On the Edge [Ιστορια της Commodore]

DIMITRIS K.

Retro Member
Joined
28 Νοέ 2007
Μηνύματα
190
Αντιδράσεις
1
ontheedge.jpg


Μόλις αξιώθηκα να τελειώσω το εν λόγω βιβλίο, το οποίο φαντάζομαι πολλοί θα το ξέρετε και αρκετοί θα το έχετε διαβάσει. Πέρα από την ύλη του βιβλίου, που πραγματικά είναι από τα καλύτερα, που έχω διαβάσει για retrocomputing, όποιος το τελειώσει, Αταράς ή Αμιγκάς, θα δει την commodore με άλλο μάτι. Εμένα μου άφησε μια μελαγχολία. Γιατί διαβάζοντάς το, μπήκα τόσο στο "πετσί" της εταιρίας, που, όταν έφτασα στο κεφάλαιο, που έκλεισε, αισθάνθηκα σαν να έχασα κάποιο καλό φίλο. Ίσως την εποχή, που έκλεισε είχαμε θαμπωθεί απο τις δυνατότητες των PC, ίσως μεγαλώσαμε πια και δεν μας έκανε αίσθηση, όπως πρώτα. Αλλά σίγουρα ήταν η μοναδική εταιρία με ψυχή. Ό,τι έκαναν οι μηχανικοί της, το έκαναν με μεράκι. Άνθρωποι απλοί "nerds" της εποχής, που το χόμπυ τους ήταν οι υπολογιστές. Ξενυχτούσαν επι μήνες να βγει ο commodore 64 στην αγορά. Στενοχωριόντουσαν όταν έβλεπαν την Α1000 να μην πηγαίνει τόσο καλά στις πωλήσεις, πετούσαν απ΄τη χαρά τους, όταν έβλεπαν τον VIC 20 να έχει την αποδοχή, που ούτε φανταζόντουσαν. Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι Retrαδες, που σέβονται τον εαυτό τους. Πραγματικά respect σ' αυτή την εταιρεία και στους μηχανικούς, που την απάρτιζαν....
 
Το βιβλίο δεν είναι μόνο καλογραμμένο και αποκαλυπτικό αλλά και εξαιρετικά εθιστικό. Δεν είναι τυχαίο το ότι διάβασα μεγάλο μέρος του τη νύχτα μέσα σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ υπό το φως των διερχόμενων αυτοκινήτων... απλώς δε μπορείς να σταματήσεις την ανάγνωση.

Θα δείτε ότι η Commodore ήταν πολύ περισσότερα από ο C64 και η Amiga και ότι ήταν πολύ πιο μπροστά στις εξελίξεις από ό,τι οι περισσότεροι ανταγωνιστές. Θα διαβάσετε για πολλές από τις προσωπικότητες οι οποίες καθόρισαν τόσο τη πορεία της εταιρείας όσο και την εξέλιξη των υπολογιστών της. Κυρίως όμως θα δείτε ότι η Commodore έφτασε εκεί που έφτασε χάρη σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν κάνει την επιτυχία της εταιρείας και των προϊόντων της σκοπό ζωής, όχι απλώς μία δουλειά 9-5.
 
Ακριβως αυτο ειναι που λειπει και σημερα απο τα παντα και ακομη περισσοτερο απο τους υπολογιστες...ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ και ΜΕΡΑΚΙ. Το βιβλιο το διαβασα κι εγω σχεδον μονορουφι αλλα για να πω την αληθεια περιμενα πως και πως να ξεκινησει να περιγραφει την Amiga 500 εποχη. Εκει το βιβλιο πραγματικα απογειωνεται. Γενικοτερα σε μεταφερει στις εξωτικες εποχες της γεννησης του home computing οταν ολα ηταν ακομη τοσο απλουστερα και πρωτοποριακα ταυτοχρονα. Υποψη οτι εχει βγει και revised edition πριν καποιο καιρο και περιεχει καποια εξτραδακια που δε περιειχε η πρωτη εκδοση. Η αναγνωση του βιβλιου να συμπληρωθει παρακαλω και απο τη προβολη βιντεο που περιεχει το πακετο Amiga Forever. Eκει αντιλαμβανεται κανεις πολλα περισσοτερα ειδικα παρακολουθωντας ολους τους μεγαλους μηχανικους κλπ της Commmodore.
 
Δεν ήξερα ότι τελικά βγήκε η νέα έκδοση. Το βίντεο στο οποίο αναφέρεσαι είναι το Deathbed Vigil Party At Commodore καθώς και μερικά συνοδευτικά με τον Jay Miner; Το πρώτο έχει λίγους μηχανικούς από την ύστερη εποχή της Commodore. Στο νετ κυκλοφορούν διάφορα άλλα βίντεο - θα ρίξω μία ματιά και θα γράψω εδώ τα URL.

Πάντως βρήκα πιο ενδιαφέρουσα την εποχή των επαγγελματικών μηχανημάτων τους.

Οι υπολογιστές είναι πλέον όπως τα VHS βίντεο του 1980, οι τηλεοράσεις, τα ψυγεία - παίρνεις ένα για να κάνει τις 2-3 δουλειές που έχεις στο μυαλό σου και αυτό ήταν.

Η εποχή της ποικιλίας και της ανακάλυψης νέων τύπων υπολογιστών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε! Οι υπόλοιποι ας κάνουν Windows updates και ας σαπίζουν στο Facebook!
 
Και σήμερα δουλεύουν όπως τότε, μη πω και περισσότερο. Απλά τότε ήταν η αρχή και οι άνθρωποι που ασχολιούντουσαν με το αντικείμενο ήταν πρωτοπόροι και λατρεύανε αυτό που κάνανε και δε νομίζω η Commodore να ήταν η εξαίρεση.

Σκεφτήτε τους τύπους στην Acorn που έφτιαξαν τον ARM που έχουν ακόμα και σήμερα όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Οι τύποι που φτιάξανε τα πρώτα SGI με τον συνδασμό Mips, Irix και αργότερα OpenGL που μας έδωσαν τα φώτα τους τι σημαίνει πρακτικά 3D και workstations.

Τα πρώτα Apollo....

Οι μηχανικοί στη Xerox που σκέφτηκαν το Xerox Alto

Τα μυαλά που σκέφτηκαν το TCP/IP πρωτόκολλο και όλους τους αλγόριθμους routing για να έχουμε το... internet.

O Woz με τον πρώτο (?) personal computer και χίλιοι 2 άλλοι.

Να είστε σίγουροι ότι σήμερα ότι υπάρχουν ακόμα πιο δυνατά μυαλά που μπορεί να δουλεύουν ακόμα περισσότερο από τους πρωτοπόρους πριν 25-30 χρόνια, απλά σήμερα δεν εντυπωσιαζόμαστε τόσο εύκολα.

Ζήσαμε την επανάσταση είδαμε τι δημιουργήθηκε από το τίποτα και πλέον δε μας κάνει τίποτα εντύπωση παρόλο που τρυγύρω μας βλέπουμε καθημερινά τεχνολογικά θαύματα. Είχα γράψει ένα κείμενο για αυτό πριν λίγο καιρό το κάνω copy εδώ αν ενδιαφέρει....

Με αφορμή τη νέα γενιά Video Cards της ATI έψαξα στα κιτάπια μου και βρήκα στο Hardware Reference της Amiga, το επίσημο βιβλίο που γράφτηκε από τους σχεδιαστές του υπολογιστή, την ταχύτητα του Blitter του πρώτου 3D accelerator για Home computer. The blitter is one of the two coprocessors in the Amiga. Part of the Agnus chip, it is used to copy rectangular blocks of memory around and to draw lines. When copying memory, it is approximately twice as fast as the 68000, able to move almost four megabytes per second. It can draw lines at almost a million pixels per second.

Η διαφορά είναι είναι απλά χαοτική. Ο Blitter παρόλο που έχει διπλάσια ταχύτητα από τον 68000 φτάνει το πολύ το 1 εκ pixels/sec ταχύτητα που είναι το λιγότερο αστεία για τα σημερινά δεδομένα.

Χαοτικός είναι και ο αριθμός των transistors. O πρώτος Agnus (όχι ο Fat) με διάφορα άλλα κυκλώματα + τον Copper (τον συνεπεξεργαστή του 68000) αποτελούνταν από 2100 transistors! O ίδιος ο 68000 είχε 68000 transistors εξού και το όνομα. Ο νέος GPU της ATI λοιπόν, ο 5870 έχει 2.15 ΔΙΣ !!!!

25 χρόνια είναι πολλά όταν μιλάμε για την εξέλιξη της τεχνολογίας και αιώνες όταν μιλάμε για υπολογιστές. Εμένα όμως μου φαίνεται σαν χτες που βλέπαμε με φίλους τα 3D Demos της Amiga με ανοιχτό το στόμα και αναρωτιόμασταν πως μπορεί να βελτιωθεί κάτι τόσο τέλειο (lol).

Σήμερα μας φαίνονται όλα τόσο φυσιολογικά και δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία σε οτιδήποτε νέο βγαίνει.

Ναι ΟΚ η 5870 είναι η διάδοχος της 4870 και του χρόνου θα βγει μια 6870 που θα είναι ακόμα καλύτερη και δύο φορές πιο γρήγορη. Σήμερα υπάρχει ο Intel i7 αύριο θα υπάρχει ο i8 πρακτικά δεν θα αλλάξει τίποτα δραματικά.

Ενώ καθημερινά στην πληροφορική γίνονται τεράστια τεχνολογικά άλματα εμείς μάλλον έχουμε συνηθήσει και δε μας κάνει και τόσο εντύπωση. Από το Crysis που μας φαίνεται ακόμα ένα FPS με καλύτερα γραφικά, μέχρι το iPhoto του Leopard που κάνει face recognition στις φωτογραφίες μας για να τις κατηγοριοποιήσουμε καλύτερα.

Μήπως έχουμε γίνει τόσο απαιτητικοί που όλα μας φαίνονται λίγα? Μήπως έχουμε μάθει να ζητάμε συνεχώς περισσότερα γνωρίζοντας ότι με τον ρυθμό της εξέλιξης της τεχνολογίας κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό? Τι θα χρειαστεί άραγε να γίνει για να εντυπωσιαστούμε?
 
Χρειάζεται να γίνει κάτι ριζοσπαστικό. Τα ολοκληρωμένα γραφικών της Amiga, οι νέες ATI και nVidia κάνουν την ίδια δουλειά - απεικονίζουν γραφικά σε μία οθόνη.

Για να εντυπωσιαστούμε πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος μετάδοσης της εικόνας στο χρήση - στα μάτια του ή στο μυαλό του. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα υποσυστήματα των υπολογιστών - ήχου, αποθήκευσης δεδομένων κλπ.
 
Είχα γράψει παλιότερα γι αυτό το βιβλίο. Πέρα από το προφανές ενδιαφέρον για άτομα σαν του λόγου μας, είναι κι ένα πολύ (πολύ!) καλό business βιβλίο. Εγώ το απόλαυσα ιδιαίτερα και από τις δύο πλευρές...
 
Ξέρετε που μπορώ να το βρω;;;;
 
Eγώ το βρήκα από Ebay σε hard cover. Το έχω ξεκινήσει αλλά λόγω περιορισμένουν χρόνου δε το έχω προχωρήσει πέραν των 2 πρώτων κεφαλαίων.

Πάντως είναι καλογραμμένο και το έχω ευχαριστηθεί και μονο που το έχω στην βιβλιοθήκη μου.
 
ελπίζω να υπάρχει και στην ελεύθερη αγορά... :)
 
Πίσω
Μπλουζα