NULL emag - oldskool text mag. για BBS, ANSI art και όχι μόνο...

xqtr

Retro Member
Αντιδράσεις
170
NULLx00D.jpg

Εδω και καιρο φτιαχνω ενα oldskool emag, σχετικα με BBS, ΑNSI art, retro computing/gaming. Στην αρχη ξεκινησε σαν diskmag, σε DOS και τελικα εχει καταληξει σε text-emag, οπως ειναι πχ το phrack. Περιεχει συνεντευξεις μελων της διεθνης BBS σκηνης και οχι μονο, tutorials για modding σε BBS (κυριως Mystic BBS), tutorials για Linux, στησιμο DOORs και θεματα τεχνολογιας, συγχρονης και μη.

Μπορειτε να βρειτε ολα τα "τευχη" εδω:

Για να τρεξετε τα αρχικα τευχη, το κανετε απλα σε DOSBOX. Διαθετουν ANSI γραφικα και μουσικη ;) Το τελευταιο, εκδοθηκε μολις προχτες.

Πολύ ωραία δουλειά, xqtr! Την παρακολουθώ εδώ και καιρό. Το υλικό είναι πλούσιο και ξυπνά πολλές αναμνήσεις σε όσους ασχοληθήκαμε με τα BBS στο παρελθόν. Με Turbo Pascal, βρε θηρίο; Μπράβο για το κουράγιο και την αφοσίωσή σου!

maximize your dosbox/dos emulator window, raise the volume all the way up anf enjoy the glory :)

Πολύ ωραία δουλειά, xqtr! Την παρακολουθώ εδώ και καιρό. Το υλικό είναι πλούσιο και ξυπνά πολλές αναμνήσεις σε όσους ασχοληθήκαμε με τα BBS στο παρελθόν. Με Turbo Pascal, βρε θηρίο; Μπράβο για το κουράγιο και την αφοσίωσή σου!

maximize your dosbox/dos emulator window, raise the volume all the way up anf enjoy the glory :)
H "μηχανη" για το emag, ειναι η ιδια απο ενα αλλο emag, το Gutter, η οποια ομως ηταν ελευθερα διαθεσιμη. Εγω προσθεσα τον ηχο/μουσικη και την δυνατοτητα, καθε αρθρο να ειναι οσο μεγαλο θελει, καθως στον αρχικο κωδικα, υπηρχε περιορισμος.

Βασικα με Turbo Pascal ξεκινησα τα πρωτα μου βηματα στον προγραμματισμο, οπότε ηταν κατι γνωριμο για μενα. Κριμα που αυτη η γλωσσα προγραμματισμου, δεν ειχε ποτε την απηχηση που τις αξιζε.

Νομίζω ήταν αναπόφευκτο.

Ο κόσμος του κώδικα μετατοπίστηκε στα visual εργαλεία και η ίδια η Borland έστρεψε την προσοχή της στο φοβερό Delphi, φέρνοντας στο προσκήνιο την Object Pascal.

Αλλοίμονο…Ο καλύτερος assembler της εποχής, ο Turbo Assembler της Borland, νιώθω σαν να χάθηκε σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, Τουλάχιστον πρόλαβα, τον δούλεψα.

Ήταν η αρχή του τέλους: αλλαγή αρχιτεκτονικών, το τέλος του DOS., ο κόσμος προχώρησε αλλού.

Fun fact.... και ομως η Pascal ζει αναμεσα μας :) Η java εχει δανειστεί στοιχεία της, οπως και αλλες γλωσσες προγραμματισμού.

Στα υποψιν. Αν καποιος θελει να γράψει κάτι για το NULL, το κάνει ελεύθερα :) Αρκει το κείμενο να είναι γραμμενο σε plain ascii, με 72 χαρακτηρες ανα γραμμη ;)

Και πάντα θα ζει ανάμεσά μας. Java, Go, και τόσες άλλες, κουβαλάνε λίγο από το πνεύμα της. Η Pascal ήταν σταθμός, με μεγάλη κοινότητα και επίδραση που φαίνεται ακόμα και σήμερα.

Η κόπια μου σε ένα classic της εποχής, αγορασμένο από Παπασωτηρίου αρχές των 90s.

1745659403961.png

πτυχιο.jpg
κάτι ήξερα κι εγώ από Pascal, δεν είχα κομπιούτερ βέβαια, στον περίφημο Τσικριτζή, που είχε το μαγαζί του στο κέντρο του Ηρακλείου, στα Λιοντάρια, και πήγαιναν οι συμμαθητές μου να τους τρυπάει τις δισκέτες με το ειδικό εργαλείο να τις χρησιμοποιούν και από την δεύτερη πλευρά! Η σχολή του ήταν κάπου στην Αγ.Μηνά. Και είχε Commodore 128!!! To πεπρωμένο μου ήταν διαφορετικό όμως να γίνω ηλεκτρολόγος.

Προβολή συνημμένου 297346
κάτι ήξερα κι εγώ από Pascal, δεν είχα κομπιούτερ βέβαια, στον περίφημο Τσικριτζή, που είχε το μαγαζί του στο κέντρο του Ηρακλείου, στα Λιοντάρια, και πήγαιναν οι συμμαθητές μου να τους τρυπάει τις δισκέτες με το ειδικό εργαλείο να τις χρησιμοποιούν και από την δεύτερη πλευρά! Η σχολή του ήταν κάπου στην Αγ.Μηνά. Και είχε Commodore 128!!! To πεπρωμένο μου ήταν διαφορετικό όμως να γίνω ηλεκτρολόγος.

Το ειδικό αυτό εργαλείο για το τρύπημα των δισκετών το είχα αγοράσει απο κάποιο "κομπιουτεραδικο" στο Πειραιά όμως απο ότι θυμάμαι δεν έκανε τις δισκέτες double sided/writable και απο τις δύο μεριές. Ίσως δεν έκανα κάτι σωστά.

Το ειδικό αυτό εργαλείο για το τρύπημα των δισκετών το είχα αγοράσει απο κάποιο "κομπιουτεραδικο" στο Πειραιά όμως απο ότι θυμάμαι δεν έκανε τις δισκέτες double sided/writable και απο τις δύο μεριές. Ίσως δεν έκανα κάτι σωστά.
Ήθελε ίδια απόσταση και μέγεθος αλλά το notcher κανόνιζε για αυτό, κάτι θα σου ξέφυγε, ίσως οι συγκεκριμένες δισκέτες που δοκίμασες να μην ήταν double sided. Παραδοσιακά με ψαλίδι εγώ, κάποιες φορές με επιτυχία θυμάμαι, κυρίως σε TDK, BASF, και λιγότερο σε no-name.

ANSI γραφικά από τo NULL emag φορτωμένα στο DRAW, το σχεδιαστικό της Hobby BASIC.

1745750224947.png

Giving old things a new life. Λίγες γραμμές Hobby BASIC.

Κώδικας:
    view 5:screen 80,51:cursor 0:color 0,0:cls
    title "NULL emag - oldskool text mag. για BBS, ANSI art και όχι μόνο..."
    ansi PATH("DATA\MEDIA\ANSI\XQTR.ANS")
    BK=0:RD=4:GY=7:LR=12:X1=10:X2=17:W1=60:W2=42:H=7:Y=20:VY=1
    @@#repaint X1,Y,W1,H,RD,BK:repaint X2,Y,W2,H,LR,GY:Y+=VY
    repaint X1,Y,W1,H,BK,RD:repaint X2,Y,W2,H,GY,LR
    if Y<4 or Y>42 then VY=-VY
    wait 40:goto @b

XQTR2.gif

Πίσω
Μπλουζα