LCD TV & PC Monitor

Σπύρος

RetroN00b
Joined
31 Δεκ 2008
Μηνύματα
26
Αντιδράσεις
2
Αγαπητοί ρετρομανείς

Η ερώτηση που θα κάνω δεν είναι ρετρό, αλλά η ανάδυση της χρήσιμης πληροφορίας από τον οχετό των παλαιών, ασχέτων, ή διαφημιστικών του Ιντερνέτ (λέγε με Γκούγκλ) μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Είπα λοιπόν να ρωτήσω εδώ μήπως βρεθεί κάποιος με εμπειρία στο θέμα.

Σκέφτομαι να αγοράσω μια οθόνη για χρήση με το PC, αλλά και τους Η/Υ μου (μετάφραση: PC = τύραννος, H/Y = home micros).

Με αυτόν τον τρόπο λέω αντικαταστήσω τις διάφορες οθόνες 1081, 1084 και TFT που έχουν κάνει κατάληψη στο γραφείο μου, με μία που θα συνδέεται με όλους.

Παραδείγματα:

Οθόνη 1

Οθόνη 2

Έχει χρησιμοποιήσει κάποιος οθόνη τέτοιου τύπου;

Ποια η απόδοσή τους για δουλειά στο PC (βλ. μετάφραση) σε σύγκριση με ένα κοινό monitor; (αναλύσεις, ρυθμίσεις, προβλήματα κτλ)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και μέχρι να λάβω απάντηση, ας ψάξω για κάποιο manual :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για τα παλιά μηχανήματα ισχύει ο χρυσός κανόνας ότι CRT tv = the best.

Τώρα για δουλειά, δεν θα στη συνέστηνα με κανένα τρόπο. Έχει πολύ υψηλό contrast που θα σου βγάλει τα μάτια. Αλλάζει για ταινίες και για παιχνίδια, αλλά γενικά δεν βολεύει με τη καμία όσο ένα monitor που το έχεις εμπρός σου.

Η γνώμη είναι προσωπική, πάντα σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία.
 
Για retro υπολογιστές-κονσόλες, όπως είπε και ο Pooky, καλύτερα CRT TV. Πάντως αν έχεις πρόβλημα χώρου μπορείς να δείς την LG M2794D-PZ 27'' LCD TV. Πολύ καλός χρόνος απόκρισης, πολλές ίντσες, πολύ καλή αντίθεση και καλή ποιότητα χρώματος. Μια χάρα κάνει και για δουλειά γραφείου, και για gaming, και λόγω των SCART εισόδων μπορείς να συνδέσες τους retro υπολογιστές (αλλά μην περιμένεις καλά αποτελέσματα).

Φυσικά αν η δουλειά σου είναι γραφιστική, ούτε κατά διάνεια. Εκεί πρέπει να πας σε πολύ ακριβότερα monitors.
 
Μια από τις λίγες φορές που θα διαφωνήσω με τον pooky.

Η αντίθεση ΔΕΝ βγάζει μάτια (ίσως η υπερβολική φωτεινότητα να βγάζει, αλλά όλες έχουν ρυθμιστικά!) και ΔΕΝ αποτελεί πρόβλημα σε καμμία περίπτωση. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι η αντίθεση είναι παρόμοια (Typical μεταξύ 800:1 και 1000:1) σε όλες τις συνηθισμένες TFT LCD της αγοράς. Μην ψαρώνετε με την δυναμική (Dynamic) αντίθεση, δεν υπάρχει standard τρόπος μέτρησης και η κάθε εταιρία λέει ότι γουστάρει. Υψηλότερη αντίθεση=καλύτερη ευκρίνεια, αν και θεωρώ ότι καμμία σύγχρονη TFT δεν έχει πρόβλημα ευκρίνειας για χρήση με PC (πλην γραφιστική που πολύ σωστά λέει ο Leon, καθώς εκεί υπάρχει θέμα σωστής απόδοσης χρωμάτων).

Οπότε, με την εξαίρεση που αναφέραμε, η οθόνη δουλεύει με το PC σαν οποιοδήποτε άλλο monitor ίδιας ανάλυσης και δεν υπάρχει καμμία άξια λόγου διαφορά.

Πολύ σωστό όμως ότι ειπώθηκε για τα παλιότερα μηχανήματα. Κανένα τους δεν "ταιριάζει" ιδιαίτερα καλά με τέτοιες οθόνες. Μην ξεχνάς ότι η μέγιστη ανάλυση που μπορεί να δίνουν είναι της τάξεως του 720x576 (PAL σήμα) ή και ακόμα χαμηλότερη, ανάλογα με το τι retro-συσκευή χρησιμοποιείς. Το να προσπαθήσεις να "ξεχειλώσεις" τέτοιο σήμα ώστε να ταιριάξει σε panel ανάλυσης 1920x1080 όπως αυτό της LG ή έστω και 1680x1050 σαν της AOC, είναι τουλάχιστον δύσκολο και η εικόνα σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι τόσο καλή όσο σε μια κλασσική CRT. Το πόσο σε πειράζει αυτό ή όχι είναι καθαρά δική σου απόφαση.

Καλό θα ήταν, αν έχεις την δυνατότητα, να δοκιμάσεις πριν αγοράσεις (αν αποφασίσεις να σκάσεις μύτη στο Πλαίσιο με την Amiga σου παραμάσχαλα, φώναξε με να δω τις φάτσες τους!) :)
 
Monitor - TV

Με αφορμή το thread για το ps3 slim, και συγκεκριμένα την συζήτηση που υπάρχει στην τελευταία σελίδα για το τι tv να αγοράσει ο nikoladim, αποφάσισα να κάνω ένα thread για τις οθόνες που είναι και tv μαζί.

Σκέφτομαι εδώ και λίγο καιρό να πάρω μια τέτοια οθόνη επειδή υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μου χρειαστεί στο μέλλον.

Αυτό όμως που θέλω να μάθω είναι τι συμβαίνει ακριβώς με τις παλιές κονσόλες και γενικά τις παλιές συσκευές.

Ξέρω πολύ καλά πως στις lcd τηλεοράσεις αυτές οι συσκευές δείχνουν χάλια, σε σημείο που να σου προκαλούν πονοκέφαλο (σε εμένα τουλάχιστον).

Στις monitor - tv ισχύει ότι και για τις lcd ή είναι καλύτερα τα πράγματα?
 
Ήδη ανέφερα ότι έχω ένα 19άρι tv - monitor στο δωμάτιο με τους υπολογιστές μου.

Η αγορά του έγινε με το σκεπτικό ότι χρειαζόμουν μια συσκευή τηλεόρασης να βάλω πάνω το Gamecube και το Dreamcast. Λόγω χώρου μια CRT δεν ήταν λύση, ενώ παράλληλα έπρεπε να μπορεί να μπει και ένα gaming PC, ένα 360 και σε λίγο ένα PS3.

Από την άλλη οι μεγάλες ίντσες με ζαλίζουν. Το 22άρι LG που είχα το χάρισα γιατί δεν μπορούσα να παίξω πάνω από δεκάλεπτο. Άρα οι 19 ήταν ιδανικές.

Η οθόνη αποδείχτηκε διαμάντι. Στις παλιότερες κονσόλες υπάρχει blur, αλλά δεν με ενοχλεί. Επιλογή αλλαγής σε 4:3 υπάρχει και χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε παλιότερο.

Βέβαια αν δεν δεις και δεν κρίνεις από πρώτο χέρι δεν μπορεί να σου πει κανείς κάτι. Αυτό που εμένα δεν με ενοχλεί μπορεί να είναι ανυπόφορο για κάποιον άλλο και πάει λέγοντας.

Πάντως σαν οθόνη υπολογιστή και σαν οθόνη για μοντέρνες κονσόλες τα σπάει. Φυσικά μπορείς να πας σε μεγαλύτερο μέγεθος, απλά εγώ δεν το διακινδύνευα.
 
Η βασική διαφορά που έχουν τα LCD monitor-TV από τα απλά LCD monitor είναι οι επιπλέον είσοδοι (SCART, RF, composite και δεν συμμαζεύεται) και το TV tuner. Το πάνελ είναι το ίδιο ουσιαστικά, οπότε δεν έχεις κανέναν ιδιαίτερο λόγο να αναμένεις διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με τα κοινά monitor theoritikos. ;)

Από εκεί και πέρα, συμφωνώ με τον pooky. Αν δεν δεις με τα μάτια σου, μην αποφασίζεις.
 
δυστυχώς οι παλιές κονσόλες δεν φαίνονται καλά... έχω δοκιμάσει σε 20" , 23", 37" και 42" διαφόρων κατασκευαστών. Όχι ότι είνα χάλια η ποιότητα, αλλά αναλύσεις ~320Χ200 σε lcd από πάντα ήταν ολίγον τι μούφα LOL

Έχω να σου προτείνω ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ 32" και full-hd monitor: το LG 32LH3000 , αυτό ετοιμάζομαι να πάρω μετά από ψάξιμο...
 
Πίσω
Μπλουζα