Manhunter (1986)

iggylebowski

RetroAdept
Joined
10 Mαϊ 2012
Μηνύματα
868
Αντιδράσεις
645
Manhunter (1986, Michael Mann)

http://www.imdb.com/title/tt0091474/

Ηθοποιοί: William Petersen, Tom Noonan, Brian Cox, Kim Greist, Dennis Farina, Joan Allen, Stephen Lang

Υπόθεση: Ένας πρώην πράκτορας (profiler) του FBI, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την υπηρεσία εξαιτίας ενός παλιότερου περιστατικού που σχεδόν του κόστισε τη ζωή, αναγκάζεται να επανέλθει στην ενεργό δράση για να βοηθήσει στη σύλληψη ενός νέου serial killer που φαίνεται να σκοτώνει τυχαία τα θύματά του

Πρώτη (και καλύτερη) μεταφορά του βιβλίου του Thomas Harris, Red Dragon από τον σκηνοθέτη Michael Mann. Aν και στο Red Dragon ο Brett Ratner είχε την τύχει να διαχειριστεί ένα καλύτερο cast (Norton, Fiennes, Hopkins, Hoffman, Keitel, Watson) σε καμιά περίπτωση δεν κατάφερε να πετύχει ό,τι πέτυχε ο Michael Mann στο Manhunter. Η ατμόσφαιρα είναι απειλητική και υπνωτική, η κινηματογράφηση είναι πολύ καλή, χρησιμοποιώντας έξυπνα το φως και τα χρώματα, ο ρυθμός δίνει στην ταινία μια κλιμακούμενη ένταση που σε κρατάει σε αγωνία, ενώ η αποστασιωποιημένη, ψυχρή προσέγγιση του θέματος προσθέτει μια αίσθηση λανθάνουσας ασφάλειας που είναι φαινομενική σε σχέση μ' αυτό που θα συμβεί. Η ταινία κρατάει το χαρακτήρα της χωρίς να πέφτει στην παγίδα του μελό (όπως είχε κάνει το Red Dragon στη σχέση μεταξύ Fiennes-Watson) ούτε και σε χαζά τρικ για να σε τρομάξει. Η ταινία είναι η αποθέωση των 80's. Τα ρούχα, η μουσική, οι τοποθεσίες, τα ντεκόρ, όλα μυρίζουν 80's. Ειδικά τα ρούχα θυμίζουν την περίφημη γκαρνταρόμπα των Don Johnson και Philip Michael Thomas από το Miami Vice. Το electro soundtrack δεν είναι πάντα πετυχημένο, καθώς άλλες φορές λειτουργεί συμπληρωματικά στην ατμόσφαιρα, ενώ άλλες αποπροσανατολιστικά. Σίγουρα κατώτερο από τη μουσική των Tangerine Dream στην προηγούμενη ταινία του Mann, The Keep. Η Τελική σεκάνς, όμως, με μουσική επένδυση το In A Gadda Da Vida των Iron Butterfly είναι εντυπωσιακή.

Edward Norton Vs William Petersen

Όσο και αν λατρεύω τον Norton από άλλες ερμηνείες του (American History X, 25th Hour κ.α.) μου φαίνεται ότι απλά διεκπεραιώνει τον ρόλο του. Αντίθετα ο Petersen εξωτερικεύει πειστικότερα την εσωτερική σύγκρουση του χαρακτήρα. Από τη μια η πεισματική, σχεδόν μανιακή, προσκόλληση στο καθήκον της σύληψης του δολοφόνου και από την άλλη η αίσθηση ότι βουλιάζει επικίνδυνα στο μυαλό του δολοφόνου που ενισχύει την προσωπική του ανασφάλεια και τον απομακρύνει από τον πραγματικό του εαυτο.

Ralph Fiennes Vs Tom Noonan

Για να μην παρεξηγηθώ ο Fiennes μου άρεσε στο Red Dragon, αλλά έχει κάτι ο Noonan που του πάει περισσότερο ο ρόλος. Θες η εντυπωσιακή φυσική του παρουσία, θες ο τόνος της φωνής του, οι παγωμένες εκφράσεις του που μαρτυρούν απουσία συναισθημάτων, η σχεδόν υπνωτική ερμηνεία του που τον κάνει να φαίνεται πιο απειλητικός

Anthony Hopkins Vs Brian Cox

Ξέρω ότι εδώ θα διαφωνήσουν αρκετοί, αλλά προτιμώ τον γήινο Hannibal Lecktor του Brian Cox. O Anthony Hopkins ερμηνεύει τον χαρακτήρα με καρτουνίστικη υπερβολή, με μανιερισμούς, με στημένη παράνοια, με υπερφυσική μανία. Ερμηνεύει λες και είναι η προσωποποίηση του απόλυτου κακού. Ειδικά στο Red Dragon η ερμηνεία του φτάνει στα όρια της καρικατούρας. Αντίθετα ο αδικημένος Brian Cox ερμηνεύει έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας που κρύβει τις αμαρτίες του κάτω από την γοητευτική ευφΐα του. Εμφανισιακά θυμίζει έναν καθημερινό τύπο που όμως μέσα του υπάρχουν οι πιο μαύρες εμμονές. Δεν παίζει λες και συμμετέχει σε ένα φεστιβάλ σχιζοφρένειας, αλλά ερμηνεύει έναν άνθρωπο που η απάνθρωπη φύση του θα εμφανιστεί εκεί που πρέπει. Έναν άνθρωπο που είναι ικανός να πλέξει αθόρυβα τον ιστό του, να κρύψει καλά τις εμμονές του και να γίνει απειλητικός με πιο ύπουλο τρόπο.

Trailer

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ καλή και αδικημένη ταινία. Την είχα δει πριν χρόνια σε κασέτα και μου είχε κάνει εντύπωση. Συμφωνώ πως πετυχαίνει τον στοόχο της, χωρίς τις υπερβολές των μετέπειτα ταινιών του Χανιμπαλ Λέκτερ...
 
Πολύ καλή η ταινία, Μαν είναι αυτός. Πάντως όσο να' ναι και εκείνη του 2000, λόγω Χόπκινς, Νόρτον και Φ. Σέιμουρ Χόφμαν (ο κιτιρνιστής δημοσιογράφος) ήταν πολύ καλή..
 
Κατ'εμέ, η καλύτερη ταινία serial killer, όλων των εποχών.

Τέλεια σκηνοθεσία, άψογες ερμηνείες.
 
Aδικιμένη ταινιάρα

...ωστόσο σαν καλύτερες με serial killers θεωρώ το Henry Portrait of a Serial Killer και φυσικά το αυστριακό ΑΝGST 1983
 
Από τις αγαπημένες μου. Την προτιμώ πολύ περισσότερο από το Red Dragon που κατά τη γνώμη μου γυρίστηκε μόνο και μόνο για να ξαναπαίξει ο Antony Hopkins τον Lecter ώστε να υπάρχει ολόκληρη η τριλογία του Harris με τον Hopkins (Red Dragon, Silence of the Lambs, Hannibal).

Όπως είπε και ο Iggylebowski, ο Petersen είναι πολύ πιο πειστικός στον ρόλο του πράκτορα που προσπαθεί να μπει στο μυαλό του δολοφόνου. Ο Έντουαρντ Νόρτον δεν με πείθει σε αυτόν τον ρόλο (ίσως επειδή είναι λίγο baby face :) ).

Από την άλλη πλευρά στο Manhunter, ο Hannibal, απλά δεν είναι ο Άντονι Χόπκινς... Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι η δική μου ταπεινή άποψη και μόνο...

Επίσης το Manhunter ξέφευγε αρκετά από το βίβλιο και μου άρεσε πάρα πολύ που υπήρχε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση του σκηνοθέτη από το "sequel" της Σιωπής των Αμνών και του Κόκκινου Δράκου. Για παράδειγμα το ψυχιατρείο: Λευκό, καθαρό σαν ένας αποστειρωμένος κόσμος σε αντίθεση με τον Κόκκινο Δράκο και τη Σιωπή των αμνών όπου ήταν σκοτεινό, ψυχοπλακωτικό, με υπόγεια, κραυγές και δε συμμαζεύεται.

Πιστεύω οτι αν δούμε την ταινία σαν "prequel" της Σιωπής των Αμνών, δεν υπάρχουν πολλά σημεία επαφής και σύγκρισης, ειδικά στο ρόλο του Λέκτερ (λόγω ηθοποιού)... Αν το δούμε όμως σαν μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Harris, τότε πρόκειται για την καλύτερη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την εχω στο προγραμμα να την δω,το Red Dragon με τον Νορτον με αρεσε αρκετα,καλυτερα και απο το Silence τολμω να πω και απο ολες τις αλλες ταινιες με συμμετοχη του Χανιμπαλ.
 
Κάπου διάβασα ότι αρχική επιλογή του De Laurentis να σκηνοθετήσει την ταινία ήταν ο David Lynch που συνεργάζονταν με την εταιρεία εκείνη την περίοδο (Dune,Blue Velvet κτλ) . Τελικά ο Lynch δε δέχτηκε γιατί του φάνηκε πολύ βίαιη η ιστορία και το βιβλίο Red Dragon και έτσι ανέλαβε ο Mann,που έδωσε μια πιο new wave ατμόσφαιρα στην ταινία με την εξαιρετική φωτογραφία του Dante Spinoti. Σίγουρα θυμίζει πολύ την αισθητική του Miami Vice μιας και ο Mann ήταν ο παραγωγός της θρυλικής σειράς (σε μικρό ρόλο εμφανίζεται και ένας εκ των πρωταγωνιστών του Miami Vice, o Michael Talbott).Ακόμη και η γραμματοσειρά των τίτλων αρχής και τέλους είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του Miami Vice (απλά είναι σε νέον πράσινη απόχρωση στο Μanhunter). Το σάουντρακ επίσης ατμοσφαιρικό με κομμάτια από Shriekback,Kitaro, Klaus Schulze,Michel Rubini,Reds,Prime Movers,Red 7,Reds και βέβαια τους Iron Butterfly. Δεν ξέρω πως θα ήταν αν το αναλαμβανε ο Lynch αλλά πιστεύω πιο πολύ προς Twin Peaks θα έφερνε αισθητικά.
 
Ένα επεισόδιο του Miami Vice πάντως ήταν επηρεασμένο από το Manhunter και συγκεκριμένα το "Shadow In The Dark" απ' τον τρίτο κύκλο. Αρκετά τρομακτικό επεισόδιο μπερδεύει όνειρο με πραγματικότητα σε σημείο να αμφιβάλλεις αν αυτό που ζούσε ο Crockett ήταν κανονικά ή στην φαντασία του ή αν ο Shadow ήταν υπαρκτό ή φανταστικό πρόσωπο (τρομακτικός ο ηθοποιός που τον υποδύεται ο Vincent Caristi).
 
  • Like
Reactions: RIO
Πίσω
Μπλουζα