Jacob's Ladder - Ξύπνημα στον Εφιάλτη (1990)

iggylebowski

RetroAdept
Joined
10 Mαϊ 2012
Μηνύματα
868
Αντιδράσεις
647
Jacob's Ladder (1990, Adrian Lyne)

http://www.imdb.com/title/tt0099871/

Ηθοποιοί: Tim Robbins, Danny Aiello, Elizabeth Pena, Patricia Kalember, Matt Craven, Pruit Taylor Vince

Υπόθεση: Ο Jacob, ένας βετεράνος του Βιετνάμ, που δουλεύει ως ταχυδρόμος, βλέπει τη ζωή του μετά τον πόλεμο να καταρρέει, καθώς αρχίζει να βασανίζεται από εφιαλτικές παραισθήσεις, οράματα του νεκρού γιου του και εφιαλτικές μνήμες από τον πόλεμο στο Βιετναμ.

Πριν το Sixth Sense, πριν από το The Others, πριν από όλες αυτές τις ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας που το τελευταίο δεκάλεπτο ανατρέπει ό,τι είχες δει μέχρι εκείνη τη στιγμή, υπήρχε το Jacob's Ladder. O Adrian Lyne, δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες δουλειές, ούτε με το γιάπικο αιθηματικό μπανιστήρι του 9 1/2 Weeks ούτε με το υπερ-συντηρητικό ερωτικό θρίλερ του Fatal Attraction. Κι όμως εδώ καταφέρνει να γυρίσει ένα πολύ καλό θρίλερ, γεμάτο εφιαλτικά οράματα, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα και πολλές ανατροπές. H ταινία παίζει με τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, χωρίς ποτέ να είσαι ικανός να διακρίνεις τα όρια. Ο Jacob βασανίζεται μεταξύ τριών διαφορετικών χρονικών περιόδων της ζωής του, την περίοδο πριν το πόλεμο με την πρώτη του γυναίκα, την περίοδο του πολέμου και την περίοδο μετά τον πόλεμο όπου συζεί με μια ισπανόφωνη γυναίκα. Κάπου η λεπτή ΄γραμμή που χωρίζει την λογική από την παράνοια μπερδεύεται. Βγάζεις κάποια συμπεράσματα που μετά από λίγο αναιρούνται. Κάποια στιγμή η ταινία αφήνει να αποκαλυφθεί μια εξήγηση των γεγονότων που συμβαίνουν, αλλά και πάλι αποδεικνύεται ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως αρχίζουμε να πιστεύουμε. Ποια είναι από αυτά που βλέπει ο Jacob είναι αληθινά και ποια όχι; Πότε είναι πραγματικότητα και πότε εφιάλτης; Ο Lyne ακροβατεί πάντα μεταξύ αυτών των ερωτημάτων που γεννά η ταινία, αφήνοντας την πλοκή να εξελιχθεί σε ένα ακόμη πιο περίεργο κουβάρι, μέχρι φυσικά το τελευταίο 15λεπτο που αρχίζεις να υποθέτεις τι συμβαίνει.

Trailer

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Jacob's Ladder (1990)

Jacob's Ladder

MV5BNjk4NjMwNTU0N15BMl5BanBnXkFtZTcwOTM3NjM0MQ@@._V1_.jpg

"The most frightening thing about Jacob Singer's nightmare is that he isn't dreaming."





Είδος: Μυστηρίου/Τρόμου

Σενάριο: Bruce Joel Rubin

Σκηνοθεσία: Adrian Lyne

Με τους Tim Robbins, Elizabeth Peña, Danny Aiello, Matt Craven, Pruitt Taylor Vince κ.α.

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0099871/

Υπόθεση:

Ο Jacob Singer (Tim Robbins) προσπαθεί να αποτρέψει τη ζωή του από τη διάλυση. Ο ίδιος υποφέρει από συνεχή φλας μπακ


στο παρελθόν του. Παρόλο που η νέα του σύζυγος (
Elizabeth Peña) προσπαθεί να τον βοηθήσει ο Jacob αρχίζει να δυσκολεύεται


όλο και περισσότερο στο να διαχωρίζει την πραγματικότητα από την
ψευδαίσθηση.

 


Σχόλια:


Ιδιαίτερο και πρωτότυπο ψυχολογικό θρίλερ, κάνει το θεατή να έχει αγωνία ως το τέλος και να αναρωτιέται αν ότι είδε έχει πραγματικά



συμβεί ή είναι απλά μια παραίσθηση του ήρωα. Λίγες ταινίες μπορούν να συγκριθούν μαζί της ως προς την ατμόσφαιρα,



όπως τα πιο πρόσφατα
"Pi" (1998) και "The Jacket" (2005).






 


Trailer





 
φοβερη η ερμηνεια του tim robbins (ισως και η καλυτερη του) και φοβερη σκηνοθεσια απο τον lynne πιστευω οτι η ταινια τουλαχιστον ενα οσκαρ α ανδρικου ρολου το αξιζε
 
Πολύ ωραία ταινία στο είδος της αν και παραγνωρισμένη νομίζω.

Επίσης έχω την εντύπωση πως αυτή η ταινία ήταν μεγάλη επιρροή και για τη σειρά παιχνιδιών Silent Hill...

Πολλές εικόνες που βλέπουμε στο Jacob's Ladder τις συναντούμε και στο Silent Hill κάποια χρόνια αργότερα.
 
Εφυγε στα 55 της χρονια η ηθοποιος Elizabeth Pena...που

ειχε ενσαρκωσει την Jezzie στην ταινια.

Κριμα....πολυ νεα... :(

elizabeth-pena_612x381.jpg

Πηγη ειδησης
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
'Έχω ακούσει τόσο αντιφατικά σχόλια για αυτή την ταινία...κάποτε πρέπει να αποφασίσω επιτέλους να την δω, για να έχω και ο ίδιος άποψη...
 
Ανάμεικτα συναισθήματα μου είχε αφήσει κι εμένα, αλλά πιστεύω ότι αξίζει και με το παραπάνω να τη δεις. Είναι πολύ καλή και ξεχωριστή ταινία, απλά δεν είναι ξεκάθαρη και σε κάνει να σκέφτεσαι πολύ στο τέλος.
 
Οπωσδήποτε είναι μια ταινία πολύ ατμοσφαιρική και σχεδόν εφιαλτική, που δεν ξεχνάς εύκολα. Εξαιρετικά έπαιζε ο Τιμ Ρόμπινς. Κρίμα για την γλυκύτατη Ελίζαμπεθ Πένα, που έφυγε τόσο νέα.
 
perlastar είπε:
Ανάμεικτα συναισθήματα μου είχε αφήσει κι εμένα, αλλά πιστεύω ότι αξίζει και με το παραπάνω να τη δεις. Είναι πολύ καλή και ξεχωριστή ταινία, απλά δεν είναι ξεκάθαρη και σε κάνει να σκέφτεσαι πολύ στο τέλος.
OK perlastar , εμπιστεύομαι την γνώμη σου... :)
 
Καλη ταινια αλλα δεν ειναι για ολους οπως πχ δεν ειναι για μενα μια φορα την εχω δει μονο και μονο για να την δω και δεν προκειται να ξανακανω το ιδιο λαθος.Μακρια απο μενα οι ποιοτικες (και βαρετες) ταινιες τρομου.
 
H ταινία είναι αριστουργηματική, υπόδειγμα ψυχολογικού τρόμου, πραγματικός εφιάλτης από την αρχή μέχρι το τέλος και ειδικά οι σκηνές της αποκάλυψης στο Βιετνάμ είναι κάτα την γνώμη μου πιο σοκαριστικές από ό,τι έχουμε δει σε Platoon, Dead Presidents, Deer Hunter και οτιδήποτε παρόμοιο.

Παρόλα αυτά το φινάλε δεν με έπεισε και τόσο. Είναι τόσο μεγάλο το άγχος και το μπέρδεμα που σου προκαλεί η ταινία που στο τέλος περιμένεις κάτι τεράστιο και τελικά δεν έρχεται ποτέ.

Στην ουσία πρόκειται για θρησκευτική αλληγορία (αν και σε φιλοσοφικό επίπεδο, όχι τόσο στρατευμένη) και ίσως να ξενερώσει λίγο όσους δεν τα πάνε καλά με τις θρησκείες. Μην ξεχνάμε πως πίσω από το σενάριο και την παραγωγή κρύβεται ο Bruce Joel Rubin (Ghost,1990), γνωστός πνευματιστής, που έγραψε τα σενάρια και των δύο ταινιών αφού γύρισε όλο τον κόσμο και ειδικά μετά από την διαμονή του στο Θιβέτ, γεγονός που τον επηρέασε βαθύτατα στην ζωή του.

Σχετικά με την επιρροή που είχε πάνω στο Silent Hill, να πω πως ισχύει. Ο δημιουργός του παιχνιδιού έχει δηλώσει πως οι μεγαλύτερες επιρροές του ήταν το Jacob's Ladder, το Mist του Stephen King, το Phantoms του Dean Koontz και οι ταινίες του David Lynch.
 
Χθες την είδα για πρώτη φορά και μου άρεσε πολύ. Φοβερά αποπνικτική ατμόσφαιρα, σου μετέδιδε από μόνη της ένα αίσθημα απειλής , χωρίς να χρειάζονται τρομακτικές σκηνές. Πολύ καλή ερμηνεία από το Ρόμπινς. Το κακό είναι ότι πλέον ψυλλιάζεσαι από την μέση της ταινίας, για το τι συμβαίνει ( αφού έχει παίξει από τότε, πολλές φορές αυτή η ιδέα)...
 
Όχι μόνο είναι τα silent hill επηρρεασμένα από την ταινία, αλλά και το silent hill homecoming είναι σχεδόν αντιγραφή της υπόθεσης της!
 
H Ταινια παιχτηκε στην Ελλαδα με το ονομα "Ξυπνημα στον Εφιαλτη".
 
Λόγω της ψιλοανασκαφής απο τον Aardvark κι αφού διάβασα όλο το νήμα,θα την δω πρώτη φορα απόψε στις 23:30 Ελλάδας, μετα την δουλειά μου..Αύριο τα σχόλια κι οι εντυπώσεις (η και σήμερα,μετα την προβολή,που θα τα έχω και φρέσκα)... ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οκ, μολις τελείωσε... Η ταινία σε γενικές γραμμές και με λίγα λόγια, δε μου άρεσε.....

Μονο απο το 1:35 και μεχρι το τέλος είχε λιγο ενδιαφέρον.....Δε συγκρίνεται καν με το 6η αίσθηση η το Οι άλλοι, πολύ ανώτερες οι δυο τελευταιες....

Προς το τέλος με την ιδέα θεωριών συνομωσίας κτλ,η ταινία μου θύμησε το Ο άνθρωπος της Ματζουριας με τον Ντενζελ Ουάσινγκτον (επίσης μια εξαιρετική ταινία, που πρέπει να ξαναδω-αύριο βράδυ αυτή)....

Οκ, μιας και δε την ειχα δει, οκ, μονο και μονο για να ξέρω τι είναι...Άλλη μια που δεν έχω δει ποτέ ολόκληρη και κάποια στιγμή πρέπει να δω είναι το Ντονι Ντάρκο, με τον Τζεικ Τζιλενχαμ, δε ξέρω γιατι,αλλα τις έχω συνδέσει αυτές τις δυο ταινίες μεταξύ τους (χωρίς να τις έχω δει ποτέ όμως,κουφό ε)..Αν και μάλλον φαντάζομαι ίδια ιδέα έχουν.....Anyway, αυτά..Δείτε την για την εμπειρία...
 
Πίσω
Μπλουζα