Nosferatu (1922)

vassoftr

Retro Member
Joined
8 Φεβ 2010
Μηνύματα
138
Αντιδράσεις
18
Νοσφεράτου


Η υπέροχη σκιά του υπερφυσικού




nosfe1.jpg
Αρχετυπική ταινία της μυθολογίας τρόμου, ο Νοσφεράτου (Nosferatu) του Μουρνάου (F. W. Murnau), είναι μια κλασική ταινία: οι σκοτεινές της εικόνες, η φιγούρα του βαμπίρ, ο ερεβώδης ρομαντισμός της, η μελαγχολική υποβλητική ατμόσφαιρά της διατηρούνται αλώβητες από την φθορά του χρόνου. Όμως ο Νοσφεράτου του Μουρνάου, είναι επίσης και μια ταινία σημαδιακή για την ιστορία του κινηματογράφου: δημιούργησε ένα ολόκληρο είδος αυτό με κεντρικό ήρωα τον Απέθαντο. Όλες οι ταινίες Δράκουλα που ακολούθησαν κατάγονται απ' αυτήν την βουβή γερμανική ταινία του 1922. Ωστόσο η μυθολογία της ταινίας επεκτείνεται και πέρα από την ιστορία που αφηγείται ή την αισθητική της. Όπως μας δείχνει και η ταινία Shadow of the vampire, τα ίδια τα γυρίσματά του Νοσφεράτου είναι η αφορμή αλλά και το θέμα για μια ακόμη κινηματογραφική ταινία.

Ότι ακολουθεί είναι μια κριτική αποτίμηση για την κλασική ταινία του Μουρνάου, μέσα από αποσπάσματα κειμένων από μελετητές εκείνης της περιόδου.

nosfe2.jpg
Ας πάρουμε τον Νοσφεράτου, την πρώτη και ωστόσο αντιπροσωπευτική ταινία αυτού του σπάνιου υποείδους: πρωταγωνιστής του είναι ένας βρικόλακας που ρουφάει αίμα και σκορπάει τον όλεθρο σε όλους τους ανθρώπους και σε όλα τα μέρη από που περνάει. Ολόκληρη ταινία είναι μια εφιαλτική φαντασίωση, πλασμένη χάρη σε διάφορα τεχνάσματα, που παρουσιάζει ως αυτονόητη την ύπαρξη φαντασμάτων και την επέμβαση του στην καθημερινή ζωή.

(ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, SIEGFRIED KRACAUER, Κάλβος 1983)

nosfe3.jpg
Ο Μουρνάου, ωστόσο, γύρισε τον Νοσφεράτου με τα ελάχιστα μέσα που είχε στην διάθεση του, για αυτό φρόντισε να πάρει από την φύση όλα όσα είχε να του προσφέρει για να φτιάξει υπέροχες εικόνες. Φίλμαρει την εύθραυστη μορφή ενός άσπρο σύννεφου που τρέχει πάνω από τους αμμόλοφους, ενώ ο αέρας από την βαλτική παίζει ανάμεσα στα λιγοστά πλατιά φύλλα της χλόης. Η κάμερα του αργοδιαβαίνει μια σειρά από κλαδιά που ξεχωρίζουν κοντά στο ανοιξιάτικο ουρανό την ωρα που σουρουπώνει. Μας κάνει να νιώσουμε την φρεσκάδα του λιβαδιού, με τα υπέροχα άλογα που καλπάζουν ολόγυρα ελαφριά σαν τον άνεμο.

Η φύση συμμετέχει στην δράση της ταινίας. Το ευαίσθητο κάνει τα εκτινασσόμενα κύματα να προβλέπουν τον ερχομό του βρικόλακα την επικείμενη καταστροφή της πόλης.Πάνω από ολα αυτά τα τοπία -σκοτεινή λόφοι, αδιαπέραστα δάση, σύννεφα στον ουρανό που προμηνύουν θύελλες -πλανάται που αυτό ο Μπάλαζ αποκαλεί "Υπέροχη σκιά του υπερφυσικού ".

Ο Μουρνάου ωστόσο, δημιουργεί αυτήν την ατμόσφαιρα, φρίκης και τρόμου, βάζοντας τους ηθοποιούς του να κινούνται προς την κάμερα. Η απαίσια μορφή του βρικόλακα πλησιάζει με μια εξοργιστική βραδύτητα από το μακρινό βάθος ενός πλάνου προς ένα άλλο, όπου παίρνει ξαφνικά τεράστιες διαστάσεις.

(ΛΟΤΕ ΑΪΣΝΕΡ, Η ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ, ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 1987)

nosfe5.jpg
Το μεγάλο του έργο, αυτό που τον τοποθετεί πολύ ψηλά στην ιστορία της εποχής μας, παραμένει το παραισθητικό Νοσφεράτου, ο Βρικόλακας (1922). "Μια ιστορία φρίκης" λέγει ο υπότιτλος. Από τον αρκετά βαρετό μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ "Δράκουλας", ο Μουρνάου και ο σεναριογράφος του Χέρνικ Καλέεν έβγαλαν τον πιο τρομερό εφιάλτη του κινηματογράφου. Στον πύργο τον Καρπαθίων, στις αλέες όπου η δαιμονική αμαξά τρέχει να μας συναντήσει, όπου μακάβριες πομπές παρελαύνουν χωρίς τέλος, μας διαπερνούν τα ανατριχιάσματα του τρόμου. Το απόκοσμο εμφανίζεται κάτω από τον φανταστικό και σαστισμένα νιώθουμε ότι η αληθινή ζωή και η τρομακτική της πλευρά φωτίζεται μπροστά μας. Ο μαύρος βαμπίρ με τα μακριά μυτερά αυτιά θα ταράζει για πολύ καιρό τον ύπνο μας. Με το φέρετρο του, στον ώμο διασχίζει τους δρόμους των ίδιο μας τον σπιτιών, για να μας θυμίσει πόσο αμφίβολή είναι ή ησυχία μας.

nosfe4.jpg
(β¦) Ο Νοσφεράτου δεν είναι μια απλή ταινία τρόμου. Το μυστήριο της ξεπερνάει τα πλαίσια της οθόνης, και ενεδρεύει ακόμα και στο παίξιμο των ηθοποιών. Έτσι το ζενερίκ δίνει σαν ερμηνευτή του βαμπίρ τον ηθοποιό του μιούζικ χωλ Μαξ Σρεκ, αποδεικνύεται ότι αυτή η πληροφορία είναι ηθελημένα λανθασμένη. Κανείς ποτέ δεν κατέφερε να μάθει τον λόγο. Κανείς ποτέ δεν κατάφερε να ξεσκεπάσει την ταυτότητα αυτού του θαυμάσιου ηθοποιού, που μια μεγαλοφυής γκριμάτσα τον έκανε για πάντα αγνώριστο. Έκαναν πολλές υποθέσεις, μίλησαν ακόμα και για τον ίδιο τον Μουρνάου β¦.

Τι κρύβεται πίσω από το πρόσωπο του Νοσφεράτου;

Μήπως ο ίδιος ο Νοσφεράτου;

(ΑΔΩΝΙΣ ΚΥΡΟΥ, Ο ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΚΑΛΒΟΣ 1976)

Πηγή: www.cinephilia.gr

vampires-nosferatu.jpg


nosferatu0000.jpg
Προβολή συνημμένου 130540

Μπορείτε να δείτε την ταινία στο youtube.

Trailer:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι να πούμε για το Nosferatu?Ταινία σταθμός του κινηματογράφου,o Max Schreck ανεπανάληπτος!

"Is this your wife?What a lovely throat."

P.S.Το επόμενο post σου βλέπω να είναι το Metropolis του Fritz Lang...
 
noxrider είπε:
Τι να πούμε για το Nosferatu?Ταινία σταθμός του κινηματογράφου,o Max Schreck ανεπανάληπτος!"Is this your wife?What a lovely throat."

P.S.Το επόμενο post σου βλέπω να είναι το Metropolis του Fritz Lang...
Σκεφτόμουν για κάτι άλλο...
 
Φοβερη ταινια! Θυμαμαι οταν την ειχα δει μικρος οτι ειχα τρομαξει τοσο πολυ με το προσωπο του ηθοποιου που μου εχει μεινει σαν φωτογραφια μεχρι και σημερα το βλεμμα του οταν ακουω για αυτην την ταινια.

Παρα πολυ ωραια παρουσιαση vassoft :clap:
 
Αν και οπως συμβαινει συχνα στο section αυτο - "Η Ζωη στα 80ς" - να βγαινουμε λιγο offtopic, η συγκεκριμενη ταινια και η παρουσιαση της ειναι μια ευχαριστη εκπληξη.

Να συμπληρωσω οτι λογω των 88 ετων απο την παραγωγη της, η ταινια ανηκει πλεον στο public domain συμπαν, οποτε εκτος που μπορειτε να την παρακολουθησετε live στο youtube, εχετε την ευκαιρια να την κατεβασετε νομιμως και σε διαφορα formats απο την "πηγη" του Internet Archive (περιεργως δεν την βρηκα στο αγαπημενο Public Domain Torrents )

Ευχαριστουμε vassoftr
 
Paspartoo είπε:
Αν και οπως συμβαινει συχνα στο section αυτο - "Η Ζωη στα 80ς" - να βγαινουμε λιγο offtopic, η συγκεκριμενη ταινια και η παρουσιαση της ειναι μια ευχαριστη εκπληξη.
Να συμπληρωσω οτι λογω των 88 ετων απο την παραγωγη της, η ταινια ανηκει πλεον στο public domain συμπαν, οποτε εκτος που μπορειτε να την παρακολουθησετε live στο youtube, εχετε την ευκαιρια να την κατεβασετε νομιμως και σε διαφορα formats απο την "πηγη" του Internet Archive (περιεργως δεν την βρηκα στο αγαπημενο Public Domain Torrents )

Ευχαριστουμε vassoftr

Δεν το ηξερα αυτο!!! Παω να την δω και μετα για κατεβασμα :) !!

Ευχαριστουμε Paspartoo :thumbup:
 
Θυμάμαι που είχα ξενυχτήσει μικρός, να τη δω στην ΕΤ1 και ενώ είχα φοβηθεί πάρα πολύ, η σκηνή του Νοσφεράτου που γυρνάει μέσα στην πόλη αγκαλιά με το φέρετρο, μου προκάλεσε πολύ γέλιο!!! :D

Ευχαριστούμε για την παρουσίαση vassoftr!
 
Εγώ ευχαριστώ παιδιά, για την ωραία παρέα!!






Να συμπληρώσω και ορισμένες “ατάκες” που έμειναν:





Graf Orlok: Blood! Your precious blood!






Prof. Bulwer: Wait, young man. You cannot escape destiny by running away!






Graf Orlok: Is this your wife? What a lovely throat.






Knock, ein häusermakler: It will cost you sweat and tears, and perhaps... a little blood.






Ellen Hutter, seine Frau: Why did you kill all of those flowers?






Nosferatu (Hertzhog): Time is an abyss. Profound as a thousand nights... Centuries come and go... To be unable to grow old is terrible.

Death is not the worst... There are things more horrible than death. Can you imagine... Enduring centuries... experiencing each day with the same futile things.

 

Nosferatu: Death is not everything.

It is more cruel not to be able to die.





 

 
Αρκετά τρομακτική για την εποχή της. Ήταν και εκείνο το ρέκβιεμ, που έπαιζε συνεχώς από πίσω...
 
Τα ειπατε όλα αλλα να συμπληρώσω πως ειναι από τις λίγες που ευτύχησαν στο ριμέικ. Από τον Βέρνερ Χερτζογκ με τους Κλάους Κινσκι και την Ιζαμπελ Ατζανι.
 
Αν δεν κάνω λάθος, προβλήθηκε στη κρατική τηλεόραση, μια Κυριακή απόγευμα.

Η παρουσιάστρια που "άνοιξε" το έργο ( ... στη συνέχεια θα παρακολουθήσετε ... κλπ ) έκανε μια μάλλον υπερβολική περιγραφή ( ... φοβερός τρόμος, πολύ τρομακτική ταινία, σκιάζεται ο θεατής ... κλπ )

Προσωπικά, ήμουν πολύ μικρός και αυθυποβλήθηκα.

Νομίζω επίσης, ότι αργότερα αναγκάστηκαν να ζητήσουν δημόσια συγνώμη από την κρατική τηλεόραση, για την "υπερβολική" κριτική τους.

Το θυμάται κανείς άλλος αυτό ;

Επίσης, ξέρετε ότι η αυθεντική ταινία, ΔΕΝ ήταν ακριβώς ασπρόμαυρη ;

Κάπου είχα διαβάσει ότι ήταν "tinted", με καφέ για τις βραδυνές σκηνές και μωβ για την ημερήσιες ( ή το αντίθετο ; ) .

Κάπου στη δεκαετία του 90', είχε κυκλοφορήσει και στο εμπόριο, μια tinted έκδοση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακριβώς όπως έγινε και με την "Metropolis", έτσι και ο "Nosferatu" αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή από το Ίδρυμα Murnau το 2006 με την χρήση των καλύτερων positive που ήταν διαθέσιμα σε διάφορες ταινιοθήκες. Η ταινία καθαρίσθηκε ψηφιακά και επίσης αποκαταστάθηκαν οι αρχικές κάρτες διαλόγων στα γερμανικά καθώς και ο επιχρωματισμός (tinting) με διάφορα χρώματα ανάλογα με την χρονική στιγμή που αναπαριστούσε η ταινία. Η ποιότητα εικόνας της τελευταίας αυτής αποκαταστάσης είναι πράγματι εκπληκτική, λάμβάνοντας υπόψη ότι το αυθεντικό αρνητικό της κάμερας έχει χαθεί εδώ και χρόνια.
 
Παρακολουθησα μια εκδοση στην οποια ειχαν βαλει ολα τα κομματια τα οποια ειχαν σωθει,ετσι μερικα πλανα ειναι ασπρομαυρα και αλλα σεπια!

Φανταστικα τοπια καθολη τη διαρκεια!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καταπληκτική ταινία της βουβής εποχής, και σίγουρα πολύ τρομακτική για τότε. Εδώ ο τρόμος είναι πράγματι τρόμος, και ο Δράκουλας όπως πρέπει να είναι, αηδιαστικός και ανατριχιαστικός, κι όχι ένας γοητευτικός, ερωτεύσιμος άντρας.
 
Πίσω
Μπλουζα