IBM PS/1 model 2168

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rygar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
  • Ετικέτες Ετικέτες
    ibm ibm pc

Rygar

Apple Lover
Αντιδράσεις
3.976
Καταρχάς δεν πρόκειται για καποια παρουσίαση σε μεγάλο λεπτομερειακό βάθος όπως την κανει ο freak, αλλά αρκετά πιο απλοϊκή. Οπότε αφήστε κατά μέρος οποιαδήποτε εΝσημα.

Το σύστημα είναι το πιο κάτω και το βλέπετε στην ...καθαρή μορφή του. Δηλαδή, αφού μπήκε σε πλυντήριο πιατων, ρούχων, αυτοκινήτων και μπουγάδα στο χέρι. Ηταν χάλια όταν ήρθε σπίτι μου, αλλά όπως διαπίστωσα ξεκοιλιάζοντάς το, όχι και τόσο χάλια τελικά.
View media item 6734Πρόκειται για σύστημα non-Aptiva (βλέπε εδώ).

Λίγη ιστορία για το σύστημα (με κίνδυνο να αποκαλυφθώ αν διαβάζει συνάδελφος από τη δουλειά μου :)). Αυτό το σύστημα αγοράστηκε το 1994 από την εταιρία όπου εργάζομαι, όταν περίπου κυκλοφόρησε στην αγορά. Ο σκοπός της αγοράς του ηταν ο προγραμματισμός/debugging ενός PLC της εταιρίας Davy Mckee Corp(βλέπε εδώ). Τα PLC εκείνης της εποχής δεν ήξεραν τί θα πει ethernet. Ο πλέον συνήθης τρόπος σύνδεσης πάνω τους ήταν μεσω RS232. Γι'αυτό και το σύστημα αυτό δεν περιέχει τίποτε εξτρά από αυτό που θα αγόραζε κανείς αν το έπαιρνε από το ράφι του Πλαισίου. Δεν περιέχει ουτε καν κάποια κάρτα ήχου. Μονο φλόπι 1.44, σκληρό δίσκο 240ΜΒ Western digital (ο γνωστός Χαβιάρης στα πρώτα του βήματα) και 4MB μνήμης simm. Βέβαια τα 240ΜΒ αναφέρονται στην ετικέτα του μοντέλου (συγκεκριμένα αναφέρονται 253ΜΒ!), ο δίσκος όμως ηταν εξαρχής;; τοποθετήθηκε στην πορεία;; δεν ξέρω, πάντως είναι 540ΜΒ. Δούλεψε 24/7/365 για 23 ολόκληρα χρόνια, ασταμάτητα χωρίς να κλείσει γιατί θεωρούνταν κρίσιμο σύστημα, κάτι σαν το μίνι φαρμακείο που έχει ενας ορειβάτης, το οποίο πρέπει πάντα να είναι γεμάτο, ετοιμοπόλεμο και άμεσα διαθέσιμο και όχι εσωκλεισμένο σε σακίδιο, κάτι τέτοιο θεωρείστε το. Το Σεπτέμβρη του 2017 αποφασίστηκε η πλήρης αντικατάσταση/αναβάθμιση του PLC (και του όλου αυτοματισμού). Ο χώρος όπου ο αυτοματισμός βρισκόταν θα υφίσταντο πλήρη ανακαίνιση, οπότε μού δόθηκε εντολή να αναθέσω στην ομάδα μου να αφαιρέσει από εκεί ό,τι αφορούσε τον τομέα του ΙΤ (του ΟΤ για την ακρίβεια). Μαζέψαμε μία ντάνα με παλιές CRT οθόνες, ποντίκια/πληκτρολόγια και σε μια ακρη το εν λόγω σύστημα, το οποίο συνοδευόταν από after market πληκτρολόγιο και ποντίκι PS/2. Δεν εμαθα ποτέ αν υπήρχαν καπου τα πρωτότυπα. Το βέβαιο είναι ότι βγήκε από λειτουργία και θεωρητικά έως αυτή τη στιγμή θα πρέπει να λειτουργεί. Ως τότε δεν είχα καμια όρεξη να ασχοληθώ ΚΑΙ με retro PC, αφου το κύριο ενδιαφέρον μου ήταν arcades και 8/16bit home συστήματα. Αποφάσισα όμως να το κρατήσω γιατί IBM δε βρίσκεις έτσι απλά και σε αυτή την αρκετά κομψή κατάσταση και ηταν κρίμα για το συγκεκριμένο σύστημα να ανακυκλωθεί ελαφρά τη καρδία. Τα υπόλοιπα συστήματα ηταν πολύ ταλαιπωρημένα, όλα after market, χωρίς ιστορική αξία και δε με ενδιέφεραν, οπότε πήγαν ανακύκλωση. Το ΙΒΜ ήρθε στο γραφείο μου. Εζησε δίπλα στα πόδια μου για 7 χρόνια, μην αποφασίζοντας τί να το κάνω. Τελικά το έφερα σπίτι, γνωρίζοντας όμως ότι δεν έχω χώρο να το αποθηκεύσω ή να στήσω αφου είχα μονο ενα γραφείο 80cm x 140, ίσα για τις καθημερινές μου ανάγκες. Ομως τελικά βρήκα χώρο, χρόνο και όρεξη και το καθάρισα, όσο ηταν εφικτό. Αυτό έγινε αρχές Σεπτέμβρη που ακόμη έσκαγε ο τζίτζικας, κάτι που με βοήθησε στο έργο μου που ηταν να σαπουνιστεί κανονικά και με το νόμο, να ξεπλυθεί με απιονισμένο νερό και να στεγνώσει φυσικά στον ήλιο. Επιπλέον τα ηλεκτρονικά του μέρη, εκτός από ελαφρύ σαπούνισμα υπέστησαν ξέπλυμα με αλκοόλ περιεκτικότητας 99.5%.

View media item 6726
Μην πολυλογώ άλλο. Στην αρχή του θρεντ εβαλα μια εικόνα που δείχνει το σύστημα όσο πιο καθαρό γινόταν με τα εργαλεία/χημικά που είχα. Δεν έχει αποκατασταθεί το αρχικό του χρώμα, πιστεύω όμως ότι αν τελικά γίνω πιο τολμηρός, μαλλον θα καταστρέψω εντελώς αυτή την απόχρωση. Είναι αρκετά περίεργη και μαλλον επιρρεπής στο να συγκεντρώνει βρωμιά που δεν αφαιρείται εύκολα. Παντως είναι πεντακάθαρο από τη σκόνη και τη βρωμιά που ήταν αισθητή με το άγγιγμα. Πιο κάτω βλέπετε πώς ήταν στην αρχή, πριν αρχίσω να "ερωτοτροπώ" μαζί του:

View media item 6716
View media item 6715
View media item 6718
View media item 6717
View media item 6719

Και εδώ η μητρική μαζί με το πλούσιο σε θύρες ISA backplane του. Πριν και μετά το πλύσιμο.
View media item 6724
View media item 6725
View media item 6721
View media item 6720

Και το τροφοδοτικό του, ομοίως πριν και μετά το πλύσιμο.
View media item 6723
View media item 6731
View media item 6730
View media item 6733
Οταν αποφάσισα να ασχοληθώ με το σύστημα λίγο πιο σοβαρά, σκέφτηκα ότι θα ηταν ωραίο να το ταίριαζα με ενα ορίτζιναλ ποντίκι και πληκτρολόγιο. Το ΕΒΑΥ ηταν απαγορευτικό, ζητούσαν ενα νεφρό για αγορά και ενα συκώτι για μεταφορικά αφού όλοι οι πωλητές ήταν στην Αμερική. Τελικά βρήκα το πληκτρολόγιο στο Insomnia για 50 ευρώ από εναν καλό τύπο που ήθελε να το πουλήσει κάπου στην Ελλάδα σε καποιον που να του έδινε ιστορική αξία, και βρήκε εμένα (κι εγώ αυτόν). Το ποντίκι αγοράστηκε από Vendora για 20 ευρώ. Οπότε θεωρώ ότι έκανα το ταίριασμα που ηθελα και πολύ οικονομικά για τις εποχές που διανύουμε.

Πιο κάτω τα βλέπετε και τα δύο, εμπρός και πίσω. Το πληκτρολόγιο κατασκευασμένο στην Αγγλία, το ποντίκι στην... Κίνα. Δε γνωρίζω αν λειτουργούν είναι η αλήθεια. Το πληκτρολόγιο ακόμη δεν το έχω καθαρίσει και σίγουρα σκοπεύω να το ξεκοιλιάσω, πλήκτρο πλήκτρο.

View media item 6713
View media item 6714
View media item 6711
View media item 6712

Δεν ποστάρω αλλες εικόνες από το σύστημα, δεν έχει νόημα, γιατί το υπόλοιπο εσωτερικό μαζί με το φλόπι ειναι (ήταν, γιατί όλα πλύθηκαν) σε παρόμοια κατάσταση.

Επιπλέον, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αναφέρω το blower που χρησιμοποίησα. Δεν είναι κοινό blower. Αγοράστηκε από Αγγλία, από ομάδα ανθρώπων που ασχολείται αποκλειστικά με τέτοια ΙΤ θέματα (θα το βρείτε εδώ). Μού ήρθε χωρίς έξτρα κόστος τελωνείου. Είναι κορυφαίο, το καλύτερο από όσα εχω χρησιμοποιήσει από το 1996 που ασχολούμαι επαγγελματικά με τον ΙΤ τομέα.

View media item 6732
Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι μάλλον έχουν προκύψει μεγαλεπήβολα σχέδια για το τί θα του συνδέσω. Ηδη εχω προμηθευτεί 1-2 εξαρτήματα καινούρια που θα αποκαλύψω στην πορεία, ενώ έχω αρκετά από μεταχειρισμένο στοκ που περίσσεψε στη δουλειά (scsi δίσκος/controller, μπακαπιέρες, magneto optical drives κλπ). Θελω να παίξω και με διάφορα λειτουργικά, να δω τί στήνεται και τί τελικά λειτουργεί από το στοκ που έχω μαζέψει. Οπως εγραψα πιο πάνω, ειλικρινά δεν ξέρω καν αν το ίδιο το σύστημα λειτουργεί. Βγήκε από καλή λειτουργία το 2017 αλλά μετά από τόσα χρόνια ακίνητο και επειτα από το πλύσιμο που υπέστη, δεν ξέρω τί θα συναντήσω. Μάλλον θα το ανακαλύψουμε μαζί σε επόμενο ποστ, εννοείται μεσα σε αυτό το θρεντ.

Αφτιά.

Τελευταία επεξεργασία:
Διάβασα το ποστ, πολύ ωραίο από έναν apple lover για IBM PC xaxaa, αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν αυτή τη στιγμή μετά από καθαρισμούς κτλ είναι λειτουργικό. So, είναι;

Διάβασα το ποστ, πολύ ωραίο από έναν apple lover για IBM PC xaxaa, αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν αυτή τη στιγμή μετά από καθαρισμούς κτλ είναι λειτουργικό. So, είναι;
Δε γνωρίζω. Στην τελευταία γραμμή του ποστ μου αναφέρω ότι θα το ανακαλύψουμε μαζί στην πορεία. Η αλήθεια είναι ότι μια αγωνία την έχω, γιατί αν και του φέρθηκα καλά στον καθαρισμό, ποιός ξέρει τί μπορεί να έχει επηρεαστεί.

Και αυτό το apple lover πρέπει καποτε να φύγει, δε με εκφράζει. Ο shock το είχε βαλει καποτε, όταν εβλεπε τη μούρλα που είχα με τα παλια Mac.

Δε γνωρίζω. Στην τελευταία γραμμή του ποστ μου αναφέρω ότι θα το ανακαλύψουμε μαζί στην πορεία. Η αλήθεια είναι ότι μια αγωνία την έχω, γιατί αν και του φέρθηκα καλά στον καθαρισμό, ποιός ξέρει τί μπορεί να έχει επηρεαστεί.

Και αυτό το apple lover πρέπει καποτε να φύγει, δε με εκφράζει. Ο shock το είχε βαλει καποτε, όταν εβλεπε τη μούρλα που είχα με τα παλια Mac.
έχεις δίκιο, απλά όταν είδα τη φωτό της φυσούνας σταμάτησα να διαβάζω...ωραία, εν αναμονή λοιπόν των νέων..χαχα

Κατ' αρχην βρηκες Model M πληκτρολογιο για 50€... μονο και μονο αυτο ειναι μεγαλη επιτυχια. :devilfinger:

Βεβαιως ειναι παλουκια στην συντηρηση/επισκευη. :unsure: Ειχα διασωσει ενα προ καιρου.

Απο κει και περα, αυτα τα ibm ειναι τρισαθλια και παναργα. Δηλ. επετρεπε να προσπαθησει πολυ κανεις για να βρει 486dx χωρις VLB ή PCI slots! Ευτυχως το δικο σου φαινεται να εχει 128kb cache. Παλι καλα να λες, γιατι τα εδιναν και χωρις cache και ηταν πιο αργα και απο 386. :banghead::bash:

Τελος παντων, καποια χρησιμα links σχετικα με τα μηχανημα αυτα ειναι εδω, εδω και εδω. Μπορεις μαλλον να βαλεις εναν dx2 66MHz χωρις δυσκολια, αλλα απο κει και περα θελει καποια προσπαθεια για να πας σε Pentium Overdrive.

Στο youtube ειναι αυτος ο epictronics που εξειδικευεται σε ibm και ειχε ασχοληθει στο παρελθον με το δικο σου.

Ειχε ασχοληθει και με την επισκευη ενος Model M, ετσι για να παρεις μια γευση.

Κατ' αρχην βρηκες Model M πληκτρολογιο για 50€... μονο και μονο αυτο ειναι μεγαλη επιτυχια. :devilfinger:

Βεβαιως ειναι παλουκια στην συντηρηση/επισκευη. :unsure: Ειχα διασωσει ενα προ καιρου.

Απο κει και περα, αυτα τα ibm ειναι τρισαθλια και παναργα. Δηλ. επετρεπε να προσπαθησει πολυ κανεις για να βρει 486dx χωρις VLB ή PCI slots! Ευτυχως το δικο σου φαινεται να εχει 128kb cache. Παλι καλα να λες, γιατι τα εδιναν και χωρις cache και ηταν πιο αργα και απο 386. :banghead::bash:

Τελος παντων, καποια χρησιμα links σχετικα με τα μηχανημα αυτα ειναι εδω, εδω και εδω. Μπορεις μαλλον να βαλεις εναν dx2 66MHz χωρις δυσκολια, αλλα απο κει και περα θελει καποια προσπαθεια για να πας σε Pentium Overdrive.

Στο youtube ειναι αυτος ο epictronics που εξειδικευεται σε ibm και ειχε ασχοληθει στο παρελθον με το δικο σου.

Ειχε ασχοληθει και με την επισκευη ενος Model M, ετσι για να παρεις μια γευση.

Ευχαριστώ για τις ιδέες και τα λινκς. Χαίρομαι όντως που είναι καθαρό ISA χωρίς PCI ή Vesa. Εχω ενδιαφέροντα πράγματα να του τοποθετήσω, πράγματα που πιθανόν ακόμα κι εσύ ο τρισμέγιστος να μην έχεις τοποθετήσει ποτέ. Αν και μπορεί να ...αμαρτάνω με αυτό που έγραψα:), γιατί εδω μεσα έχεις ποστάρει απίστευτα πράγματα.

Οντως το πληκτρολόγιο ήταν μεγάλη επιτυχία. Ο,τι εβλεπα στο ΕΒΑΥ, ηταν από διακοπενή... και ανω, από USA και με τρελά μεταφορικά (+τα όποια τελωνειακά καπέλα).

Δεν ξερω ποσο θα χαιρεσαι αμα σερνεται το συμπαν! :sleep:
Ε δε θα του βάλω και ΧP. Σίγουρα DOS, Win3.x/NT 3.x και κανά παλιό unix. Βεβαια η αλήθεια είναι πως δεν είχα δουλέψει ποτέ με τέτοιο σύστημα για να ξέρω τα τερτίπια του. Σίγουρα θα είναι γρηγορότερο από το 386 που είχα το 93. Παντως δεν είχα ποτέ εμπειρία από 486, γιατί μετά από το 386 πηγα σε Pentium 133. Μεγάλο βήμα και με μεγάλο κενό απειρίας, αν και είχα αρκετή εμπειρία από τα 486 των πελατών της εταιρίας που εργαζόμουν. Βεβαια κανείς δεν τα είχε σκάσει για ΙΒΜ.

Ε δε θα του βάλω και ΧP. Σίγουρα DOS, Win3.x/NT 3.x και κανά παλιό unix.

Καλα εγω το εννοούσα κυριως για απαιτητικά παιχνιδια DOS. Σε windows 3 δεν νομιζω οτι θα ειναι σοβαρο προβλημα, αλλα απο κει και περα δεν ειμαι σιγουρος.

Βεβαιως το ενα λειτουργικο που παει γαντι με αυτα τα μηχανηματα ειναι OS/2

Σίγουρα θα είναι γρηγορότερο από το 386 που είχα το 93.

Μονο επειδη εχει cache. Αν ειχες πεσει στο σκετο, θα εκλαιγες.

αν και είχα αρκετή εμπειρία από τα 486

images.jpg

Forget it, @Rygar. It's IBM. Δεν εχουν καμια σχεση με τους τυπικους υπολογιστες της εποχης.

Forget it, @Rygar. It's IBM. Δεν εχουν καμια σχεση με τους τυπικους υπολογιστες της εποχης.
Υποθέτω ότι θα εννοείς πως λειτουργούσαν καλύτερα από τους τυπικούς υπολογιστές της εποχής. Αν ναι, τότε σίγουρα θα μείνω ευχαριστημένος από την ταχύτητα, με βαση τις εμπειρίες μου σε χαμηλότερης ισχύος συστήματα.

Ναι, τι ακριβώς εννοείς freak? Τα compoments δεν ήταν τα ίδια στα PC? Γι αυτό κι άλλωστε αναπτύχθηκαν γρήγορα πολλές εταιρείες, Τι ακριβώς έκανε τα ΙΒΜ ανώτερα από ένα τρίτου με τα ίδια στοιχεία;

Υποθέτω ότι θα εννοείς πως λειτουργούσαν καλύτερα από τους τυπικούς υπολογιστές της εποχής.

Το καλυτερα ειναι πολυ αοριστη. Ηταν καλης ποιοτητας; Ναι. Ειχαν καλυτερο service; Ναι (αναλογα που βρισκοταν κανεις γεωγραφικα). Ηταν ομως δραματικα ακριβοτερα, πολυ πιο αργα, ειχαν διαφορους αυθαιρετους (ενιοτε σοβαρους) περιορισμους, μικροασυμβατοτητες και ιδιορρυθμιες.

Παντως, τα PS/1 ηταν λιγο πιο κοντα στα φυσιολογικα απο τις υπολοιπες σειρες της εταιριας και οσο απομακρυνομαστε απο τα 80ies, τοσο λιγοτερο περιεργα ηταν, μεχρι που ουσιαστικα δεν ειχαν μεγαλες διαφορες απο οτιδηποτε αλλο, λιγο πριν πουλησει στην Lenovo.

Ναι, τι ακριβώς εννοείς freak? Τα compoments δεν ήταν τα ίδια στα PC? Γι αυτό κι άλλωστε αναπτύχθηκαν γρήγορα πολλές εταιρείες, Τι ακριβώς έκανε τα ΙΒΜ ανώτερα από ένα τρίτου με τα ίδια στοιχεία;

Μην μπερδευεις το 1981 με το 1991. Αλλο τα PC και XT και αλλο τα ΑΤ, PS/2 κλπ.

Πολυ γρηγορα κυκλοφορησαν συμβατοι που ηταν πιο γρηγοροι, ειχαν πιο ανοιχτο και ευχρηστο bios και καλυτερη συμβατοτητα, ειχαν διαφορα form factors πιο φιλικα προς τον χρηστη και δραματικα χαμηλοτερο κοστος.

Τι εκανε τα IBM ανωτερα; Κυριως το ονομα της εταιριας.

Λοιπόν, στο θέμα μας. Το συστηματάκι λειτουργεί μια χαρά και μπουτάρει από τον εσωτερικό του σκληρό, διαδικασία που δε θα ποστάρω γιατί φαίνονται εταιρικά δεδομένα (το σύστημα μπουτάρει σε μια ειδική industrial automation εφαρμογή σε DOS 6.22). Εχω σκοπό να κανω disk image του δίσκου με ghost για να τον έχω στην αρχική του μορφή. Τον δίσκο δε θα τον χρησιμοποιήσω, θα είναι μεσα στο μηχάνημα μεν, αλλα χωρίς καλώδια για να μη λειτουργεί. Οταν ξεκινά, φορτώνει ελληνικό πληκτρολόγιο και γραμματοσειρές και αυτά είναι που μ'ενδιαφέρουν κυρίως να ανακτήσω.

Ομως, προτού φτάσω στο να δω εικόνα, "εφαγα" πόρτα από την έξοδο VGA από την οποία έλειπε η τρύπα του pin 9. Ηταν κλεισμένη από κατασκευής και τίποτα δεν υποδείκνυε ότι σε εκείνο το σημείο είχε τοποθετηθεί εκ των υστέρων κάποια τάπα. Πιο κατω φαίνεται αυτό ξεκάθαρα στη μεσαία σειρά των pinholes.
View media item 6736
Αλλά ζεσταίνοντας μία λεπτή πρόκα με εναν αναπτήρα υγραερίου, άνοιξα μία τρύπα ώστε το βύσμα VGA να συνδεθεί.
View media item 6737Ημουν μεταξύ δύο επιλογών, ή βγαζω ενα pin από το βύσμα ενός καλωδίου (άρα το καλώδιο καθίσταται χρήσιμο μονο για το συγκεκριμένο σύστημα) ή ανοίγω τρύπα και πλέον ταιριάζουν όλα τα καλώδια VGA.

Και εδώ φαίνεται η πρώτη εκκίνηση μετά από 7.5 χρόνια. Εννοείται άλλαξα μπαταρία (τύπου CR2032), γι'αυτό και παραπονιέται για ρυθμίσεις.
View media item 6738
View media item 6739
Εδώ ζητά δισκέτα. Αυτό είδε η Commodore, γέλασε αλλά μετά κατέβασε ρολά και μετά γέλασε η ΙΒΜ.
View media item 6740
Χωρίς το HXC δε θα μπορούσα να κάνω δουλειά καθότι είναι τεχνικά αδύνατον να φτιάξω δισκέτα στο πισί μου, ακομα και μεσω USB floppy αφου το Winimage παραπονιέται σε όλες τις δισκέτες (νέες ή παλιες δοκιμασμένες).
View media item 6741Το εργαλείο διαβάζει disk images που έφτιαξα με το Winimage (το οποιο χρησιμοποιώ από τα τελη του 1990) και τα οποία μετατράπηκαν σε ειδικό φορμά από εργαλείο που παράσχει ο κατασκευαστής του HXC.

Εφτιαξα μερικές δισκέτες με το Memtest86. Στο site του memtest υπάρχει η τελευταία εκδοση 11 που υποστηρίζει μονο UEFI BIOS, αλλά και η εκδοση 4.x που υποστηρίζει και legacy. Κατεβασα τη δευτερη, αλλά όταν το ΙΒΜ ξεκίνησε με τη δισκέτα, συνέβησαν δύο πράγματα. Πρώτον, το σύστημα εκανε reset, και δεύτερον (και πολύ περίεργον) το BIOS παραπονέθηκε για λάθος ρύθμιση. Είχε σεταριστεί και δεύτερο φλόπι 5.25, χωρίς εγώ να κάνω τίποτα. Κουλό; Κουλό. Τελικά βρήκα στο archive.org την αρχική εκδοση 4 από το 2009 η οποία λειτούργησε μια χαρά και πέρασαν όλα τα test (φαίνεται στο κατω μερος της εικόνας).
View media item 6742
Και τέλος, εδώ είναι ο δίσκος που όπως είπα θα γίνει image και δε θα ξανασυνδεθεί σε ρεύμα, αλλά θα παραμείνει στο σύστημα για να διατηρήσω όσο γίνεται την αρχική του κατάσταση.
View media item 6735

καθότι είναι τεχνικά αδύνατον να φτιάξω δισκέτα στο πισί μου
είναι χρήσιμο να έχεις ενα greaseweazle φίλε μου

edit

> έξοδο VGA από την οποία έλειπε η τρύπα του pin 9

έχει adaptor VGA χωρίς το pin9 (gfx card voltage) , αλλά που να περιμένεις να έρθει ...

Τελευταία επεξεργασία:
χαχαχαχα έχω! Και γελάω γιατί δε μού πήγε καν το μυαλό να το χρησιμοποιήσω.
υπάρχουν και χειρότερα... εμένα μου έχει τύχει να αγοράσω εργαλεία που τα είχα ήδη #brainfsck

Αν εχεις greaseweazle, μηπως μπορεις να επικοινωνησεις με τον @Omenforever για την δισκετα με το κλειδωμα που εχει;
Του στέλνω άμεσα!

Στο θέμα μας. Πήρα δύο αποφάσεις. Πρώτον αλλάζω άμεσα PSU FAN, ο θόρυβος που κάνει είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Δεύτερον, μολις πάρω disk image του σκληρού δίσκου, τον αφαιρώ από το σύστημα γιατί συνδυαστικά ο θόρυβος των δύο είναι εξοργιστικός. Αλλωστε δεν ξέρω και πόσο θα αντέξει μετά από τόσες δεκάδες χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Θα συνδέσω νεώτερο δίσκο, μηχανικό μεν, αλλα με χαμηλό επίπεδο θορύβου.

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα