Hard Disc για Amiga 500

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας pinkman
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

pinkman

RetroWannaBe
Αντιδράσεις
3
εχει κανεις υποψιν του αν μπορουμε να βρουμε σκληρο για amiga 500??

πολυ δυσκολο,μονο απο ebay μπορεις να βρεις

από ebay σίγουρα και υλοποιήσεις κυρίως GVP και ALFA DATA (πολλές καταχωρήσεις τις τελευταίες ημέρες) άρχισε να ψάχνεις !!!

http://cgi.ebay.com/M-Tec-AT-500-AMIGA-IDE-Harddrive-Controller-4MB-RAM_W0QQitemZ250222981638QQihZ015QQcategoryZ8142QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.com/amiga-500-impact-series-2-a500-HD8-hard-drive_W0QQitemZ200206182372QQihZ010QQcategoryZ4193QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

όπως τα παραπάνω , κτύπα τα !

βρήκες καμιά άκρη γιατί με ενδιαφέρει και εμένα....

Rigardie αν βαλω ενα σκληρο με καποιο τροπο στην A500 θα μπορεσω να τρεξω το Igame του MrZammler και το WHLoad?

Παραθέτω πληροφορίες από το www.whdload.de :

Απαιτήσεις

... για την εκτέλεση εγκατεστημένων προγραμμάτων

• CPU 68000 (68010+ προτείνεται γιατί μερικές εγκαταστάσεις απαιτούν το VBR για το χαρακτηριστικό 'quit by a key')
  • Kickstart 2.0 (version 37+)
  • τουλάχιστον 1.0 MB RAM (μερικές φορές περισσότερο, εξαρτάται από το εγκατεστημένο πρόγραμμα)
Εξομοίωση Kickstart

Μερικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν ένα λεγόμενο kickemu για να έχουν ένα ολόκληρο περιβάλλον AmigaOS για το εγκατεστημένο πρόγραμμα. Για αυτό το kickemu απαιτείται ένα αυθεντικό kickstart image. Αυτό το image μπορεί να εξαχθεί από μία πραγματική Amiga με εργαλεία όπως το GrabKick ή παρόμοια που μπορούν να βρεθούν στο aminet. Η υποστηριζόμενη έκδοση image εξαρτάται από το εγκατεστημένο πρόγραμμα. Πρέπει να βρείτε πληροφορίες για το ποιό image πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο παρεχόμενο αρχείο ReadMe. Το image για εκδόσεις kickstart 1.2 και 1.3 μπορεί να εξαχθεί μόνο από μία αντίστοιχη A500, για την έκδοση 3.1 μπορεί να εξαχθεί από μία A500/A600/A2000, A1200 ή A4000 που πρέπει να έχει Kick3.1 ROM. Αν το image δεν μπορεί να εντοπιστεί από το WHDLoad ή το image είναι λάθος έκδοση ή αλλαγμένο με οποιοδήποτε τρόπο, το WHDLoad θα τερματιστεί με το κατάλληλο μήνυμα σφάλματος. Επιπλέον ένα αρχείο relocation με την επέκταση .RTB που να ταιριάζει με το kickstart image πρέπει να είναι παρόν. Αυτό το αρχείο relocation μπορεί να βρεθεί στο aminet στο πακέτο util/boot/skick346.lha. Και τα δύο αρχεία, το kickstart image και το αρχείο relocation πρέπει να τοποθετηθούν στο κατάλογο Devs:Kickstarts/ και πρέπει να έχουν το σωστό όνομα. Ο ακόλουθος πίνακας εμφανίζει τα ονόματα των αρχείων ανάλογα με την έκδοση του kickstart:

Ξεκινώντας με την έκδοση 16.5 του WHDLoad μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τα kickstart images από το CD Amiga Forever της Cloanto. Τα images πρέπει να μετονομαστούν σύμφωνα με τον πίνακα παρακάτω. Επιπλέον το rom.key πρέπει να αντιγραφεί στο Devs:Kickstarts/. Μερικές παλιότερες εγκαταστάσεις απαιτούν ένα kick40068.A1200 image, αυτές οι εγκαταστάσεις δεν θα τρέξουν με τις ROM της Cloanto.

/tr> Version Name Kickstart Image Name Relocation File Cloanto Name 1.2 Devs:Kickstarts/kick33192.A500 Devs:Kickstarts/kick33192.A500.RTB 1.3 Devs:Kickstarts/kick34005.A500 Devs:Kickstarts/kick34005.A500.RTB kick130.rom / amiga-os-130.rom 3.1 Devs:Kickstarts/kick40063.A600 Devs:Kickstarts/kick40063.A600.RTB Devs:Kickstarts/kick40068.A1200 Devs:Kickstarts/kick40068.A1200.RTB Devs:Kickstarts/kick40068.A4000 Devs:Kickstarts/kick40068.A4000.RTB kick310.rom / amiga-os-310.rom ...για την εγγραφή νέων Slaves / εγκατάσταση προγραμμάτων

• προτείνεται ένας 68030+ με MMU για τη χρήση όλων των χαρακτηριστικών του WHDLoad (ένα χροντρό μηχάνημα είναι πάντα καλή επιλογή για ανάπτυξη λογισμικού ;-))
  • γνώσεις για κώδικα μηχανής, assembler, amiga hardware ...
  • ένας assembler (πρέπει να μπορεί να βελτιστοποιεί)
  • μερικά άλλα εργαλεία θα είναι χρήσιμα (hexedit, disasm, ...)
  • μερικά ακόμα MB RAM
  • πρόσβαση σε διαφορετικά μηχανήματα για λόγους δοκιμών (68000 - 68060, OCS, AGA, GfxCard)
  • ένα hardware ή software freezer όπως τα AR3, HrtMon, TK
  • ένα κουμπί NMI για τη διακοπή εκτέλεσης προγραμμάτων ή για εισαγωγή σε software-monitor/freezer
Θεωρώ πως για να τρέξει κανείς το whdload ικανοποιητικά θέλει 020 (Α1200) και άνω (Α1200 με accelerator). Εκ των πραγμάτων όμως, σε Α500, εννοείται δε μπορείς να τρέξεις παιχνίδια που είναι AGA... Σίγουρα θα καθυστερεί να φορτώσει το slave, αλλά από εκεί και ύστερα δε θα έχει πρόβλημα. Επίσης, σίγουρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να φορτωθεί το παιχνίδι όλο στη μνήμη (preload), λόγω ανεπάρκειας αυτής, εκτός και αν έχεις δίσκο που να έχει και μνήμη, όπως οι δίσκοι που έχω βάλει πιο πάνω....
Βρες δίσκο πρώτα, που είναι και το πιο δύσκολο, και μετά το συζητάμε :D

Ισως να χρειάζεται και ενας 68010 για το λόγο που αναφέρεται στην αρχή, ειδάλλως δε μπορείς νομίζω να γυρίσεις στο Workbench, παρά πρέπει να κάνεις reset, δεν έχω την εμπειρία επάνω στο θέμα. Το 'quit by a key' αυτό μου λέει πάντως

Α, μιας και αναφέρεται και ο 68010...

Εχω εναν 68010 :diablotin:

Δηλαδη οπως συνηθιζω να λεω "μια 1200 για να κανεις δουλεια και μια 500 για να θυμασαι τα νιατα σου" :)

πάντος όλα τα wdload τα έχω στην Α600 με τον 030 (φυσικά τα έχω και σε 1200) αλλά στην Α600 παίζουν σχεδόν όλα (εκτός απο τα AGA)

Αν και δεν ασχολήθηκα ποτέ με Amiges...ωραία φαίνονται...τα ζήλεψα...υπάρχει τίποτες παρόμοιο για Amstrad 6128 :) ????

Μάλλον όχι :D

Wally είπε:
Δηλαδη οπως συνηθιζω να λεω "μια 1200 για να κανεις δουλεια και μια 500 για να θυμασαι τα νιατα σου" :)
Ακριβώς αυτό κάνω κι εγώ!

rigardie είπε:
και εδώ ένα project για ide σε 500 εδώ
Έχω φτιάξει το AIDE το οποίο μπαίνει στην πλαϊνή expansion port(εκεί που μπαίνει και ο Α570-Α590)και παίζει τέλεια.Απλά το έχω χυμαδιό γιατί το έκανα στα πρόχειρα.Το κακό είναι ότι σέρνεται αλλά τουλάχιστον έχεις δίσκο σε απλή Α500 και με kick 1.3.

Επίσης έχω φτιάξει και την 8ΜΒ ram expansion για Α500 αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο,όποτε θέλει την βλέπει,άσε που δεν μου βλέπει το 1ΜΒ και βλέπει μόνο τα 7ΜΒ.Ντάξει,έχω κάνει ήδη την onboard ram 1MB και φοράει ένα megachip fat agnus και αυτό 1ΜΒ,συν την κλασσική expansion ram ολίγον πειραγμένη,σύνολο 3ΜΒ! :D :D

Θα φτιαξεις τιποτα τετοια AIDE για το Retromarket?

Ναι κι εμένα μ'ενδιαφέρει :nervous: :nervous: :nervous: :nervous:

Οταν λες ότι σέρνεται, εννοείς λόγω υλοποίησής της, ή εκ των πραγμάτων, δηλαδή λόγω της ίδιας της Α500;

Έκανα patch το νεότερο scsi.device σε os 3.1 και μου φαίνεται ότι πάει λίγο καλύτερα.Γενικώς με το 3.1 πάει καλύτερα μιας και η rom έχει ενσωματωμένο κώδικα για controller.Η 1.3 χρειάζεται να το φορτώσει σε boot δισκέτα οπότε λογικό είναι να καθυστερεί αρκετά

Άμα είναι να πάει τέτοιου είδους hardware στο retromarket πρέπει να κάνω παραγγελία τα pcb λόγο το ότι θα μου φύγει το κλαπέτο αν τα κάνω μόνος,άσε που θα είναι και άσχημο εμφανισιακά.Σημαίνει δηλαδής ότι χρειάζομαι σίγουρο αριθμό κομματιών για να μην μπω μέσα με τα βουρ

Μπορείς να μας πεις προδιαγραφές και τιμή γιατί ενδεχομένος να ενδιαφέρομαι κι΄εγώ για την amiga500+ μου. Επίσης σε εκείνη την θύρα έχω ένα action replay ΜΚΙΙΙ αυτό μπορεί να συνδεθεί μετά ή πρέπει να είναι εναλαξ αναγκαστικά;

Ούτε εγώ ο βλάξ το πρόλαβα. Βασικά το ξέχασα γιατί ήμουν σε φαση αναβάθμισης του υπολογιστή μου. Και μιλαω για το 2ο λινκ, που έκλεισε στα 52€ (+17 ευρώ μτφ που μου ειπε ο πωλητης) :mad: Και ηταν πολυ καλη περιπτωση!!!

Πίσω
Μπλουζα