MP-3 tv tuner

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
400
Ενα απο τα πολλα προτερηματα του CPC, ηταν και τα πολλα περιφερειακα του. Φυσικα, ενα απο αυτα ηταν και το mp-3. Με λιγα λογια, ενα περιφερειακο οπου εδινε την δυνατοτητα στην οθονη του CPC να λαμβανει τηλεοπτικο σημα.

Το ειχα δει αρχες περιπου το 90, εκτος απο το ιδιο ως περιφερειακο, μεγαλη αλλα και θετικη εντυπωση μου εκανε η πολυ καλη ποιοτητα της εικονας, οπου ειχαν τα καναλια στην οθονη του CPC.

Θελω λοιπον να ρωτησω τα εξεις.

Ηταν διαδεδομενο το συγκεκριμενο στην Ελληνικη αγορα; Υπηρχαν πχ αρκετα καταστηματα οπου το πουλουσαν στην Ελλαδα; Υπηρξε παρουσιαση του στα τοτε εντυπα;

Μπορει να συνδεθει με καποια εξωτερικη πηγη σηματος; Πχ RF η RGB;

Τελος, θυμαστε ποσο κοστιζε και ποσο πηρατε εσεις το δικο σας;
 
Θυμάμαι ότι...

...είχα διαβάσει σχετικά νωρίς γι' αυτό, σε μία mega παρουσίαση περιφερειακών και μάλιστα TV tuners συγκεκριμένα -αν θυμάμαι καλά- του PIXEL. Έλαβε αρκετά καλή κριτική και για την ποιότητα κατασκευής του, αλλά και για την ποιότητα εικόνας του.

Αργότερα το έδωσε η AMSTRAD, μαζί με έναν 6128, ένα έπιπλο computer, έναν εκτυπωτή και ένα ραδιόφωνο ή ξυπνητήρι, αν θυμάμαι καλά την προσφορά, την περίοδο που μεσουρανούσαν τα 16bitα, σε τιμή 16bitου και άκουσε τα εξ' αμάξης από τον Βασίλη Κωνσταντίνου στο "Εδώ Λονδίνο", διότι όπως υποστήριζε, προσπαθούσε να σπρώξει με ανούσιες προσφορές, ένα γερασμένο μηχάνημα. Η γνώμη μου ήταν ότι ήταν καλή προσφορά, ειδικά για την τιμή της -γύρω στις 140.000 δρχ, αν θυμάμαι καλά και πάλι.

Η ποιότητα ήταν πράγματι καλή, όταν το είδα από κοντά, σαν μία κανονική τηλεόραση στην οθόνη του CPCάκου, αλλά όσο εντυπωσιακό και πρακτικό και αν ήταν, οι 40 χιλιάδες δρχ. που κόστιζε τότε, ήταν ένα ποσό που σε έκανε να το σκεφτείς δυο φορές. Τότε με 29.000 δρχ. έπαιρνες έναν Spectrum +2, ή με 40.000 δρχ. ένα δεύτερο disk drive 5,25", για να γλυτώσεις τα βάλε-βγάλε, ή τις ακριβές -και δυσεύρετες- 3" δισκέτες. Μια βόλτα πάντως από τη Στουρνάρη, ήταν αρκετή για να το προμηθευτείς, χωρίς πολύ ψάξιμο, προπαραγγελίες και αναμονή...

Τώρα για τα specs, καλύτερα να γράψει κάποιος που το έχει, αλλά RF in, είχε σίγουρα, πώς θα μπορούσε αλλιώς άλλωστε, όπως και speaker -mono ή stereo, όμως, θα σε γελάσω- αλλά composite in, που ίσως σε ενδιαφέρει και περισσότερο, δεν θυμάμαι να είχε. Επίσης δεν είχε, όπως και τα περισσότερα, μην πω όλα τα TV tuners της εποχής, τηλεκοντρόλ.

BTW, Getta Robo, ωραίο θέμα για ένα ωραίο περιφερειακό...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Getta Robo είπε:
Ενα απο τα πολλα προτερηματα του CPC, ηταν και τα πολλα περιφερειακα του. Φυσικα, ενα απο αυτα ηταν και το mp-3. Με λιγα λογια, ενα περιφερειακο οπου εδινε την δυνατοτητα στην οθονη του CPC να λαμβανει τηλεοπτικο σημα.Το ειχα δει αρχες περιπου το 90, εκτος απο το ιδιο ως περιφερειακο, μεγαλη αλλα και θετικη εντυπωση μου εκανε η πολυ καλη ποιοτητα της εικονας, οπου ειχαν τα καναλια στην οθονη του CPC.

Θελω λοιπον να ρωτησω τα εξεις.

Ηταν διαδεδομενο το συγκεκριμενο στην Ελληνικη αγορα; Υπηρχαν πχ αρκετα καταστηματα οπου το πουλουσαν στην Ελλαδα; Υπηρξε παρουσιαση του στα τοτε εντυπα;

Μπορει να συνδεθει με καποια εξωτερικη πηγη σηματος; Πχ RF η RGB;

Τελος, θυμαστε ποσο κοστιζε και ποσο πηρατε εσεις το δικο σας;
Κοντά στις 30.000 το 91-92. Έιχε μόνο RF, μονοφωνικό ηχειάκι, ρυθμισεις για contrast, volume, colour & tuning, Δούλευε μονάχα στην UHF και αποκωδικοποιούσε μονάχα το PAL. Που σημαίνει οτι εκείνη την εποχή τα κρατικά κανάλια και το ΣΚΑΙ (στις αρχές, μετά γύρισε σε PAL) έπαιζαν ασπρόμαυρα λόγω της SECAM κωδικοποίησης. Έπαιρνε τάση απο την 12ν έξοδο και ήταν ένα κουκλάκι κάτω απο το μόνιτορ!

Η έξοδος που βγάζει είναι RGB+sync, η κλασσική που βγάζει ο CPC δηλαδή. Απο εικόνα έσκιζε πραγματικά. Πολύ ευθαίσθητο tuner και ο συντονισμος αλα ραδιόφωνο ήταν φοβερά ακριβής.

Μονάχα το τηλεκοντρόλ του έλειπε αλλά είχα κάνει πατέντα με τον τηλεχειρισμό απο ένα παλιο τηλεκατευθυνόμενο :)
 
Το θυμαμαι γιατι το πουλουσε στον Κορυδαλλο αυτος με τα Atari στην Ταξιαρχων (ο shock ξερει ποιον λεω) ...το ζηλευα τοτε οπως φυσικα και τον εγχρωμο amstrad..

@asic:για πες περισσοτερα για την πατεντα..ειχες συνδεσει μοτερακι στο tuning control?
 
Μα καλά ακόμα να καταλάβετε πως η έγχρωμη οθόνη του amstrad ,είναι τηλεόραση στην ουσία με ξηλωμένο το tuner ??

Μάλλον μαζέψανε τις πλακέτες μετά,τις βάλανε σε άλλη συσκευασία και τις βγάλανε στην αγορά :D :D
 
Kαι με την ελευση της ψηφιακης παροπλιστηκε και αυτο.
 
Aardvark είπε:
Kαι με την ελευση της ψηφιακης παροπλιστηκε και αυτο.
Oχι και τελειως γιατι ο καλος ο hacker συνδεει τον αποκωδικοποιητη σε αυτο,ενω ο πιο καλος συνδεει κατ'ευθειαν τον αποκωδικοποιητη στο μονιτορ :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Xαχα ,αν δεν δεις Bluray σε Monitor Amstrad δεν εχεις δει τιποτα.
 
angel_grig είπε:
Oχι και τελειως γιατι ο καλος ο hacker συνδεει τον αποκωδικοποιητη σε αυτο,ενω ο ποιο καλος συνδεει κατ'ευθειαν τον αποκωδικοποιητη στο μονιτορ :p
Ακριβώς! Αλλά η δεύτερη λύση είναι ακόμα καλύτερη! Οποιαδηποτε συσκευή έχει RGB output μπορεί εύκολα να συνδεθεί απευθείας στο Monitor του Amstrad. Χωρίς σήματα RF και απώλειες. DVD players, παιχνιδομηχανές, αποκωδικοποιητές και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου! Θέλω κάποια στιγμή να συνδέσω και την amiga μου πάνω αλλά δεν έχω χρόνο να φτιάξω το καλώδιο.
 
Aardvark είπε:
Xαχα ,αν δεν δεις Bluray σε Monitor Amstrad δεν εχεις δει τιποτα.
Εδω σκυβουμε το κεφαλι, οι high definition αναλυσεις δεν ηταν το φορτε του Amstrad. Για αυτες τις ιδιοτητες, παραδειγματιστειτε απο την πατεντα του wally που περναει το bluray player του μεσω ενος spectrum 48k πριν φτασει το σημα στην 50αρα τηλεοραση του (και σαν να μην εφτανε αυτο εκανε την απιστευτη μαγκια να βαλει και διακοπτη on/off στον ZX μονο και μονο για να μπορει να εχει την ψευδαισθηση που εδιναν οι παλιοι ενισχυτες σηματος στις παλιες μας τηλεορασεις που βελτιωναν δραματικα το σημα της κεραιας! Μονο ετσι δεχεται να δει πραγματικο high definition σημα!) :)

Το mp3 ηταν ισως το κορυφαιο περιφερειακο για τον Amstrad και εκπεμπε την φιλοσοφια του Alan Sugar, "εγω θα στα δωσω ολα και ακομα περισσοτερα". Δεν υπηρξε αλλος υπολογιστης που να ειχε τοση υποστηριξη απο την μαμα εταιρεια σε οτι μπορουσε να παρει απο περιφερειακα. Απο οσο θυμαμαι απο αυτο ειχε μονοφωνικο ηχο οπως η πλειοψηφια των τηλεορασεων της εποχης, και μονο μια εισοδο RF-IN και δεν ηθελε εξτρα πριζα αφου επαιρνε ρευμα απο τα καλωδια του Amstrad μεσω through ports. Το κοστος δεν θυμαμαι ακριβως ποσο ηταν τοτε, αλλα αγγιζε το κοστος απο δυο tv modulators (mp1 η mp2).

Επισης ειχε βγαλει και ραδιο-ξυπνητηρι στο ιδιο μοτιβο, Το περιφημο CT-1:

113788.jpg


Για ενα τετοιο setup ο καθε πιτσιρικας πολυ ευχαριστως πουλουσε την οικογενεια του χωρις δευτερη σκεψη. Πραγματικα μονο καφετιερα για τον CPC δεν ειχε βγαλει ο Sugar! :) Kαι φυσικα ολα αυτα λειτουργουν σαν συνολο με μια και μονο πριζα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και γραφιάκι στο χρώμα του Amstrad !! Λείπει το εξωτερικό drive και ο printer από το set! :bow: :bow:
 
Έχω δύο (νομίζω) MP-3, το ένα στημένο κανονικά κάτω από την CTΜ644 μου μαζί με ένα CT-1 (το ραδιορολόι που λέγαμε). BR μπορεί να μην παίζει (δεν είναι και HD τα μόνιτορ έτσι κι αλλιώς) αλλά όταν έβαλα να παίξει Games of Thrones (από media player) μέσω RF η εικόνα ήταν ΠΟΛΥ καλή και καραγούσταρα :D Μπορείς βέβαια να συνδέσεις και ψηφιακό αποκωδικοποιητή κανονικά.

Να πω στο θέμα των εισόδων ότι υπάρχει και το γαλλικό μοντέλο το οποίο περιλαμβάνει και SCART, οπότε... σκέτη γλύκα, ψάχνω ένα!
 
Αυτό με το γαλλικό πολύ ενδιαφέρον μου ακούγεται! Αλήθεια στην πράσινη οθόνη το δοκιμάσατε καθόλου? Είμαι πολύ περίεργος να δω εικόνα!

OFF TOPIC: Καλά σε εκείνο το MP2 modulator τόσο δύσκολο ήτανε να το φτιάξουν να κάνει sound modulation? Βλέπεις εικόνα στην TV και το ήχο τον ακούς απο το CPC! Απαράδεκτα πράγματα!
 
Στο πράσινο φαίνονται όλα... πράσινα :D Νομίζω η ποιότητα είναι λίγο καλύτερη στο έγχρωμο αλλά μπορεί να είναι ιδέα μου.

Όσο για το ΜΡ2, το θέμα είναι ότι ο CPC δεν βγάζει ήχο μαζί με την εικόνα, τουτέστιν θα ανέβαζε το κόστος μια που θα έπρεπε να παίρνει και τον ήχο με καρφάκι και να τον κωδικοποιεί. Δεν ξέρω αν και πόσο πολύπλοκο είναι αυτό, αλλά... φραγκοφονιάδες :D
 
Ε αφού το φτιάξανε που το φτιάξανε για λίγες δραχμές παραπάνω? 1 κομμάτι καλώδιο, 1 βύσμα, και 2,3 εξαρτήματα στην πλακέτα για την φώραση, σιγά το πράγμα!
 
Εδω πρεπει να εβαλε το χερι του ο Θειος οταν τηλεφωνησε ενα απογευμα στον Alan Sugar και του ειπε:

"Κοιταξε, το εχω ζησει το πραγμα, το ξερω το κατεχω.. μην βαλεις επιπλεον εξαρτηματα για ηχο απο την τηλεοραση, θα σε βαλει μεσα. Ακου με μια φορα.. μου πηρες την εταιρεια, μου πηρες τα παντα, παρε και την ευχη μου και ακουσε με μια φορα! Εδω δεν εχω βαλει φλας στο ηλεκτρικο ποδηλατο, θελεις εσυ να βαλεις επιπλεον κυκλωμα για ηχο? Εδω δεν εβαλα διακοπτη on/off στα spectrum και βαπτιζουν τα παιδια τους με το ονομα μου, με εχουν θεο και θειο, λες να μην ξερω απο αυτα? Αχ ρε Alan, αυτα τα κουβαρνταλικια θα σε φανε και θα σε σβυσουν στο μελλον απο τον υπολογιστικο χαρτη..".

Και με τα πολλα πολλα επεισε τον Alan να βαλει νερο στο κρασι του και πηραμε το mp3 οπως το γνωρισαμε. :)
 
phil_vr είπε:
(...)Για ενα τετοιο setup ο καθε πιτσιρικας πολυ ευχαριστως πουλουσε την οικογενεια του χωρις δευτερη σκεψη. Πραγματικα μονο καφετιερα για τον CPC δεν ειχε βγαλει ο Sugar! :) Kαι φυσικα ολα αυτα λειτουργουν σαν συνολο με μια και μονο πριζα.
Χιούμορ κάνεις! :) Εγώ ακόμα πουλάω την οικογένειά μου και πιτσιρίκα, δε με λες! :supergrin:
 
angel_grig είπε:
@asic:για πες περισσοτερα για την πατεντα..ειχες συνδεσει μοτερακι στο tuning control?
Ακριβως! Μοτερακι απο κασσετοφωνο 12ν, τρυπουλα στη μεση του κουμπιου tunning και σφηνωμα το εξαρτημα του κασσετοφωνου που ξεκιναει απο ροδακι και καταληγει σε πυρρο (δεν εχω ιδεα πως λεγεται) και ιμαντας μεταξυ των δυο.

Μετα απο καποιες μερες χρησιμοποιησα και το δευτερο καναλι της τηλεκατεθυνσης κι εκανα το ιδιο για τον ηχο.

Το δουλευα ετσι για περιπου 4 χρονια.
 
ASiC είπε:
Ακριβως! Μοτερακι απο κασσετοφωνο 12ν, τρυπουλα στη μεση του κουμπιου tunning και σφηνωμα το εξαρτημα του κασσετοφωνου που ξεκιναει απο ροδακι και καταληγει σε πυρρο (δεν εχω ιδεα πως λεγεται) και ιμαντας μεταξυ των δυο.
Μετα απο καποιες μερες χρησιμοποιησα και το δευτερο καναλι της τηλεκατεθυνσης κι εκανα το ιδιο για τον ηχο.

Το δουλευα ετσι για περιπου 4 χρονια.
:bow: :bow: :bow:
 
25,300 δρχ αν θυμάμαι καλά. Το έχω ακόμα.
 
Πίσω
Μπλουζα