OS/2 Warp 4.52 ---> ΑrcaOS σε νέο PC

BlackFlag

RetroN00b
Joined
26 Αύγ 2010
Μηνύματα
107
Αντιδράσεις
109
Τώρα τελευταία με έχει πιάσει μια τρέλα και δοκιμάζω στο PCem (Pentium MMX 300, 128MB RAM κτλ) την 4.52 έκδοση Warp του OS/2 που είναι και η τελευταία επίσημη της IBM που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2002 από την ίδια την IBM πριν παραδώσει τα δικαιώματα στην Serenity Systems.

Κάποια στιγμή θα το εγκαταστήσω και στον Pentium MMx.

H Serenity Systems κυκλοφορεί το eComstation. Η τελευταία του έκδοση είναι η 2.1 και κυκλοφόρησε πριν από 8 χρόνια. Πάραυτα υποστηρίζει νέο hardware κτλ. Αλλά έχει τα προβληματάκια του.

Πριν 2, 3 χρόνια κυκλοφόρησε και το ArcaOS βασισμένο και αυτό στην τελευταία έκδοση της IBM την 4.52 και υποστηρίζει μοντέρνο hardware και παρέχει ένα σωρό βελτιώσεις. Μπορείς να το εγκαταστήσεις και σε Pentium MMx με 64 MB RAM το λιγότερο και SVGA με 4MB RAM.

Επειδή πάντα με ιντρίγκαρε το OS/2 , το οποίο με είχε τρελάνει το 1995 - 1996 στην Aptiva 2144 (486dx2) φίλου που είχε dual boot ΟS/2 Warp 3.0 με PC DOS 6.3 και Eλληνικά Windows 3.1 (το φθινόπωρο του 1996 έβαλε Windows 95), ήθελα πάντα να το δοκιμάσω. Είχα κάνει μια απόπειρα στο MMx το 1999 να το εγκαταστήσω, την έκδοση 4, αλλά δεν τα είχα καταφέρει.

Tώρα σκέφτομαι σοβαρά να προβώ στην αγορά άδειας του ArcaOS και να το τεστάρω τόσο σε παλιό Pentium, όσο και στον 8350 που έχω σήμερα.

Τι λέτε αξίζει να δώσω 100.00 ευρώ για την εμπειρία;

Εννοείται μπορείς να σερφάρεις στο Internet κανονικά σήμερα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν σου περισσεύουν τα χρήματα και θέλεις να πραγματοποιήσεις την επιθυμία σου αυτή, τότε ναι, προχώρα το. Αυτό θα έκανα και εγώ με αυτές τις προϋποθέσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απλά δεν βρίσκω κανέναν που να έχει ασχοληθεί με OS/2 έστω και λίγο στα παρελθόν.

Δεν μπορεί...

Κάποιος θα το είχε dual boot.

Έχει εκπληκτική συμβατότητα με DOS και Windows 3.x εφαρμογές...
 
Τι λέτε αξίζει να δώσω 100.00 ευρώ για την εμπειρία;
Είσαι λοιπόν έξω από ένα σπίτι με κόκκινο φωτάκι για το οποίο έχεις ακούσει πως η ένοικος είναι μπόμπα και ρωτάς "να τα δώσω τα 100 ή όχι;". :fafoutis:

Εγώ προσωπικά έχω δώσει χιλιάδες ευρώ για "την εμπειρία" η οποία είναι άκρως συνδεδεμένη με τα παιδικά μου χρόνια και άλλωστε γι'αυτό το λόγο είμαι σ'αυτό το φόρουμ. Και ξέρω και άλλα πολλά παιδιά που έχουν δώσει πολλά λεφτά. 

Εμείς λοιπόν στη δουλειά μου είχαμε αρκετά OS/2 μεχρι πριν 2 χρόνια. Τώρα γίναν όλα Win10. Είναι ένα πολύ καλό, σταθερό (σε μας έπαιζε στο ίδιο hardware για περίπου 20 χρόνια, μιλάμε για την 4 όχι την 4.5) και κυρίως υποτιμημένο λειτουργικό, με όχι πολύ μεγάλη κοινότητα (τουλάχιστον εκείνη την εποχή). Οντως παίζει πολλές εφαρμογές από DOS/Windows.

Χαζεύοντας το ArcaOS, μου φαίνεται... γλυκούλι. Υπάρχει και ένα πρόγραμμα που λεγεται Netdrive (29 ντάλαρς) που  συνδέεται σε Samba 4 (άρα είναι πολύ σύγχρονο). Πάρα πολύ ενδιαφέρον λειτουργικό θα έλεγα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
?Μου αρέσει όπως το έθεσες για το κόκκινο φωτάκι!!!

Από τον Μάρτη του 2017 έχω ξοδέψει κοντά στην δεύτερη χιλιάδα, για vintage hardware, από μητρικές, 386, 486, Pentium, Pentium II και PRO, κάρτες ISA (VGA, SB clones, Ethernet, I/O controllers), fastmaths, floppy disk drives, HDDs, optical drives,  μέχρι και κουτιά AT για να στήσω κάποια μηχανήματα που είτε είχα στο παρελθόν, είτε πάντα ήθελα, όπως έναν 486 με VLB σε desktop κουτί! Απλά στο θέμα των λειτουργικών, ομολογώ δεν αγοράζω, απλά με το OS/2 είναι κάπως διαφορετικά.

Γι' αυτό και ήθελα την γνώμη κάποιου που το έχει δουλέψει, γιατί δυστυχώς δεν μπόρεσα ποτέ στο παρελθόν αν και είχα πρόσβαση σε μαγαζιά πληροφορικής και στο service στα μέσα και στα τέλη του 1990, αλλά δεν έτυχε να αποταθώ εκεί για να μου δώσουν μια κόπια.

Τώρα πλέον είμαι κατασταλαγμένος και θα προχωρήσω στην αγορά σε λίγο καιρό. Απλά θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίζει Ελληνικά όπως και το 4.52.

Το ότι είναι παρεξηγημένο και υποτιμημένο λογισμικό είναι γνωστό σε αυτούς που έχουν διαβάσει το ιστορικό του λειτουργικού. Δυστυχώς η Microsoft κέρδισε αυτή την παρτίδα.

Πάραυτα ότι ακόμα και σήμερα επιβίωσε το OS/2 σημαίνει πολλά... Άλλωστε είναι πλέον 32 ετών!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα