HDD sata ζημιά

Arashikage

RetroN00b
Joined
9 Αύγ 2008
Μηνύματα
22
Αντιδράσεις
4
Μου εσπασαν οι ακιδες sata. Δεν βρηκα τεχνικο που να το επισκευαζει. Ουτε στο e-bay. O controller είναι 2061-001172-500 ce raptor. τι κανω?
 
Μπορείς να βγάλεις μια καθαρή φωτογραφία; Ο wd velociraptor είναι;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για πιο λογο θες να το επισκευασεις; Αν δεν ειναι για ανακτηση δεδομενων, απλα δεν αξιζει να ασχοληθεις.

Αλλιως υπαρχουν στο ebay πλακετες. Αυτη πχ ειναι σε λογικη τιμη.
 
Ότι λέει ο freaktmp. Έτσι και αλλιώς είναι δύσκολη επισκευή και θα πρέπει να πάρεις pins από άλλο pcb.
 
Pins δεν χρειάζεται να πάρει αφού μπορεί να κολληθει κατ ευθείαν καλώδιο.. Αξίζει όμως μόνο για ανάκτηση δεδομένων..
 
Nαι δεν λέω, με καλώδιο γίνεται εύκολα η δουλειά για ανάκτηση δεδομένων. Κόλληση νέων pin είναι hardcore περίπτωση σίγουρα από κάθε άποψη. Άσε κάτι τέτοια ψιλολοίδια αναγκάζομαι να κολλήσω συχνά στη δουλειά.
 
Δεν εχω τιποτα μεσα. Απλα είναι κριμα γιατι ειχε δουλεψει ελαχιστα. Αν υπαρχει κατάστημα που τα φτιαχνει να μου πει κοστος τουλάχιστον. Ευχαριστω.
 
Καλημέρα. Μαλλον ζόρισες πολύ το καλώδιο την ώρα που το κούμπωνες. Η δουλειά είναι εύκολη για καποιον που ξέρει να κολλάει καλά, εχει σταθερό χέρι και κυρίως καλό κολλητήρι. Υπάρχουν και βιντεάκια στο youtube για κάτι τέτοια. Εγώ προσωπικά αμφιβάλλω αν θα βρεις κατάστημα που να αναλαμβάνει τέτοια λεπτή δουλειά. Μονο κάποιον ιδιώτη που να προσφερθεί να το κάνει επειδή έχει ξανακάνει κάτι παρόμοιο και νοιώθει σίγουρος. Το βέβαιο είναι ότι οποιος το κάνει, θα σου πει εξ'αρχής ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αν ο δίσκος τελικά καταστραφεί εντελώς.

Οπως κατάλαβες, κανείς δεν έχει την ακριβή απάντηση στο "αν υπάρχει κατάστημα .....". Μόνο αν σου στείλει κάποιος ενα προσωπικό μήνυμα ή να σου απαντήσει εδώ μεσα, λέγοντάς σου ότι το αναλαμβάνει.
 
τελικά Ρύγκαρ δεν κατάλαβα το παιδί θα το έφτιαχνε με το να αλλάξει όλο το βύσμα sata ή να κολλήσει ένα καλώδιο;εγώ έτσι όπως το βλέπω μου φαίνεται από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, με τις πλακέτες smd και τα καλώδια sata με τα καλώδια λεπτά σαν τρίχες. όποιος έχει προσπαθήσει να ενώσει το σύγχρονο πλακέ τηλεφωνικό καλώδιο που έχει υπερβολικά λεπτούς αγωγούς, θα με καταλάβει. Χωρίς την κατάλληλη πρέσα είναι σχεδόν αδύνατο.φίλε arashikage χωρίς να θέλω να σε στενοχωρήσω.αν κάποιος άλλος πιο έμπειρος και ικανός μπορεί τόσο το καλύτερο.
 
Απ ότι βλέπω έχει σπάσει τελείως ο sata connector. Άρα ή θα πρέπει να αλλαχτεί όλο το πλαστικό τμήμα με τους connectors - οπότε πρέπει να βρεθεί κάποιος δίσκος αντίστοιχος με ίδια βύσματα για να αποκολληθεί ο connector (και που χρειάζεται πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό από ένα απλό κολλητήρι, θεωρώντας πάντα ότι δεν έχουν πάθει μεγάλη ζημιά οι διάδρομοι στην πλακέτα) ή να κολληθούν καλωδιάκια sata στην πλακέτα (πολύ λεπτή δουλειά και ΔΕ θα τη θεωρούσα αξιόπιστη λύση για μακροχρόνια χρήση). Γενικά δε θα εμπιστευόμουν έναν δίσκο όπου έχει μπεί 'χέρι' στα ηλεκτρονικά του, ειδικά για να γράψω δεδομένα που μπορεί ανα πάσα στιγμή να χαθούν. Και με τις τιμές στους δίσκους δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο (αγορά άλλου για connector + flux για κολλήσεις/αποκολλήσεις + λεπτή κόλληση αν δεν έχεις κτλ, τελικά θα βγεί πιο ακριβά από έναν καινούριο δίσκο με εγγύηση), εκτός αν θέλει κάποιος να το κάνει για την εμπειρία των κολλήσεων και τη χαρά της επισκευής (και με το διαρκή φόβο της αναξιοπιστίας...)
 
Έχετε δίκιο. Απλά ήταν σχεδόν καινούργιος. Θα τον παρατήσω. Ευχαριστώ.
 
Εφόσον είναι σχεδόν καινούργιος και αν η χωρητικότητά του είναι 1 tb+, τότε για να μην τον πετάξεις πάρε την πλακέτα που προτείνει ο freaktmp. Από περιέργεια, πως κατάφερες να σπάσεις τα pins;
 
Δεν προσεξες οτι μιλαμε για WD Raptor 36Gb, χοντρικα 13-14 ετων... Το ιδιαιτερο που ειχαν αυτοι οι δισκοι ηταν οτι ηταν οι πρωτοι consumer sata δισκοι στις 10k rpm. Οχι οτι εχει ιδιαιτερη αξια σημερα...
 
Όντως, με το σχεδόν καινούργιος αλλού πήγε το μυαλό μου.
 
Επρεπε να πω αδουλευτος. Οταν το πηρα, το πλαστικο που κραταει τις ακιδες ηταν ραγισμενο και εφυγε τελειως, η εγγυηση δεν το καλυπτει, το δουλεψα ετσι για λιγο και αφου το μετακινησα σε άλλες θεσεις μου εσπρωξε μεσα μια ακιδα. Το εβαλα στην τσεπη και πηγα σε ένα μαγαζι, όταν το εβγαλα από την τσεπη ειχαν σπασει ολες η ακιδες. Τωρα ηθελα να το βαλω σε Ρ4 γιατι δεν παιρνει τον 1TΒ που εχω το bios του.
 
Πιστεύω για κάτι τόσο αναλώσιμο και εξευτελιστικής αξίας πια αντικείμενο, πιο πολύ θα σου στοιχίσει σε χρόνο και σε χρήμα αν προσπαθήσεις να το επισκευάσεις παρά να πας στο eBay και να παραγγείλεις ένα ανάλογο. Just my two cents.

EDIT: σίγουρα θα μπορέσεις να βρείς κάποιον ανάλογο sata χαμηλής χωρητικότητας στο eBay που θα παίζει στον P4.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μιας και αναφέρθηκε, δεν είναι σίγουρο ότι αγοράζοντας μια καινούρια ίδια πλακέτα και αντικαθιστώντας την παλιά θα δουλέψει. Δεν ξέρω για τον συγκεκριμένο (γιατί είναι αρκετά παλιός οπότε μπορεί και να πιάνει το κόλπο) αλλά εδώ και χρόνια οι πλακέτες των σκληρών έχουν κάποια flash μνήμη με παραμέτρους calibration του δίσκου, το οποίο γίνεται στο εργοστάσιο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποκολληθεί το τσιπ από τη σπασμένη πλακέτα και να κολληθεί στη νέα, αλλιώς δεν πρόκειται να δουλέψει ο δίσκος.
 
Πίσω
Μπλουζα