Les Diaboliques (1955)

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.087
Μιας και πολλές φορές έχω αναφερθεί στη συγκεκριμένη ταινία και στο πόσες επηρεάστηκαν από αυτήν, είναι κρίμα να μην έχει και η ίδια το δικό της θέμα :)

Ένας τυραννικός διευθυντής σχολείου βασανίζει και τη σύζυγό του και τους πάντες γύρω του με την κακή και βίαιη συμπεριφορά του. Παράλληλα διατηρεί δεσμό με μία από τις δασκάλες του σχολείου. Σύζυγος και ερωμένη, αντί να είναι εχθρικές η μία προς την άλλη, αποφασίζουν να συνωμοτήσουν για να τον δολοφονήσουν, αφού έχει κάνει και τις δύο να υποφέρουν. Όταν τα καταφέρνουν όμως, το πτώμα του άντρα εξαφανίζεται μυστηριωδώς, και από κει και πέρα είναι σαν εκείνος να τις έχει στοιχειώσει, καθώς όλα τα σημάδια γύρω τους μαρτυρούν την παρουσία του σε διάφορα μέρη. Έτσι αρχίζει ένας ζωντανός εφιάλτης και για τις δυό τους.

Κλασική ταινία, Γαλλικό ασπρόμαυρο ψυχολογικό θρίλερ της εποχής, που αποδείχτηκε πολύ σημαντικό καθώς ξεκίνησε ένα συγκεκριμένο concept επηρεάζοντας πολλές μεταγενέστερες ταινίες. Γι'αυτό για να καταλάβει κανείς την αξία του, το πιο ωραίο είναι να το δει πριν από τις μελλοντικές που επηρέασε. Πολύ καλή ατμόσφαιρα, ερμηνείες και ανατροπές. Βασίζεται στο βιβλίο Celle qui n'etait plus (She who was no more) των Boileau και Narcejac, σε σκηνοθεσία του H.G.Clouzot. Η ίδια η σύζυγος του σκηνοθέτη Vera Clouzot παίζει σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Κατά ειρωνεία της τύχης, πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, η Vera πέθανε με τον ίδιο τρόπο που πεθαίνει και ο χαρακτήρας που υποδύεται. Λέγεται ότι την ταινία ήθελε πολύ να αναλάβει ο Hitchcock, κι ότι ο Clouzot πρόλαβε να αγοράσει τα δικαιώματα με διαφορά μόλις κάποιων ωρών. Λένε επίσης ότι η ταινία αυτή τον επηρέασε στο να γυρίσει αργότερα το Psycho (1960). Τον άλλον πρωταγωνιστικό ρόλο τον είχε η Simone Signoret, η οποία στην πραγματικότητα είχε χάλια σχέσεις με τον Clouzot, καθώς σύμφωνα με το συμβόλαιό της είχε πληρωθεί για πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα από αυτό που τελικά χρειάστηκε για τα γυρίσματα. Ανάμεσα στις ταινίες που επηρεάστηκαν πολύ από τη συγκεκριμένη, είναι οι Taste of Fear (1961), Nightmare (1964) , Fear in the Night (1972), The Screaming Skull (1958), Games (1967) (όπου πάλι παίζει η Signoret), και άλλες πολλές. Δεν έλειψαν και τα ριμέικς, όπως οι τηλεταινίες Reflections of Murder (1974) και Ηouse of Secrets (1993), καθώς και η ταινία Diabolique (1996), με τις Sharon Stone και Isabelle Adjani στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο για την παρουσίαση..

Εγώ απο ολα αυτά που εγραψες, ξέρω μόνο την ταινία με την Σαρον Στόουν (ωραία ήταν στα νιάτα της)...
 
viking4a είπε:
Εγώ απο ολα αυτά που εγραψες, ξέρω μόνο την ταινία με την Σαρον Στόουν (ωραία ήταν στα νιάτα της)...
+1 here... :thumbup:

Αντε και το Psycho με τον Anthony Perkins... :) ....τα υπολοιπα ουτε που τα γνωριζα... :sleep:
 
Αριστούργημα από κάθε άποψη. Ο Κλουζό μάστορας στο είδος του και η Σιμόν Σινιορέ μεγάλη ηθοποιός.
 
Πίσω
Μπλουζα