Grim Fandango

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
155
Υστερα απο 4 μηνες ειμαι και παλι στις επαλξεις των adventure reviews (ικανοποιωντας ετσι και τον akmakas που μου ζητουσε επιμονα ενα ακομη review και του ειχα πει οτι θα επανελθω οταν μπορεσω),με ενα tribute σε ενα παιχνιδι-σταθμο στην ιστορια των adventure games,το ανυπερβλητο Grim Fandango.....!!!

Το παιχνιδι κυκλοφορησε απο την Lucasarts το 1999,και ηταν ασφαλως το πρωτο 3D adventure game της εταιριας.Aυτο ομολογουμενως ξενισε σε πολλους παραδοσιακους οπαδους της εταιρειας στην αρχη,αφου περαν της αλλαγης απο αισθητικης πλευρας,πλεον ειχε αλλαξει και ο χειρισμος του παιχνιδιου,καθοτι το παιχνιδι δε βασιζοταν στην καθιερωμενη scumm engine της Lucasarts!Αντιθετως ο χειρισμος του παικτη-πρωταγωνιστη αλλα και οι διαφορες εντολες γινοταν και δινονταν εξ'ολοκληρου με τη χρηση του πληκτρολογιου,κατι οπωσδηποτε ασυνηθιστο για τα παιχνιδια της εταιρειας!

Ομως,κατι το οτι το παιχνιδι ηταν υπεροχο,κατι οτι ο χειρισμος δεν παρουσιασε κανενα προβλημα,οι αρχικες αντιδρασεις καμφθηκαν και οι παιχτες αφεθηκαν στην μαγεια του πρωτοτυπου αυτου adventure....

Δεν ειπα υπεροχου,δεν ειπα απιθανου,ειπα πρωτοτυπου και οχι τυχαια..!!Διοτι αν υπαρχει κατι που καταφερνει να ξεχωριζει μεσα σε ολα τα αλλα στοιχεια του παιχνιδιου,(μια και ψεγαδθι δεν υπαρχει στο παιχνιδι σε κανενα τομεα) αυτο αν μη τι αλλο,ειναι η μοναδικη,πρωτοτυπη,ευφανταστη υποθεση του!!

Στο παιχνιδι λοιπον χειριζομαστε τον Manny Calavera,o οποιος ειναι ταξιδιωτικος πρακτορας μεταφορας ψυχων απο τον επανω κοσμο στον κατω!!

Ναι,καλα διαβασατε,το παιχνιδι λαμβανει χωρα και αφορα στην μετεπειτα ζωη και το ταξιδι της ψυχης απο τον επανω κοσμο εως τον τελικο προορισμο της!!

Ο Manny λοιπον διαπιστωνει οτι συνεχως του ανατιθενται πελατες,οι οποιοι στην ζωη τους δεν ειχαν υπαρξει και τοσο εναρετοι,με αποτελεσμα αυτο να δημιουργει προβλημα στον ηρωα μας,ο οποιος δεν μπορει να προσφερει ενα καλο πακετο ταξιδιου στην ψυχη του νεκρου,εως οτου αυτη φτασει στον τελικο προορισμο της...!!

Αρχιζει λοιπον να συνειδητοποιει οτι κατι δεν παει καλα στο γραφειο οπου δουλευει και...τα υπολοιπα επι της οθονης...!!!

Απο τα λιγα αυτα στοιχεια της υποθεσης που παρεθεσα,νομιζω οτι οποιος δεν εχει παιξει το παιχνιδι καταλαβαινει οτι μιλαμε για μια απο τις πιο πρωτοτυπες ιστοριες adventure παιχνιδιου....!!

Και βεβαια η υποθεση του δεν κατεβηκε εξ'ολοκληρου ετσι ξαφνικα στα κεφαλια των ανθρωπων της Lucasarts,αλλα βασιζεται σε παναρχαιες δοξασιες των Αζτεκων και των Μεξικανων,σχετικα με το τι γινεται στη μετεπειτα ζωη....

Περαν της υποθεσης του,το παιχνιδι διεπρεπε και σε ολους τους αλλους τομεις κριτικης ενος παιχνιδιου....

Γραφικα απαραμιλλης ομορφιας και ποιοτητας,μουσικη πραγματικα τοσο ταιριαστη με το κλιμα του παιχνιδιου και τοση ασυνηθιστη που ξεχωριζε απο οτιδηποτε αλλο ειχαμε συνηθισει εως τοτε να ''ντυνει'' ηχητικα ενα computer game,και,το σημαντικοτερο,φοβερη επιλογη χαρακτηρων αλλα και φωνητικης αποδοσης των λεγομενων τους -με ισπανικη προφορα αλλα και γλωσσα σε πολλα σημεια παρακαλω- απο τους ανθρωπους της Lucasarts...!!!

Ετσι,ακομη και 3D,το παιχνιδι δεν εχασε τιποτα απο την ομορφια που πιστευαν οτι θα εχανε ενα παιχνιδι της εταιρειας φτιαγμενο στις τρεις διαστασεις,ενω απο θεμα πλοκης,σεναριου,χαρακτηρων δε θα ηταν υπερβολη να πω οτι δε θυμαμαι αναλογο του παιχνιδι...!!!

Φτανουμε τωρα στο κρισιμο ερωτημα:Πετυχε το παιχνιδι;ΑΠΟΛΥΤΑ ειναι η απαντηση!Πουλησε το παιχνιδι...;;Εδω ειναι το ενδιαφερον στοιχειο!Αμεσα οχι,δεν πουλησε πολυ,αλλα οπως παραδεχτηκαν αργοτερα και στελεχη της Lucasarts,το παιχνιδι συνεχισε να πουλα σε φοβερο βαθος χρονου,οσο περισσοτερο γινοταν γνωστο μεσα απο τα διθυραμβικα σχολια που ελαμβανε σε διαφορες χωρες,με αποτελεσμα να σημειωσει πολλες πωλησεις μεν,αλλα οχι οταν τις ηθελαν οι ανθρωποι της Lucas,δηλαδη αμεσως μετα την κυκλοφορια του...!!!

Οπως και να εχει,το παιχνιδι συγκαταλεγεται στα σπανια διαμαντια της συλλογης των computer games γενικοτερα,και καθιερωθηκε ως σημειο αναφορας για το σεναριο,την πλοκη αλλα την εξελιξη της υπεροχης ιστοριας του (oπως αναγραφεται πολυ επιτυχημενα και στο εξωφυλλο του παιχνιδιου ''An epic tale of crime and corruption in the land of the dead'') και δικαιως οι φαν θα ελπιζουν να δουν μια μερα μια (αξια) συνεχεια του....

Εως οτου (κι αν) γινει αυτο ομως,οπως θα ελεγε κι ο Manny,''Viva La Revolution comrades..!!!''

picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


Nα δωσω εδω επ'ευκαιρια και τα συγχαρητηρια μου για μια ακομη φορα στον gtsamour και την ομαδα του,που υποτιτλησαν το παιχνιδι στα Ελληνικα,αξιζει πιστευω να το ξαναπαιξουμε μονο και μονο γι'αυτο...!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
..........τι να πω...Ένα από τα ποιο απολαυστικά και γεμάτα review που έχω διαβάσει ποτέ!!!Συγχαρητήρια mano έπιασες την κορυφή για άλλη μια φορά,υπέροχο το review σου μοναδικό!!!!

Περασε καιρός που μου έδωσε ο gtsamour (αν θυμάμαι καλά γιατί πέρασε καιρός που πήρα τους Ελληνικούς υπότιτλους) το μαγικό πακέτο και πραγματικά δεν ήξερα ότι το έφτιαξε αυτός!!!!Ας μας διαφωτίσει παρακαλώ.
 
Ευχαριστω akmakas και φιλε,για μια ακομη φορα,γραφοντας ενα mini review διαπιστωνω οτι it's so good to pay tributes to classic adventures,η για να το πω και εις την ελληνικην,ειναι τοσο ομορφο να αποδιδεις φορο τιμης στα κλασικα παιχνιδια περιπετειας...!!!

Καθε φορα που κανω κατι τετοιο πραγματικα νιωθω κατα καποιο τροπο να αναβιωνω μεσα μου κατι απο εκεινη την εποχη,τοτε που παιρναμε ενα adventure και το λιωναμε στο παιξιμο εως οτου βλεπαμε τους τιτλους τελους στην οθονη μας να πεφτουν...!!!

Τοτε που ο ενθουσιασμος για ενα παιχνιδι ηταν τοσο δυνατος μεσα μας,που τρεχαμε σπιτι για να κανουμε το πολυποθητο install (αχ,MS-DOS εποχες....!!) και μετεπειτα setup,και να αφεθουμε στο παραμυθι που μας αφηγουταν το εκαστοτε game....!!!

Και παλι σε ευχαριστω,αλλα μη τα παραλες γιατι θα την ψωνισω στο τελος και θα αρχισω να σκεφτομαι να γινω adventure reviewer...!!!:biglaugh: :biglaugh: :biglaugh: :biglaugh: :biglaugh: :biglaugh:
 
Κρινοντας απο τη μηδαμινη σχεδον -πλην του akmakas- αντιδραση στη νεα αυτη παρουσιαση,τεσσερα πιθανα σεναρια μπορω να φανταστω.....

1.Δεν σας αρεσε το review....

2.Δεν σας αρεσε το παιχνιδι... :)animeek: :animeek: !;!; )

3.Δεν υπαρχει πλεον το ιδιο ενδιαφερον για παρουσιασεις τετοιες....

4.Δεν το πηρατε χαμπαρι....( ;;; )

Ελπιζω να μην ειναι τουλαχιστον το 2 η το 3...... :) :)
 
Φιλε Μάνο, προσωπικά έχω παίξει το εν λόγω παιχνίδι (το οποίο έχω και στην κατοχή μου original) και το θεωρώ ένα απο τα ωραιότερα adventures της Lucasarts και όχι μόνον.

Το review σου δεν πέρασε απαρατήρητο, ίσα ίσα που το διάβασα και το ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα ΑΛΛΑ : Αυτό που προσωπικά πιστεύω, είναι οτι δεν είναι σκόπιμο σε τέτοια threads που έχουν τόση προσπάθεια πάνω τους να επεκταθούν στις 5 σελίδες με μονολεκτικές απαντήσεις τύπου :

"Μπράβο :thumbup:"

"Εύγε ;)"

"Kudos :)"

Νομίζω οτι αν έχει να πεί κάποιος κάτι πάνω σε αυτά τα reviews, θα πρέπει να είναι επιπρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες και όχι απλώς ένα ευχαριστώ η κάτι αντίστοιχο, που μόνο χώρο πιάνουν. Ετσι κι αλλιώς ξέρεις, οτι οι προσθήκες αυτές χρειάζονται στο φόρουμ και τις εκτιμούν όλοι δεόντως ;)

BTW Ευχαριστούμε για το υπέροχο review :thumbup:
 
Ισως δεν εγινα κατανοητος....

Ασφαλως και δεν επιζητω τα ''μπραβο'',''ευγε'' κτλ,(αλλωστε δεν γινονται για τετοιο λογο οι παρουσιασεις ),αλλα πιστευα και πιστευω οτι μια μινι παρουσιαση ενος παιχνιδιου ειναι,οπως σωστα κι εσυ ειπες,μια αφορμη για μια κουβεντα γυρω απο το εκαστοτε παιχνιδι,οπως ακριβως εγινε π.χ στην παρουσιαση των 7th guest και 11th Hour....

Δεν ετυχε να γινει εδω και μου προξενησε την απορια ομολογουμενως....

Ισως ομως το review να μην εδωσε την ωθηση αυτη σε πολλους να κανουν κουβεντα,αρα δεν ηταν και τοσο καλο,οποτε ισως χρειαστει να σκεφτω την εκ νεου επεξεργασια και διορθωση του....

Anyway,δεν θα ηθελα να φανει οτι με το σχολιο που εκανα,''εκβιαζω'' τη συμμετοχη οποιουδηποτε στα θεματα αυτα,οποτε ας αφησουμε το review να υπαρχει για το λογο που δημιουργηθηκε,ακριβως δηλαδη για μας θυμιζει ενα ακομη ομορφο adventure του παρελθοντος..... :)
 
manos426f είπε:
Ασφαλως και δεν επιζητω τα ''μπραβο'',''ευγε'' κτλ
Σαφώς και δεν υπονοούσα οτι επιζητάς τα μπράβο κλπ. Απλώς τόνισα οτι ΕΓΩ προτιμώ τα review να παραμένουν με ουσιώδη σχόλια παρά να γεμίζουν με μονολεκτικές απαντήσεις. Είναι θέμα καθαρά προσωπικό και δικής μου αισθητικής και άπτεται εφ'ολης της ύλης του φόρουμ και όχι μόνο στο δικό σου review. Απλά βρήκα ευκαιρία να το πώ εν μέσω του δικού σου προβληματισμού ;)

Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα :animrolleyes:
 
ego se sygxairo gia ton xrono sou kai to oraio review , alla epeidh den eimai opados ton adventure (mono ena epaiksa kai teleiosa ston 386sx mou, to Simon the Sorcerer) apla to prosperasa :D

to eixa kai ego to game kai epeidh den to epaiza to dohsa! :p
 
Συγχαρητήρια για το review έπαιξα πέρσι ξανά το παιχνίδι, θυμήθηκα τα παλιά αλλά δυστυχώς δεν το τερμάτισα λόγο χρόνου....

Άπαιχτος ο Manny όπως και οι άλλοι χαρακτήρες. Χαρακτηριστικά στο review του Pcmaster υπήρχε αφιέρωμα σε όλους τους χαρακτήρες του παιχνιδιού!
 
Από τα καλύτερα adventures της Lucas arts. Τρομερή η ιδέα για αυτό το setting και σε συνδυασμό με την μουσική και τους διαλόγους δημιουργούν ένα απίστευτο παιχνίδι.

Viva la revulation!!!
 
Οπως ανακοινωσε μεσω Twitter η Doublefine το Remake του Grim Fandango θα κυκλοφορησει κανονικα και σε PC,Mac και Linux μαζι με την ps4 εκδοση.

Ετσι λοιπον οσοι ζηλευατε το ps4 γιαυτο και σκοπευατε να το αγορασετε δεν χρειαζεται να το κανετε :p :p:p
 
metalcandyman είπε:
Οπως ανακοινωσε μεσω Twitter η Doublefine το Remake του Grim Fandango θα κυκλοφορησει κανονικα και σε PC,Mac και Linux μαζι με την ps4 εκδοση.
Ετσι λοιπον οσοι ζηλευατε το ps4 γιαυτο και σκοπευατε να το αγορασετε δεν χρειαζεται να το κανετε :p :p:p
Greeeeat news!
 
Και σε LInux? Αυτό θα είναι ενδιαφέρον!!!
 
Σιγουρη αγορα και απο εμενα, μιας και το bundle ps4/psvita (cross buy), μονο απαρατηρητο δεν περναει. Οχι δα και preorder digital κυκλοφορια και μαλιστα remaster, ειπαμε ! Θα εξαντληθουν οι κοπιες ; Θα το ηθελα και retail, αλλα για δεκα-κατι ευρω δεν θα χαλασουμε και τις καρδιες μας !
 
Ξερεί κανείς αν δουλεύει το ελληνικό patch με αυτή την έκδοση;
 
H Remastered εκδοση του παιχνιδιου ανακοινωθηκε για το NINTENDO Switch.
 
Πίσω
Μπλουζα