Καλό το VMWare αλλά όπως όλα τα άλλα Virtual PC solutions, από όσο ξέρω, δεν υποστηρίζει 3D acceleration στα Windows 95/98 guest. Μόνο από XP και πάνω δηλαδή.
Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι εκεί που το χρειάζεσαι πραγματικά, δεν δουλεύει. Τι εννοώ: Σχεδόν όλα τα παιχνίδια εποχής Windows XP (από 2001 και μετά) λειτουργούν μια χαρά και στα σύγχρονα Windows. Oπως και το Return to Castle Wolfenstein δηλαδή. Αρα δεν χρειάζεσαι καν καποιο Virtual PC solution. Εκεί που υπάρχει θέμα είναι σε λίγο παλιότερης γενιάς 3D παιχνίδια εποχής Windows 95/98.
Υπάρχει δηλαδή ένα κενό compatibility μεταξύ DOS και Windows XP εποχής. Σχεδόν όλα τα DOS παίζουν με DOSΒox και σχεδόν όλα τα παιχνίδια εποχής 2001 και μετά παίζουν μια χαρά και στα σύγχρονα Windows. Πολλά όμως 3D games που δεν παίζουν σε DOS μεταξύ 1996 και 2000 έχουν θέμα. Και το VMware δεν βοηθάει εφόσον δεν έχει 3D acceleration για τα games αυτής της συγκεκριμένης γενιάς.
Ενα παιχνίδι που τεστάρω για αυτόν τον σκοπό είναι το Star Wars: Episode 1 Racer. Μέχρι να βγει η GoG έκδοση δεν υπήρχε τρόπος να το παίξεις σε σύγχρονα Windows. Για κάτι σαν αυτο, το μόνο που λειτουργεί είναι ένας ολοκληρωμένος emulator οπως το PCem, που κάνει κανονικά emulate παλιές motherboards και κάρτες γραφικών όπου βάζεις κανονικά παλιούς drivers, όπως θα τους έβαζες και σε ένα παλιό PC της εποχής. Αλλά εκεί έχεις άλλα προβλήματα όπως η ταχύτητα αφού το accurate emulation είναι πιο βαρύ ενώ εγώ πχ έχω θέμα και με το sound latency.
Γενικά η γενιά με τα πρώτα 3D accelerated παιχνίδια στο PC ήταν πολύ janky και αυτό φαίνεται σήμερα από την δυσκολία του να τρέξουν σε σύγχρονα συστήματα.