίνησης.

Η ταινία, η καλύτερα ο πρόδρομος της ταινίας του Muybridge με τίτλο "The Horse in Motion", μια ταινία - συλλογή φωτογραφιών, που παρουσιάζεται στο δεύτερο και τρίτο βίντεο, δημιουργήθηκε με 24 κάμερες, που απεικόνισαν ένα άλογο που τρέχει. Ο επιχειρηματίας Leland Stanford, από την Καλιφόρνια, που ασχολούνταν με τα άλογα ήθελε να ξέρει αν είχε άλογα που καλπάζουν και τα τέσσερα πόδια στο έδαφος, όπως απεικονίζεται στο παρελθόν από τους ζωγράφους, και ο Muybridge σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει, έκανε αυτό το "φίλμ".

Οι φωτογραφίες, που ελήφθησαν το 1872 και θεωρούνται ως μία από τις πρώτες μορφές της βιντεοσκόπησης, απέδειξαν ότι και τα τέσσερα πόδια συχνά άφηναν το έδαφος. Ωστόσο, η εικόνα ήταν διαφορετική από εκείνη που απεικόνιζαν οι ζωγράφοι καθώς υπήρχαν στιγμές που και τα τέσσερα πόδια λύγιζαν κάτω από το άλογο.

Γεννημένος στο Kingston στην Βρετανία, στις 9 Απριλίου 1830, ο Muybridgeμετανάστευσε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στον εκδοτικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Αγγλία για μερικά χρόνια. Ενώ αναρρώνει μετά από ένα ατύχημα που είχε στις ΗΠΑ από μία ταχυδρομική άμαξα και αυτό έγινε αφορμή να ασχοληθεί περισσότερο με την φωτογραφία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1860, επικεντρώθηκε στην αρχιτεκτονική τοπίου και θέματα, πριν από την παραγωγή των φωτογραφιών του Yosemite National Park, που καθιέρωσε τη φήμη του.

Το 1874 ο Muybridge διώχθηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του εραστή της γυναίκας του καθώς στην πραγματικότητα η δολοφονία ήταν μια δικαιολογημένη ανθρωποκτονία υπό τον τίτλο "άγραφος νόμος" την εποχή εκείνη.

Tο 1880 ανακάλυψε την σύνθεσης της κίνησης με ένα σύστημα φωτογραφικών μηχανών που τις έστησε κατά μήκος ενός διαδρόμου ιπποδρομίας, καταγράφοντας τις εικόνες ενός αλόγου που κάλπαζε. Ανακάλυψε πως η σύνθεση και εναλλαγή των μεμονωμένων φωτογραφιών σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα αποδίδουν την αίσθηση της κίνησης.

Επέστρεψε τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Μάιο 1904, μετά τη δημοσίευση της τελευταίας σειράς από δημοφιλή βιβλία με βάση τις εικόνες και την έρευνά του.
Πηγή: madata.gr
 
Πανέμορφο! Ένα από τα καλύτερα που έχει εκδόσει η google.
 
Σκάλωσα πολύ τόσο με το animation, όσο και με το concept! Τα θεωρώ ευρηματικά - πώς στην ευχή τους κατεβαίνουν τέτοιες ιδέες?! :D

Και είναι πάντα πρωτότυπες... Και κατά κανόνα, είναι καλλιτεχνικά αριστουργηματικές (εντάξει, έχει και κανα-δυο που είναι χάλια, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι σούπερ! :) )

Πάντως, τον κυριούλη δεν τον ήξερα - μετά από αυτό το doodle, μάλλον δεν θα τον ξεχάσω κιόλας! ;)
 
Κι εγώ μη νομίζεις πως είμαι παντογνώστης! Περισσότερο χαζέυω τα εκπληκτικά doodles παρά την ουσία που κρύβεται πίσω απ' αυτά :)
 
Πραγματι το σημερινο ειναι ενα απο τα καλυτερα!
 
Πίσω
Μπλουζα