Modella: Έπιπλα για κουκλόσπιτα

NIOBH

RetroMaNiaC
Joined
9 Ιουν 2013
Μηνύματα
955
Αντιδράσεις
1.753
Η γερμανική εταιρεία Modella, ιδρύθηκε το 1955 από τον Paul Kerkmann. Κατασκεύαζε πλαστικά έπιπλα υψηλής ποιότητας, ειδικά για κουκλόσπιτα. Η φιλοσοφία του Kerkmann, ήταν ότι τα παιδιά έπρεπε να μπορούν να χαρούν πραγματικά το παιχνίδι τους, γιʼαυτό τα επιπλάκια ήταν εύχρηστα, λειτουργικά και σχεδιασμένα με πολλές λεπτομέρειες.





Το 1968, η Modella παρουσίασε μια πρωτοποριακή για την εποχή ιδέα, όπου τα κουτιά συσκευασίας μετατρέπονταν στο αντίστοιχο δωμάτιο (σαλόνι, τραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα, μπάνιο, κουζίνα) και με αυτόν τον τρόπο, η συσκευασία αποτελούσε πλέον μέρος του παιχνιδιού. Όταν μάλιστα αυτά τα «room boxes» τοποθετούνταν το ένα επάνω στο άλλο, σχημάτιζαν ολόκληρο κουκλόσπιτο! Η πιο κάτω φωτογραφία είναι από την καταχώρηση της Modella στον κατάλογο της έκθεσης παιχνιδιών του 1968, στη Νυρεμβέργη.





Προβολή συνημμένου 123249


 


Δυστυχώς τη δεκαετία του 70, η εταιρεία δεν άντεξε στον ανταγωνισμό από τα φθηνότερα εισαγόμενα παιχνίδια (όπως συνέβη και με αρκετές ελληνικές εταιρείες) και το 1976 πουλήθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Διάβασα ότι για κάποιο διάστημα, ο αγοραστής κυκλοφόρησε προϊόντα με το σήμα της Modella, μέχρι που σταμάτησε οριστικά η παραγωγή τους.





Τα πιο κάτω έπιπλα κουζίνας (σε κλίμακα περίπου 1:10), έδωσαν πολύ χαρά σε ένα κοριτσάκι κάποτε... και τώρα διακοσμούν το παράθυρο μιας πραγματικής κουζίνας!





Προβολή συνημμένου 123250 Προβολή συνημμένου 123251 Προβολή συνημμένου 123252 Προβολή συνημμένου 123253 Προβολή συνημμένου 123254
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάρα πολύ ενδιαφέρον το θεματάκι, αλλά τα συνημμένα μας άφησαν για έναν καλύτερο κόσμο!... :(

Μια παράκληση να ξαναβάλεις τις φωτόζ? :flower:
 
:dribble::dribble: Είναι από πρώην δυτική ή ανατολική Γερμανία. Ρωτάω γιατί στο ίντερνετ βλέπω πολλά τέτοια επιπλάκια από Ανατολική Γερμανία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστούμε Νιόβη για τις πληροφορίες, παλιότερα τα κουκλόσπιτα ήταν αριστουργήματα.
 
Οι πιο κάτω φωτογραφίες, δείχνουν τα room boxes με τα επιπλάκια της Modella που βρίσκονται στο περίφημο Μουσείο Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης (της πόλης που τέλος του μήνα θα φιλοξενήσει την 65η Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών):

modella-μπάνιο.JPG

Από το link αυτό: http://www.museums.nuremberg.de/toy-museum/panoramic-views.html, μπορεί κανείς να περιηγηθεί εικονικά στην αίθουσα με τις κούκλες και τα κουκλόσπιτα του Μουσείου,

 


rm-nm-room8.JPG

ενώ από τo link: http://www.vino-online.net/spnb/ μπορεί κανείς να ψάξει παλιά παιχνίδια που εκτίθενται στο Μουσείο (όπως playmobil και μερικά ελληνικά, όπως της El Greco:http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?10485-El-Greco-%D3%F0%E9%F1%F4%EF%FD%EB%E7%F2&p=502010#post502010).

modella-nuremberg-museum.jpg

modella-κουζίνα.JPG

modella-τραπεζαρία.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τέλεια είναι,πρώτη φορά τα βλέπω!Υπήρχαν και φιγούρες της σειράς?
 
Χαίρομαι που σας αρέσουν! Στην αρχή της δεκαετίας του '60, η MODELLA έφτιαχνε πλαστικά κουκλάκια, τα οποία και διαφήμιζε μαζί με τα επιπλάκια, τονίζοντας ότι έτσι «το παιχνίδι αποκτά νέες δυνατότητες».

MODELLA-ad-1960.jpg

«DAS SPIELZEUG», 1960

Σε διαφήμιση του 1974, στο σαλονάκι της MODELLA κάθεται μια αμερικάνικη κούκλα, η Angie, από τη σειρά Dawn της Topper. Αυτές οι κουκλίτσες είχαν ύψος περίπου 15-16 εκ. (σχεδόν το μισό ύψος από τη Barbie) και κυκλοφόρησαν το 1970, ενώ η παραγωγή τους σταμάτησε γύρω στο '73-74. Δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια επίσημη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών.

MODELLA-ad-1974.jpg

«DAS SPIELZEUG», 1974
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χαίρομαι που σας αρέσουν! Σχετικά με τις φιγούρες, το σίγουρο είναι ότι τη δεκαετία του '60, η MODELLA έφτιαχνε δικά της κουκλάκια (MODELLA-puppen), τα οποία και διαφήμιζε μαζί με τα επιπλάκια, τονίζοντας ότι έτσι «το παιχνίδι αποκτά νέες δυνατότητες».

Προβολή συνημμένου 132260

«DAS SPIELZEUG», 1960

Στο internet, έχω δει τα επιπλάκια της MODELLA με κουκλάκια από τη γερμανική εταιρεία Caco και την ιταλική Galba.

Σε διαφήμιση για την έκθεση παιχνιδιών της Νυρεμβέργης του 1974, στο σαλονάκι της MODELLA κάθεται μια αμερικάνικη κούκλα, η Angie, από την σειρά Dawn της Topper. Αυτές οι κουκλίτσες είχαν ύψος περίπου 15-16 εκ. (σχεδόν το μισό ύψος από τη Barbie) και κυκλοφόρησαν το 1970, ενώ η παραγωγή τους σταμάτησε γύρω στο '73-74. Δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια επίσημη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Προβολή συνημμένου 132261

«DAS SPIELZEUG», 1974

Στις πιο κάτω φωτογραφίες από τη δική μου συλλογή, δυο κουκλάκια από τη δεκαετία του '60:

MODELLA-dolls-60s.jpg

και από τη δεκαετία του '70, η Dawn, η Jessica, η Angie και η Dale της Topper:

MODELLA-Topper Dawn-dolls.jpg

MODELLA-ad-1960.jpg

MODELLA-ad-1974.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Thanks για τις photos!Και κάτι ακόμα,τα κουτιά ήταν τόσο ανθεκτικά ώστε να γίνονται κουκλόσπιτα,χωρίς να χαλάνε,και να χωράνε μέσα έπιπλα?
 
Το σκεπτικό της MODELLA για τα room boxes, ήταν να προσφέρει μια πρακτική και φθηνότερη εναλλακτική πρόταση από ένα ξύλινο ή πλαστικό κουκλόσπιτο, για τα επιπλάκια της. Το χαρτόνι απʼτο οποίο κατασκευάζονταν, ήταν πολύ ανθεκτικό τόσο στο παιχνίδι, όσο και στην τοποθέτησή τους, το ένα πάνω στο άλλο. Η MODELLA είχε κατοχυρώσει την πατέντα το 1968.

MODELLA-pattent.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα