Navajo Joe (1966)

Fulci

RetroActive
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
321
Αντιδράσεις
475
Navajo Joe ( Ναβάχο Τζο) 1966

Υπόθεση : Ένας Ινδιάνος από τη φυλή των Ναβάχο γίνεται η σκιά μιας συμμορίας που σκότωσε μέλη της φυλής του με σκοπό την εξόντωση τους..

Σκηνοθεσία: Sergio Corbucci
Παίζουν : Burt Reynolds, Aldo Sambrell, Niccoletta Machiavelli..
Μουσική : Ennio Morricone ( αν και στους τίτλους αρχής αναφέρεται με το ψευδώνυμο Leo Nichols)

O Sergio Corbucci θεωρείται από αρκετούς ως νο2 των spaghetti western.Και εγώ υποστηρίζω την ίδια άποψη.Μπορεί να μην είναι "Λεονε", αλλά μας έχει προσφέρει αρκετά διαμαντάκια στη κατηγορία των γουέστερν.Μην ξεχνάμε το "Τζάνγκο (1966)", το "The Great Silence (1968)", τις ταινίες με θέμα την μεξικανική επανάσταση "Il Mercenario (1968)" και "Companeros (1970)" και κάποιες άλλες καλούτσικες.
Γνωστός για τις λίγο "ωμές" του σκηνές βίας,κάπως έτσι ξεκινάει και τη συγκεκριμένη, το "Ναβάχο Τζο".. Η ταινία αρχίζει με μια πολυμελή συμμορία με αφεντικό τον Μέρβιν Ντάνκαν ( Aldo Sambrel, o "Κουτσίγιο" από το "Μονομαχία στο Ελ Πάσο",που τα ΄κανε πάνω του όταν ο Ίντιο (Βολοντέ) όταν "βρήκε" το μαχαίρι του σε συνάδελφο τους).Πλησιάζουν κάποια άτομα από την φυλή των Ναβάχο,γυναίκες και παιδιά κυρίως,με σκοπό να τους σκοτώσουν και να πάρουν τα σκαλπ τους.Από τη στιγμή που το κάνουν,γίνεται σκιά τους ένας Ινδιάνος,από τη ίδια φυλή,ο Ναβάχο Τζο (Μπαρτ Ρέινολντς).Με σκοπό φυσικά την εκδίκηση,όχι μόνο για τον θάνατο των άλλων Ινδιάνων, αλλά και επειδή ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και η γυναίκα του.
Η περιπλανώμενη συμμορία κάποια στιγμή θα συνεργαστεί με κάποιον κάτοικο της Εσπεράντζα (μια μικρή πόλη που περιμένει οικονομική βοήθεια από το κράτος),με σκοπό τη ληστεία ενός τρένου που μεταφέρει ένα μεγάλο ποσό για την πόλη..Ο Ναβάχο Τζο,θα εμπλακεί σε αυτή την ιστορία και θα προσπαθήσει να βοηθήσει τη μικρή πόλη,που είναι ανήμπορη απέναντι στη συμμορία που θα εισβάλει εκεί με άγριες διαθέσεις.
Μικρό ρόλο έχει και ο γνωστός Φερνάντο Ρέι που είναι ο ιερέας της πόλης,αλλά αξιοσημείωτη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στα πανέμορφα,αμυγδαλωτά μάτια της Nicolleta Machiavelli,που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας.

Εκτός από τις σκηνές βίας,τη συνεχή δράση,την "εύστοχη" και υπέροχη μουσική του Μορικόνε (χαρακτηριστικές είναι οι ιαχές,σαν κραυγές πένθους που ακούγονται στην αρχή του βασικού μουσικού κομματιού της ταινίας),η οποία μουσική είναι ασταμάτητη μες στη ταινία, ο Corbucci,εστιάζει και στο δράμα που πέρασαν οι Ινδιάνοι εκείνη την εποχή.Είναι φανερό πως έχουμε να κάνουμε με παρανόμους και έναν "ψυχάκια" αρχηγό οι οποίοι μαζεύουν παράνομα σκαλπ για ένα δολάριο το καθένα! Παράνομο είναι τώρα,όπως ενημερώνει κάποια στιγμή ένας Σερίφης τη συμμορία.Γιατί όπως φαίνεται,παλαιότερα πριμοδοτούνταν νόμιμα από το κράτος τα σκαλπ των Ινδιάνων!.. Τέλος πάντων,νόμιμα,ξε-νόμιμα, εκτός αυτών οι Ινδιάνοι είχαν να αντιμετωπίσουν και το μίσος των παρανοϊκών.Γιατί όπως μας ενημερώνει ο Μέρβιν Ντάνκαν, δεν σκοτώνει τους Ινδιάνους για τα λεφτά,αλλά από χόμπι,κέφι..
Ο Σέρτζιο συμπληρώνει αυτό το "ρατσιστικό" κλίμα που είχαν οι λευκοί προς τους Ινδιάνους,όταν εκτός από τους παράνομους-κακοποιούς, και οι φιλήσυχοι κάτοικοι της μικρής πόλης Εσπεράντζα,δείχνουν ανάλογη στάση.Αντιμετωπίζουν με καχυποψία και διστακτικότητα τη βοήθεια που τους προσφέρει ο Ναβάχο Τζο.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του Τζο με τον Σερίφη για έναν από τους όρους που θέτει ο Ινδιάνος: " Να γίνει Σερίφης"..
Ο Σερίφης του απαντάει πως είναι Ινδιάνος και οι Ινδιάνοι δεν έχουν τέτοια δικαιώματα,πόσο μάλλον να γίνει Σερίφης. Και η απάντηση του Ναβάχο Τζο:
"Εγώ γεννήθηκα εδώ,ο πατέρας μου γεννήθηκε,εδώ,ο πατέρα του γεννήθηκε εδώ..Εσύ που γεννήθηκες?"
Και η απάντηση του Σερίφη : " Στη Σκωτία".. Και τον ξαναρωτάει ο Τζο : " Ποιος από το τους 2 μας είναι πραγματικά Αμερικάνος?"..

Οι Ινδιάνοι δεν είχαν δικαιώματα,ήταν επικηρυγμένοι,αντιμετώπιζαν την "εισβολή" το κυνηγητό,τον θάνατο..Ποιος ήταν ο πραγματικός κακός στη Δύση?..Τα αμερικάνικα γουέστερν μας έδειχνα την δική του εκδοχή..Ο Corbucci μια διαφορετική,μια άλλη!..
Από τη μια το κυνήγι,το μίσος,η εξολόθρευση των ληστών.Η καχυποψία,ο "κρυμμένος φόβος",η κουτοπονηριά των κατοίκων της Εσπεράντζα.
Και από την άλλη ,οι αξίες,το θάρρος,η ανιδιοτέλεια, η ηθική του Ναβάχο,που θριαμβεύουν μέχρι και την τελευταία σκηνή!
".. Navajo Joe, Navajo Joe.. the first of all,the first of all.."

Ίσως η ταινία να μην είναι ισάξια του "The Great Silence" του Σέρτζιο..Αλλά πιστεύω πως είναι ένα από τα καλά γουέστερν..Μες στο τοπ 20 σίγουρα. Είναι κρίμα όταν διάβασα παλαιότερα μια συνέντευξη του Ρέινολντς που έλεγε πως ήταν από τις χειρότερες ταινίες που είχε παίξει.Δεν νομίζω να ισχύει αυτό..Υπάρχουν πολλές κακές ταινίες που είχε παίξει.Και ήταν πολύ-πολύ χειρότερες ταινίες από το "Navajo Joe"..Κρίμα που είχε τέτοια άποψη.Θεός σχωρέστον (RIP Burt Reynolds)
Την ταινία την είδα αρχές των 90s,σε βιντεοκασέτα..Δεν την διάλεγα στα 80s,ίσως δεν υπήρχε τότε στα ράφια. Ο ελληνικός τίτλος είναι ίδιος με τον αγγλικό.
Να σημειώσω τέλος, πως το soundtrack της ταινίας το χρησιμοποιεί ο Ταραντίνο στο Kill Bill. Στη σκηνή που η Ούμαν Θέρμαν "ξεματιάζει" την Ντάριλ Χάνα και στη σκηνή με το χτύπημα των 5 σημείων της Ούμαν στον Καραντάιν.

το τρέιλερ:

 
Μπλουζα