H μικρή μου HI FI ιστορία

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.339
Αντιδράσεις
9.485
"ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου."

Α Κορ. 13,11

Εμεις οι retromaniax συχνα βρισκομαστε στην αντιθετη πορεια με αυτη την γνωστη ρηση της Καινης Διαθηκης. Ετσι και εγω υπο την επιρροη του forum και δεκαδων video απο το youtube (αυτον τον Techmoan του εχω αλλαξει τα φωτα) αποφασισα να ανακαλεσω απο την μακροχρονη τους εξορια τα κομματια του κλασσικου μου hi fi ηχοσυνολου.

Αποτελουσε στις δυτικες κοινωνιες για τις προηγουμενες γενεες μια τελετη μυησης για καθε νεο ενηλικα να επιλεξει και να αποκτησει το hi fi συστημα που τον χαρακτηριζει, με τους πρωτους μισθους απο την εργασια του. Και λεω αποτελουσε γιατι τωρα οι νεοι εχουν ενα smartphone, κατι αθλια ακουστικακια και στην καλυτερη καμια πλαστικουρα bluetooth ηχειο. Βεβαιως για αυτο που περναει σημερα για μουσικη και πολυ τους ειναι! Που καταληξαμε δηλαδη, σημερα ηχοσυστηματα να εχουν μονο οι αθλιοι millennial hipsters!

Σαν ολους τους αλλους νεους της εποχη μου ετσι κι εγω, οταν αρχισα να εργαζομαι πληρως στα τελη του περασμενου αιωνα, αποφασισα οτι ηρθε καιρος να αντικαταστησω το ανεπαρκες sony all-in-one midi που μου ειχαν αγορασει οι δικοι μου οταν μπηκα στο λύκειο με ενα πραγματικο ηχοσυστημα. Αγορασα τον ειδικο τυπο της εποχης, "Ηχος & HI-FI", Audio κλπ, μιλησα και με διαφορους "ειδικους" του χωρου και τελικα, αφου ειδα οτι δεν βγαζω και τοσα πολλα λεφτα για να φλερταρω με arcam, nad, rega, thorens κλπ, κατεληξα στο παρακατω συστημα.

Ηχεια Roister Εmphasis 20

Ενισχυτης Sony TA-FE530R

CD Player Sony CDP-XE370

Κασσετοφωνο Sony TC-WE435

Πικαπ Technics SL-BD22D

Ραδιοφωνο δεν πηρα διοτι δεν ακουω ραδιοφωνο! Συντομα εγινε εμφανες οτι κατι ψευτοακουστικα Sony που ειχα δεν προκειται να κανουν δουλεια ετσι απεκτησα ενα ζευγαρι Sennheiser HD 570. Το 2002 απεκτησα το xbox με το xbmp (και μεταγενεστερα xbmc) το οποιο αρχησε να καταλαμβανει ολοενα και κεντρικοτερο ρολο. Τα Roister ηταν τα πρωτα που ανεπτυξαν προβλημα γυρω στο 2004-5 αφου αποκολληθηκαν οι μεμβρανες απο τα woofer (μαλλον λογω υγρασιας υπεθεσε ο μαστορας). Το 2006 μετακομισα στο δικο μου σπιτι με χωρο με προβλεψη για home theater. Ετσι τα ταλαιπωρημενα roister και ο στερεοφωνικος ενισχυτης αντικατασταθηκαν με ενα συνολο ηχειων 5.1 της γερμανικης Elac και εναν ραδιοενισχυτη surround Denon AVR-2106. Τα παλια ηχεια και τον ενισχυτη τα εδωσα στον πατερα μου. Μεχρι το 2008 ηταν πλεον εμφανες οτι εκτος απο το xbox με το xbmc πλεον δεν χρησιμοποιω τιποτα αλλο και ετσι ολα τα υπολοιπα τμηματα του ηχοσυνολου, μαζι με ενα στερεοφωνικο video aiwa 6 κεφαλων και το αγαπημενο μου dvd player Amoisonic 8506 κατεληξαν στο


.

Μεχρι σημερα...

Στο επομενο επεισόδιο: "Welcome (to my nightmare)"
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωραία ιστορία φίλτατε, μου θύμισες το φλερτάρισμα που έκανα το 1985 σε ένα σύστημα Revox ελβετικής κατασκευής (χωριστά: ενισχυτής, πικάπ, ραδιόφωνο, διπλό κασσετόφωνο, ηχεία), αλλά το μετέθετα για το μέλλον και τελικά δεν τα κατάφερα να το αποκτήσω..... Αναμένουμε τη συνέχεια....
 
πολύ ωραίο ποστ φίλε freaktmp εγώ άργησα να αποκτήσω δικό μου στερεοφωνικό μιας και είχα στην Κοζάνη ένα midi Aiwa κασετόφωνο. Μετά είχα διάφορα φορητά και όταν άρχισα να δουλεύω απόκτησα με δόσεις από ένα καλό φίλο (και το τελευταίο μαγαζί στέρεο στο Ηράκλειο) και κομμάτι-κομμάτι¨

Ηχεία Mordaunt-Short Avant 904i

Ενισχυτής Cambridge Audio 340 A SE

CD C.A. 340 C

Tuner C.A. 340 T AM/FM

Pickup Pro-ject Debut III με κεφαλή Audio-Technica AT 95

Deck Denon DRW-695 διπλό

προενισχυτή πικάπ C.A. 540 P

DAC Pro-ject USB Box S

όλα μαζί γύρω στα 2000 € με καλώδια κλπ.

δηλ. αυτή είναι η τρέχουσα τιμή για ένα entry level σύστημα, αλλά ο φίλος μου μου έκανε άτοκες δόσεις οπότε με πιστωτική κλπ. θα βγαίνει σίγουρα ακριβότερα. και αυτό είναι ήδη 5 χρόνια πριν. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το σύστημα μου και, όπως είπες, έχω μυήσει τα ανιψάκια μου σε κάτι καλύτερο από "τον mp3" και τα απαίσια ακουστικά και bluetooth ηχεία...μιας και με το DAC ακούμε μουσική από το youtube & mp3 σχεδόν σε ποιότητα CD...
 
Ειπα λοιπον να αρχισω την επιστροφη στο παρελθον με το κασσετοφωνο μου. Οπως ανεφερα αρχικα προκειται για Sony TC-WE435 αρχικης κυκλοφοριας 1999 με διπλο deck (ενα playback, το αλλο playback/record) με autoreverse, υποστηριζει τυπους κασσετας 1,2 και 4 και Dolby B, C και ΗΧ Pro. Εχει LED display με τετραψηφιους μετρητες χρονου, αυτοματη και χειροκινητη ρυθμιση επιπεδου εγγραφης και διαφορες αλλες ευκολιες τοσο στο playback/seek οσο και στην ηχογραφηση. Τελος εχει απενεργοποιησιμο pitch control.

2017-10-11-20h25m21.JPG
2017-10-11-20h26m02.JPG

Οταν εφτασα στο σημειο να το αποκτησω, ηδη πλεον ειχα σταματησει να αγοραζω βυνιλια, που ηταν και ο βασικος λογος που χρησιμοποιουσα κασσετες (για να μην αλλαζω τα φωτα στους δισκους που μου αρεσαν και για να μπορω να ακουω και εκτος σπιτιου). Αυθεντικες κασσετες δεν ειχα ποτε πολλες, οτι ειχα αγορασει ηταν κυριως οταν εφυγαν απο τα δισκαδικα και τις σκοτωναν, οποτε η ποικιλια ηταν καπως περιορισμενη. Συνεπως το νεο κασσετοφωνο χρησιμοποιηθηκε ελαχιστα.

Λεπτομερεια απο το εσωτερικο του ενος deck. Σε αυτη την κατασταση ειναι χωρις καθαρισμα. Ειναι πρακτικα καινουριο!

2017-10-11-20h27m31.JPG

Επειδη εχει υποδοχη για ακουστικα δεν χρειαζεται να το συνδεσω στον ενισχυτη για να το δοκιμασω. Τα ακουστικα μου, Sennheiser HD 570. Σε αντιθεση με το κασσετοφωνο, φαινονται και ειναι βαρια μεταχειρισμενα, μεχρι που μετακομισα στο δικο μου σπιτι και δεν τα ξαναχρησιμοποιησα.

2017-10-11-20h38m07.JPG

Δυστυχως το test drive ηταν συντομο και παταγωδως αποτυχημενο. Κανενα απο τα δυο deck δεν παιζει, δεν γυριζουν τα capstan. Χαλασμενοι ιμαντες να υποθεσω. Καποια στιγμη θα προσπαθησω να το ανοιξω για να σιγουρευτω. Ευτυχως το service manual ειναι ευκολα διαθεσιμο στο διαδικτυο. Και αν φαινεται οτι γνωριζω πολλα για το αντικειμενο, ειναι μια ψευδαισθηση. Δεν εχω την παραμικρη ιδεα, δεν εχω βαλει ποτε χερι σε consumer electronics συσκευη. Αλλα στο σημειο αυτο τι εχω να χασω;

Ειπα λοιπον να παρηγορηθω ακουγοντας κανα cd στο cd player.

Στο επομενο επεισόδιο: "Κουνια που με κουναγε"
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κλινικα καθαρο!!

Εισαι οτι πρεπει για τετοια διοτι τα χερια σου πιανουν!!!! Εγω δεν διανοουμαι να λυσω μηχανισμο για να αλλαξω λαστιχακια!

Χωρις να εχω καμια σχεση με audiophile ή χάιφιντελιστα, δυο κουβεντες (που μαλλον θα τις γνωριζεις) για να προλαβω κασσετοπαρεξηγησεις! χαχαχαχα

Το κασσετοφωνο σου θα παιξει κασσετες εμποριου μια χαρα! Βαζεις Dolby B (το 99% των κασσετων μουσικης εμποριου ειναι ηχογραφημενες με B) και εισαι αρχοντας.

Ομως για εγγραφη δεν θα παρεις καλα αποτελεσματα και ενδεχεται να μπεις στο τριπ που ημασταν ολοι παλια: οτι η κασσετα ειναι ο φτωχος συγγενης και το αναγκαιο κακο για να ακουμε κατι που δεν εχουμε σε LP ή για να μην χαλαμε τα βινυλια μας.

Ενα μονό, τρικεφαλο κασσετοφωνο (ωστε να ακους τι γραφεις ενω γραφεις), με level και bias calibration και εσωτερικους τονους καλιμπραρισματος, HX PRO - σε συνδυασμο με χρηση κασσετων απο TDK SA και πανω (δυστυχως οτι ειναι κατω απο αυτο ειναι σκουπιδια), θα σου δωσει υπεροχες εγγραφες που μεσω επιλογης κασσετας (μαρκας, τυπου, χρονολογιας(!!)) και calibration τον φερνεις στα γουστα σου.

Αν αντεχει το πορτοφολι σου, ψαχνεις και για dual capstan (ωστε να γραφεις και καλυτερα σε οχι ποιοτικες κασσετες). Μετα sky is the limit (καλιμπραρισμα ανα καναλι, direct drive, EQ calibration κτλ)

Περιμενουμε τη συνεχεια της ιστοριας σου!!!!!!
 
Διόρθωση το στέρεο μου το πήρα το '09 δηλ. 8 χρόνια πριν. Γουάλη πολύ σωστά αυτά που λες αλλά πως θα μας κάτσει τρικέφαλο και σε λογική τιμή και σε καλή κατάσταση; Εγώ πήρα από τον προαναφερθέντα φίλο μου ένα Denon τρικέφαλο αλλά ήταν πολύ μεταχειρισμένο και δεν κράτησε χρόνο! Ακόμη να επισκευαστεί ευτυχώς μου χάρισε ένα ΑΚΑΙ για το χωριό. Μέσω ενός κοινού γνωστού πήρα το τωρινό μου το οποίο είναι ουσιαστικά αχρησιμοποίητο και πρόσφατο, ούτως ή άλλως δεν ξέρω πόσο παραπάνω θα μου έδινε ένα τρικέφαλο μιας και το στέρεο μου είναι entry level και τέλος πάντων, που να το βρω το τρικέφαλο;Παίζω ουσιαστικά μόνο γραμμένες κασέτες μιας και δεν έχω πια λόγο για να γράφω (το ντεκ του αυτοκινήτου αποδήμησε εις κύριον!)
 

Με το φοβο να μας βρισει ο 1@freaktmp[/USER], να σε ρωτησω ποιο Denon ειναι? Πχ αν ειναι το 800 ειναι εξαιρετικο μηχανημα. Αξιζει να το επισκευασεις. Απο το ebay με κανα 100ρικο και κατι, βρισκεις ενα βασικο τρικεφαλο.

Παντως οπως ειπα παραπανω απλα για αναπαραγωγη, δεν εχεις θεμα. Και το δικεφαλο, μια χαρα θα ειναι. Μαλιστα αν το AKAI εχει τιποτα "γυαλινες" κεφαλες, θα σκοτωνει.

 
Το cd player ειναι το Sony CDP-XE370, ενα τυπικο μικρομεσαιο μοντελο με τις βασικες ευκολιες αναγνωσης, αναζητησης και εγγραφης. Εχει δυνατότητα αναγνωσης εγγράψιμων και επανεγγράψιμων δισκων, συνοδευεται απο τηλεχειριστήριο και διαθετει και ψηφιακη εξοδο toslink. To τηλεχειριστήριο εχει κανα δυο λειτουργίες που δεν υπαρχουν πανω στην συσκευη, οπως πχ ρυθμιση εντασης ηχου, ενα χειριστήριο ασυνήθιστο για τέτοιες συσκευές.

Η αισθηση στην καθημερινη χρηση ειναι οτι πρόκειται για ουσιαστική στιβαρή κατασκευή, η κίνηση του μηχανισμού ειναι στρωτη και ησυχη. Η αναγνωση των δισκων ηταν ως επι το πλείστο απροβληματιστη ακομα και τα πασης φυσης και ποιοτητας CD-R. CD-RW δεν ειχα δοκιμασει ποτε.

Η συσκευη

2017-10-11-20h31m42.JPG

Το lcd display.

2017-10-11-20h32m07.JPG

Λεπτομέρεια απο την προσοψη

2017-10-11-20h32m32.JPG

Το τηλεχειριστήριο

2017-10-11-20h36m35.JPG

Το CD Player σε αντιθεση με τις υπόλοιπες συσκευες ειχε κανει πολλες εκατονταδες χιλιαδες χιλιομετρα. Ακομα και οταν απεκτησα το xbox, η απλοτητα του χειρισμου με εκανε να προτιμω το cd player. Εκει ομως προς το 2005-6 και με την μετακινηση στα mp3, βγηκε και αυτο σταδιακα στην αχρηστία.

Και εκει θα μείνει για λιγο ακομα τουλάχιστον, γιατι πλεον το tray ανοίγει με δυσκολία και αμα ανοίξει μετα κλεινει, ξανανοιγει, ξανακλεινει, ξανανοιγει κ.ο.κ. Ρίχνοντας μια ματια στο service manual βλεπουμε οτι υπαρχει ενας ιμάντας στον συστημα κινησης του tray. Ισως να εχει φαει τα ψωμια του. Καποια στιγμη πρεπει να κανουμε και σε αυτο μια διερευνητική εγχείρηση.

Στο επομενο επεισόδιο: "Μια του κλεφτη, δυο του κλεφτη ..."
 

Συνημμένα

  • 2017-10-11-20h32m32.JPG
    2017-10-11-20h32m32.JPG
    181,1 KB · Προβολές: 0
Τελευταία επεξεργασία:
@Wally: ήταν το Denon DR-M20. Πολύ καλό αλλά πολύ μεταχειρισμένο βρε παιδί μου. Ακόμη περιμένω (υποτίθεται) την επισκευή από τον φίλο μου. Απελπίστηκα πριν 2-3 χρόνια και πήρα το διπλό. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση ουσιαστικά κατάκαινουριο και αφού το έχω δεν το ψάχνω παραπέρα για τρικέφαλο αφού ουσιαστικά μου είναι άχρηστο και δεν ξέρω σε τι ατραπούς θα μπλέξω. Το ΑΚΑΙ δεν είναι ντεκ αλλά είναι midi σύστημα. Δεν ξέρω τι κεφαλές κλπ. έχει το Ντένον μιας και είναι χωρίς οδηγίες και τηλεχειριστήριο.
 
Καποιοι θα ελεγαν οτι αφησα για τελευταιο το καλυτερο. Το πικαπ μου ειναι το Technics SL-BD22D. Απο οσο μπορω να καταλαβω ειναι μια βελτιωμενη επανεκδοση του SL-BD22 που ειχε κυκλοφορησει την δεκαετια του εβδομηντα. Εχει μηχανισμο με ιμαντα και παρολο που σε διαφορα site θα δει κανεις οτι ειναι αυτοματο, δεν ειναι. Ειναι ημιαυτοματο, ετσι ωστε πρεπει να οδηγησουμε με το χερι την βελονα στην αρχη του δισκου, αλλα στο τελος του δισκου επιστρεφει μονη της και σταματαει το μοτερ.

2017-10-15-22h31m50.JPG

2017-10-15-22h32m44.JPG

Απο χειριστηρια εχουμε εναν επιλογεα στροφων, strobe light και ρυθμιση pitch για να εχουμε παντα τις σωστες στροφες, διακοπτη queue που ανεβαζει και κατεβαζει τον βραχιονα και κουμπι stop, που επιστρεφει τον βραχιονα στην αρχικη του θεση και σταματαει το μοτερ. Στο πισω μερος εχουμε εκτος απο το κλασσικο διπολικο καλωδιο ρευματος και τα 2 rca βυσματα για interconnect και βυσμα για καλωδιο γειωσης, συγκεκριμενο για technics. Τελος εχουμε και τον πλαστικο μετατροπεα για singles με μεγαλη τρυπα.

2017-10-15-22h33m30.JPG
2017-10-15-22h34m31.JPG


Προκειται για μια απλη, καθαρη, ισορροπημενη σχεδιαση που δινει καλα αποτελεσματα. Ακομα και σημερα διαβαζει κανεις θετικες αναφορες για το συγκεκριμενο μοντελο. Επιπλεον, ακομα και σημερα μπορει να βρει κανεις σχετικα ευκολα ανταλλακτικα. Ο ιμαντας αλλαζει σε λιγοτερο απο ενα λεπτο. Βελονες υπαρχουν ευκολα διαθεσιμες και κανεις μπορει να αλλαξει ακομα και την κεφαλη αφου ακολουθει ενα απο τα defacto standards της αγορας "p mount". Τελος ευκολο ειναι να βρει κανεις τα owner's και service manuals σε ψηφιακη μορφη.

Οταν εβαλα μπροστα το δικο μου, στην αρχικη δεν εκανε το παραμικρο καθως ο μηχανισμος ειχε παγωσει. Αφου γυρισα λιγο το πλατο με το χερι αρχισε να ξεκιναει κανονικα. Ο επιλογεας στροφων δουλευει κανονικα και χρησιμοποιοντας το χειριστηριο για pitch control πετυχαμε τις σωστες στροφες. Δυστυχως ο διακοπτης queue δεν λειτουργει. Ο βραχιωνας δεν σηκωνεται και πεφτει, ουτε οταν φτασει στο τελος, ουτε οταν πατησουμε το stop. Μια επισκεψη στο service manual Και σε διαφορα forums μας λενε οτι εχει στερεοποιηθει το λαδι σιλικονης που χρησιμοποιει το συστημα που ανεβοκατεβαζει τον βραχιωνα. Και μιας και το προτινομενο απο τον κατασκευαστη λαδι δεν υπαρχει πια, αναφερονται διαφορα γιατροσοφια με μικροτερους ή μεγαλυτερους ρυθμους επιτυχιας. Καποιος ανεφερε οτι μπορουμε να προσπαθησουμε να ξεκολησουμε το λαδι ενεργοντας τον μηχανισμο με το χερι. Μετα απο καμποση ωρα πανω κατω, ηρθε μερικη ικανοποιηση αφου πλεον σηκωνεται ο βραχιωνας επαρκως και εγκαιρος για να δουλεψει ο μηχανισμος επιστροφης του βραχιονα. Αυτο που καθυστερει καπως ειναι να κατεβει ο βραχιωνας. Ετσι ωστε αν σηκωσουμε το queue και βαλουμε την βελονα στην αρχη ενος δισκου, μολις κατεβασουμε το queue θελει λιγο υπομονη μεχρι να ακουμπησει η βελονα στον δισκο.

2017-10-15-22h35m07.JPG

Ακομα με μια συντομη ανασκαφη ανακαλυψα το καλωδιο γειωσης, ενα καθαριστικο δισκων που χρησιμοποιουσα και διαλεξα και μερικους δισκους για test drive.

2017-10-19-00h59m08.JPG

2017-10-19-00h58m57.JPG

Οι αγαπημενοι μου Lothar and the Hand People, στο δισκο τους Space Hymn που δεν υπαρχει διαθεσιμος σε cd. The Sting Rays, o δισκος που αγορασα μονο και μονο για το ονομα του συγκροτηματος. Ηταν εκεινη την περιοδο που διαβαζα το cult classic "Fuel-Injected Dreams" του προωρα χαμενου James Robert Baker σχετικα με ενα υποθετικο συγκροτημα με το ιδιο ονομα. Το πραγματικο συγκροτημα ειναι αγγλικο garage rock απο τα 80ies και φυσικα ο συγκεκριμενος δισκος δεν εχει κυκλοφορησει ποτε σε cd. Τελος Steely Dan - Gold, ουτε αγνωστος, ουτε δυσκολος να βρεθει σε cd, αλλα extremely f-ing cool.

2017-10-19-00h57m55.JPG

Τι ακουσα τελικα; Θα σας κρατησω σε αγωνια μεχρι το επομενο επεισοδιο με τιτλο: "Τι ακουσε ο κινεζος".
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οι Steely Dan δεν μου αρεσαν ποτε ιδιαιτερα αλλα παιζει να εχουν καποιες απο τις πιο προσεγμενες ηχητικα παραγωγες που εχω ακουσει ποτε μου...Ειναι οτι πρεπει για hifi show off! :)
 
Πολύ ωραία όταν θα βρω χρόνο θα ανεβάσω κάποιες φωτογραφίες από τα δικά μου μηχανήματα που λειτουργούν ακόμα πλην ενός κασετοφώνου που μάλλον οι ιμάντες τα έχουν παίξει.

Εδώ για όσους ενδιαφέρονται για δωρεάν προσκλήσεις στην επικείμενη έκθεση Hi-fi αν το επιτρέπουν οι διαχειριστές βέβαια αλλιώς ας διαγράψουν το σύνδεσμο.

http://highend.show/index.php/register/

Φυσικά τίποτα δεν θα θυμίζει το παρελθόν στο Hilton
 
Σε αρκετη αγωνια σας κρατησα...

Ναι παίζει!

2017-10-19-19h24m58.JPG

Και ειναι ακριβως οπως το θυμαμαι, ετσι κι ετσι!

Δεν υπηρξα ποτε φανατικος του βινύλιου. Τα χρατς-χρουτς, τσικ-τσακ, τσαφ-τσιφ, και τα χοροπηδητά οποτε φταρνιστω (που λεει ο λογος) και ο ολος μπελας του να ακουσεις οτιδηποτε συν οτι μολις που αρχιζεις να φτιαχνεσαι, πρεπει να σηκωθεις να αλλαξεις πλευρα! Περισσότερο με ευχαριστούν οι αναμνησεις πισω απο τις αγορες των διαφορων δισκων ή πισω απο συγκεκριμενες ακροασεις παρα ο ηχος ή το μεσο.

That being said, παω να αγορασω καμια βελόνα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ενθαρρυμένος απο την επιτυχια του πικαπ, ειπα να ριξω μια ματια στο cd player.

4 βιδες στα πλαϊνά και μια στο πισω μερος μας δινουν προσβαση στο εσωτερικο της συσκευης. Βλεπουμε το tranport και μια πλακετα που αναλαμβανει τους ρολους logic board και τροφοδοσιας.

2017-10-19-21h37m55.JPG

Λογω τις βλαβης το tray δεν ειχε κλειδωσει στην θεση του οποτε το εσπρωξα προς τα εξω και αφαιρεσα το μπροστινο καλυμμα. Εδω εχουμε και μια πρωτη ματια του ενοχου. Ο χαλαρος λαστιχενιος ιμαντας.

2017-10-19-21h38m21.JPG

3 βιδες, ενα βυσμα και μια καλωδιοταινια μας επιτρεπουν να αφαιρεσουμε το transport.

2017-10-19-21h46m59.JPG

Τραβαμε το tray τερμα εξω. Δυο πλαστικα ελασματα μας επιτρεπουν να αφαιρεσουμε το tray απο το transport για να μπορουμε να επεμβουμε στον ιμαντα.

2017-10-19-22h01m28.JPG

Εδω κανονικα αντικαθιστουμε τον προβληματικο ιμαντα, αλλα εγω δεν εχω διαθεσιμο ανταλλακτικο. Δοκιμασα προσωρινά ενα λαστιχάκι, αλλα ηταν και αυτο πολυκαιρισμένο και κοπηκε μετα απο μερικα λεπτα χρησης.

Εφόσον φτασουμε εδω, αξιζει να γρασάρουμε και το cam που ασφαλιζει και απασφαλιζει το οπτικο μπλοκ. Ειναι πιθανο να εχει στεγνώσει και να κανει την ζωη του ιμάντα ακομα πιο δύσκολη.

2017-10-19-22h43m15.JPG

2017-10-19-22h44m00.JPG

Εφόσον δουλευει, φτανει τωρα να βρουμε κατι να παρει την θεση του ιμάντα. Στο ebay βρισκει κανεις, αλλα οι τιμες ειναι κατα κανονα ληστρικές για κατι που ουσιαστικα ειναι ενα λαστιχάκι. Θα προσπαθώ να βρω καποια οικονομικότερη εναλλακτική.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εκανα μια ασχετη δουλεια και περνώντας μπροστα απο ενα βιβλιοχαρτοπωλείο ειπα να ρωτησω αν εχουν συσκευασιες ανάμεικτα λαστιχάκια. Δεν ειχαν, ετσι πηρα με το ματι κανα δυο διαφορετικά μεγέθη.

Και ναι κυριες και κυριοι, ενα απο αυτα εκανε άψογα.

2017-10-21-16h59m27.JPG

Μετα απο πολυ μέσα έξω και δοκιμές, δεν υπαρχει τιποτα αλλο να κανω απο το δηλωσω αυτη την επισκευη σαν ολοκληρωμένη!

Διάλειμμα για πανηγυρισμούς!




Συνδέθηκε με οπτική ινα στον Denon.

2017-10-21-18h32m33.JPG

Αν ναι. Τα λαστιχάκια 1.2€ τα 100γρ, αρκετά για να επισκευάσει κανείς ενα τάγμα cdplayer!

Αντε παμε τωρα στα δυσκολα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ενθαρρυμενος απο τις προηγουμενες επιτυχιες και με το service manual ανα (ψηφιακας) χειρας ειπα να πιασω και το κασετοφωνο.

4 βιδες στα πλαινα και μια απο πισω μας δινουν προσβαση στο εσωτερικο της συσκευης.

2017-10-22-12h07m11.JPG

Κανονικα για να αφαιρεθουν οι μηχανισμοι των κασετων πρεπει να βγει η προσοψη, αλλα υπαρχει και μια πιο γρηγορη λυση.

Ανοιγουμε την πορτα και αφαιρουμε το καλυμα (4 εσοχες)

2017-10-22-12h13m08.JPG

Προσεκτικα αφαιρουμε τον οδηγο της κασετας, πιεζοντας τα δυο ελασματα που τον κρατανε στην θεση τους. Προσοχη μην χασουμε το ελατηριο που τον κραταει σε ταση.

2017-10-22-12h19m23.JPG

Τωρα μπορουμε να ασχοληθουμε με τον μηχανισμο.

2017-10-22-12h07m27.JPG

4 βιδες στο πισω μερος, μια απο κατω, μια καλωδιοταινια και ενα βυσμα μας επιτρεπουν να αφαιρεσουμε τον μηχανισμο απο την συσκευη.

2017-10-22-12h26m37.JPG

Σε αυτη την φωτογραφια φαινονται οι προβληματικοι ιμαντες. Ο ενας βρισκεται ακομα στην θεση του αλλα εχει κρεμασει και ο αλλος εχει λιωσει και εχει μαζευει γυρω απο το στροφειο του μοτερ. ο πρωτος ιμαντας μπορει να αφαιρεθει και να αντικατασταθει επιτοπου.

2017-10-22-12h26m49.JPG

Δυο βιδες στην προσοψη του μηχανισμου μας δινουν την προσβαση στο κατω μερος του μοτερ. Αφου αφαιρεθει ο λιωμενος ιμαντας και καθαριστει προσεκτικα η ολη περιοχη τοτε φοραμε τον καινουριο ιμαντα στο flywheel και τον επεκτεινουμε προσεκτικα προς 2 πιαστρακια που υπαρχουν ειδικα για αυτη την δουλεια. Ξαναβιδωνουμε το μοτερ στην θεση του και απελευθερωνουμε τον ιμαντα απο τα δυο πιαστρακια ωστε να πιασει στην σωστη του θεση στο στροφειο.

2017-10-22-12h40m52.JPG

Και εδω αρχισε το ολο πραγμα να παει στραβα. Οπως αλλαζα τους ιμαντες, καταφερα, ενας θεος ξερει πως, να κλειδωσω τον μηχανισμο στην θεση αναγνωσης (η κεφαλη και τα καπσταν σηκωμενα κλπ). Οτι κι αν δοκιμασα κατεστει αδυνατο να τον απασφαλισω.

Με τα πολλα αποφασισα να συνδεσω τον μηχανισμο με το κασετοφωνο, να το αναψω και να πατησω το stop. Αξιζει εδω να πουμε πως το συγκεκριμενο κασετοφωνο εχει μηχανικο χειριστηριο μονο στο eject και ολες οι αλλες εντολες δινονται ηλεκτρονικα. Δυστηχως το κολπο δεν επιασε και οχι μονο αυτο, με τα πολλα ανοιξε κλεισε καποια στιγμη το κασετοφωνο αποφασισε να μην ξαναναψει! Με λιγα λογια, το σκοτωσα.

Παταγωδης αποτυχια. Δεν ξερω τι να κανω τωρα. Δεν ειναι να πεις οτι αξιζει να το παω για επισκευη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
:(

Σιγουρα θα βρεις κοσμο να σε βοηθησει εκει
 
φίλε freaktmp μήπως με τις προσπάθειες άνοιξε-κλείσε μετακινήθηκε ο διακόπτης on-off το λέω γιατί σε ορισμένα μηχανήματα τέτοια έχουν ένα σίδερο που σπρώχνει το διακόπτη στην πίσω μεριά ή κάηκε καμιά ασφάλεια;δες πρώτα τα εύκολα και μετά τα δύσκολα, βασικός κανόνας όταν επισκευάζεις κάτι.
 
Ξερω τι εννοεις με το σιδερακι, αλλα δεν ειναι τετοιο. Εχασα την διαθεση μου γιατι εφαγα ηδη τοσες ωρες. Και να βρω τι φταιει που δεν αναβει, παλι θα ειναι μπλοκαρισμενος ο μηχανισμος και δεν ξερω πως να το φτιαξω. Αν βρεθει κανα φραγκο, θα το παω στον μαστορα, αλλα δεν αξιζει βρε αδερφε να χαλας λεφτα για δαυτα. Βρισκω ιδιο λειτουργικο για 60-70 ευρω...
 
Ηθελα να σιγουρευτω οτι το tracking force στην βελονα του πικαπ παραμενει σωστο μετα απο ολα αυτα τα χρονια. Ο απλουστερος τροπος, μια ηλεκτρονικη ζυγαρια ακριβείας. Μπορει να βρει κανεις στο ebay για λιγα ευρω. Συνοδευεται απο ενα βαριδι για βαθμονομηση. Η συγκεκριμενη που πηρα ειναι μεταφιεσμενη σε smartphone (υποθετω γιατι ειναι δημοφιλης στο εμποριο ναρκωτικων για να μετραει δοσεις) και λειτουργει με μια μπαταρια CR2032.

2017-11-02-10h49m09.JPG

Μια συντομη μετρηση αργοτερα και ειμαι ησυχος οτι το tracking force (γνωστο αλλιως ως stylus pressure) ειναι σωστο. Cool!

2017-11-02-10h47m59.JPG

Εδω γελανε. Πρακτικα το ιδιο πραγμα που πηρα εγω για μερικα ευρω, εδω στην προνομιακη τιμη των 240€.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα