PCem & 86Box (PC emulation)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Imgema
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
το 86box τρέχει και IBM PC ΧΕΝΙΧ, νομίζω το PCem κόλλαγε κάπου εκεί αλλά μάλλον είχα παλιά έκδοση,
- έχω σχέδιο κάποτε να δοκιμάσω και τα δύο, τις νεώτερες εκδόσεις (κάτω απο Linux) για να δω αν καμία
απο αυτές τρέχει CTOS (Convergent Technologies/UNISYS) γιατί κανένα απο αυτά δεν το τρέχει - πάρα πολύ "picky" OS
με το ζόρι να τρέξει και σε 486/66 (πραγματικό όχι εξομοίωση) , με εξαίρεση το VirtualBox..

Το PCem πρέπει να το "φτιάξεις" (Build) μόνος σου σε Linux!! (Σε Manjaro το είχα καταφέρει, στο bazzite όχι). Αλλά τρέχει μια χαρά η έκδοση για Windows μέσω Lutris (Wine), ειδικά εάν στο PCem ορίσεις σαν rendering engine το OpenGL!!

• Like
Reactions: xc8
ευχαριστώ για το tip, το είχα μεταγλωττίσει, αλλά δεν είχε γραφικό περιβάλλον και το παράτησα, το κλασσικό "TD;DR", βλέπεις δεν είχα ασχοληθεί
να διαβάσω τα readme.

Χρησιμοποιεί κανείς τις τελευταίες εκδόσεις του 86box?

Υπάρχει κάποιος manager? Το Winbox πλέον δεν το υποστηρίζει και παραπονιέται κάθε φορά που το ανοίγω. Και δεν βρίσκω κάτι άλλο....

Χρησιμοποιεί κανείς τις τελευταίες εκδόσεις του 86box?

Υπάρχει κάποιος manager? Το Winbox πλέον δεν το υποστηρίζει και παραπονιέται κάθε φορά που το ανοίγω. Και δεν βρίσκω κάτι άλλο....
Και μενα το βγάζει στις τελευταίες εκδόσεις. Και είναι ειρωνικό που αναφέρουν ότι πρέπει να κατεβάσεις κατι εναλλακτικό μεσα από το σάιτ του 86box, το οποίο όμως εξακολουθεί να δίνει τον (ληγμένο) manager και μερικές παλιακές μπούρδες. Απλά αγνοώ το μήνυμα και συνεχίζω. Θα υφίσταται πρόβλημα πάντως εάν ο 86box ενσωματώσει μια σημαντική λειτουργία που ο manager δεν την αναγνωρίζει.

Πάντως δεν είδα κάποια διαφορά με τις τελευταίες εκδόσεις, τα ίδια προβλήματα που είχαν πριν τα έχουν και τώρα. Πχ, στo τελευταίο nightly του PCem ακόμα δεν λειτουργεί το general midi και στο 86box εξακολουθεί να μην λειτουργεί το VRR.

Οπότε και φέτος με βλέπω πάλι με την παλιά, καλή, σταθερή 1.7 έκδοση του PCem.

Το 86box πρόσθεσε και αυτό υποστήριξη VRR γιατί βλέπω πως με αυτό το gsync ειναι ενεργοποιημένο σε πλήρη οθόνη, ενω και το EWJ SE είναι πολύ ομαλό και σε Windows και σε Linux
Late reply αλλά όπως διάβασες και από πάνω, σε μένα το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό με οθόνη χωρίς gsync και απλό VRR.

Πάντως δεν είδα κάποια διαφορά με τις τελευταίες εκδόσεις, τα ίδια προβλήματα που είχαν πριν τα έχουν και τώρα. Πχ, στo τελευταίο nightly του PCem ακόμα δεν λειτουργεί το general midi και στο 86box εξακολουθεί να μην λειτουργεί το VRR.

Οπότε και φέτος με βλέπω πάλι με την παλιά, καλή, σταθερή 1.7 έκδοση του PCem.

Late reply αλλά όπως διάβασες και από πάνω, σε μένα το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό με οθόνη χωρίς gsync και απλό VRR.

Μέχρι που φτάνει η υποστηριξη του PCem σε CPU/GPU? Αν θυμάμαι στο 1.7 καλά, μέχρι PII - 450/Celeron 533 και Voodoo 3. Μηπως υποστηρίζεται κάτι ταχύτερο? (P4 Northwood, λέμε τώρα :D :D :D !!!!)

υπάρχει τρόπος να καταλάβεις αν το vrr ενεργοποιείται; Γιατί η πράσινη gsync ένδειξη ανάβει. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι άνω των 60 hz. Βέβαια είναι πιο απαιτητικό σε σχέση με το pcem στα περισσότερα παιχνίδια όπου παρατηρώ λιγότερο ομαλή κίνηση, αλλά στο ewj se δεν υπηρχε διαφορά.

Μέχρι που φτάνει η υποστηριξη του PCem σε CPU/GPU? Αν θυμάμαι στο 1.7 καλά, μέχρι PII - 450/Celeron 533 και Voodoo 3. Μηπως υποστηρίζεται κάτι ταχύτερο? (P4 Northwood, λέμε τώρα :D :D :D !!!!)
Καλά θυμάσαι, μέχρι εκεί φτάνει.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να πάει παραπάνω, θέλω μόνο να καλύψω το κενό PC gaming μεταξύ DosBOX (μέχρι 1996) και VMware/Windows XP (μέχρι 2000). Εξάλλου έχω και έναν Pentium 4 με Windows XP που ήδη με καλύπτει από 2000 και μετά. Είναι αυτή η τετραετία των Windows 95/98 only παιχνιδιών που είναι η δύσκολη.

Το PCem την τετραετία αυτήν την καλύπτει με το hardware που κάνει emulate. Συν το ότι δεν ξέρω κατά πόσο το emulation ενός Pentium III 500+ σε πλήρη ταχύτητα είναι εφικτός (στον i5 12400 που έχω τουλάχιστον).

υπάρχει τρόπος να καταλάβεις αν το vrr ενεργοποιείται; Γιατί η πράσινη gsync ένδειξη ανάβει. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι άνω των 60 hz. Βέβαια είναι πιο απαιτητικό σε σχέση με το pcem στα περισσότερα παιχνίδια όπου παρατηρώ λιγότερο ομαλή κίνηση, αλλά στο ewj se δεν υπηρχε διαφορά.
Ο τρόπος που το καταλαβαίνω εγώ είναι απλός: Δεν είναι ομαλή η κίνηση. Ποτέ δεν ήταν για μένα στον 86box από την αρχή που τον δοκίμασα. Οπως έχω πει βέβαια το monitor μου είναι απλό VRR και δεν έχει τσιπάκι Gsync μέσα του. Δεν ξέρω αν το τσιπάκι αυτό βοηθάει σε εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν VRR. Πάντως στο δικό μου monitor δεν δουλεύει το VRR στο 86box και η κίνηση παραείναι σπαστή στα 2D scrolling για να το χρησιμοποιώ. Στο PCem με τα ίδια settings και τα ίδια setup το scrolling είναι νερό.

Και δεν είναι θέμα του υπόλοιπου hardware, ακόμα και με το προηγούμενο PC 100% emulation speed είχα (το test είναι πάνω σε Pentium 166 emulation). To PC που έχω τώρα έχει την διπλάσια ισχύ και πάλι δεν έχει διαφορά, όχι ότι έχει σημασία εφόσον το 86box δεν υποστηρίζει VRR αλλά το επισημάνω για να φύγουν όλες οι αμφιβολίες περί performance.

κατάλαβα. Θα ξανανεβάσω ένα βίντεο σύγκρισης για το συγκεκριμένο παιχνίδι

και VMware/Windows XP (μέχρι 2000).

Το πρόβλημα με το VMWare είναι ότι αφενός, δεν υποστήριζε/υποστηρίζει χειριστήρια, ενώ και η τελευταία έκδοση του από την broadcom πλέον, δεν υποστήριζε 3D acceleration στα XP!!!

Τουλάχιστον τα παιχνίδια στα XP δεν έχουν και πολύ μεγάλες ασυμβατότητες ακόμα!!!! (Με ένα dgVoodoo2 ή ακόμα Linux/Wine συνήθως τρέχουν!!!)

Το πρόβλημα με το VMWare είναι ότι αφενός, δεν υποστήριζε/υποστηρίζει χειριστήρια, ενώ και η τελευταία έκδοση του από την broadcom πλέον, δεν υποστήριζε 3D acceleration στα XP!!!
Δεν ξερω για αλλες εκδόσεις, εγω την 17 εχω και έτρεξα στα XP 3D mark 01, 03, 06 και 11.

Καλα που το είπες πάντως να μην κάνω update.

Πίσω
Μπλουζα