MSX2+ Panasonic A1WX 512KB memory upgrade

ASiC

RetroMaNiaC
Joined
6 Φεβ 2008
Μηνύματα
648
Αντιδράσεις
79
Το msx2+ είναι ένα απο τα δυνατότερα 8bit μηχανήματα που βγήκαν. Τώρα, γιατί οι κατασκευαστές αποφάσισαν οτι 64ΚΒ(!!) μνήμης ήταν αρκετά, ποτέ κανείς δε θα το μάθει... Μάλλον επειδή είχε βάλει και ο Μπιλλάκος, ο Πύλης το χέρι του στην κατασκευή τους (640 is enough for everybody)!

Το ν' αναβαθμήσεις τη μνήμη, εξωτερικά μέσω cartridge, είναι σχετικά εύκολο. Αρκεί να βρεις ένα cartridge σε λογική τιμή. Υπάρχουν μειονεκτήματα όμως. Το πρώτο το ανέφερα ήδη (κόστος) και το δεύτερο είναι σου "τρώνε" ένα πολύτιμο expansion slot.

Υπάρχει όμως και η δυνατότητα εσωτερικού upgrade! Εδώ η δυσκολία ξεκινάει απο το "captain" και καταλήγει στο "are you nuts?"!! Να εξηγηθώ: Για κάποιον που κατέχει το κολλητήρι, δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα. Το motherboard όμως, το οποίο είναι κατασκευής 1988, δε θα συμφωνεί και πολύ με τέτοιου ίδους πατέντες. Για παράδειγμα, εγώ κατα τη διάρκεια τou upgrade, "έχασα" 3-4 πίστες του motherboard κι έπρεπε να τις επιδιορθώσω με κλώνους καλωδίων. Οπότε, αν δεν είναι κάποιος του κολλητηριού και της μέγιστης υπομονής, καλύτερα είναι να στραφεί στο upgrade μέσω cartridge.

Ψάχνοντας στο internet για DIY's, ανακάλυψα οτι μπορείς, σχετικά εύκολα να πας στα 256KB και ρισκάροντας το msx να φτάσεις το maximum των 512ΚΒ. Ένα δεύτερο "σκάλωμα" που θα συναντήσει κάποιος είναι να βρει chips DRAM 44256. Αν έχετε κάποια ISA VGA για ξήλωμα, τότε πολύ πιθανόν να έχει αυτά τα chips πάνω. Όσο καιρό ήμουνα με τα 256KB, τα είχα ξηλώσει απο μια vga (ATI νομίζω). Αργότερα, κόλλησα το μικρόβιο των 512! Βρήκα μετά απο αρκετό ψάξιμο 2 ακόμη chips (4 χρειάζονται για τα 512) αλλά κατα τη διάρκεια της εγχείρησης, έσπασα ένα ποδαράκι απο ένα chip... Αυτό ήταν! Ξενέρωσα τόσο πολύ που ούτε ξανασχολήθηκα...

Μέχρι που βρήκα, εντελώς τυχαία έναν οδηγό με το πως να έχεις 512 ραμ απο 72 pin dram! Συγκεκριμένα θέλει το dimmάκι να έχει ένα απο τα εξής chips: το Samsung KM416C1200B ή το Siemens HYB511816DBS. Ανοίγω το μαγικό συρτάρι με το οτι-να-ναι hardware μέσα και ιδού ένα siemens να με κοιτάει! Χρησιμοποίησα τον οδηγό που βρήκα (τον οποίο τον παραθέττω στο thread) και μετά απο πολλά νεύρα, παρολίγο χαλασμένο msx και καμμένα δάκτυλα απο το κολλητήρι, το μαγικό νούμερο των 512 εμφανίστηκε στην οθόνη! Ώρα λοιπόν για Metal Gear 2 Solid Snake με SCC ήχο, απο δισκέττα :diablotin:

Βάζω και μερικές φωτο απο την όλη εγχείρηση. Καλά τύχη και προσοχή σε όποιον το επιχειρήσει.
 
Τι να πω! Μπράβο!

Χαρά στο κουράγιο σου! Και να σκεφτείς ότι με θεωρώ έμπειρη με το κολλητήρι, δεδομένου ότι έχω κάνει κολλήσεις σε σημεία που δε μπορείς να φανταστείς! :D

Μόνο που είδα το καλωδιομάνι, μια ανατριχίλα μ' έπιασε!...
 
Wow!Φοβερο μηχανημα και απιστευτο upgrade!Μπραβο και απο εμενα!:dribble:Zηλευωωωωω!
 
Χαμός από τα καλώδια!!! Αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει!

Συγχαρητήρια
 
Χιλια μπραβο φιλε εξαιρετικη δουλεια.
 
και .... τις δουλειές....αλλά έτσι για να βγούμε και λίγο εκτός τόπικ και να προσθέσω έξτρα ανατριχίλα στην ήδη υπάρχουσα...θα σας δείξω αυτό !!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ #)

Πάντως να καθόμουνα ξανά να κάνω κάτι τέτοιο, δε το νομίζω! Όχι για το καλωδιομάνι αλλά για τον κίνδυνο να μου μέινει το μηχάνημα στα χέρια...
 
Πίσω
Μπλουζα