Πριν χρονια δεν υπηρχε και πολυ μεγαλο διλημμα για το ποιας εταιριας CPU θα επιλεξει o ενδιαφερομενος αφου σε γενικες γραμμες της intel ηταν καλυτεροι απο αυτους της amd για πολλους και διαφορους λογους που δεν θα κατσω να αναλυσω και δεν ειναι αυτος ο λογος που ανοιγω αυτο το θεμα.Ενας απο αυτους φυσικα ειμαι και γω αφου ποτε δεν ειχα amd cpu σε ολα τα PC που εχω φτιαξει ακομα και σε αυτα που προτεινα σε φιλους οποτε με κλειστα ματια και σαν προβατο πηγαινα καρφι προς Intel μερια οπως κανω και με της GPU αφου και εκει παω καρφι σε Nvidia και μονο μια φορα πηρα amd γιατι εκεινη την στιγμη δεν περισσευαν τα φραγκα να παρω Nvidia.Οποτε λοιπον καταλαβαινω πολυ καλα τον κολλημενο με μια εταιρια ειτε ειναι intel η amd που με κλειστα τα ματια θα παει προς εκεινη την μερια ομως ας παρουμε τον μη κολλημενο που τωρα που μιλαμε το σωτηριο ετος 2025 θελει να φτιαξει ενα ρημαδο PC να παιζει τα παιχνιδια του και σκεφτεται και ξανα σκεφτεται για το αν αγορασει intel η amd επεξεργαστη.Τα τελευταια χρονια ειναι δεδομενο πως η Intel κοιταει την πλατη της amd και αν διαβασει καποιος τα εκατομμυρια αρθρα σε τεχνολογικα forum,sites και διαφορων ειδικων του χωρου οι προτασεις ειναι καθαρα για amd επεξεργαστες ομως εμενα δεν με νοιαζουν ολα αυτα τα αρθρα και ολοι αυτοι που τα γραφουν οποτε σε αυτο το θεμα θελω να ακουσω γνωμες απο μελη εδω μεσα που εχουν φτιαξει PC η θα φτιαξουν PC γιατι βλεπω τους περισσοτερους στα διαφορα θεματα που ασχολουνται με το αθλημα να εχουν intel επεξεργαστες και οχι amd.
Αν λοιπον δεν ειστε κολλημενοι οπως εγω το προβατο που παω με κλειστα ματια στην Intel λες και αν αγορασω απο αυτους θα παρω και καμια δεκαρια παρθενες να μου χορευουν τον χορο της κοιλιας και να με ταιζουν σταφυλια και αλλα εξωτικα φρουτα για ποιο λογο προτιματε εν ετει 2025 intel cpu για gaming την στιγμη που οι amd ειναι αποδεδειγμενα πολυ καλυτεροι σε αυτον τον τομεα;ειναι τα χρηματα;η αποδοση σε συγκεκριμενους τομοις,η σταθεροτητα και πως εχετε το κεφαλι σας ησυχο γιατι μπορει οι amd να εχουν περισσοτερα κουσουρια η οτι αλλο τελως παντων σας κανει να αγορασετε Intel cpu και οχι amd.
Περιμενω λοιπον της απαντησεις σας γιατι πραγματικα ειναι ενα θεμα που καιει οποιον θελησει να φτιαξει ενα gaming PC και δεν υπαρχει περιπτωση να μη μπει σε αυτο το διλημμα.
Το πραγματικο θεμα δεν ειναι οι επεξεργαστες αλλα τα motherboards. Ιστορικα, καποια στιγμη οι Intel θα ειναι καλυτεροι, καποια αλλη θα ειναι οι AMD. Ομοιως, καποια στιγμη θα ειναι καλυτερο value for money οι μεν, καποια αλλη οι δε.
Αυτο που συστηματικα και μονιμα ειναι προβλημα ειναι τα motherboards. Η intel φτιαχνει καλυτερα chipsets, εχει καλυτερα reference designs και μπορει να δωσει καλυτερη τεκμηριωση και υποστηριξη στους κατασκευαστες motherboards. Αυτο εχει αποτελεσμα καλυτερα motherboards, με πιο προβλεψιμες επιδοσεις και χωρις πολλα ή σημαντικα κουσουρια.
Για χρονια η επιλογη AMD επεξεργαστη σημαινε VIA, SIS, ALI, Nvidia και τελικα AMD chipsets και ηταν ως επι το πλειστο απο κατω του μετριου μεχρι εντελως αθλια. Ακομα και σημερα οι κατασκευαστες motherboards δυσκολευονται να φτιαξουν ποιοτικα boards (δες το σοβαρο προβλημα που εχει προκυψει με την Asrock)
Για να μην φαω ολη νυχτα εβαλα τον γτπ να φτιαξει μια λιστα εκ των οποιων πολλα τα ειχα φαει και εγω στη μουρη, τοσο σε δικους μου υπολογιστες οσο και επαγγελματικα.
Αυτή τη στιγμή πάντως οι AMD είναι ταχύτεροι. Αυτό που αναφέρει οι @freaktmp για τα chipsets, όπου της intel ιστορικά ήταν πιο σταθερά και καλύτερα, πχ σε SATA επιδόσεις, είναι αλήθεια, αλλά τώρα όλες οι λειτουργίες είναι ενσωματωμένες στον επεξεργαστή, τα chipsets απλά προσφέρουν περισσότερες PCIe lanes, USB, SATA ports κλπ, λίγα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά καθότι χρησιμοποιούν τους ίδιους drivers με τα PCIe, USB, SATA κλπ που προσφέρονται από τον ίδιο τον επεξεργαστή. Γενικά, θα κοίταγα τους AMD επεξεργαστές αυτή την περίοδο.