Mπουγατσας

joe

RetroMasteR
Joined
28 Απρ 2008
Μηνύματα
1.441
Αντιδράσεις
262
Κατα τα τελη 80 και τα 90'ς καθε απογευμα ακουγοταν μια χαρακτηριστικη φωνη στην γειτονια μου. ''Μπουγατσα, τυροπιτα και πιτσαααααα (τυπου πεφτω στο γκρεμο)''. Ενα μικρο φορτηγακι αραζε στην γωνια και αφου εβαζε αλλη μια φωνη ο μπουγατσας ανοιγε την πλαινη πορτα και περιμενε το ντου απο την πιτσιρικαρια. Το μενου περιελαμβανε μπουγατσα με κρεμα ή σκετο φυλλο κομμενη σε κομματακια και μπολικη ζαχαρη και κανελλα. Σερβιριζοταν σε λαδοκολλα και με πλαστικο πιρουνακι. Ακομα θυμαμαι την γευση της μιας και ειχε μια ιδανικη αναλογια και δεν ηταν η συνηθης βαρια και λιγωτικη που κυκλοφορει στα τυροπιταδικα σημερα. Για μια περιοδο ημουν φαν και αυτης με το φυλλο μονο. Η τιμη της μεριδας ηταν 50δρχ αλλα οι περισσοτεροι περναμε 100 για να γουσταρουμε. Επισης ειχε πιτσα σε μικρα ταψακια που την εβγαζε εκεινη την ωρα και τυροπιτα η οποια ηταν κατι σαν την στριφτη. Μια κουλουρα απ την οποια εκοβε κομματια. Αφου ολα τα παιδακια ψωνιζαμε καθομασταν στα σκαλακια να φαμε και μετα επιστροφη στην μπαλα ή το ποδηλατο. Ακομα θυμαμαι τον ηχο που εκανε το ειδικο μαχιρι του σε συνδιαμσο με την σπατουλα οταν εκοβε την μπουγατσα.

Για μια περιοδο ηταν κανα 2 που κονταροχτυπιουνταν για την περιοχη χεχε. Δεν ηταν λιγο σε καθε γειτονια να κανεις 20-30 πωλησεις απο μικρους και μεγαλους. Λογικα πρεπει να εβγαινε αξιοπρεπεστατο μεροκαμματο.

Ο μπουγατσας πια δεν περναει :( .
 
Στο νησι τα καλοκαιρια οταν ημουν μικρος θυμαμαι περνουσε τα πρωινα ενας τυπος και πουλουσε λουκουμαδες και μπουγατσες (με κρεμα :p ).

Δεν τον ειχα δει ποτε, γιατι παντα πηγαινε ο πατερας μου και μου επαιρνε

επισης ψιλοασχετο: στο νησι περνουσε ο "νερουλας" με μια φορητη βρύση. Ηξερα τουλαχιστον τρεις νερουλαδες, ο καθενας απο διαφορετικη πηγη και γυρνουσαν την πολη καθε πρωι. Η τελευταια χρονια που θυμαμαι το νερουλα ηταν το 1991 αλλα μπορει να περνουσαν και τα επομενα χρονια και να μη το θυμαμαι

Φυσικα δεν υπαρχει τιποτα τετοιο σημερα στο νησι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην Νίκαια πάντως, ο Μπουγατσάς συνεχίζει να περνά ;) Ξεκίνησε το 1983, και μετά από 27 χρόνια είναι ακόμα εδώ. Ανανεωμένος βέβαια, καθώς την αγριοφωνάρα αντικατέστησε το ηχείο, ενώ το all time classic τρίκυκλο απέκτησε και τέντα για την βροχή. Αλλά η μπουγάτσα μπουγάτσα :) :) :)
 
Και εγώ θυμάμαι μικρός στο νησί (στη Χίο) να περνάει με ένας πάππους ο οποίος πουλούσε τυρόπιτες, μπουγάτσες και φρέσκο γάλα και σοκολατούχο (αυτό το κλασικό στην πλαστική συσκευασία μπουκάλι που πίναμε μικροί) επίσης είχε και εκείνα τα κόκκινα γλειφιτζούρια! Ο παππούλης ήταν χαρακτηριστικός γιατί φώναζε <<μπριμμμ μπριμμ ο γαλατααας, εδώ το φρέσκο πραγμαααα>> πάντα ήταν χαμογελαστός και είχε πολύ χιούμορ!! Θυμάμαι ότι κάθε μέρα γύριζε όλο το νησί πραγματικά και όλα τα χωρία!!!

Σίγουρα πολλά παιδιά που ξέρω απο εδώ που είναι απο Χίο θα τον θυμούνται...
 
Στην παραλία του Ωρωπού περνούσαν διάφοροι με τάβλες λουκουμάδων στο κεφάλι . Πάνω στη ζάχαρη ήταν κολλημένη όλη η μύγα της περιοχής. Εν τούτοις ο κόσμος τους αγόραζε.
 
Δεν ξερω αν κυκλοφορει (αν ζει βασικα) ο γερακος που στις λαικες (που με τραβαγε η μανα μου) πανω σε ενα ποδηλατο που εσερνε μια γυαλινη κινητη βιτρινα, και ειχε μεσα σιροπιαστα (τουλουμπες μαλλον) και διαφορα αλλα γλυκα του ταψιου.

Ερχοταν με το ποδηλατο και το .. κινητο του ζαχαροπλαστειο, απο ενα χωριο, 7 χιλιομετρα μακρια.

Η μανα μου, πιστη στο υγιεινο φαγητο, φροντισε να με τρομοκρατησει πως.. δεν ειναι και οτι καλυτερο, και ετσι δεν ζητησα ποτε.

Μια μονο φορα, μας κερασαν ενα απο αυτα τα γλυκα, οποτε.. αναγκαστικα επρεπε να το φαω (εστω και λιγο). Ηταν ομως πολυ νοστιμο θυμαμαι :)

Μυγες παντως, δεν υπηρχαν, η βιτρινα ηταν προσεγμενη και πολυ καθαρη, και τα γλυκα φρεσκα.
 
sandman είπε:
Στην Νίκαια πάντως, ο Μπουγατσάς συνεχίζει να περνά ;) Ξεκίνησε το 1983, και μετά από 27 χρόνια είναι ακόμα εδώ. Ανανεωμένος βέβαια, καθώς την αγριοφωνάρα αντικατέστησε το ηχείο, ενώ το all time classic τρίκυκλο απέκτησε και τέντα για την βροχή. Αλλά η μπουγάτσα μπουγάτσα :) :) :)
μήπως πρόλαβες και τον "λουπινά" που περνούσε από την Νίκαια???

Φώναζε: Λούπιναααααααα

(λούπινα είναι ένας καρπός που τον έβραζαν και του έριχναν αλάτι...δεν ξέρω απο ποιό δέντρο έβγαινε)
 
Στον κορυδαλλο συνεχιζει και περναει ο μπουγατσας με το κιτρινο φορτηγακι του.Μενω εδω απο το 1990 και καθε μερα στις 18.00 ακουω τη γνωριμη φωνη απ το μεγαφωνο : μπουγατσα τυροπιτα και πιτσα εχωωωπ!!!
 
leykh είπε:
μήπως πρόλαβες και τον "λουπινά" που περνούσε από την Νίκαια???Φώναζε: Λούπιναααααααα

(λούπινα είναι ένας καρπός που τον έβραζαν και του έριχναν αλάτι...δεν ξέρω απο ποιό δέντρο έβγαινε)
Απίστευτη φυσιογνωμία
 
Πίσω
Μπλουζα