Lino Ventura

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
20.653
Αντιδράσεις
66.168
O  Angiolino  Giuseppe  Pascal  Ventura γεννήθηκε στην  πόλη  Πάρμα της Ιταλίας,  στις 14 Ιουλίου του 1919. Λίγο αργότερα η οικογένεια  του  αποφάσισε   να μετακομίσουν  μόνιμα,  στο Παρίσι. Σε ηλικία μόλις 8 ετών ο Lino εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές,  για να βοηθήσει οικονομικά τους δικούς του.  Νεαρός άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά  με την  ελληνορωμαϊκή πάλη,  ένα άθλημα  που  αγάπησε πολύ. Κατάφερε να κερδίσει  το  πρωτάθλημα μεσαίων βαρών, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός διέκοψε απότομα  την πορεία του. Η ενασχόληση του  με τον  κινηματογράφο  ήρθε  εντελώς τυχαία,  όταν  ένας  γνωστός του  ανέφερε το όνομα του  στον σκηνοθέτη  Jacques  Becker, που αναζητούσε τύπους  με σκληρό παρουσιαστικό, για την ταινία του  Touchez pas au grisbi (1954),  όπου θα πρωταγωνιστούσε ο Jean Gabin. Μετά από πολύ δισταγμό,  ο   Ventura  πήρε την μεγάλη  απόφαση και δέχτηκε. Ο  Gabin   διέκρινε  αμέσως το ταλέντο του  και  τον  ενθάρρυνε να ασχοληθεί  με την υποκριτική. Ο Lino συμμετείχε  και σε άλλες ταινίες του Gabin,  έχοντας  ρόλους του γκάγκστερ ή του αστυνόμου .  Στην δεκαετία του ’60   άρχισε να καθιερώνεται στον Γαλλικό κινηματογράφο,  έχοντας  πρωταγωνιστικούς ρόλους  και συνεργάστηκε   με μεγάλους σκηνοθέτες  όπως ο Georges Lautner   και ο  Jean-Pierre Melville. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και στη  δεκαετία του '70 με τον Ιταλο-γάλλο ηθοποιό να πρωταγωνιστεί μαζί με  την  Brigitte Bardot στην ταινία  Boulevard du Rhum (1971), με τον Charles Bronson  στο  The Valachi  Papers (1972) ως  Vito Genovese , με τους Max von  Sydow  και  Fernando Rey  στην Ιταλική ταινία  Cadaveri Eccelentti (1976)  και τον Richard Burton στο Medusa Touch (1978).  Στα 80ς ο Ventura  έγινε πιο επιλεκτικός προς τις ταινίες που διάλεγε ( χαρακτηριστικό είναι πως ποτέ του δεν είχε ατζέντη ) , καθώς όπως έλεγε δεν ήθελε να συμμετέχει σε δουλειές,  όπου δεν θα  ένοιωθε άνετα. Το 1981 έδωσε μια ακόμα εξαιρετική ερμηνεία στο Garde A Vue , την ταινία όπου έκανε την τελευταία της  εμφάνιση  η  Romy Schneider. Ενώ την επόμενη χρονιά   κέρδισε το Γαλλικό βραβείο Cesar,  για την ερμηνεία του ως Γιάννης  Αγιάννης  στους  Άθλιους  του σκηνοθέτη Robert Hossein. Tελευταίος   πρωταγωνιστικός του ρόλος  ήταν στην ταινία   Le 7eme cible  τo 1984,  ενώ η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο φιλμ  La Rumba το 1987.  O Lino Ventura πέθανε ξαφνικά στις  22 Οκτωβρίου του 1987 σε ηλικία  68 ετών  από ανακοπή καρδιάς ,  βυθίζοντας  στο  πένθος  συγγενείς,  φίλους  και  θαυμαστές. Το  « Λιοντάρι»  του  Γαλλικού σινεμά που έπαιζε με την ίδια άνεση τον  αστυνόμο,  τον  οικογενειάρχη  ή τον παράνομο,  υπήρξε ένας σπουδαίος  ηθοποιός  και  άνθρωπος,  με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και με τους συνάδελφους του να έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για το ήθος του.                                                                                                       

 

Το 1942 ο Livo ventura παντρεύτηκε την Odette Lecomte με την οποία έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του. Απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά. Η κόρη  του Linda  γεννήθηκε με αναπηρία, κάτι που τον έκανε το 1966 να ιδρύσει την οργάνωση Perce-neige, που παρείχε στήριξη σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.                                           

 

Αν και έμεινε ως το τέλος της ζωής του στην Γαλλία, ποτέ δεν άλλαξε την Ιταλική του υπηκοότητα,  από σεβασμό προς τους γονείς του.                                              

 

Ήταν καλός φίλος με τους  ηθοποιούς Jean Gabin και Alain Delon    

 

                   

Αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο και την μαγειρική . Χαρακτηριστικό του στις ταινίες,  η  λευκή καπαρντίνα  που  πάντα φορούσε.      

                  

 

H μορφή  του  ενέπνευσε τον χαρακτήρα του εκατόνταρχου   Platypus    στην Διχόνοια του Asterix.                     

 

Λέγεται πως απέρριψε την συμμετοχή του στις ταινίες  Close Encounters of the Third Kind (1977) του  Steven Spielberg,   Αποκάλυψη Τώρα (1979)  του Κόπολα  και Sorcerer (1977) του William Friedkin.

 

 

« Αν δεν μπορώ να πιστέψω σε έναν χαρακτήρα, ή αν κάτι δεν μου ακούγεται αληθινό, δεν μπορώ να το πράξω».                                                        

 

   

Lino-Ventura-en-1987_exact1024x768_p.jpg

the-medusa-touch-1-brunel-begins-his-investigation.png

ventura-lino-ventura-a-brigitte-bardot-vo-filme-rumovy-bulvar-1971-clanokW.jpg

la-gifle.jpg

998dbdf9f477538b2a3f9858b0380f13.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συγχαρητήρια, Rio και Χριστός Ανέστη!

Σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσίασή σου. Είναι ο αγαπημένος μου ηθοποιός.

Ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις δει ποτέ τις εξής ταινίες: "La Loi Des Rues" (1956) και "La Raison Du Plus Fou" (1973). Αν τις έχεις δει, ποια η άποψή σου; Είναι οι μόνες που δεν έχω δει από αυτόν τον κορυφαίο ηθοποιό, ώστε να έχω ολοκληρωμένη άποψη για το έργο του.

Επισυνάπτω κι εγώ μια φωτογραφία του αγαπημένου Λίνο.

Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ.

LINO VENTURA.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αληθώς Ανέστη  miki-mik7 και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !  :)   και εμένα είναι ο αγαπημένος μου ηθοποιός από τον Γαλλικό  κινηματογράφο .   Αυτές τις δυο ταινίες δεν έχω καταφέρει να τις δω,  ειδικά η δεύτερη  πρέπει να είναι αρκετά δυσεύρετη.
 
Δεν εχω δει πολλες ταινιες του Λινο, αλλα απο τις λιγες φορες που τον ειδα μπορεσα να καταλαβω το μεγεθος του ταλεντου του

Η τελευταια ταινια στην οποια ειδα τον Λινο ηταν πριν απο καναδυο μηνες σε ενα ασπρομαυρο θριλερ του '59 και λεγοταν  Un temoin dans la ville το οποιο και καταευχαριστηθηκα. Οχι ομως μοναχα για το θαυμασιο σεναριο και σκηνοθεσια, αλλα και για την ερμηνεια του Βεντουρα.

Ποσο μοναδικος ηθοποιος ηταν και τι εχανα τοσα χρονια που δεν εβλεπα ταινιες του!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τον Αύγουστο που μας πέρασε είδα τη "Συμμορία των Σικελών" (Le Clans des Siciliens) του 1969. Πραγματικά απολαυστική περιπέτεια με τον Λίνο Βεντούρα να δίνει νόημα στον όρο cool.
 
Πίσω
Μπλουζα