Linux σκέψεις και ανησυχίες.

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
10.260
Αντιδράσεις
11.881
Η "χρονιά του Linux" είναι ένα διαχρονικό αστείο της κοινότητας της πληροφορικής. Κάθε τόσο κάποια προσωπικότητα του χώρου θα διακηρύξει ότι η δεδομένη χρονιά είναι η χρονιά που το Linux κατακτά έναν σημαντικό στόχο που θα το φέρει πιο κοντά στην καθολική αποδοχή. Βεβαίως τόσες δεκαετίες μετά, στο desktop ακόμα με βία πέρασε το 4% παγκοσμίως.

Και αυτό είναι παρόλες τις προσπάθειες της Microsoft να μας κάνουν να μισήσουμε τα Windows. Τα Windows 10 αρχικά ήταν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, αν και τελικά σταθεροποιήθηκαν σε κάτι που (με κάποιες επεμβάσεις από τον χρήστη) είναι πολύ σταθερό και χρήσιμο. Τα Windows 11 δυστυχώς για την ώρα δεν φαίνεται να ακολουθούν αυτή την τροχιά, αφού τα προβλήματα έρχονται συχνά-πυκνά (βασικά κάθε Windows update φέρνει νέες συμφορές). Επιπλέον στο GUI, τα πράγματα παραμένουν με ένα πόδι στο παρελθόν και ένα στο μέλλον, με διαρκείς αλλαγές που κάνουν αδύνατο να αποκτήσει κανείς ευχέρεια στη χρήση του λειτουργικού συστήματος.

Προσωπικά παρέμεινα στα Windows 10 γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω το έκτρωμα το 11 στον υπολογιστή μου. Έχω ενεργοποιήσει το ESU και ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει φως στο τούνελ (Windows 12 κανείς; ). Επειδή όμως συν Αθηνά και χείρα κίνει, άρχισα να κάνω κάποιες αρχικές σκέψεις για το πώς θα μπορούσα να μεταφερθώ στο Linux.

Με τη βοήθεια του ΓΤΠ



Παιδιά, σκυλιά, γατιά (Photoshop, Illustrator, Premiere Pro, After Effects, Autocad κλπ) δεν έχω, LibreOffice χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια. Τα μόνα προγράμματα Windows που δεν μπορώ να αποχωριστώ είναι Total Commander, ACDSee Classic και Paintshop Pro 6 (το μόνο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που δεν είναι πέρα από την περιορισμένη νοημοσύνη μου). Είμαι σίγουρος ότι κάτι θα μπορέσω να κάνω για αυτά.

Αυτό με τρομάζει περισσότερο, είναι το προφίλ μου στο Firefox. Είναι μακράν το πιο customized πρόγραμμα στον υπολογιστή μου (εκτός ίσως από το ίδιο το λειτουργικό σύστημα) και δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να προσπαθήσω να το αναπαράγω εκ του μηδενός. Έχω περίπου 50 ενεργά extensions και άλλα 10 που ενεργοποιώ μόνο όταν χρειάζομαι. Τα περισσότερα από αυτά τα extensions έχουν τις δικές τους ρυθμίσεις, scripts στο greasemonkey κλπ. Για να μην πούμε τις δεκάδες τροποποιήσεις στο about:config.

Είπα λοιπόν να στήσω ένα Linux και να κάνω μερικά πειραματάκια. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το mini itx πειραματόζωο, γιατί το έχω και κάθεται. Ξεκίνησα με ένα Ubuntu 25.10, ό,τι πιο φρέσκο. Φυσικά αυτό δεν έφτανε να μπει σε γραφικό περιβάλλον σε κάτι τόσο παλιό όσο το Gigabyte E3800N. Με τα 1000 ζόρια το κατάφερα, αλλά αφού έστησα το λειτουργικό στο πρώτο update πεθαίνε. Οπότε και τα παράτησα.

Έβαλα το Ubuntu στο VMware στον κεντρικό υπολογιστή μου χωρίς κανένα πρόβλημα. Αφού εγκατέστησε και τα VMware tools και έκανε όλα τα upgrades, φρόντισα να έχω την ίδια (πιο πρόσφατη) έκδοση Firefox και στα Windows και στο Linux. Έτρεξα μια φορά το Firefox στο Linux για να δημιουργήσει το προφίλ. Αντέγραψα το φάκελο του προφίλ από τα Windows στο Linux. Εντελώς μπακαλίστικα διεγράφη ο φάκελος που είχε δημιουργήσει το Firefox στο Linux και μετονόμασα τον φάκελο του προφίλ με αυτό το όνομα.

Πήρα μια βαθιά ανάσα και έτρεξα το Firefox στο Linux. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Είχα επιτυχία πάνω από 99%. Πρακτικά τα πάντα δούλεψαν με την πρώτη και δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ των Windows και Linux! Τα μόνα πράγματα που ήθελαν κάποια δουλειά είναι το extension My Jdownloader (έκανα logout και login για να παίξει) και το open with (που χρησιμοποιεί εξωτερικά προγράμματα για να λειτουργήσει και πρέπει να ξαναρυθμιστεί εκ του μηδενός στο νέο λειτουργικό).



Αφού μου έφυγε ένα βάρος με τη γνώση ότι ανα πάσα στιγμή μπορώ να πάω σε ένα Linux χωρίς παρατράγουδα, είπα να επιστρέψω στο mini itx πειραματόζωο και να δω αν μπορέσω να βρω ένα πιο σταθερό Linux που να του ταιριάζει και να παίξω με διάφορα πράγματα, να δω αν είναι κάτι χρήσιμο. Επόμενος σταθμός ήταν το Xubuntu 24.04 LTS. Xubuntu χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια στην downloadιέρα, αν και έπαψα προ πολλού να το αναβαθμίζω (γιατί δεν είχα διάθεση για το troubleshooting που συνόδευε κάθε αναβάθμιση). Δυστυχώς, αν και φόρτωσε με την πρώτη, το πρόγραμμα εγκατάστασης έσκαγε σε τυχαίες φάσεις πριν ολοκληρωθεί, οπότε το εγκατέλειψα και πήγα σε Linux Mint 21 XFCE. Γιατί; Γιατί όχι;

Αυτό φόρτωσε, εγκαταστάθηκε και τρέχει απροβλημάτιστα και πολύ πιο γρήγορα απ' οτιδήποτε άλλο. Ξεκίνησα να το κάνω λίγο πιο εύκολο στον χειρισμό, εγκαθιστώντας ssh και vnc server, για να μπορώ να το χειρίζομαι από τον κεντρικό υπολογιστή και να μην τρέχω πέρα-δώθε όλη την χώρα.

Ssh φυσικά με username/password γιατί βαριέμαι να ασχολούμαι με κρυπτογραφικά κλειδιά κλπ. Με τη βοήθεια του ΓΤΠ

Κώδικας:
On Linux Mint 21 XFCE install OpenSSH server:

sudo apt update
sudo apt install openssh-server

Enable and start service:

sudo systemctl enable ssh
sudo systemctl start ssh

Ensure password authentication is enabled:

sudo nano /etc/ssh/sshd_config

Set or ensure:

PasswordAuthentication yes
PermitRootLogin no

Restart SSH:

sudo systemctl restart ssh

If firewall enabled:

sudo ufw allow ssh



Μετά VNC server για να μπαίνω από το κεντρικό μου pc με το tightvnc. Με αυτήν την εγκατάσταση συνδέεται στο υπάρχον desktop και δεν κάνει ξανά login όπως το remote desktop. Με τη βοήθεια του ΓΤΠ

Κώδικας:
On Linux Mint 21 XFCE install x11vnc:


sudo apt update

sudo apt install x11vnc


Create password:


x11vnc -storepasswd


Test run:


x11vnc -usepw -display :0


Create service:


sudo nano /etc/systemd/system/x11vnc.service


Paste:


[Unit]

Description=x11vnc

After=display-manager.service


[Service]

Type=simple

User=YOUR_USERNAME

ExecStart=/usr/bin/x11vnc -auth guess -forever -loop -noxdamage -repeat -rfbauth /home/YOUR_USERNAME/.vnc/passwd -rfbport 5900 -shared


[Install]

WantedBy=multi-user.target


Enable service:


sudo systemctl daemon-reload

sudo systemctl enable x11vnc

sudo systemctl start x11vnc


If firewall enabled:


sudo ufw allow 5900/tcp



Τέλος είπα να δω κάτι χρήσιμο. Το Pi-hole είναι ένα λογισμικό φιλτραρίσματος διαφημίσεων και κακόβουλων domain σε επίπεδο δικτύου. Εγκαθίσταται συνήθως σε ένα μικρό υπολογιστή (π.χ. Raspberry Pi) και λειτουργεί ως τοπικός DNS server, μπλοκάροντας διαφημίσεις, trackers και ανεπιθύμητο περιεχόμενο για όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο. Πριν ξεκινήσω την εγκατάσταση φρόντισα το μηχάνημα να έχει στατική IP στο δίκτυο, μέσα από το router.

Κώδικας:
On Linux Mint 21 XFCE install Pi-hole:


sudo apt update

sudo apt install curl


Run installer:


curl -sSL [https://install.pi-hole.net](https://install.pi-hole.net) | sudo bash


Wizard selections:


Select network interface (e.g. eth0 or wlan0)

Confirm static IP (set one first if not static)

Choose upstream DNS provider (e.g. Cloudflare or Google)

Blocklists: keep default

Privacy mode: default OK

Install web admin interface: Yes

Install lighttpd: Yes

Note the admin password shown at end


If firewall enabled:


sudo ufw allow 53/tcp

sudo ufw allow 53/udp

sudo ufw allow 80/tcp


Check status:


pihole status

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, αλλάζουμε το DNS server στο μηχάνημα που θέλουμε να προστατεύεται από το Pi-hole και βάζουμε τη στατική IP του υπολογιστή με το Linux. Μπορούμε να διαχειριστούμε το Pi-hole απομακρυσμένα μέσω web.



Το Pi-hole από μόνο του δεν αρκεί, αλλά είναι ένα καλό επιπλέον επίπεδο προστασίας από διαφημίσεις, tracking και κακόβουλα sites στο internet. Μαζί με ένα καλό adblocker στον browser μας, μας δίνει μια καλή εμπειρία websurfing.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Mπραβο σου φιλε , πλέον το Lnux είναι αρκετά εύκολο για έναν χρήστη που θέλει προγράμματα. (βασικά και προχωρημένα)

Οι δυσκολίες και τα βάσανα αρχίζουν στα εργασιακά περιβάλλοντα.

Ακόμα και σε 10 χρήστες να έχεις....αναγκαστικά πας σε Windows Server και Windows Clients.

Χρειάζεσαι "μαντρωμένους" τους χρήστες πίσω από πολιτικές GPO και οργανωμένους σε Organizational Units (OUs)

Η κουλτούρα του χρήστη το 2026 είναι πολύ πολύ χειρότερη από του 2010.

Δεν μπορούνε πλέον να καταλάβουνε βασικές λειτουργίες πληροφορικής. (πχ αλλάγή Password)
...Και η νέα γενια είναι ακόμα χειρότερη αφού το tik tok και το facebook τους εκανε το μυαλό πουρέ...
Δεν καταλαβαίνουν...Χριστό μεγάλοι και μικροί πλέον.

Εγω βάζω Linux Mint παντού σε laptop δικά μου. (Kαι εννοειται πολύ Rasbian σε raspberry)

Mε Dual Boot με Windows 10 (φυσικά) αφού τα έχω κάνει debloated
 
Να ρωτήσω κάτι.. Γιατί κατέβασες την έκδοση Ubuntu Enterprise και όχι εκείνη για desktop;

Εγώ που είμαι αρχάριος με τα Linux χρησιμοποιώ σε δυο PC το Zorin OS (πολύ φιλικό για αρχάριους και όσους θέλουν μετάβαση απο Win σε Linux) και το Tuxedo OS το οποίο είναι ως εναλλακτική του Mint (και μην σου πω πολύ πιο σταθερό και καλύτερο).

Η Tuxedo πουλάει και δικούς της υπολογιστές με προ-εγκατεστημένο το Tuxedo OS στο οποίο έχει γίνει παραμετροποίηση για αυτά τα δικά τους συστήματα, όμως έχει και η έκδοση του OS και για όποιον θέλει να το χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε υπολογιστή.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το linux γενικά δεν είναι για όλους με τις ασυμβατότητες στις εφαρμογές των windows. Μπορείς βέβαια να κάνεις emulation τα windows αλλά και πάλι υπάρχουν ασυμβατότητες με μερικές εφαρμογές.
 
Το linux γενικά δεν είναι για όλους με τις ασυμβατότητες στις εφαρμογές των windows.

Αυτός είμαι εγώ! Αυτοπροσώπως!! :biglaugh:

Τα συγκεκριμένα Linux OS είναι για αρχάριους και μοιάζουν σαν τα Win στο περιβάλλον και μέχρι στιγμής ότι τους έχω βάλει απο προγράμματα και παιχνίδια απο εκεί δεν έχουν ασυμβατότητα (Ειδικά το Zorin)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το linux γενικά δεν είναι για όλους με τις ασυμβατότητες στις εφαρμογές των windows. Μπορείς βέβαια να κάνεις emulation τα windows αλλά και πάλι υπάρχουν ασυμβατότητες με μερικές εφαρμογές.

Χρησιμοποιω το κειμενου του Telonio, μιας και ειναι αποψη/γνωμη που επικρατει γενικα. Τα παρακατω δεν απευθυνονται προσωπικα στον telonio :)

Αν καποιος παει σε MacOS, δεν θα αλλαξει εφαρμογες; Υπαρχουν ολες οι εφαρμογες των Windows, στο MacOS; Συνεπως, γιατι καποιος περιμενει το ιδιο απο το Linux;

Αυτη η συνεχης συγκριση Windows/Linux, ειναι που περιοριζει την δημοτικοτητα του Linux, εν μερη, ενω δεν θα επρεπε καν να μπαινουμε σε αυτο το τριπακι. Το οικοσυστημα του Linux, εχει τις δικες του εφαρμογες. Αλλες καλυτερες, αλλες χειροτερες, αλλες ακριβως οι ιδιες. Οπως και να εχει ομως, οταν αλλαζεις ενα λειτουργικο συστημα, απλα προσαρμοζεσαι. Απο το 2008 που χρησιμοποιω, μονιμα/καθημερινα Linux, δεν μου χρειαστηκαν ποτε τα Windows, με μοναδικες εξαιρεσεις, κανα δυο φορες, που ηθελα να φλασαρω καινουργια ROM στο smartphone. Την μια μαλιστα, την εκανα με Windows, μεσα απο VirtualBox.

Αυτη τη στιγμη, εχω ξεχασει τα windows. Αν παω να χειριστω, υπολογιστη με Windows, "ψαχνομαι" και χρησιμοποιω shortcuts απο τα LInux. Ειδικα δε, χωρις τερματικο/terminal, δεν μπορω με τιποτα! :)

Γενικα, ο καθενας οπως βολευεται. Αν καποιος δεν βολευεται το Linux ή του χρειαζονται απαραιτητα εφαρμογες των Windows, απλα μενει εκει. Δεν χρειαζεται να "πιεζεται" καποιος.
 
Εγώ πάντως έκανα τα παρακάτω:

1) Win11 Pro (και ναι δεν τα έχω ενεργοποιήσει ακόμα).

2) FlyOOBE, για να διώξεις τις π@π@ριές!

3) Settings ----> Windows Update ----> Get the latest updates as soon as they' re available ---> OFF

4) Όταν υπάρχει πρόβλημα με update: Settings ----> Windows Update ----> Pause Updates (για μια εβδομάδα).


Έχω και bazzite Linux στο Legion Go, οπότε best of both worlds!!!
 
Πίσω
Μπλουζα