Mame ...

Ajax87

Human RetroDatabase
Joined
20 Φεβ 2011
Μηνύματα
3.565
Αντιδράσεις
466
Καλησπερα! Εχω ενα mame προγραμμα απο το 2002 με 2,5k παιχνιδια που λειτουργουν . Ειπα λοιπον να ψάξω να βρω κανενα πιο καινουργιο mame αλλα τζιφος δεν βρηκα ακρη πως μπορω να τα κανω να δουλεψουν . Δεν μου αναγνωριζει τα roms που ειχα , αλλα ουτε οταν δοκιμασα να κατεβασω απο site τα εβλεπε .. Εψαξα και στο mame.gr αλλα ουτε εκει καταφερα τιποτα. Δεν βρησκω ακρη.. Αξιζει κατα την γνωμη σας να αναβαθμησω το mame μου; ή τα ιδια θα ειναι πανω κατω; αν αξιζει προτεινετε καμια λυση .

ευχαριστω εκ τον πρωτερον.
 
Φιλε μου αξιζει να το αναβαθμησης γιατι μπορει τα παιχνιδια να μην αλαζουν αλλα εχουν προστεθει και αλλα απο 2002 μεχρι τωρα και υπαρχουν περισσοτερες επιλογες στης τεχνικες ρυθμισεις των παιχνιδιων.Και φυσικα στα mame ισχυει το οτι τησ περισσσοτερες φορες οι νεες εκδοσεις ειναι καλητερεσ απο της προηγουμενες.Φυσικα μην ψαχνεις αδεικα να ταιριαξεις παλαιοτερα roms σε καινουριες εκδοσεις γιατι δεν θα βγαλεισ ακρη.Θα σου προτεινα αν μπορεις να βρεισ καποια σχετικα καινουρια εκδοση ολοκληρωμενη ομως που να εχει ολα τα roms μεσα και να μην χρειαζεται να ψαχνεις για να τα βρεις.
 
Μα κατεβασα απο ενα site με roms καποια και παλι δεν τα εβλεπαν οι νεες εκδοσεις. Στις νεες εκδοσεις εχει διαφορα στην ποιοτητα της εικονας; Αν μπορει καποιος να μου στηλει ενα PM να μου πει πως.
 
ClrMamePro για να φερεις τις νεες ROMS στην εκδοση που πρεπει.

Ο Οδηγος MAME του mame.gr θα σε βοηθησει. Ειναι για λιγο παλιοτερες εκδοσεις αλλα σε γενικες γραμμες ισχυουν ακομα τα βασικα.

Καλη αναγνωση :)
 
ευχαριστω πολυ :)
 
φιλε ajax87 δεσ λιγο τα μηνυματα σου.
 
Παιδιά λίγο help,

έχω πακέτο 220gb chd αρχεία,

Εγώ έψαχνα roms αλλα μετά συνηδητοποίησα οτι είχα chd αρχεία. Δεν ξέρω που να τα βάλω.

Αυτά είναι παιχνίδια? Κανουν την ίδια δουλειά με τις roms? έχω μπερδευτεί.

Μπορώ να έχω μόνο τα chd αλλα όχι roms?

Μετά το φορμάτ ξεκινάω απο την αρχή την συλλογή emulators και roms.

Ξεκίνησα με του mame και τα θαλάσσωσα
 
Καταρχήν, ψυχραιμία...

...τα chd είναι αρχεία που περιέχουν τα δεδομένα από παιχνίδια, στο configuration των οποίων, περιλαμβανόταν κάποιο CD-ROM ή HDD ή γενικά κάποιο μέσο με μεγάλη χωρητικότητα και δεν περιέχουν τα δεδομένα των ROM, των EPROM κτλ αυτών των μηχανημάτων. Για να τρέξουν τέτοια παιχνίδια, χρειάζονται και τα chd και οι roms για το κάθε παιχνίδι, που μπαίνουν αμφότερα στο φάκελο "roms". Το καλό είναι ότι ενώ τα chd είναι μεγάλου μεγέθους, τα αντίστοιχα roms που σου λείπουν, είναι μικρού.

Τέλος, chd αρχεία όπως θα κατάλαβες και από τα παραπάνω, δεν υφίστανται για όλα τα παιχνίδια, αλλά για μερικά και κυρίως για τα πιο σύγχρονα, που στην πλειοψηφία τους, θέλουν και πολύ ισχυρό PC, για να αποδώσουν μέσω MAME τα αναμενόμενα...
 
Γειά σου φίλε. Ήμουν ακριβώς στη θέση σου πριν λίγο καιρό. Φορτωμένος με 4 cd γεμάτα roms και παλιά έκδοση απο τα φοιτητικά μου χρόνια, κι είχα κι εγώ το ερώτημα της νέας έκδοσης.

- Αξίζει να αναβαθμίσεις το mame: εντελώς νέα engine γραφικών που χρησιμοποιεί hardware accelaration. Φυσικά δεν θα δείς κάτι διαφορετικό στα παιχνίδια. Ίσως λίγο καλύτερο "τέντωμα" στις παράξενες αναλύσεις/αναλογίες οθόνης μερικών παλιών μηχανημάτων (προσωπικά, προτιμώ το pixelιασμα)

- μεγάλος αριθμός απο βελτιώσεις σε παιχνίδια: απο καλύτερο ήχο (είτε ποιότητα είτε πιο σωστή προσομοίωση) είτε στο χειρισμό (πχ. τα light gun παιχνίδια παίζουν με ποντίκι και έχουν μεγάλο cursor όπως το point blank 1-3) είτε γενικά παιχνίδια που δεν έπαιζαν, τώρα παίζουν κανονικά

-μεγάλος αριθμός απο νέα παιχνίδια.

Στα δυσάρεστα τώρα:

θα πρέπει να συνηθίσεις στην ιδέα οτι τα παλιά σου rom απλά δεν θα παίξουν. Δεν θα πλατιάσω εδώ, μπορείς να δείς τους λόγους στα changelog του mame μέχρι τώρα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσεις ειδικό πρόγραμμα για να βάλεις τα rom με τη σειρά, το romset δεν πρόκειται να είναι πλήρες στο 99% των περιπτώσεων, μιας και από ένα σημείο της εξέλιξης του mame και μετά απαιτούνται, για κάθε romset, επιπλέον 1 ή περισσότερα αρχεία τύπου .nv ή/και άλλα, που παλιά δεν χρησιμοποιούνταν. Η μόνη λύση είναι το κατέβασμα όλων των παιχνιδιών απο την αρχή. Πράγμα που οδηγεί στο επόμενο δυσάρεστο γεγονός:

Απίστευτο πλήθος και κατά συνέπεια μέγεθος αρχείων. Θα χρειαστείς έναν μεγάλο σκληρό δίσκο (πιστεύω γύρω στα 500 GB) για να πείς οτι έχεις την πλήρη συλλογή. Εκτός από τα rom, πολλά παιχνίδια έρχονταν με δικούς τους σκληρούς δίσκους, cdrom των οποίων τα images χρειάζεσαι (είναι τα CHD που ανέφερε ένας άλλος πριν).

Ακόμα κι αν καταφέρεις και αποκτήσεις τα πάντα, θα βρεθείς μπροστά σε μια παράξενη κατάσταση:

Για κάθε παιχνίδι θα έχεις τις περισσότερες φορές 4-5 διαφορετικά romset τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου παιχνιδιού. Εκτός κι αν κάποιος είναι πολύ άρρωστος συλλέκτης, τα επιπλέον romset είναι άχρηστα.

Τα περισσότερα νέα παιχνίδια, και κυρίως τα παιχνίδια με σκληρούς δίσκους (CHD) δεν παίζουν. Όταν τα τρέχεις λέει απλά οτι η εξομοίωση δεν είναι δυνατή για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Όσα παίζουν συνήθως είναι πολύ αργά.

Περισσότερα άχρηστα αρχεία.

Ένας μεγάλος αριθμός παιχνιδιών είναι φρουτάκια. Μιλάμε για τεράστιο αριθμό από φρουτάκια, από τα οποία, ελάχιστα παίζουν. (εκτός κι αν ειναι κάποιος "φρουτάκιας" μιλάμε για περισσότερα άχρηστα αρχεία). Μέσα σε αυτή την κατηγορία βάλε και παιχνίδια τύπου DDR(DanceDanceRevolution) που δεν γίνεται να παίξουν λόγο ιδιαίτερων περιφερειακών (ειδικό πάτωμα).

...και το κερασάκι για το τέλος, δεν εμποδίζει κανένας τους δημιουργούς του mame να εισάγουν μια νέα καινοτομία στο project mame το οποίο να απαιτήσει απλά ένα νέο redump των rom για μια ενδεχόμενη νέα έκδοση.

Γενικά τα τελευταία χρόνια το mame έχει αλλάξει πολύ. Για να παίξω ένα απλό shinobi έφαγα 1 ώρα ψάχνοντας το σωστό romset. Για να παίξω metalslug και γενικά NEOGEO έφαγα ένα απόγευμα: το NEOGEO bios έχει αλλάξει πάνω απο 7 φορές μέχρι τώρα και κατα συνέπεια κυκλοφορούν 7 τέτοια όλα με το ίδιο όνομα. Μιλάμε για κόλαση.

Άσε τα παλιά σου rom με το παλιο mame σ'ενα φάκελο να παίζεις όλα τα καλά παλιά παιχνίδια και φτιάξε ένα καινούριο για να ριχνεις μέσα όλα τα νέα roms με το νεο mame που ανακαλύπτεις.

Και καλά ξεμπερδέματα και στους δυό μας.

Παρεμπιπτόντως, αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ, καταρχάς συγχαρητήρια και εν συνεχεία αν ξέρει κανένας καμιά συλλογή με νέα ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΕΝΑ rom ας στείλει κανα μήνυμα

αυτά :sleep:
 
Οουυυ ευχαριστώ!

Τα roms τα βάζουμε στον φάκελο "roms",

τα chd σε ποιον φάκελο να τα βάλω?

Γιατί αυτά τα είχα χώρια, αλλα δεν υπάρχει αντίστοιχα κάποιος φάκελος "chd" στα αρχεία του mame.

Το googlara αλλα βρήκα διαφορετική προσέγγιση και όχι κάτι συγκεκριμένο.
 
Εμενα παντως δεν με απασχολει να εχω της εντελως καινουριες.Εχω το MAMEFX32 0.136 πληρης με ολα τα cabinets,screenshots κτλ με 8468 παιχνιδια και εχω διαθεσημα τα 8150.Οποτε πιστευω οτι δεν υπαρχει κατι καινουριο να με προσφερει η οποια καινουρια εκδοση.
 
Μου φαίνεται ότι...

Woodstock είπε:
Τα roms τα βάζουμε στον φάκελο "roms",τα chd σε ποιον φάκελο να τα βάλω?

Ace είπε:
...χρειάζονται και τα chd και οι roms για το κάθε παιχνίδι, που μπαίνουν αμφότερα στο φάκελο "roms".
...δεν διαβάζεις αυτά που γράφουμε.

Να συμπληρώσω μόνο ότι τα roms μπαίνουν στο φάκελο "roms" σε μορφή .zip, ενώ τα chd ασυμπίεστα, σε φάκελο με την ονομασία τους όμως, μέσα στον φάκελο "roms".
 
ναι δίκιο έχεις, ήταν ξεκάθαρο,

απλά δεν το έβλεπα οτι το έγραψες.

Λάθος μου.

Άδικο πρήξιμο σας έκανα λοιπόν :p

Απο roms πάντως έχω 30gb σχεδόν. Δεν ξέρω ποσα πρέπει να έχεις για να καλύπτεις την συλλογή.

Πάντως σε ένα εύρος 20 παιχνιδιών που θέλω, τα παίζω όλα.
 
Πίσω
Μπλουζα