Krypton Egg

Turrican

RetroManiaC
Joined
28 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.268
Αντιδράσεις
107

KRYPTON EGG

kryptonegg001jt4.jpg


O Πόλεμος των κλώνων….

Αρκετός καιρός έχει περάσει από το 1986 και την χιονοστιβάδα που ακούει στο όνομα Arkanoid και ο απόηχος της δεν λέει ακόμα να κοπάσει! Τα Break-out παιχνίδια έχουν γίνει πλέων μόδα και ο βαθμός της εθιστικότητας τους είναι γεγονός κοινά αποδεκτό και άμεσα συγκρίσιμος ακόμα και με αυτόν του pac-man!!! Μετά από το επιτυχημένο λανσάρισμα και του δεύτερου μέρους της σειράς (ένα χρόνο μετά)το δημιούργημα της Taito αποτελεί πλέων καθεστώς. Το γεγονός αυτό άνοιξε την όρεξη πολλών μικρών και μεγάλων εταιριών που επιχείρησαν να προβάλουν τις δικές τους προτάσεις όπου αποκαλούνταν πλέων ως Arkanoid κλώνοι και είχαν ως χαρακτηριστικό τους μέσα σε όλα και τα πολυάριθμα power-ups.

Από αυτούς τους πολυάριθμους κλώνους που κυκλοφόρησαν δύσκολα κάποιος κατάφερε να ξεφύγει από την μετριότητα και να διακριθεί. Κάπου εκεί άρχισε να δημιουργείται σιγά –σιγά και η συνείδηση ότι η βασική ιδέα έχει μείνει εδώ και καιρό στάσιμη και απέτυχε να δει και να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες (μνήμη-χρώματα-ήχο) των 16bit H\Υ που άρχισαν πλέων να κυριαρχούν σταθερά στην αγορά! Στο στρατόπεδο της Amiga κάτι άρχισε να κινείται με κάποιες αξιόλογες προσπάθειες να βλέπουνε κατά καιρούς το φως όπως το περιβόητο Amegas και το Amiganoid αργότερα!


arkanoid2001qv7.jpg
 


Η σειρά Arkanoid αποδέχθηκε ότι είχε πολύ βαριά σκιά.....








Εσωστρέφεια και μαρασμός……..

Στην αντίπερα όχθη στεναχωρημένοι οι Atari st users νοιώθανε άβολα από την απουσία κάποιου αξιόλογου εκπρόσωπου του είδους στον δικό τους υπολογιστή και σιγά-σιγά οι ασύνταχτες και δισταχτικές φωνές που ακούγονταν ,άρχισαν ολοένα να πυκνώνουν και να μετατρέπονται σε θορυβώδη - καθολική επιταγή! Το αρκετά καλό αλλά εικαστικά ανεπαρκές Impact δεν κατάφερε να αντιστρέψει την άσχημη κατάσταση και οι γκρίνιες και τα σενάρια συνωμοσίας είχαν καταντήσει καθημερινό φαινόμενο! Αυτή η νοσηρή κατάσταση διήρκεσε μερικά χρόνια ακόμα μέχρι που ξαφνικά κάτι φάνηκε να αλλάζει! Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1990 και μια εταιρία η Hitsoft ετοιμάζεται να δώσει την δική της απάντηση! Έχοντας ως αρχή ότι τα Arkanoid clones παιχνίδια δεν είναι ακόμα χαμένη υπόθεση , εφάρμοσε ένα κλασικό αξίωμα του ελεύθερου εμπορίου! Θέλεις να κυριαρχήσεις στην αγορά ;Δώσε στην ίδια τιμή τα διπλάσια από τον ανταγωνισμό! Έτσι δημιουργήθηκε το Krypton Egg ένα παιχνίδι που προσπάθησε να καινοτομήσει έναντι των αντιπάλων του προσφέροντας τα πάντα στον υπερθετικό! Τα κατάφερε άραγε;Αυτό θα το ανακαλύψουμε παρακάτω!

ympsct001zi1.jpg





Impact! Συμπαθητικό μα πολύ λίγο....




 

 

 

 






Break Out σε δυο δισκέτες;




Η πρώτη διαπίστωση μόλις ανοίξουμε το πακέτο είναι θετική και μας ξαφνιάζει! Το παιχνίδι έρχεται σε 2 δισκέτες γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο για την κατηγορία! Αυτό που είναι όμως εντελώς συνηθισμένο είναι ότι τα τεκταινόμενα του παιχνιδιού διαδραματίζονται για μια ακόμα φορά στο μακρινό διάστημα! Τοποθετώντας την πρώτη δισκέτα ,σε σύντομο χρόνο το παιχνίδι μας δείχνει τα πρώτα σημάδια ζωής με την εισαγωγική οθόνη να εμφανίζεται με ένα όμορφο εφφέ και μια νωχελική sampled σύνθεση ακούγεται να "φωνάζει" <<ήρθα για να μείνω>>! Πατώντας το κουμπί του mouse η οθόνη scrollάρει μπρος τα επάνω αποκαλύπτοντας τους συντελεστές του παιχνιδιού! Χμμμ! Πολύ εντυπωσιακά όλα αυτά…. αλλά ο νέος έχει πολλά ακόμα να αποδείξει οπότε προχωράμε παρακάτω. Δεύτερη δισκέτα και βρισκόμαστε στο εισαγωγικό μενού. Από εδώ μπορούμε να δούμε το Hall of fame, ή να ξεκινήσουμε το παιχνίδι. Η επιλογή μας είναι προφανής και ξεκινάμε………

kryptonegg002gc7.jpg

Χμμμ!!! No name μου φαίνεται...










Την πρώτη εντύπωση την άκουσα …

Με το που ξεκινάμε το παιχνίδι εντύπωση προκαλεί ο ήχος!Ένα εναρκτήριο άρπισμα ακούγεται και η ρακέτα μας εμφανίζεται κυριολεκτικά από το πουθενά με έναν εκκωφαντικό ήχο! Μετά από λίγα δευτερόλεπτα γίνεται πλήρως αντιληπτό ότι όλοι οι ήχοι του παιχνιδιού είναι digitized! Ο ηχητικός τομέας είναι σίγουρα ένα από τα δυνατά χαρτιά του τίτλου αλλά ταυτόχρονα και ένα λίγο αμφιλεγόμενο σημείο! Ενώ στην αρχή εντυπωσιάστηκα από το γεγονός των ψηφιακών ηχητικών δειγμάτων μετά από ώρες ενασχόλησης άρχισα να παρουσιάζω σημεία κόπωσης! Πολλοί από τους ήχους ήταν καταστροφικοί για το νευρικό μου σύστημα με αποκορύφωμα αυτόν που βγάζει η ρακέτα μας όταν χτυπάει την μπάλα! Αυτό όμως είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό και δεν μηδενίζει ούτε στο ελάχιστο την όλη προσπάθεια που είναι έτσι και αλλιώς πολύ επάνω από το μέσο όρο. Το κάθε τι που γίνεται στο παιχνίδι έχει το δικό του μοναδικό άκουσμα και γενικά είναι φανερό ότι έγινε μπόλικη δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα.

kryptonegg003uk4.jpg





Από χρώμα καλά πάει!!!








Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα….

Τα γραφικά προκαλούν τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα! Ενώ δεν δείχνουν να υστερούν πουθενά και διαθέτουν πολύ λεπτομέρεια , εντούτοις τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί δεν εκπέμπουν την δύναμη και την λαμπρότητα που διέθετε το θρυλικό Arkanoid, χάνοντας έτσι ελαφρά σε αίσθηση! Τα δε background κρίνονται από πολύ καλά ως αδιάφορα και κάνουν απλώς καλά τη δουλειά τους. Οι διάφοροι εχθροί που περιφέρουν το άθλιο σαρκίο τους εδώ και εκεί , έχουν τις γνωστές ακαθόριστες μορφές που γνωρίζουμε από τα παιχνίδια του είδους και έχουν αναλάβει με ζήλο την υποχρέωση να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη. Η λεπτομέρεια όπως είπα και πριν φαίνεται να έχει προσεχθεί ιδιαιτέρα από τους προγραμματιστές! Αξίζει να δείτε στην ρακέτα σας την κόλα που είναι ορατή (!) μόλις πάρετε το αντίστοιχο power up.

kryptonegg011uq2.jpg

Krypton Egg! Ένας άξιος 16bit διάδοχος!








Αμάν!!! Αυτό πρέπει να το δουν τα παιδιά…….

Και φτάνουμε στο πιο σημαντικό σημείο του παιχνιδιού το Game play.

Ο χειρισμός δεν με προβλημάτισε ιδιαιτέρα και τα λίγα λαθάκια στην φυσική της μπάλας δεν στάθηκαν ικανά να μου αφαιρέσουν την θετική αίσθηση που αρχικά αποκόμισα. Η ταχύτητα που πιάνει η μπάλα δεν φτάνει με τίποτα τις φρενήρεις καταστάσεις που έχουμε δει σε αντίστοιχα παιχνίδια. Το σημείο όμως που πραγματικά δίνει ρέστα είναι σίγουρα τα απίθανα power up!!! Πραγματικά δεν έχω δει όμοια τους πουθενά! Αξίζει να δείτε τις μπάλες να γεμίζουν κυριολεκτικά την οθόνη και να αποκτούν μέγεθος πορτοκαλιού!!!! Θα πάθετε σοκ βλέποντας την ρακέτα σας να μπορεί να…πετάξει και να πάει σε οπουδήποτε σημείο της οθόνης απογειώνοντας ταυτόχρονα και την διασκέδαση σας !! Θα δείτε επίσης ότι πρακτικά μπορείτε να διατηρήσετε περισσότερα από ένα power up ταυτόχρονα στην ρακέτα σας! Αυτά που είδα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με έκαναν πολλές φορές να μου ξεφύγουν αυθόρμητα επιφωνήματα θαυμασμού! Σίγουρα χάρηκα πολύ που ασχολήθηκα με το Krypton Egg!!!

kryptonegg017dq6.jpg

Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο !!!








Τελικά τι είδα μπροστά μου;

Αδιαμφισβήτητα εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιαιτέρα εξελιγμένο κλώνο του Arkanoid!!! Θεωρώ ότι είναι ότι πιο φιλόδοξο έχω δει στα 16bit και μοιάζει να είναι ο άμεσος πρόγονος των σημερινών εντυπωσιακών break out κλώνων που βλέπουμε στα σημερινά PC με τα εντυπωσιακά εφέ και τα ψυχεδελικά mp3 songs.Μπορεί να σου αφήσει μια μυστήρια αίσθηση ότι κάτι του λείπει για να γίνει τέλειο! Σίγουρα όμως δεν θα το ξεχάσεις ποτέ αν ασχοληθείς για λίγο μαζί του.

kryptonegg015xf3.jpg

Η ρακέτα μας.....πετάει!!!

 

 

 







Μα γιατί δεν το ήξερα και πριν;

Η ιστορία δεν φέρθηκε καθόλου δίκαια σε αυτό το διαμαντάκι! Πολλοί αγνοούν και σήμερα την ύπαρξη του. Μεγάλο μερίδιο σε αυτό το γεγονός έχει ένα μεγάλο μέρος της Game κοινότητας οι Amiga users!!!

Είναι γεγονός ότι η Amiga κοινότητα δεν το είδε ποτέ με πολύ καλό μάτι και τα περιοδικά της δεν το βαθμολόγησαν καλά. Η αλήθεια κρύβεται χαραγμένη επάνω στα ταλαιπωρημένα μέταλλα του σκάφους Krypton!!! Στην έκδοση της Amiga οι προγραμματιστές "ξέχασαν" να κάνουν το απαραίτητο λίφτινγκ στην ρακέτα και να την παραδώσουν καθαρή και ανανεωμένη στην αντίπερα όχθη με αποτέλεσμα να ξεσπάσει αργότερα ιερός πόλεμος. Δεκαοκτώ χρόνια έχουνε περάσει μα η καρδιά τους δεν το χει ακόμα ξεπεράσει!!! Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα αν αυτό το γεγονός έγινε συνειδητά από τους προγραμματιστές ακολουθώντας τα ακλόνητα πιστεύω τους ή από τυχαίο λάθος! Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ!!!!

clipboard01iq5.jpg

Η ρακέτα του σκανδάλου !!!!


screen shot από Amiga version!
:rolleyes:

 
Bravo Turri !!! ;-)
 
Turri εχω την εντυπωση οτι μετα απο αυτο θα πεσουμε σε μπαραζ download του παιχνιδιου και απο τις 2 αντιμαχομενες κοινοτητες :D

Συγχαρητηρια, εξαιρετικο point of view :thumbup:
 
To Krypton Egg θυμάμαι τα είχα πρωτοδει σε μια συλλογή shareware (νομίζω ήταν στο Night Owl CD , αλλά δεν θυμάμαι version) για PC...ήταν το καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα και με διαφορά (!)

Τώρα σε επίπεδο Arkanoid clones, κορυφαία είναι :

1) Impulse για Atari Falcon 030 από την Duranik (http://www.duranik.com/)

 


impulse4.jpg


 


impulse2.jpg


 


2) Teknoball επίσης για Atari Falcon 030


teknoball_06.JPG


teknoball_04.JPG


teknoball_01.JPG
 
στην amiga version, τα pixel της ρακέτας δεν τα κουνούσε ο blitter, δεν ήταν optimized το παιχνίδι επίτηδες... χαχχαχαχαχα
 
Σας ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια!!! :cool:

keropi είπε:
στην amiga version, τα pixel της ρακέτας δεν τα κουνούσε ο blitter, δεν ήταν optimized το παιχνίδι επίτηδες... χαχχαχαχαχα
Χε! Χε! Χε! :rolleyes:
 
...Turrican "έγραψες" πάλι !! :thumbup:

Mου αρέσει που αναφέρθηκες και σε τίτλους όπως το πολυπαιγμένο Amegas, αλλά και το Impact, το οποίο ήταν το αγαπημένο ρακετοπαίχνιδο ενός φίλου μου !!

Τώρα, το ίδιο το Krypton Egg, ήξερα μόνο κατ΄όνομα (το έβλεπα σε λίστες παιχνιδιών διάφορων*γκούχ-γκούχ* ..."καλοθελητών"). :D

Oπως είπε και ο telamonas, προβλέπεται να πέσει πολύ κατέβασμα !! :D

Respect και στον geoanas για τις εντυπωσιακές προσθήκες του. :thumbup:
 
Μια απολαυστική παρουσίαση από έναν μάστορα του είδους!

Πραγματικά δεν το ήξερα για το σχέδιο της ρακέτας στην Amiga version! :D

Θα σας θυμήσω κι εγώ με τη σειρά μου το πολύ όμορφο κατά τη γνώμη μου Bank Buster!

b1qb2.png
b2vz7.png


Ο μόνος τρόπος για να μπουκάρεις σε μια τράπεζα, είναι κάτω απ'το έδαφος, σκάβοντας ολόκληρα κομμάτια γης! Αυτή η ιδέα, δημιούργησε αυτό τον κλώνο του Arkanoid, το Bank Buster!

Με τη ρακέτα σας και ένα μπαλάκι, προσπαθείτε να μπείτε μέσα στην τράπεζα και να τη ληστέψετε!

Έχετε πλήρη έλεγχο στη ρακέτα, και στα επίπεδα του παιχνιδιού, βρίσκετε διασκορπισμένα bonuses και χρήσιμα αντικείμενα για την αποστολή σας. Μπορούμε να πούμε πως το παιχνίδι, είναι ένα είδος Arcade Adventure Arkanoid Clone!

Δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο! Είναι κάτι διαφορετικό!

b3jc2.png
b4ig7.png


Compliments Mr Turrican! You keep the ST spirit alive and kicking!!! :thumbup:
 
Το Bank Buster κατέχει ειδικό βάρος, επειδή...

...είχε γίνει review, στο αγαπημένο μας Pixel, στην έκδοση του ATARI ST.

DINO είπε:
Θα σας θυμήσω κι εγώ με τη σειρά μου το πολύ όμορφο κατά τη γνώμη μου Bank Buster!
 
Σας ευχαριστώ παιδιά!!! #)

billy είπε:
Mου αρέσει που αναφέρθηκες και σε τίτλους όπως το πολυπαιγμένο Amegas, αλλά και το Impact, το οποίο ήταν το αγαπημένο ρακετοπαίχνιδο ενός φίλου μου !!
ΩΩΩ!!! Τώρα με έστειλες εσύ!!!! Είναι δυνατόν άνθρωπος να θυμάται το Impact;;;;:eek:

DINO είπε:
Πραγματικά δεν το ήξερα για το σχέδιο της ρακέτας στην Amiga version! :D
Σου το είχα υποσχεθεί Αταρόβιε εδώ και 1-2 μήνες ότι θα έβγαζα λαβράκι!!!

Αφιερωμένο σε 'σένα!!! ;)
 
"Άνθρωποι", θέλεις να πεις, καθώς...

...ο γνωστός μας Κώστας Βασιλάκης, του PIXEL, είχε συμπεριλάβει το Impact σε δύο άρθρα του "Software File". Το ένα αφορούσε στα Breakout clones και το άλλο στα παιχνίδια με εκνευριστική δυσκολία, το οποίο περιελάμβανε, εκτός του Impact, games όπως τα Army Moves, Action Force II, Dragon's Lair, The Munsters, Fire & Forget κ.ά.

Θυμάμαι μάλιστα το σχόλιο, που είχε κάνει, περί μαύρων τούβλων, σε μαύρο φόντο, ως προς το ποιος φωστήρας προγραμματιστής, συνέλαβε την ιδέα αυτή! :biglaugh:

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τα Krakout -που έγινε και review, για Commodore 64, από τον αγαπητό Alucard- Batty -το μοναδικό, μέχρι τότε, με επιλογή για δύο παίκτες ταυτόχρονα- Addictaball, Giganoid -το μοναδικό 9άρι, μαζί με το Arkanoid II, του συγκεκριμένου Software File- και βέβαια Το Χάος, που είχε εκδοθεί μόνο για τα Amstrad CPC, από την ελληνικότατη Acocsoft!

Αλήθεια κανένα αντίτυπο για το τελευταίο, έχετε υπ' όψη σας, να υπάρχει κάπου; Παρακαλώ Μόνο, να μην εκτεθεί το GRM. :sealed:

Turrican είπε:
Είναι δυνατόν άνθρωπος να θυμάται το Impact;;;;:eek:
 
Λάθος κάνεις, φίλτατε Turrican...

...άφωνοι, πρέπει να μείνουμε εμείς, από το review σου -και την λεπτομέρεια, βεβαίως, που εντόπισες, στην ρακέτα της Amiga version- καθώς και εγώ, με την σειρά μου, όσον αφορά το Krypton Egg, είχα πλήρη άγνοια. (Θου, Κύριε...)

Το σχόλιο του στόκου δε, περί μαζικής αναζήτησης, πολύ εύστοχο...
 
Σε ευχαριστώ αγαπητέ Ace!!!! :cool:
 
Καταπληκτικό Review!! Μου ξύπνησε (πάλι) αναμνήσεις...

Πάντως θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα ρετροπεριοδικό ΑΝΕΤΑ, χωρίς να ζηλέψει τίποτα απο τα τότε περιοδικά!! Τα σημερινά δεν τα αναφέρω, γιατί θυμίζουν περισσότερο διαφημιστικά φυλλάδια, παρά περιοδικά!! GreekRetroMagazine Rules!!! :cool:
 
Σε ευχαριστώ DIMITRIS K!!! :cool:

Πραγματικά το forum έχει πολλά ταλέντα!! Έχω πάθει και εγώ πλάκα!!!
 
Turrican μας στελνεις παντα αδιαβαστους και δεν μπορω παρα να χαιρομαι για αυτο!! Η powered by Atari ρακετα ειναι ολα τα λεφτα! Μου φαινεται θα πεσουμε με τα μουτρα ξεθαβοντας οτι adf βρουμε για να διαπιστωσουμε ποσα αλλα παιχνιδια φερουν τις ιδιες Da(tari)Vinci Code καταβολες!

ST rules!
 
Καλώς όρισες αγαπητέ phil_vr!

Ας με διόριζε ο Jack υπεύθυνο και θα βλέπατε τι σημαίνει επιθετική διαφήμιση!!! :D

Η Atari ζει όσο υπάρχουν παιδιά σαν και εσάς που μιλάνε με νοσταλγία για αυτήν!
 
Πίσω
Μπλουζα