Minidisc

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας phil_vr
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

phil_vr

RetroNuts!
Αντιδράσεις
85
To Minidisc αποτελεσε μια ιδιαιτερη προσπαθεια της Sony να μονοπωλησει το format του audio την εποχη που το βινυλιο και η κασσετα αρχισαν να χανουν εδαφος μπροστα στο φαινομενο των Compact Disc's που εκει που δειλα δειλα υπηρχαν σε μια γωνιτσα στα δισκαδικα της εποχης, αρχισαν να διαδιδονται και να αποκτουν ολοκληρα stand και να γινονται το standard format στο θεμα του ηχου. Μικροτερα κατα πολυ σε μεγεθος απο τα CD, προστατευμενα μεσα σε ενα πλαστικο κελυφος που δεν ειχε διαφορα σε υφη και υλικο απο αυτα που γνωριζαμε απο τις κασσετες, με δυνατοτητες εγγραφης digital μεσω optical θυρων ακομα και στα πολυ μικρα και μικρα Minidisc Walkman (κατι που τα διαφορα Discman ακομα δεν διαθετουν!), αμεση προσπελαση σε τραγουδια, δυνατοτητα shuffling και διαγραφης ενος τραγουδιου/διων και προσθεσης αλλων σε επανεγραψιμα δισκακια, text editing και ενα σωρο αλλα καλουδια, το format του Minidisc εδειχνε οτι διεθετε τα παντα για να κυριαρχισει στο μουσικο προσκηνιο. Το μονο μελανο σημειο που θα μπορουσε να του καταχωρηθει, ηταν η ποιοτητα ηχου που ηταν χαμηλοτερη μεν ενος CD αλλα χωρις να εχει επιπτωση στο δικο μας ευρος ακουσματος (αν θεωρουμε οτι ενα σημερινο mp3 με 128 bitrate που ειναι κρυσταλλο κατα τα αλλα στα αυτια μας, μιλαμε για κατι πολυ υποδεεστερο και απωλεστικο απο το format Atrac των Minidisc). Βεβαια αυτο μαλλον δεν ηταν αρκετο για τους θιασωτες και τελειομανεις του ηχου (κυριως περιοδικα και μαγαζια) που εξακολουθουσαν να χριζουν το CD με τον "σχεδον" αναλογικο ηχο ως τον μεσσια του ηχητικου φασματος. Ακολουθησε ενα υποτυπωδες και αναιμικο marketing της Sony που προτιμησε να επαναπαφθει στην συμπραξη της στην δημιουργια του Compact Disc και αφησε το Minidisc να υπαρχει στην αγορα ως εναλακτικη λυση στο θεμα φορητο συστημα εγγραφης διασκεψεων, συνεντευξεων, underground recording, και σαν ενα φθηνο συστημα εγγραφης για μουσικους με μειωμενο προυπολογισμο η χαρτζηλικι!

Στην Ιαπωνια βεβαια το Minidisc βρηκε τον κηπο της εδεμ, μιας και οι σχιστοματιδες το αγαπησαν και ακομα και τωρα οποιος ασχολειται με την Ιαπωνικη μουσικη σκηνη μπορει να βρει σχεδον τα παντα τοσο σε Compact Disc οσο και σε Minidisc.

H προσωπικη μου επαφη με το Minidisc εγινε πολυ αργοτερα απο την πρωτη εμφανιση του στην Ελλαδα, μιας και οι τιμες ηταν απαγορευμενες, τουλαχιστον στο ξεκινημα του. Φυσικα ηταν ερωτας κεραυνοβολος, καθως βρηκα οτι ευκολια ειχα αγαπησει στην κασσετα που ηταν το απο γεννησιμιου μου αγαπημενο format, χωρις τα οποια μειονεκτηματα του. Το οτι μπορουσα να στοιβαζω τα δισκακια, να μπορω να τους κολαω ετικετες, να σβυνω κατα βουληση και να φτιαχνω compilations οπως με τις κασσετες και να μην χρειαζομαι επεμβασεις του στυλ κοψε-ραψε αν δεν μου αρεσε ενα τραγουδι που θα τυχαινε να βρισκεται στην μεση του album, και φυσικα το να μην με νοιαζει αν θα επεφτε ενα δισκακι απο το τραπεζι, ολα ηρθαν και εδεσαν στο να αγαπησω αυτο το format διχως ορια. Εχμ.. οκ, το προγραμμα δημιουργιας album που εδινε η Sony, το Sonicstage ηταν να το παρεις να το κοπανησεις στον τοιχο (και ετσι θα χαλουσε διαπαντως μιας και δινοταν σε CD!), αλλα ευτυχως η νεα του εκδοση, η 4.3, επιτελους ειναι αυτη που θα επρεπε να εχει ξεκινησει η Sony. Απο οσο εχω ρωτησει απο χρηστες που ειχαν παλιοτερες/πρωτες εκδοσεις, σχεδον ολοι το παρατησαν σε καποια φαση και κατεφευγαν μονο σε optical/optical εγγραφες τραγουδιων. Αλλωστε μια δεκαετια πισω, η ταχυτητα στις εγγραφες δεν μας πειραζε και τοσο αν αργουσαν, μιας και δεν ειχαμε ακομα μπει στο μαγαζι με τις καραμελες που μας εθισαν τα Multispeed CD Recorders που με ενα 4x-6x καναμε τουμπες στον αερα!

Πλεον το Minidisc για εμενα ειναι η κασσετα που εχασα, η απολυτα φυσικη συνεχεια στο πιο ανθεκτικο στο χρονο format και κατι που ειναι ιδιαιτερο μιας και εχει τον χαρακτηρα του μη ευρεως διαδεδομενο. Ερχονται με θηκη η οποια εχει τα κλασικα αυτοκολητα και ενθετο εξωφυλλο που μοιαζουν πολυ με αυτα των οριζοντιων στηλων για τιτλους τραγουδιων που ειχαν οι κασσετες, εχουν συρομενο tab που αν ανοιχθει (αφησει την τρυπουλα κενη δηλαδη) δεν μπορει να εγγραφει το δισκακι (σας ερχονται ομορφες αναμνησεις απο 3.5 δισκετες μηπως?!), εχουν ημιδιαφανες/διαφανες κελυφος σε διαφορα χρωματα, και η ολη διαδικασια κατοχης ενος απλου Minidisc Walkman και εισαγωγης σε αυτο ενος Minidisc, ειναι κυριολεκτικα χρονομηχανη μιας και περαν του μεγεθους η αισθηση ειναι ακριβως ιδια με αυτη της χρησης κασσετας. Η αληθεια ειναι οτι για να βρεθουν καινουρια δισκακια στην αγορα ειναι πολυ δυσκολο (εκτος αν υπαρχουν σε στοκ αποθηκες μαγνητικων μεσων), αλλα ευτυχως μεσω του internet λυνεται και αυτο μια χαρα, οπως και στο θεμα συσκευων, τοσο σε Minidisc Walkman οσο και σε Minidisc Deck/Recorders (αν και το να βρεθουν καινουρια ειναι πολυ δυσκολο και διολου ανεξοδο).

To μεγεθος των Minidisc Walkman ειναι γελοια μικρο! Ενταξει, πλεον εχουμε κακομαθει με τα καθε ειδους mp3 stick players, οπως το Ipod Shuffle, αλλα εξακολουθει να ειναι κατα πολυ μικροτερο τοσο απο κανονικα Walkman οσο και απο τα Discman. Χαρακτηριστικο τους οτι δεν εχουν κλιπ για να στερεωνονται, μιας και χωρανε ακομα και στην μικροτερη τσεπη παντελονιου η σορτς! Μια δισκετα 3.5" εχει σοβαροτερο προβλημα να χωρεσει απο οτι ενα κοινο Minidisc Walkman!

Ενα μικρο μερος της συλλογης μου.. επιφυλασσομαι για περισσοτερες φωτο οταν καταφερω να ξεθαψω την υπολοιπη πραματεια! Αναμεσα στα Minidisc Walkman και στα δισκακια, υπαρχουν και accessories οπως το μικροφωνο για εγγραφες, οπως και το remote control, που επιτρεπει τον πληρη ελεγχο του Minidisc σε περιπτωση που το εχουμε στην τσεπη η σε σακιδιο, οπως και ΑΑ battery adaptor (για το μοντελο MZ-R55) που λειτουργει και σε συνδιασμο με την επαναφορτιζομενη μπαταρια δινοντας αυτονομια για μερες!

picture.php

To Sony ΜΖ-R37 που ειναι το κατεξοχην Walkman μου. Επειδη ηταν απο τις πρωτες εκδοσεις, δεν εχει επαναφορτιζομενη μπαταρια, παρα μονο υποδοχη για δυο ΑΑ μπαταριες. Βεβαια αυτο ειναι και το προτερημα του μιας και δινει αλλη εμφαση στο ρετρο feeling, και ισως ο λογος που το προτιμω να κανει βολτες μαζι μου κυριολεκτικα παντου. Α! Επισης σημαντικο ειναι το σχημα του μιας και ειναι μεγαλυτερο απο τα υπολοιπα Minidisc Walkman (αν και παλι σημαντικα μικροτερο απο ενα Walkman κασσετας) και εχει αυτη την ψευδαισθηση οτι "περναει" για Walkman! Επισης σκυλι και τερας αξιοπιστιας, και το σχημα του βολευει και αν το θελει κανενας αποκλειστικα για σταθερη χρηση σαν mini deck μιας και ολα τα πληκτρα ειναι στην προσοψη του.

picture.php

Το πολυαγαπημενο μου Sony MZ-R55 που με εχει υπηρετησει πιστοτατα και εχει αναλαβει χρεος γενικου recorder. Σχεδον ολα τα δισκακια που εχω εχουν περασει απο μεσα του, παντοτε απροβληματιστα και ακουραστα. Σημαντικο του μειονεκτημα ειναι τα παρα πολυ λεπτα πληκτρα του που μερικες φορες μου σπαει τα νευρα (ειδικα σε text editing), αλλα κατα τα αλλα το μηχανηματακι αυτο πολυ λιγα εχει να ζηλεψει απο ενα μεγαλο deck.

picture.php

Ενα τυπικο δισκακι Minidisc. Αν και την λατρεψα την κασσετα, θεωρω το format αυτο το πιο ομορφο που εχει δημιουργηθει.

picture.php

Η γνωστη εγκοπη για προστασια του δισκου απο τυχαιο erasing. Οπως το λειτουργουσαμε στις δισκετες 3.5"!

picture.php

Οχι δεν ειναι δισκετα 3"! Απλα η πισω στιβαρη πλευρα ενος Minidisc! Δεν παει να πεσει απο το τραπεζι, κρεβατι η απο διωροφο κρεβατι? Σας κυνηγαει ο μικρος σας αδελφος και σας πεταει ενα Minidisc αλλα απο σημαδι συναγωνιζεται τον Βεγγο και βρισκει στον τοιχο? Οι πιθανοτητες να παθει ζημια ειναι απειροελαχιστες!

picture.php

H συνεχεια μολις γινουν οι απαραιτητες "ανασκαφες" στα πραγματα μου!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα MDs χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολύ από ηχολήπτες και djs. Βγήκαν και επαγγελματικά κάποια στιγμή αλλά η τιμή τους ήταν απαγορευτική. Η pioneer έκλεψε τότε τους djs με τα μαγικά pioneer cdj500. Όμως τα συγκεκριμένα cd players δεν άντεχαν τα πολλά db των playbacks σε παρουσιάσεις καλλιτεχνών σε clubs. Εκεί λοιπόν τη θέση τους έπαιρναν τα MDs που δεν καταλάβαιναν από πηδήματα και dbs. To κλασσικό πρωτοποριακό MD φέτα που χρησιμοποιήθηκε από djs για εγγραφή live προγράμματος (είχε το κουμπάκι που ξεχώριζες τα tracks στην μίξη, κάτι που δεν μπορούσες να κάνεις με το pioneer cd recorder) ήταν το παρακάτω: Τιμή τότε: 80000 δραχμές. Μου είχε λύσει αρκετές φορές τα προβλήματα με live εγγραφές.

MDS-JE510.jpg

Θυμάμαι τον Nicola Lavazza καθώς και τους c-block που ποτέ δεν χρησιμοποιούσαν cds. Ο Nicola Lavacca είχε σκάσει μύτη με 1 τσάντα γεμάτη mds, ενώ οι c-block αρκετά προχωρημένοι τότε είχαν σκάσει μύτη με DAT :)

Κάτι ανάλογο που πάτωσε κ αυτό με την προώθηση των cds, ήταν και η παρακάτω συσκεύη DCC. Σκέτο κουκλί αλλά η τιμή των κασετών του όμως ήταν απαγορευτική.

philips-dcc900.jpg

Mini Discs μπορούμε να βρούμε άνετα και σήμερα στην Κασσετεμπορική. Έχει τόνους. Επίσης στην ίδια στοά υπάρχουν και δισκέτες 3.5" για όσους δεν γνωρίζουν.

Αυτό ακριβώς έχω και εγώ (για την ακρίβεια το JE 500 που είναι ακριβώς το προηγούμενο μοντέλο) αλλά είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της φωτογραφίας. Μου έχει λύσει πολλές φορές τα χέρια (ειδικά όταν χρειαζόταν να επεξεργαστώ διαφημήσεις, αλλά και τραγούδια) στο ραδιόφωνο που δούλεα ως ηχολήπτης στα μέσα των 90s. Eιδικά όταν έχεις μάθει να κάνεις μοντάζ με τις μπομπίνες, αυτό το μηχανηματάκι σου λύνει τα χέρια.

Έχω πλέον μια ικανοποιήτική συλλογή από md δισκάκια, και φυσικά το χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά (έχει πολύ ωραίο ήχο - καλύτερο από τα mp3 σαφώς χάρη στον αλγόριθμο που είχε).

Επίσης θυμάμαι τα πρώτα κενά δισκάκια που είχα πάρει, στοίχηζαν 7000 δραχμές το 1997 (τα 5).

Το minidisc από τεχνικής άποψης ήταν ένα καταπληκτικό format. Πραγματικά στιβαρά και άντεχαν την οποιαδήποτε κακομεταχείρηση. Το μόνο που έφταιξε για τον θάνατο τους ήταν η κοντοφθαλμία της sony που δεν άνοιξε το format σε άλλους κατασκευαστές. Σκεφτείτε αν θα είχαμε οπτικούς δίσκους (CD/DVD) σήμερα, αν μία και μόνο μία εταιρία είχε τα δικαιώματα κατασκευής δίσκων και μηχανημάτων που να τα διαβάζουν. Η sony επιμένοντας να κρατάει κλειστό το format και αξιώνοντας τρελά ποσά για να παραχωρεί δικαιώματα κατασκευής δίσκων/μηχανημάτων το έθαψε μόνη της. Η τεχνολογία στα MD θα μπορούσε να είχε προχωρήσει αν ήταν ανοιχτό το format και γιατί όχι να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκευση δεδομένων και σήμερα αντί να μιλάμε για DVD και blu-ray, θα μπορούσαμε να μιλάμε για DVMD και blu-MD με παρόμοιες χωρητικότητες και σαφώς ανώτερη αξιοπιστία από τα ευαίσθητα σε γελοίο βαθμό δισκάκια που έχουμε τώρα.

Όσον αφορά την ποιότητα ήχου, το αρχικό ATRAC1 format που είχαν τα πρώτα MD, ήταν πραγματικά πολύ καλό όσον αφορά την ποιότητα ήχου του. Πως να μην είναι δηλαδή, αφού χρησιμοποιούσε 1168 kbps! Με λίγα λόγια ήταν σχεδόν ασυμπίεστη η μουσική που ακούγατε. Κι εγώ τώρα ο άσχετος να καθήσω να σχεδιάσω από το μηδέν ένα νέο format συμπίεσης ήχου σε τόσο υψηλά bitrates, κανένας δεν θα καταλαβαίνει τη διαφορά από το αυθεντικό. Τα επόμενα ATRAC3 και ATRAC3plus ήταν απλα πατάτες, αφού παρείχαν στα ίδια bitrates με τα mp3 (130kpbs) χαμηλότερη ποιότητα σε σχέση με αυτά, ακόμα και σε σύγκριση με τους όχι και τόσο καλούς όσο σήμερα mp3 encoders που υπήρχαν τότε. Μάλιστα τα τελευταία MD players που κυκλοφόρησαν, είχαν τη δυνατότητα να παίζουν κατευθείαν mp3, χωρίς επανασυμπίεση σε atrac3, αλλά ο χρήστης έπρεπε να τα περάσει μέσα από το τελείως απαράδεκτο sonicstage.

Εμένα μου χάρισαν ένα minidisc walkman το 2000,και είχα κενά δισκάκια,αλλά δεν τα έπαιρνα τόσο ακριβά,περίπου 500δρχ (1,5e) το κάθε δισκάκι!!!!Αυτό συνδεόταν με κασετόφωνο,και μετέφερα τα τραγούδια σε τέτοια δισκάκια!

gapan είπε:
Όσον αφορά την ποιότητα ήχου, το αρχικό ATRAC1 format που είχαν τα πρώτα MD, ήταν πραγματικά πολύ καλό όσον αφορά την ποιότητα ήχου του. Πως να μην είναι δηλαδή, αφού χρησιμοποιούσε 1168 kbps! Με λίγα λόγια ήταν σχεδόν ασυμπίεστη η μουσική που ακούγατε. Κι εγώ τώρα ο άσχετος να καθήσω να σχεδιάσω από το μηδέν ένα νέο format συμπίεσης ήχου σε τόσο υψηλά bitrates, κανένας δεν θα καταλαβαίνει τη διαφορά από το αυθεντικό. Τα επόμενα ATRAC3 και ATRAC3plus ήταν απλα πατάτες, αφού παρείχαν στα ίδια bitrates με τα mp3 (130kpbs) χαμηλότερη ποιότητα σε σχέση με αυτά, ακόμα και σε σύγκριση με τους όχι και τόσο καλούς όσο σήμερα mp3 encoders που υπήρχαν τότε. Μάλιστα τα τελευταία MD players που κυκλοφόρησαν, είχαν τη δυνατότητα να παίζουν κατευθείαν mp3, χωρίς επανασυμπίεση σε atrac3, αλλά ο χρήστης έπρεπε να τα περάσει μέσα από το τελείως απαράδεκτο sonicstage.
Θα διαφωνήσω. Και διπλά τυφλές μελέτες έχουν δείξει ότι το Atrac3Plus σε μισή δειγματοληψία από mp3 δεν γίνεται διακριτό. Τα 64άρια μου Α3Ρ παίζαν άψογα και χωρίς τεχνουργήματα. Όχι hi-fi βέβαια, αλλά το προτιμούσα τυφλά από 128άρια mp3... To SonicStage, βέβαια, και αργότερα το Connect, το σκότωσαν όσο δεν πήγαινε...

Gryzor είπε:
Θα διαφωνήσω. Και διπλά τυφλές μελέτες έχουν δείξει ότι το Atrac3Plus σε μισή δειγματοληψία από mp3 δεν γίνεται διακριτό. Τα 64άρια μου Α3Ρ παίζαν άψογα και χωρίς τεχνουργήματα. Όχι hi-fi βέβαια, αλλά το προτιμούσα τυφλά από 128άρια mp3... To SonicStage, βέβαια, και αργότερα το Connect, το σκότωσαν όσο δεν πήγαινε...
Χαχαχα! Μεγάλη απάτη αυτό με τις "ανεξάρτητες μελέτες"*. Όσα πραγματικά listening tests έχουν γίνει δείχνουν ότι το atrac3 πατώνει.

plot18z.png

Αυτά σε σύγκριση με το vorbis aotuv και το Lame του 2004, encoders οι οποίοι έχουν σαφώς βελτιωθεί από τότε. Όποιος ενδιαφέρεται για audio encoding ας κοιτάξει στο hydrogenaudio.org. Αλλά πάλι μπορείτε να ρωτήσετε και τον Μήτσουλα που είναι επαγγελματίας στον ήχο, 40 χρόνια στο κουρμπέτι και ξέρει σίγουρα καλύτερα γιατί έχει HiFi που κοστίζει όσο δυο μερσεντέ.

Μην πέφτετε στην παγίδα της διαφήμησης και τα παραμύθια οποιαδήποτε εταιρίας.

* Μελέτη χρηματοδοτούμενη από τη Sony International

gapan είπε:
Χαχαχα! Μεγάλη απάτη αυτό με τις "ανεξάρτητες μελέτες"*. Όσα πραγματικά listening tests έχουν γίνει δείχνουν ότι το atrac3 πατώνει.
plot18z.png

Αυτά σε σύγκριση με το vorbis aotuv και το Lame του 2004, encoders οι οποίοι έχουν σαφώς βελτιωθεί από τότε. Όποιος ενδιαφέρεται για audio encoding ας κοιτάξει στο hydrogenaudio.org. Αλλά πάλι μπορείτε να ρωτήσετε και τον Μήτσουλα που είναι επαγγελματίας στον ήχο, 40 χρόνια στο κουρμπέτι και ξέρει σίγουρα καλύτερα γιατί έχει HiFi που κοστίζει όσο δυο μερσεντέ.

Μην πέφτετε στην παγίδα της διαφήμησης και τα παραμύθια οποιαδήποτε εταιρίας.

* Μελέτη χρηματοδοτούμενη από τη Sony International
Τι λες ρε φίλε; Αυτά τα τεστ είναι της πρώτης έκδοσης του ATRAC3 από το 2004! Έχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε... Αν θές να ξέρεις, το ATRAC3plus 64Kbps είναι ισοδύναμο με το MP3 at 128Kbps και μέγεθος αρχείου κάτω από το 1ΜΒ για 4 λεπτά ήχου.

Το ATRAC3 "πάτωσε" όχι λόγω ποιότητας αλλά λόγω των ανέσεων που παρέχει το MP3 στους πειρατές μουσικής καθώς το MP3 δεν θέτει κανένα περιορισμό στην αντιγραφή.

nkarytia είπε:
Τι λες ρε φίλε; Αυτά τα τεστ είναι της πρώτης έκδοσης του ATRAC3 από το 2004! Έχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε... Αν θές να ξέρεις, το ATRAC3plus 64Kbps είναι ισοδύναμο με το MP3 at 128Kbps και μέγεθος αρχείου κάτω από το 1ΜΒ για 4 λεπτά ήχου.Το ATRAC3 "πάτωσε" όχι λόγω ποιότητας αλλά λόγω των ανέσεων που παρέχει το MP3 στους πειρατές μουσικής καθώς το MP3 δεν θέτει κανένα περιορισμό στην αντιγραφή.
Απ! Να κι ο Μήτσουλας που λέγαμε! Καλώς τον!

Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει και ότι τον ταΐζουν οι άλλοι, έχω μάθει να μην παίρνω μέρος σε ανούσιες διαφωνίες οι οποίες δεν πρόκειται να καταλήξουν πουθενά. Κάποιοι είναι πεποισμένοι ότι οι γάιδαροι πετάνε. Ότι και να τους πεις δεν πρόκειται να τους αλλάξεις την άποψη.

gapan είπε:
Απ! Να κι ο Μήτσουλας που λέγαμε! Καλώς τον!
Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει και ότι τον ταΐζουν οι άλλοι, έχω μάθει να μην παίρνω μέρος σε ανούσιες διαφωνίες οι οποίες δεν πρόκειται να καταλήξουν πουθενά. Κάποιοι είναι πεποισμένοι ότι οι γάιδαροι πετάνε. Ότι και να τους πεις δεν πρόκειται να τους αλλάξεις την άποψη.
Δε πας στο διάολο ρε! Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να αποκαλείς όπως γουστάρεις το καθένα;

Σα γαϊδούρι, γνωρίζεις απο πρώτο χέρι απ' ότι φαίνεται... οτι οι γάϊδαροι δεν πετάνε...

Οι moderators να λάβουν δράση παρακαλώ!

nkarytia είπε:
Δε πας στο διάολο ρε! Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να αποκαλείς όπως γουστάρεις το καθένα;Σα γαϊδούρι, γνωρίζεις απο πρώτο χέρι απ' ότι φαίνεται... οτι οι γάϊδαροι δεν πετάνε...

Οι moderators να λάβουν δράση παρακαλώ!
:biglaugh: Καλά μη συγχύζεσαι. Μήπως παίρνεις τα πράγματα πιο σοβαρά από ότι είναι;

Αλλά επείδή μ'έστειλες εκεί που μ'έστειλες δεν θα κοιμηθώ το βράδυ, να είσαι σίγουρος...

\
duty_calls.png
http://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png

Και τι καταφεραμε τωρα ? Να κλειδωθει ενα πολυ καλο Post/αφιερωμα στo mini disc.

Διαφωνιες εχουμε ολοι σε καποια απο αυτα που γραφονται σε ενα forum με εκατονταδες χιλιαδες posts. Απλα δεν χρειαζεται να ξεφευγουμε με "τι λες ρε φιλε ?" "Μητσουλες" και "Διαολους". Δεν υπαρχει λογος - διαφωνειστε με το γαντι - ειναι το μονο αποδεκτο εδω.

Δεν θα προχωρησω ουτε σε infractions ουτε σε bans - καθηστε 10 λεπτα να ηρεμησετε λιγο. Μετα θα σβησω ολα τα posts απο το 2ο και κατω - και ελπιζω αν επανερθετε στο thread αυτο να το κανετε σε χαμηλους τονους και πολιτισμενα.

Με την ευκαιρια βεβαια να σας θυμησω οτι ο σωστος (και αποδεκτος) τροπος να διαμαρτυρηθει καποιος για ενα ποστ που τον εθιξε ειναι να κανει report το ποστ ή να στειλει pm στους διαχειριστες/συντονιστες και οχι να απαντησει εκ νεου (με νεους χαρακτηρισμους).

Και η υπολοιπη συλλογη as promised.. (αν και πρεπει να ριξω μια ματια γιατι καπου εχω αλλη μια 50αρια δισκακια)..

Ολα Minidisc related απο μηχανηματα, δισκακια και αξεσουαρ..

picture.php

Οι "μικροι" players/recorders με ολη την προικα τους.

picture.php

Η συλλογη απο albums που αρχισα παλι να βαζω σε ταξη (εχει να πεσει σβυσιμο και γραψιμο παλι!!)..

picture.php

Μολις εφτασε! Το DXM-D3 της Sony που θα αποτελεσει το κυριο ηχοσυστημα στο σπιτι μου, και θα αρχισω να το "χτιζω" μιας και σκεπτομαι για συμπληρωμα ενα Receiver, ισως ενα Dual Tape Player και ισως ενα ακομα D3..

picture.php

Το Holy Grail μου, το Sony MZ-R700 που ειναι ζητημα αν εχει παιξει δυο τρεις φορες. Ειναι το ultimatum backup unit αν ολα τα αλλα αρχισουν να διαλυονται..

picture.php

Ο mp3/wav "αχθοφορος" το Sony MZ-N510, μιας και ειναι απο την γενια των NetMD που μπορουν να κανουν και upload στο PC. Εχει την πολυποθητη USB θυρα ενσωματωμενη και ειναι 1-2-3 σε ευκολια με το SonicStage 4.3..

picture.php

O "αχθοφορος" νουμερο 2! Το Sony MZ-N707 αποτελει και αυτο ultimatum backup unit, και ειναι και αυτο ΝetMD σχεδον ιδιο στο κατω μερος με το Ν510..

picture.php

Οσοι εχετε Minidisc πραματεια, βαλτε και καμια φωτο απο τις συλλογες σας να χαιρομαστε! Αν ποτε κανουμε καμια εκθεση με ρετρο πραγματα (οχι αποκλειστικα με videogaming), θα χαρω πολυ να συμμετεχω και να βγαλουμε "παγκο"!!

Και τα δικά μου Minidisc.Αυτοκινήτου, walkman και deck!Όλα σε λειτουργία!

2z4fkox.jpg

2quk6qo.jpg

2nun90i.jpg

5cf0k3.jpg

10qffcj.jpg

2u5zvrp.jpg

Το Recital στα εξαρχεια παίζει ακόμα με MD γιατι το μέσο ειναι προστατευμένο και τον βολευει απιστευτα με ολα τα ξυδια που κυκλοφορουν πισω απο τον παγκο.

Κατα γενική ομολογία το md πεθανε πρίν καλα καλα δει το φως του ηλιου λόγο του mp3 format που βγηκε μετα απο λίγο καιρο.Παντος

σάν feeling ειναι ολα τα λεφτα

Μπαι δε γουέη, χθες επειδή έχασα τα ακουστικά του κινητού μου (και αμέσως αγόρασα, με 2 λίρες από eBay αντάπτορα για mini jack->usb μαζί με μικρόφωνο για hands-free!) ξέθαψα ένα Sony network walkman από τα πολλά που έχω, και πήγα να στήσω το Connect/SonicStage (στα Virtual XP των Win7, καμμία όρεξη να έχω αυτό το κτήνος σε φρεσκοστημένο σύστημα). Ε, πήγα να το κατεβάσω και είδα ότι το Connect store έχει κλείσει... άντε γεια...

Τι τιμή είχε ένα τέτοιο walkman?Και πόσο κόστιζε ένας τέτοιος δίσκος ενός καλλιτέχνη?Είχε βγάλει και η Britney τέτοιο,στο cd Baby One More Time,με 12 τραγούδια...ενός fan φίλου μου του πούλησαν το δισκάκι αυτό 40e,επειδή είναι πολύ fan της Britney,αλλά πολλά δεν είναι?

A1200 είπε:
Κατα γενική ομολογία το md πεθανε πρίν καλα καλα δει το φως του ηλιου λόγο του mp3 format που βγηκε μετα απο λίγο καιρο.
Δεν είναι αυτός ο λόγος, άλλωστε το CD ακόμα ζει και βασιλεύει. Το πρόβλημα με ότι βγάζει η Sony είναι ότι κρατάει την αρχιτεκτονική κλειστή με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αν δεν πληρώσει ένα κάρο λεφτά για τις σχετικές άδειες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι συσκευές και τα δισκάκια να είναι σχετικά ακριβά και φυσικά να μην πιάσουν καθόλου στην αγορά καθώς μόνο 2-3 εταιρίες έβγαζαν σχετικά προϊόντα (στην αρχή). Οταν αποφάσισε η Sony να "χαλαρώσει" ήταν ήδη πολύ αργά..

Τα minidisk ήταν τρομερή ιδέα, η ποιότητα του ήχου (ακόμα και σε longplay εγγραφές) ήταν πάρα πολύ καλή, τα δισκάκια μικρά και βολικά (και προστατευμένα), ψηφιακός ήχος και δυνατότητα συμπίεσης ήταν πράγματα που τότε φάνταζαν να είχαν έρθει από το μέλλον. Αλλά.. είπαμε.. Sony είναι αυτή..

Παρεμπιπτόντως, εγώ χρησιμοποιούσα το πρόγραμμα mp3 to minidisc για να περνάω τα .mp3 σε minidisc. Μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.hitsquad.com/smm/programs/Mp3_2_MiniDisc

Μιχάλης

Eχετε δει πιο ευτυχισμενο ανθρωπο;;

01.02%2BSony%2Bdisc%2B600.jpg

Πίσω
Μπλουζα