HD ενεργός σε ένα λειτουργικό και ανενεργός σε άλλο στο ίδιο σύστημα. Γίνεται;

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Ζητώ να με συγχωρέσετε που έγραψα έτσι τον τίτλο , αλλά όταν πάτησα την Υποβολή , μου επιδείχτηκε μύνημα λέγον πως ο τίτλος μου δε γίνεται δεκτός , διότι έχει 105 χαρακτήρες , ενώ επιτρέπονται 85 , οπότε αναγκάστικα να το γράψω στην Καθαρεύουσα . Ο αρχικός τίτλος θα ήταν :

Γίνεται κάποιος δίσκος να είναι ανενεργός σε ένα λειτουργικό και ενεργός σε άλλο ; Στο ίδιο συστήμα .

Είναι σίγουρο πως τον τελευταίο καιρό θα σας έχω μουρλάνει με τις ερωτήσεις-μου ... Τι να κάνω ; Δε φταίω εγώ που τα υλισμικά δε με χωνεύουν ... :D

Θα ήθελα λοιπόν τη συμβουλή-σας σε ένα ακόμα θέμα :

Απλοποιήσεως ένεκεν , ας το περιγράψω ως εξής :

Έχω έναν υπολογιστή . Μέσα έχω συνδεδεμένους δύο σκληρούς δίσκους , τον Α και το Β . Ο μεν έχει WinXP 32-bits ο δε Win7 64-bits . Πήγα σήμερα και πρόσθεσα έναν ακόμα δίσκο (έστω αυτός Γ) ο οποίος θα είχε μοναδική αποστολή την αποθήκευση δεδομένων (δηλαδή δε θα φορτώνει κάποιο λειτουργικό) . Το θέμα είναι πως ο δίσκος είναι 3 ΤΒ ... Έχοντας αισιοδοξία από το παλιότερό-μου θέμα , θεώρησα πως δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα ... Αρχικά πήγα μέσω των WinXP να τον κάνω GPT , αλλά όταν τα Windows φορτώθηκαν και είδαν το δίσκο , μετά από λίγο έβγαλαν ένα μύνημα "Can't load GPT drive" και μου έβγαλαν μπλε οθόνη ! Μιλάμε , είχα ξεχάσει πως υπήρχε αυτό το πράγμα ! Επανεκκινώ και ... μπαμ . Πάλι μπλε οθόνη ! ... Πάω λοιπόν στα Win7 , μπαίνω στη Διαχείριση Δίσκων , τον κάνω GPT , τον μορφοποιώ σε NTFS και όλα εντάξει (2,72 ΤΒ συνεχόμενα σε μία μοναδική κατάτμηση) . Ξαναμπαίνω στα WinXP ... τσα ! Πάλι μπλε οθόνη ! ... Οπότε ήταν προφανές πως στα WinXP δε μπορούσα να κάνω τίποτα .

Δε ξέρω γιατί ο συγκεκριμένος δίσκος 3 ΤΒ δε συμβιβάζεται με το λογισμικό της Paragon . Η μόνη διαφορά που ξέρω είναι πως εκείνος ήταν TOSHIBA ενώ αυτός εδώ Seagate Baracuda .

Εν πάσει περιπτώσει , εμένα δε με ενδιαφέρει καθόλου ο συγκεκριμένος δίσκος (Γ) να είναι ορατός στο δίσκο (Α) , ο οποίος έχει τα WInXP . Εϊναι εφικτό , λοιπόν , ο Γ να είναι ορατός όταν μπαίνω στα Win7 του δίσκου Β , ενώ όταν μπαίνω στα WinXP του δίσκου Α να απενεργοποιείται ; Και το θέμα δεν είναι μόνο αν γίνεται , αλλά και πώς ; Διότι τώρα δε μπορώ καθόλου να μπω στα WinXP ! :banghead:

Συμπλήρωση :

Ο σωστό τίτλος θα περιείχε "εν αυτώ" , όχι "εν ιδίω" , αλλά την ώρα που τα έγραφα , "έτρεχα" να προλάβω την ταχυμεταφορική ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

cloud

RetroAdept
Joined
31 Mαϊ 2012
Μηνύματα
871
Αντιδράσεις
94
Χμμμμ...... Για δοκίμασε να μπεις στην διαχείριση δίσκων, και δες αν μπορείς να αφαιρέσεις το γράμμα από τον δίσκο (Δεξή κλικ, "Αλλαγή γράμματος η της διαδρομής.......", "Κατάργηση".)...

Όμως για να το κάνεις θα πρέπει να μπεις στα ΧΡ... :p

Για δοκίμασε να δεις αν μπαίνει σε safe mode.

Για κάποιο άλλο τρόπο, και χωρίς να μπεις στα XP, αυτή την στιγμή δεν μου έρχεται.
 

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.483
Αντιδράσεις
1.434
Ειχα διαβασει καπου μια πατεντα/μαστοριλικι οπου ενας ειχε βαλει ενα εξωτερικο διακοπτη με τον οποιον συνδεοταν ο εσωτερικος δισκος, οταν επροκειτο να τον χρησιμοποιησει. Ετσι λεει δεν φθειροταν ασκοπα οταν δεν τον χρησιμοποιουσε.

Δυστυχως δεν εχω συγκεκριμενη παραπομπη, αλλα ελπιζω να σου εδωσα μια κατευθυνση να ψαξεις, αφου μαλλον γινεται αυτο που θες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Δυστηχώς και με Ασφαλή λειτουργία να μπω , πάλι όλα βάφονται μπλε ...

Rakeesh , σε ευχαριστώ . Αλλά τις φοβάμαι τέτοιες κινήσεις !
 

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.483
Αντιδράσεις
1.434
Οκ, υπαρχουν κατι "θηκες" σκληρου δισκου οπου βαζεις μεσα (και συνδεεις) το δισκο, και κατοπιν οποτε θες βαζεις ολο μαζι το συστημα συρταρωτα στον υπολογιστη και "κουμπωνει" στα καλωδια (που ειναι στερεωμενα) χωρις μαστοριλικια. Αυτο το συστημα το ειχε ενας φιλος μου αλλα δεν μπορω να σε βοηθησω παραπανω, δεν ξερω ποιο ειναι το επισημο ονομα αυτης της πατεντας ουτε ποσο διαδεδομενη ηταν (δεν το εχω δει πουθενα αλλου).

Τελος υπαρχουν σετ καλωδιων που συνδεουν εναν οποιονδηποτε εσωτερικο δισκο σε εξωτερικη θυρα USB, οποτε αναγνωριζεαι σαν εξωτερικος! Αυτο μαλιστα μπορεις να το κανεις ενω λειτουργει ο υπολογιστης, γιατι οπως καταλαβαινεις, τα προηγουμενο προφανως λειτουργουν μονο πριν τον αναψεις. Κατα τα αλλα ειναι πιο μανουριαρικο και λιγοτερο καθαρος τροπος σε σχεση με τις προηγουμενες λυσεις :)
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Προσπαθώ να χρησιμοποιήσω το εργαλείο της ίδιας της Seagate , όμως με παρεξενευει κάτι . Ο 1ος δίσκος (που είναι και ο επίμαχος των 3 ΤΒ) λέει πως είναι σε RAID ενώ οι άλλοι σε ΑΤΑ . Δεν τα καταλαβαίνω καί τα δύο . Πώς ο δίσκος είναι σε RAID ; Αυτό δε σημαίνει συστοιχία ; Εγώ δεν έχω καμία συστοιχία . Και οι άλλοι δίσκοι πώς είναι ΑΤΑ ; Αφού είναι συνδεδεμένοι με καλώdιο SATA .

Να σημειώσω μάλιστα πως η PARAGON λέει να φροντίζουμε οι δίσκοι να μην είναι σε RAID . Λέτε να φταίει αυτό που δε μπορούν τα WinXP να δουν σωστά το δίσκο όταν είναι σε GPT ;

Πάει κάπου το μυαλό-μου , αλλά δε ξέρω αν έχει νόημα . Η μητρική-μου έχει και άλλες θύρες SATA . Nα πρέπει να συνδέσω το δίσκο αλλού ; Αν θεωρείται πως ναι , να το δοκιμάσω .

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

ChrisTOS

RetroJunkie™
Joined
5 Ιουλ 2007
Μηνύματα
2.213
Αντιδράσεις
60
Βασικά το πρόβλημα σου το είπες ο ίδιος.. Windows XP 32-bit.
 

Crimson Moonlight

RetroActive
Joined
13 Ιουλ 2015
Μηνύματα
524
Αντιδράσεις
294
Απάντηση δεν έχω να σου δώσω, έχεις γράψει όμως τον πιό κορυφαίο τίτλο θέματος που έχω δεί μέχρι τώρα! Αρκεί να σου πώ ότι το διαβάζοντάς το, το μυαλό μου πήγε στον δίσκο της Φαιστού!:animeek:
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Έχω κάνει τις παρακάτω σκέψεις και θα ήθελα τη γνώμη-σας , πρωτού κάνω δοκιμές !

1) Υπάρχει περίπτωση κάποιες από τις θύρες-μου SATA να είναι εξορισμού RAID ; Μπορεί να είναι αστείο αυτό που ρωτάω , διότι δε ξέρω από αυτά ! Μήπως δηλαδή υπάρχει κάποια σχετική ρύθμιση στο BIOS που θα πρέπει να αλλάξω ; Βρήκα στο διαδύκτιο πως μπορεί κάποιος , μέσω BIOS , να αλλάξει το δίσκο από RAID σε ΑΤΑ , αλλά μετά κινδυνεύει να μην ξεκινάνε τα Windows . Βέβαια σε εμένα πρόκειται για δίσκο δεδομένων , όχι λειτουργικού , αλλά ξέρω και 'γω ;

Διαφορετικά πώς μπορώ να μετατρέψω το δίσκο από RAID σε ΑΤΑ ;

2) Κάτι ακόμα πιο απίθανο : παρατηρώ πως όλα τα καλώδια SATA στο δίσκο ήταν πορτοκαλί . Το συγκεκριμένο δίσκο , όμως , τον σύνδεσα με ένα κόκκινο καλώδιο SATA . Υπάρχει περίπτωση να αλλάζει κάτι από καλώδιο σε καλώδιο ;

Christos :

Βασικά το πρόβλημα σου το είπες ο ίδιος.. Windows XP 32-bit.
Χρήστο , αυτό το ξεπεράσαμε :) ! Τώρα ασχολούμαστε με το δίσκο :D !
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.104
Αντιδράσεις
2.767
Κατα πρώτον, στον τίτλο του θρεντ δε γράφουμε την ιστορία της ζωής μας, οπότε καλώς και το σύστημα απέρριψε το μήνυμά σου και θα έπρεπε να απορρίψει και το τωρινό :D , γιατί δε βοηθάει στην αναζήτηση
tinysmile_twink_t.png
. Στο επικείμενον, τα 32bit XP δεν υποστηρίζουν GPT. Θες 64μπιτο λειτουργικό. Αν σώνει και ντε θες να δεις το δίσκο και στα XP, πρέπει να τον κόψεις στα 2 και να φορμάρεις τα partitions ως NTFS.
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Το πρόβλημα δεν είναι η ζωή-μου , αλλά η αδυναμία της πλατφόρμας να δεχτεί μερικούς χαρακτήρες ... :(

Συμφωνώ μαζί-σου · σύγχρονες τεχνολογίες χρειάζονται σύγχρονα λειτουργικά . Εμένα όμως καν δε μου χρειάζεται αυτός ο δίσκος στα WinXP . Απλά συμβαίνει στο κουτί να έχω και έναν τέτοιο δίσκο (με WinXP) . Αν μπορούσα θα αγόραζα άλλους υπολογιστές να έχω χώρια σε κάθε δίσκο όλες τις επιμέρους εκδόσεις των Win7 :) .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.104
Αντιδράσεις
2.767
Από τη στιγμή που, όπως λες, δε σου χρειάζεται στα XP, δε χρειάζεται να ασχοληθείς περαιτέρω. Αστον να τον βλέπουν τα 7 και πήγαινε στο Disk management των XP και αφαίρεσε το drive letter από τον 3ΤΒ δίσκο ώστε να μην τον βλέπεις καν στα XP.
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Δεκτόν . Αλλά πώς ; Όπως είπα κολάει . :sad:
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.104
Αντιδράσεις
2.767
Α ναι σόρι εχεις δίκιο. Και απ΄ό,τι διαβάζω και με safe mode εχεις πρόβλημα. Δε μπορώ να βοηθήσω περισσότερο.
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Και όμως , ο μαστρο-Λιας ( ! ) τα κατάφερε !

Φαίνεται πως για κάποιο λόγο ο υπολογιστής-μου θεωρούσε πως ο συγκεκριμένος δίσκος πρέπει να είναι RAID . Δυστηχώς δε ξέρω το γιατί , οπότε δε μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες . Μπορώ όμως να σας πω τι έκανα . Η μητρική-μου έχει 10 θύρες SATA . Εγώ εν αρχοίς είχα συνδέσει το νέο δίσκο στη 10-η θύρα , δηλαδή την τελευταία , αφήνοντας ενδιάμεσα πλήθος κενών θέσεων . Φαίνεται πως αυτό έφταιγε . Διότι μόλις τον σύνδεσα στην αμέσως επόμενη ελεύθερη , ο δίσκος αναγνωρίστηκε ως ΑΤΑ . Τώρα αναγνωρίζεται και στα WinXP 32-bits ως 3 ΤΒ συνεχόμενα . Όπως αναγνωριζόταν και ο άλλος 3 ΤΒ που έχω .
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.104
Αντιδράσεις
2.767
Ωραία. Στη θέση σου πάντως δε θα έγραφα αρχεία στο δίσκο αυτό μεσα από τα XP. Αν πραγματικά δεν τον θες στο λειτουργικό αυτό, αφαίρεσέ του το drive letter.
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Rygan , αυτό θέλω και εγώ . Αυτό θα εξασφαλίσει πως εγώ δε θα γράφω χειρονακτικά . Όμως μήπως υπάρχει ενδεχώμενο ο υπολογιστής να αναγνώζει / διαβάζει μόνος-του ; Δε ξέρω , λέω . Μήπως υπάρχουν αυτόματες διαδικασίες που δε γίνεται να αποτραπούν .
 

wrathchild_78

Retro Member
Joined
26 Mαϊ 2015
Μηνύματα
163
Αντιδράσεις
7
κριμα που δεν το ειδα νωριτερα γιατι αμεσως καταλαβα οτι κατι τετοιο θα ειχε συμβει...Καποιες θυρες στη μητρικη χρησιμοποιουνται για ΡΑΙΔ και υπαρχουν και ξεχωριστες ρυθμισεις στο ΒΙΟΣ.
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.104
Αντιδράσεις
2.767
Θα βόλευε πολύ αν ο iliekater μας πει το μοντέλο της μητρικής. Θα βρούμε ποιές θύρες είναι RAID και ποιές όχι. Η μητρική μου ας πούμε έχει Intel Raid σε όλες τις θύρες RAID (5 σύνολο) και εγώ μπορώ να βαλω 3 δίσκους στις πόρτες 1, 3 και 4 και στο BIOS του controller να ορίσω RAID1 με τους δίσκους στις θύρες 3 και 4. Ο δίσκος στη θύρα 1 είναι ο boot δίσκος και δε θέλω raid(π.χ. είναι SSD και τον έχω μονάχο του). Κάπως έτσι. Παντως πιο παλιά είχα μητρική που είχε ΔΥΟ raid controllers, εναν Jmicron και εναν της Nvidia (τέτοιο ήταν και το chipset της μητρικής), όπου 2 sata ports ήταν του Jmicron και τα υπόλοιπα 4 της nvidia. Σε μια τέτοια περίπτωση όπου έχεις ξεχάσει να αλλάξεις τη λειτουργία από raid σε IDE, μπορείς άνετα να μπερδευτείς.

iliekater είπε:
Rygan , αυτό θέλω και εγώ . Αυτό θα εξασφαλίσει πως εγώ δε θα γράφω χειρονακτικά . Όμως μήπως υπάρχει ενδεχώμενο ο υπολογιστής να αναγνώζει / διαβάζει μόνος-του ; Δε ξέρω , λέω . Μήπως υπάρχουν αυτόματες διαδικασίες που δε γίνεται να αποτραπούν .
Αν δεν ορίσεις το drive letter ενός δίσκου σε ενα λειτουργικό, αυτό δε θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει. Αν πας στο device management, θα τον βλέπεις, όμως χωρίς το γράμμα του. Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις. Αν τον 3ΤΒ δίσκο τον έχεις μόνο για αποθήκευση και όχι για χρήση από το λειτουργικό, π.χ. δεν έχεις ορίσει ότι ο φακελος My Documents θα βρίσκεται στον 3ΤΒ, τότε μπορείς να τον έχεις Hidden(κρυφό) και στο desktop των Win7 να έχεις δύο εικονίδια, έναν που θα τον εμφανίζει και ένα που θα τον κρύβει και να τα πατάς όποτε εχεις ανάγκη να δεις το δίσκο και φυσικά να μην ξεχνάς να τον κρύβεις πριν κάνεις shutdown. Αυτό μπορείς να το κάνεις με την εντολή diskpart και 2 αρχεία ρυθμίσεων. Παντως το πιο απλό είναι απλά να μην έχεις γράμμα στο δίσκο των Xp για να μην τον βλέπεις.
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.381
Αντιδράσεις
193
Το σκεύτηκα και εγώ να σας το ζήταγα , αλλά είπα να μη σας κουράσω . Ιδίως όταν το θέμα λύθηκε σκεύτηκα πως δεν έχει νόημα . Αλλά μιας και θέλετε , ευχαρίστως να σας ανεβάσω το εγχειρίδιο της μητρικής-μου , για να μου πείτε να ξέρω και για άλλη φορά . Όμως δε ξέρω πώς να το κάνω . Το να ανεβάσω φωτογραφίες ξέρω , αλλά υπάρχει κάπου όπου μπορούμε να ανεβάσουμε αρχεία ;
 
Μπλουζα