Of Unknown Origin - Αγνώστου Προελεύσεως (1983)

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
21.010
Αντιδράσεις
68.219


O Bart Hughes ( Peter Weller), είναι ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης. Εργάζεται σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία και είναι παντρεμένος με την όμορφη Meg. Η γυναίκα του μαζί με το παιδί του θα λείψουν μερικές μέρες για διακοπές, κάτι που όμως τον βολεύει καθώς πρέπει να αφοσιωθεί σε μια δουλειά, που του ανέθεσε το αφεντικό του. Όλα όμως θα ανατραπούν από έναν αναπάντεχο εισβολέα. Ένας μεγαλόσωμος αρουραίος, θα τρυπώσει στο σπίτι και θα αρχίσει να δημιουργεί μικροπροβλήματα. Ο ήρωας μας αρχικά δεν θα ανησυχήσει ιδιαίτερα και θα καταφύγει στις κλασσικές παγίδες. Όλες όμως οι μέθοδοι θα αποτύχουν, μπροστά στο πανέξυπνο τρωκτικό.

Η ανησυχία θα γίνει τρόμος , όταν η γάτα που είχε φέρει στο σπίτι, μήπως και λύσει το πρόβλημα, θα βρεθεί κομματιασμένη! Σιγά σιγά ο Bart αποκτά ψύχωση με τον αρουραίο και αποκομμένος από κάθε άλλη ασχολία, αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην προσπάθεια εξόντωσης του.

Πρώτη ταινία για τον σκηνοθέτη ταινιών δράσης George Cosmatos, που κινείται πετυχημένα ανάμεσα στον τρόμο και την μαύρη κωμωδία. Ο σκηνοθέτης κάνει ένα έξυπνο σχόλιο για την σύγχρονη ζωή στην πόλη και την αφοσίωση στο κέρδος και την επαγγελματική ανέλιξη των γιάπηδων.Σε ένα θέμα που εύκολα θα μπορούσε να μετατραπεί σε αστείο, ο Cosmatos καταφέρνει με έξυπνο χειρισμό να μεταδώσει ανατριχίλες στον θεατή, αποφεύγοντας στην μεγαλύτερη διάρκεια να δείξει το "τέρας". Εκπληκτικός ο Weller στον πρωταγωνιστικό ρόλο, παίρνει πάνω του την ταινία και δίνει μια πιεστικότατη ερμηνεία. Σκηνές ανθολογίας η τελική αναμέτρηση , με τον πρωταγωνιστή ντυμένο με στρατιωτική στολή και εξάρτυση . Όπως και αυτή που ο αγχωμένος αστός, αρχίζει σε μια συνεδρίαση της εταιρείας να εξηγεί στους έκπληκτους συνεργάτες του, τα προβλήματα που προκάλεσαν τα τρωκτικά, στην παγκόσμια ιστορία. Απευθύνεται σε όσους δεν έχουν παθολογική φοβία με τα ποντίκια... :D

" Two forces have claimed the house. Only one will survive! "

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ταινιάρα που αποδεικνύει πως ο Κοσμάτος ήταν και δημιουργός κι όχι απλά έμπορος, και μπορούσε να κάνει και κάτι πιο ουσιώδες από ταινίες καταστροφής με τον Sly.

Oι επόμενες δουλειές του αν και διασκεδαστικές, δεν φτάσανε στο ίδιο επίπεδο με την πρώτη.
 
Freud είπε:
Ταινιάρα που αποδεικνύει πως ο Κοσμάτος ήταν και δημιουργός κι όχι απλά έμπορος, και μπορούσε να κάνει και κάτι πιο ουσιώδες από ταινίες καταστροφής με τον Sly.
Oι επόμενες δουλειές του αν και διασκεδαστικές, δεν φτάσανε στο ίδιο επίπεδο με την πρώτη.

Συμφωνώ. Οι περισσότεροι δυστυχώς τον θυμούνται από το Κόμπρα και τα Ράμπο....
 
Πολύ καλή ταινία, την είδα χτες βράδυ, μετά την κριτική του ΡΙΟ.

Όντως, πολύ προσεγμένη η σκηνοθεσία του Cosmatos.

Να σας πω την αμαρτία μου, μετά την ταινία, άμα ξαναδώ αρουραίο, θα κάνω ένα βήμα πίσω ...
 
Ψαρωτικό τρέιλερ. Το περισσότερο από αυτό σε κάνει να πιστεύεις πως αναφέρεται σε κάποιο φάντασμα και όχι σε αυτά τα βλαμμένα τρωκτικά.
 
H Ταινια παιχτηκε στην Ελλαδα με το ονομα "Αγνωστου Προελευσεως".
 
Την είδα προ λίγου και μου άρεσε πολύ. Ο Peter Weller, πολύ πειστικός στο ρόλο του σύγχρονου αστού με την καλοπληρωμένη δουλειά, την όμορφη γυναίκα και το τεράστιο σπίτι που κινδυνεύει να τα χάσει όλα και οδηγείται σταδιακά στην παράνοια εξ' αιτίας ενός... αρουραίου. Πραγματικά μια πανέξυπνη ταινία με δόσεις σασπένς, τρόμου και μαύρου χιούμορ που ταυτόχρονα ασκεί κριτική στο υλιστικό τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών. Σύμφωνα με το imdb, πρόκειται για την αγαπημένη ταινία του Stephen King.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα