PC για παλιά παιχνίδια? Linux!

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιουλ 2006
Μηνύματα
2.188
Αντιδράσεις
741
Τις τελευταιες μερες κανω δοκιμες σε μια διανομη Linux την ΜΧ linux 21 συγκεκριμενα. Διαβασα οτι μπορει λεει να παιξει παιχνιδια Windows με την εφαρμογη Play On Linux οποτε λεω ας κανω ενα test drive, σιγα να μην δουλευει. Να περναει η ωρα. Μετα απο μερικες ωρες αναυδος παιζω παλια παιχνιδια στο Linux χωρις κανενα προβλημα μεσω Wine βεβαια. Installation οπως θα καναμε και στα Windows, και ετρεξε μεχρι και Colin McRae 2.0 τρε-νο ενω στα Win10 με ενα σωρο χακεριες μετα βιας ετρεχε με πολλα προβληματα.

Συστηνεται ανεπιφυλακτα!

ΥΓ και fullscreen ολα, τα εβαλα παραθυρακια για τα screenshots.
 

Συνημμένα

  • Screenshot_2022-03-29_20-01-57.png
    Screenshot_2022-03-29_20-01-57.png
    1,2 MB · Προβολές: 13
  • Screenshot_2022-03-30_19-34-59.png
    Screenshot_2022-03-30_19-34-59.png
    831,6 KB · Προβολές: 16
  • Screenshot_2022-03-30_19-36-53.png
    Screenshot_2022-03-30_19-36-53.png
    1,5 MB · Προβολές: 16
  • Screenshot_2022-03-30_19-37-36.png
    Screenshot_2022-03-30_19-37-36.png
    1,4 MB · Προβολές: 15
Ένα απο τα καλύτερα το MX Linux και έχει και ελληνική προέλευση!


Δοκιμάσε και το Zorin OS. Είναι πολύ καλό!
 
Ένα απο τα καλύτερα το MX Linux και έχει και ελληνική προέλευση!

Ναι το ξερω. Φυσικά το έχω παραμετροποιήσει εδώ. Έβαλα το .deb αρχείο με τα Wallpapers του Ubuntu, ένα με τα icons του Mint και custom start button, το conky με το ρολόι πάνω δεξιά το έχω custom-αρει εγώ να δείχνει και την κάρτα γραφικών και την μπαταρία.
Σε γενικές γραμμές φυσάει. Μέχρι κάτι usb που δεν τα φορμαριζε στα win10 τα έφτιαξε το gparted. Το RetroArch πηγαίνει τρένο. Χειριστήρια κλπ τα βρίσκει απευθείας. Μόνο δεν βρήκα ακόμα πως να δούλευει ποτε η μία κάρτα ποτε η άλλη όποτε θέλω.

Οπωσδήποτε μένει σε 2ο partition αυτή η διανομή.
 
Έκανα και μια δοκιμή στα Windows 10 με VMware player σε windows XP virtual machine. Αρκετά καλή απόδοση σε 3d/2d. Σκορ 5500 σε 3d mark 2001 (το λάπτοπ στην μπαταρία και χρησιμοποιείται η Intel on board, μπορεί με Nvidia και στην πρίζα να ανέβει) όσο περίπου είχε από ότι θυμάμαι ένα παλιό PC που είχα με Radeon 9200. Για light gaming αρκετά καλό, πχ παίζει Return to castle Wolfenstein το 1ο σφαίρα. Για όποιον δεν θέλει να ανακατευτεί με πολλά πολλά με άλλα λειτουργικά είναι πολύ καλή λύση.

Edit: με performance δηλαδή στην πρίζα πήγε 8100, με Nvidia performance 10.000. Ίσως το πρόγραμμα να μην αφήνει την κάρτα να πιάσει φουλ απόδοση αλλά και έτσι είναι πολύ αξιοπρεπή σκορ για retro-gaming. Όσο μια Geforce 3 η μία Radeon 9600 στο περίπου
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλό το VMWare αλλά όπως όλα τα άλλα Virtual PC solutions, από όσο ξέρω, δεν υποστηρίζει 3D acceleration στα Windows 95/98 guest. Μόνο από XP και πάνω δηλαδή.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι εκεί που το χρειάζεσαι πραγματικά, δεν δουλεύει. Τι εννοώ: Σχεδόν όλα τα παιχνίδια εποχής Windows XP (από 2001 και μετά) λειτουργούν μια χαρά και στα σύγχρονα Windows. Oπως και το Return to Castle Wolfenstein δηλαδή. Αρα δεν χρειάζεσαι καν καποιο Virtual PC solution. Εκεί που υπάρχει θέμα είναι σε λίγο παλιότερης γενιάς 3D παιχνίδια εποχής Windows 95/98.

Υπάρχει δηλαδή ένα κενό compatibility μεταξύ DOS και Windows XP εποχής. Σχεδόν όλα τα DOS παίζουν με DOSΒox και σχεδόν όλα τα παιχνίδια εποχής 2001 και μετά παίζουν μια χαρά και στα σύγχρονα Windows. Πολλά όμως 3D games που δεν παίζουν σε DOS μεταξύ 1996 και 2000 έχουν θέμα. Και το VMware δεν βοηθάει εφόσον δεν έχει 3D acceleration για τα games αυτής της συγκεκριμένης γενιάς.

Ενα παιχνίδι που τεστάρω για αυτόν τον σκοπό είναι το Star Wars: Episode 1 Racer. Μέχρι να βγει η GoG έκδοση δεν υπήρχε τρόπος να το παίξεις σε σύγχρονα Windows. Για κάτι σαν αυτο, το μόνο που λειτουργεί είναι ένας ολοκληρωμένος emulator οπως το PCem, που κάνει κανονικά emulate παλιές motherboards και κάρτες γραφικών όπου βάζεις κανονικά παλιούς drivers, όπως θα τους έβαζες και σε ένα παλιό PC της εποχής. Αλλά εκεί έχεις άλλα προβλήματα όπως η ταχύτητα αφού το accurate emulation είναι πιο βαρύ ενώ εγώ πχ έχω θέμα και με το sound latency.

Γενικά η γενιά με τα πρώτα 3D accelerated παιχνίδια στο PC ήταν πολύ janky και αυτό φαίνεται σήμερα από την δυσκολία του να τρέξουν σε σύγχρονα συστήματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Με αυτό το XP virtual machine μπόρεσα να παίξω απροβληματιστα ότι του έριξα πχ Sega Rally 2, NoX, Diablo 1, Deus Ex, Commandos 1, Sudden Strike, Age of empires 2 και μιλάμε για τα ορίτζιναλ iso χωρίς gog κλπ. Αυτά τα παιχνίδια δεν παίζουν σε Windows 10 η αν παίζουν θα χρειαστεί ένα σωρό hack και πάλι κάτι θα πηγαίνει στραβά.
 
Υπάρχει δηλαδή ένα κενό compatibility μεταξύ DOS και Windows XP εποχής. Σχεδόν όλα τα DOS παίζουν με DOSΒox και σχεδόν όλα τα παιχνίδια εποχής 2001 και μετά παίζουν μια χαρά και στα σύγχρονα Windows. Πολλά όμως 3D games που δεν παίζουν σε DOS μεταξύ 1996 και 2000 έχουν θέμα. Και το VMware δεν βοηθάει εφόσον δεν έχει 3D acceleration για τα games αυτής της συγκεκριμένης γενιάς.


Γι' αυτό , βάζεις Win98 σε DosBox ή DosBox-Χ!!

Εδώ, ένα review για το Parkan, ένα παλιό Space Game, που το ολοκληρωσα έτσι!!

Πάντως, πολλές φορές, μόνο το setup έχει θέμα, που είναι 16bit!! Αρκετά games της εποχής αυτής, με ένα απλό copy από το Virtual Machine, τρέχουν με την βοήθεια το dgVoodoo2!!
 
Εδω ενω κανω drag n' drop μερικα iso για λιγα ακομα installations ;)
Ολα τα παιχνιδια στο desktop παιζουν σαν να εχεις περιπου ενα PC της εποχης εκεινης 2003-2005.
 

Συνημμένα

  • Clipboard02.png
    Clipboard02.png
    1,1 MB · Προβολές: 14
  • Clipboard01.png
    Clipboard01.png
    666,8 KB · Προβολές: 13
Να προσθέσω πως ότι παίζει στο Linux με Wine τρέχει με μεγάλη διαφορά ταχύτητας υπέρ του Linux εννοείται. Πχ το Colin mc rae 2 στο virtual machine είναι unplayable ενώ στο Linux παιζει σφαίρα με Wine. Όμως δεν παίζουν τα πάντα στο Wine τουλάχιστον όχι άμεσα χωρίς να πρέπει να κάνεις διάφορα κόλπα σε ότι δεν παίζει. Και δεν βρίσκεις εύκολα πληροφορίες πως να το κάνεις να παίξει.
 
Ορισμενα καινουρια που δοκιμασα (Fullscreen παιζουν, τα εβαλα παραθυρο για να παρω screenshot) παιζουν καμπανα με PlayOnLinux. Σφαιρα σαν να τρεχεις Windows μην πω και καλυτερα. Μιλαμε τωρα για ταχυτατο φορτωμα και εκπληκτικη αποδοση.

 

Συνημμένα

  • Screenshot_2022-04-02_22-30-14.png
    Screenshot_2022-04-02_22-30-14.png
    772,6 KB · Προβολές: 7
Ορισμενα καινουρια που δοκιμασα (Fullscreen παιζουν, τα εβαλα παραθυρο για να παρω screenshot) παιζουν καμπανα με PlayOnLinux. Σφαιρα σαν να τρεχεις Windows μην πω και καλυτερα. Μιλαμε τωρα για ταχυτατο φορτωμα και εκπληκτικη αποδοση.


Νομίζω αυτής της λογικής είναι το SteamOS!! Δεν ξέρω αν θα το δώσουν ξεχωριστά από το Deck, αλλά πιθανόν με ένα manjaro να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα!!
 
Νομίζω αυτής της λογικής είναι το SteamOS!! Δεν ξέρω αν θα το δώσουν ξεχωριστά από το Deck, αλλά πιθανόν με ένα manjaro να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα!!
Και το Steam σε linux αμα βαλεις το Proton το ιδιο πραγμα κανει, που βασικα το Proton ειναι fork του Wine. Μολις εβαλα το Proton μου εβγαλε ολη την βιβλιοθηκη μου στο Steam στο Linux διαθεσιμη για Install. Και με 1-2 δοκιμες που εκανα παιζει το ιδιο ακριβως με τα Windows.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Εν κατακλείδι αν είχα ενα παλιό PC που ήθελα να αξιοποιήσω πχ κανένα Core2Duo, 4gb θα έβαζα SSD, Linux (με xfce που είναι ελαφρύ) με Steam/Proton και Wine με Play on linux, και αν γίνεται 2 κάρτες γραφικών, η 2η καμιά φτηνή GT 660 που πρέπει να έχει drivers για XP να περάσω σαν 2ο λειτουργικό XP σε virtual machine και να κάνω passthrough την κάρτα να παίζει άμεσα στο VM.

Έτσι θα είχα ασφαλές σύστημα με Linux για ίντερνετ κλπ, και τα σύγχρονα παιχνίδια ότι τρέχει σε Wine-Steam/Proton και τα παλιά XP/98 σε VM. Η GTX 1060 που έχει το λαπτοπ δεν έχει drivers για XP οπότε το έχω emulated κάρτα γραφικών με το ανάλογο κόστος σε απόδοση.
 
και εγω δοκιμαζω στα Windows 10 και τα τελευταια χρονια τα wrappers εχουν βελτιωθει πολυ για τα παλια παιχνιδια. Μονο στην υστατη περιπτωση αναγκαζομαι να βαλω PCem και αυτο για κατι παιχνιδια αυστηρα για Windows 95 αν και εκει το μεγαλυτερο προβλημα ειναι στους Installers που δυστηχως δεν ειναι και τοσο γνωστα για να μπει καποιος στον κοπο να φτιαξει ενα ή να ριπαρει και να κανει hex edit το παιχνιδι

@Imgema

To PCem & 86box ειναι το μονο που υποστηριζει 3d επιταχυνση στα WIndows 95/98, εστω και αν περιοριζεται η αναλυση στα 640χ480 τις περισσοτερες φορες.

Πρέπει για καθε παιχνιδι να συμβουλευεσαι ιστοτοπους όπως το pcgamingwiki.

Kαταφερα με συνδυασμο dxwindow & dgvoodo να ενεργοποιησω 3δ επιταχυνση πχ στο Xwing vs Tie Fighter, κατι που ηταν εφικτο μονο στα 95/98 ή εστω και κουτσα στραβα στο Dungeon Keeper 1.

Οπως και να παιζω το αγαπημενο μου Actua Soccer 2 σε ευρεια οθονη με 3D

μπορεις να δοκιμασεις αυτες τις επιλογες

Δεν ξερω τωρα ποσες επιλογες σου δινει το Linux στις παραμετρους ενoς πχ dgvoodoo ή DxWrapper. Τουλαχιστον το 86box κυκλοφορει σοτ Linux
 
Το proton είναι φοβερό εργαλείο!! Μοιάζει με emulator των Linux για PC και παίζει σχεδόν τα πάντα απο pc games. Η database του όλο και μεγαλώνει με νέα παιχνίδια!

Ξαναβάζω το link:
 
Τελευταία επεξεργασία:
παλιό PC που ήθελα να αξιοποιήσω πχ κανένα Core2Duo, 4gb
λοιπον, ο τυπος, μου στραμπουληξε το σπλαχνο ανεπανορθωτα, βριζει το χρεπακι μου, core2duo E8400, 4gb ram, gt630, win7 και τον καταριεμαι, να μην μπορεσει να περασει ποτε τον τελευταιο Νιντζα στην δευτερη πιστα του Σινομπι.
Ακου παλιο! Μεχρι 120αρη ssd και genesis πληκτρολογιο/ποντικι με φωτακια που αναβοσβυνουν του εχω βαλει!
Κι αμα θετε να ξερετε, παιζει και Drakensang, που δεν το παιζει ο σουπερκομπιουτερας με win10.
 
Shinobi Εννοειται κι εγω σ'αγαπαω
Captain kal θενκς μπρο θα το ξαναματατσεκαρω. ( το θεκνσ μπρο ειναι για να δουν μερικοι νεολεοι, οτι κι εμεις οι Ελντερς, αμα θεμε, μπορουμε να μιλαμε μοντερνος ελλενικος)
 
Πίσω
Μπλουζα