L' Abbaye Des Morts (2019)

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.790
Αντιδράσεις
1.727
(από το επερχόμενο τεύχος του περιοδικού iamretro)

1602410972761.png1602411140884.pngTo “Αββαείο των Νεκρών” από την Double Sided Games αποτελεί ουσιαστικά την έκδοση για Commodore 64 ενός ισπανικού παιχνιδιού που έχει πρωτοκυκλοφορήσει το 2010 για ΖΧ Spectrum από τον Locomalito και στη συνέχεια βγήκε για διάφορες πλατφόρμες. Παρόλα αυτά η ιστορία μας διαδραματίζεται στη Γαλλία του 13ου αιώνα, εξ’ ου και ο γαλλικός τίτλος.
Εκεί επιβίωνε μια διαφορετική χριστιανική σέκτα, η οποία, επηρεασμένη από τον Μανιχαϊσμό και τον Γνωστικισμό, έδινε έμφαση στη πνευματική ζωή αντί για τα υλικά αγαθά, ενώ αμφισβητούσε και την ανθρώπινη φύση του Ιησού. Αυτό δεν πολυάρεσε στην Καθολική Εκκλησία, η οποία τους αντιμετώπισε ως αιρετικούς. Σύντομα τους έθεσε υπό διωγμό στέλνοντας ένα τμήμα των σταυροφόρων εναντίον τους. Η πρώτη κίνηση ήταν να εξορίσει τους Καθαρούς (Cathars) από την περιοχή του Languedoc όπου διέμεναν μαζικά. Κατά την διάρκεια της όμως της φυγής τους, ένας από αυτούς, ονόματι Jean Raymond στην προσπάθειά του να αποδράσει μέσα στα δάση ανακαλύπτει μια παλιά εκκλησία και αναζητά σε αυτήν απεγνωσμένα καταφύγιο. Αγνοούσε παρόλα αυτά ότι κάτω από τα ερείπια του ναού βρισκόταν κρυμμένο ένα αρχέγονο κακό… H πίστη είναι το μόνο σας όπλο, καθώς καλείστε να συγκεντρώσετε 12 σταυρούς που θα σας προετοιμάσουν για την τελική αναμέτρηση με το final boss.
Το παραπάνω αφήγημα, βασισμένο εν μέρει σε πραγματικά γεγονότα της μεσαιωνικής Ευρώπης, ενσαρκώνεται σε ένα συναρπαστικό flip-screen platform game που απαρτίζεται από 24 οθόνες, γεμάτες από μυστικά περάσματα και δωμάτια, αλλά κι έναν αρκετά ευερέθιστο δράκο!

ΓΡΑΦΙΚΑ – 8,5
1602411060420.pngΣτον τομέα αυτό είμαστε σε θέση να απολαύσουμε μια εξαιρετική δουλειά, καθώς συναντούμε παντού high resolution mode σε multi-color overlays, sprite multiplexing και δυναμική συμπίεση (για να χωρέσει δηλαδή το παιχνίδι στη μνήμη σε μόλις 64kb, αποσυμπιέζεται τμηματικά στη RAM ανά κάθε πίστα). Υπάρχουν 14 διαφορετικά είδη εχθρικών sprites, λεπτομερώς σχεδιασμένα, ενώ κάθε οθόνη διαθέτει τη δική της ποικιλία σε backgrounds & textures. Διόλου τυχαία κάθε δωμάτιο χαρακτηρίζεται από το δικό του όνομα, αφού διαμορφώνει μια ξεχωριστή εμπειρία. Τέλος δε θα πρέπει να ξεχάσουμε το splash screen υψηλής ανάλυσης που σας βάζει κατευθείαν στο νόημα της υπόθεσης.

ΗΧΟΣ - 8
1602411220336.pngΧορταστικός από κάθε άποψη, ο ήχος διανθίζεται από 8 ανεξάρτητα καλοδουλεμένα tracks. Το στοιχειωτικό soundtrack των Gryzor και Saul Ross προορίζεται να είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα της χρονιάς.

GAMEPLAY - 9
O ταλαντούχος Antonio Savona, που μας χάρισε το Planet Golf, ζωγραφίζει με τον έξυπνο κώδικά του. Κι εξηγούμαι: Το μόνιμο παράπονό μου σε πολλά 8-bit games είναι τα non-responsive controls, ειδικά στα platforms. Ευτυχώς το L’Abbaye des Morts συνιστά φαεινή εξαίρεση, καθώς αυτή τη φορά όχι μόνο είναι ιδιαίτερα λεπτομερή και ακριβή, αλλά η άμεση απόκριση τους επιτρέπει στον επιδέξιο παίκτη να ελιχθεί και να γλυτώσει στο παρά τρίχα από πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Ο βαθμός δυσκολίας κλιμακώνεται σταδιακά, επιτρέποντας στον αρχάριο να εξοικειωθεί κατάλληλα, αν και προς το φινάλε ετοιμαστείτε να βρείτε μπαστούνια. Μπορεί οι 24 οθόνες να σας φανούν σχετικά λίγες, αλλά αναλογιστείτε ότι πρόκειται για high resolution σε ένα ενιαίο 64k game χωρίς loading parts, ενώ σχεδόν καθεμιά τους απαιτεί σκέψη, ταχύτητα και συγχρονισμό για προχωρήσετε (κοινώς δε θα περάσετε εύκολα).

PACKAGING
1602411092729.pngΟι limited edition κασέτες που κυκλοφόρησαν εξαντλήθηκαν σχεδόν αμέσως , οπότε πάμε παρακάτω… υπάρχει η ψηφιακή μορφή για κατέβασμα από το internet, καθώς και οι ωραιότατες floppy editions. To κουτί είναι σχεδιασμένο σε μορφή cardboard box, διακοσμημένο με το πολύ όμορφο artwork του Tristan Lefebvre. Αυτή όμως που κλέβει την παράσταση είναι η έκδοση για cartridge, η οποία περιέχει ένα αναλυτικότατο manual, poster και το δακτυλίδι του ίδιου του μεγάλου αιρετικού, του Jean Raymond!

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ – 8,5
Aν σας αρέσουν τα platforms απορώ γιατί δεν τρέχετε ήδη να το αποκτήσετε. Πρόκειται για μια από τις αξιολογότερες κυκλοφορίες του είδους των τελευταίων ετών και ένα masterful port. Αφού αξιώθηκα να καθίσω και να γράψω review κάτι θα σημαίνει αυτό!
Προτείνω να μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε κάποιο cheat, αλλά να επιμείνετε μέχρι τελικής πτώσεως για να φτάσετε με το σπαθί σας ως το τέλος. Σας υπόσχομαι ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Τι, ακόμα εδώ είστε;

Χρήστος {ΑΕΟΝ}

 

Συνημμένα

  • 1602410943449.png
    1602410943449.png
    37,1 KB · Προβολές: 2
  • 1602410963061.png
    1602410963061.png
    37,1 KB · Προβολές: 2
Ωραιος για το Review εξαιρετικο.Πριν 5 μηνες ανεβασα Longplay και απο της 3 εκδοσεις του παιχνιδιου και εγραψα λιγα λογια για την καθε εκδοση σε ενα αλλο θεμα που υπαρχει εδω μεσα με την C64 εκδοση να ειναι μακραν η αγαπημενη μου πρωτον γιατι ειναι η πιο γρηγορη εκδοση και μαρεσει παρα πολυ που ο χαρακτηρας ειναι πιο γρηγορος και δευτερων γιατι για μενα ειναι η πιο δυσκολη εκδοση απο της 3 και οσο πιο δυσκολο ειναι ενα παιχνιδι τοσο περισσοτερο το λατρευω.

Ετσι λοιπον μιας και ανεβασες Review της παιχνιδαρας πιστευω κολλαει να ποσταρω το longplay μου αυτης της εκδοσης.

L'Abbaye des Morts one credit finish (No death,all hearts) (Commodore 64)​


 
@AEON Εξαιρετικό review! :clap:

Φαίνεται ότι είναι παιχνιδαρα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@metalcandyman Σε οκτώμιση λεπτά βρε θηρίο; Έχει πέσει προπονησάρα εδώ!
 
Mπα φιλος ελαχιστα playthrough χρειαστηκαν για να γινει πραξη αυτο το longplay.Βλεπεις σε αλλους ο θεος εδωσε διαφορα ταλεντα σε μενα εδωσε να ειμαι καλος στα videogames χαχαχαχαχαχαχαχα.Παντως το παιχνιδι το ηξερα απο της αλλες εκδοσεις οποτε ηταν και αυτο στα + απλα η C64 εκδοση μπορει να μοιαζει με της αλλες οσον αφορα της πιστες κλπ αλλα το πιο δυσκολο πραγμα ειναι η συμπεριφορα του χαρακτηρα,εχθρων,σταγονες που πεφτουν κλπ που ειναι κατι πολυ διαφορετικο και αυτο ειναι που χρειαζεται πανω απ'ολα εκμαθηση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το τελείωσα στο PSP στον Vice emulator με την βοήθεια μερικών save state. Πολύ καλό port και ανώτερο από την ορίτζιναλ έκδοση του locomalito σε όλους τους τομείς, γραφικά ήχο χειρισμό.

Η δική μου βαθμολογία
Γραφικά 7
Ήχος 6
Gameplay 8… Γενικά 7,5.

Έτσι αν και (από ότι ξέρω) το PSP και Android δεν έχουν δικό τους port έχεις τη δυνατότητα να παίξεις μια ακόμα καλύτερη έκδοση από το ορίτζιναλ.
 
Πολυ καλο χαμπαρι δεν το ειχα παρει.Εχω κανει longplay ολες της εκδοσεις οποτε δεν γινετε να μην κανω καποια στιγμη και σε αυτη την εκδοση του αγαπημενου μου NES :headbangdude:
:headbangdude: :headbangdude: :headbangdude:
 
Έπαιξα και την έκδοση για NES. Καλά δεν συζητάμε, φοβερή μεταφορά. Μπορεί να είναι και η καλύτερη έκδοση σε όλα τα επίπεδα.
 
Σε Retroarch με shader η εκδοση του NES. Ισως τα καλυτερα γραφικα απο ολες τις εκδοσεις


Abbaye-des-morts-220107-101630.png
 
Επαιξα και εγω το l'Abbaye des Morts, το παιχνιδι που ειναι για τα platformers, οτι το Doom για τα FPS, αφου κυκλοφορει σε 1002 υπολογιστες, κονσολες, λειτουργικα συστηματα κλπ

Επαιξα την εκδοση για NES, που υπαρχει σαν δωρεαν rom αλλα και σε cartridge για τους οπαδους των physical media.



Ουδεν προβλημα στο NES με Everdrive N8.




Ευτυχως που υπαρχουν και τα save states!





Δεν χρειαζεται να πω τιποτα για το παιχνιδι, γιατι τα εχουν πει οι φιλοι συμφορουμιτες πολυ καλυτερα απο εμενα, εκτος οτι ηταν παρα πολυ ευχάριστο. :clap:
 
Πίσω
Μπλουζα