Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

αριαδνη

candy fan
Joined
29 Μάρ 2010
Μηνύματα
14.137
Αντιδράσεις
15.560
Ειναι η δευτερη ταινια της πολυ πετυχημένης σειράς που σκηνοθετει ο Στιβεν Σπιλμπερκ και για πολλους η καλύτερη! Στο σεναριο ο Τζωρτζ Λουκας.Χρονολογια παραγωγής το 1984! αλλα η ιστορια του αρχαιολογου με το μαστιγιο τοποθετειται χρονικά το 35'! τοπικα τοποθετειται σε ενα απομωνομενο χωριό της Ινδιας που ο Ιντι μαζί με την βοηθεια μιας γοητευτικης ξανθιας και ενος παιδιού απο την Κινα ( έρχονται τυχαια στην ζωη του, δεν το ζητά και πολλες φορες θα δηλώνει την δυσφορια του για τους νεους συντροφους του..ειδικα με την γυναικα σε πολυ λίγα θα συμφωνουνε) ψαχνουν για μια μαγική πέτρα! Ποιος ξεχνά την σκηνη του αεροπλάνου όταν πέφτει..με τους τρεις μέσα..σαν ομαδα πάντως ηταν ταιριαστή χωρις δευτερη σκέψη..πόσο την λυπόμουν την ξανθιά που δεν ειχε τις ανέσεις της και ασφυκτιούσε με την έλλειψη πολιτισμού στην φυση( μεχρι και στους ελεφαντες άρωμα εριχνε) και αμφισβητουσε και την υπαρξη της πέτρας! Απο πάνω την δουλευαν οι δυο άνδρες της παρεας για την φοβια της με τα φιδια και τα αλλα αγρια θηρια, οι δυο τους δεν λογαριαζαν τιποτα και αυτο ηταν που της εδινε περισσοτερο στα νευρα..

η χημεια της κινηματογραφικης τριαδας αξεπέραστη, μεχρι σήμερα, τετοιο δέσιμο! και ο πιτσιρικάς, ο πανεξυπνος, επεισοδιακός μικρός έκανε την διαφορά...τετοια φατσούλα σκανδαλιαρικη..απο τις φορες που ενα παιδί αλλαζει μια ταινία και την κανει ακομα καλύτερη! ελπίζω το ζευγάρι να τον υιοθετησε στο τέλος, μιας και ειχε γινει απαραιτητος..κριμα που δεν τους ειδαμε και στην επόμενη περιπέτεια Ιντιανα μαζί, ηταν απόλαυση..και μακαρι καποιος να τολμησει να ξανακάνει μια τετοια ταινια δράσης! Απο τοτε που την ειχα δει μετεπειτα δεν μπορουσα να δω με τον ιδιο ζήλο τις άλλες συνέχειες! στην ταινια αυτη αλλα και σε όλες τις ταινιες δρασης του 80' γινοτανε ξεκάθαρη διαφοροποιηση μεταξυ καλών και κακών, κατι που στο 2000 εχει διευρινθει! μια αλλη ταινια που μοιαζει με αυτο το διασημο τριο, ειναι η μουμια 2 , που παλι ενα ξανθο παιδάκι κάνει την διαφορά, το παιδι της αρχαιολογου Ρακελ Βαιζ! νομιζω πως πάλι εκει το παιδι-πρωταγωνιστης δενει την ταινια αρκετά και της προσθέτει! οταν την ειχα δει αναπόφευκτα ειχα κάνει την συγκριση με αυτη την ταινια του Ιντι...ηταν κινηματογραφικη εμπειρια και για την εποχη, απιστευτη.

οσον αφορα τις σκηνες μεσα στο ορυχειο, ενα μεγάλο μπράβο στο σκηνοθέτη :bow: τετοια δράση, σαν παιδί ανατριχιασα με αυτην την underground περιπέτεια κάτω απο την γη σε ενα ορυχειο που μικρα παιδια δουλευουν σαν σκλάβοι για να βρουν τρεις μαγικες πέτρες που θα επιτρεψουν στους φυλακες τους να κυβερνησουν τον κόσμο όπως εικάζουν κάτω απο την επίβλεψη ενος κακου μάγου-ιερεα με τον οποιο ο αρχαιολογος θα ερει σε αντιθεση! αλλα και οι χωρικοι υποφερουν, ομως ο Ιντι θα δωσει μια λύση στα προβλήματα τους ;) καθως ο ερωτας του για την ξανθουλα, μερα με την μερα θα μεγαλωνει! Φοβερες οι σκηνες που και οι τρεις σε ενα βαγονι του ορυχειου στα σκοτεινα προσπαθουν να γλιτωσουν απο τους εκει κακους..και οι παγιδες που υπαρχουν εκει ειναι πολυ ευφάνταστες, ανθρωπου νους δεν τις βαζει..

Η ταινια ειχε και σκηνες που για την εποχή ηταν λιγο extreme..και γενουσαν φοβο στα παιδικα μας μυαλά! Ηταν ομως γεματες φαντασια ..και δραση και πλοκη !

Το τρειλερ της ταινιας:


εχουν να την βαλουν καιρο και αυτή..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άσε αυτή την ταινία την είχα ως ευαγγέλιο. Την έβλεπα μιά φορά το μηνά τουλάχιστον πιτσιρικάς, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είχε λιώσει η βιντεοκασσέτα που την είχα γράψει από το παίξιμο.

Φοβερή υπόθεση και τρομακτική ατμόσφαιρα. Ειδικά, με φόβιζε αυτός ο αθεόφοβος ιερέας, ο οποίος μπορούσε να ξεριζώσει την καρδιά σου με τα χέρια και μόνο. Εφιάλτης μου είχε γίνει, αλλά τον έβλεπα!

Ευχαριστώ που μας την θύμισες. Άντε να ψάξω να την βρω τώρα, για να την δω άλλη μία φορά!!!
 
Kαι εδω μια απο τα ιδια,την ειχα δει τοσες φορες σε βιντεοκασσετα πιτσιρικας που πλεον την εχω "καψει" και δεν μπορω να την δω.

Pure Fun!!

Την τριλογια την πηρα σε DVD με το που κυκλοφορησε Ελλαδα.
 
Και εγώ ως πιτσιρίκι είχα καεί με την συγκεκριμένη καθώς και με τα goonies. Το vhs την είχε λιώσει αφού την έβλεπα πολλές φορές σε ένα μήνα!
 
Για μένα η καλύτερη ταινία της σειράς. Το όλο μυστικιστικό κλίμα και ο υπνωτισμένος μαχαραγιάς-έκπληξη φοβερή ανατροπή σεναρίου. Κι ο Data (το παιδάκι από τα Goonies αλλά δε θυμάμαι το πραγματικό όνομα) απίστευτος στο ρόλο του.
 
O Τζόναθαν Κε Κουάν ήταν ο πιτσιρίκος. Δεν έκανε και μεγάλη καριέρα πάντως, αν και πολύ καλός όπου έπαιξε, τον θυμάμαι και στο Encino man. Η Capsaw παντρεύτηκε τον Σπήλμπεργκ μετά την ταινία.

Εμένα πάντως προσωπικά δεν μου πολυάρεσε η δεύτερη συνέχεια (εκτός από τη σεκάνς με τα βαγονέτα στις σπηλιές) σε σχέση με το εκπληκτικό 1ο μέρος και το αξεπέραστο 3ο (το 4ο δεν υπάρχει καν...).

Ίντυ χωρίς κυνηγητά με τους Ναζί, ίντριγκα και συνεχείς ανατροπές, είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Το Temple of Doom είναι εξαιρετικά προβλέψιμο.
 
Αυτό που μου μέινει από την ταινία σαν παιδί, είναι η περίφημη σκηνή του γεύματος , στο παλάτι του μαχαραγιά...
 
Δεν μου άρεσε τόσο, όσο η 1η και η 3η. Είχε πολύ καλές στιγμές όμως. Θυμάμαι είχα και τα 3 μέρη στο βίντεο και πάντα κατά προτίμηση πήγαιναν το 3ο μέρος (το οποίο κατά τη γνώμη μου ήταν το καλύτερο και το είχα λιώσει και εγώ στο βίντεο!) μετά το 1ο και τελευταίο το 2ο...

Το 4ο δυστυχώς πήγα και το είδα στο σινεμά... Μεγάλο λάθος.
 
Πραγματι πολυ καλη και κλασσικη ταινια με αξεχαστες σκηνες. Αλλα και για μενα ειναι η λιγοτερο αγαπημενη απο την τριλογια, και πολυ διαφορετικη σε υφος και ατμοσφαιρα απο τις αλλες 2. Το ιδιο εχει παραδεχτει και ο Σπιλμπεργκ.

(Μαλιστα καπου ειχα διαβασει οτι η σκοτεινη ατμοσφαιρα της ταινιας αποτυπωνε μια δυσκολη φαση που περνουσε ο Σπιλμπεργκ στη ζωη του. Τουλαχιστον απο εκεινη την ταινια γνωρισε την επομενη του συζυγο ;) )

(Λεω για "τριλογια" επειδη η 4η ειναι εντελως αλλη φαση και δεν τη συγκρινω με τις αλλες)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την τριτη θεωρω διαφορετικη σε υφος απο τις αλλες δυο,πιο φωτεινη με περισσοτερες χαριτωμενιες απο τους πρωταγωνιστες.


Μικρος δεν θεωρουσα καμμια υποδεεστερη απο την αλλη ,οι δυο πρωτες ηταν ισαξιες σε ποιοτητα.
 
Εκτός από αυτά που αναφέρατε στη 2η ταινία είναι εντυπωσιακή και η έναρξη. Αποδεικνύει ότι ο Spielberg μπορεί να σκηνοθετήσει ακόμα και ένα μιούζικαλ με αέρα κλασικού Hollywood.
 
Αυτο που μου αρεσει στις 3 ταινιες ειναι οτι ολες ξεκινουν απο μια εντυπωσιακη, εντελως ασχετη με το σεναριο, περιπετεια, που δινει βαθος στον ηρωα.

Η εξαιρεση οπως παντα ειναι στην 4η ταινια, η οποια μπαινει κατευθειαν στο ψητο.
 
Εδώ που τα λέμε η δεύτερη είναι πιο φοβιστική από τις άλλες δυο, λόγω της σκηνής με τον καρδιοχειρούργο :p , είναι και οι τρεις αγαπημένες πάντος. Την τέταρτη δεν έτυχε να την δω ως τώρα.
 
Thor είπε:
Την τέταρτη δεν έτυχε να την δω ως τώρα.
Δε χάνεις και τίποτε..

Μια ταινία που δεν έπρεπε να γίνει!

Η 2η πάντως είναι η αγαπημένη μου!

Και μια από τις 10 πιο αγαπημένες μου ταινίες ever!
 
A fan project απο επαγγελματιες του ειδους.





ARMY OF THE LOST HORIZON: A Love Letter to Indiana

[edit] dead picture [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα