PENTAX SF1: Μια φωτογραφική μηχανή από τα παλιά

Pinhead

RetroActive
Joined
24 Αύγ 2013
Μηνύματα
214
Αντιδράσεις
65
Ξέθαψα την Pentax μου, (SF1) που είχα πάρει από ένα ταξίδι μου στην Αμερική αρχές το '91 κανα χιλιάρικο δολάρια, τώρα ούτε ένα πενηντάρικο δεν πιάνει στο ebay...αλλά βγάζει κάτι φωτογραφίες!! Στην Ευρώπη είχε κυκλοφορήσει με τον κωδικό SFX. Made In Japan μηχάνημα, η πρώτη μηχανή με Autofocus και φλας TTL, τόσο στιβαρή κατασκευή, ζυγίζει πάνω από μισό κιλό χωρίς τις μπαταρίες, που άμα τη φας στο κεφάλι στο άνοιξε στα δύο :rofl: ενώ αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η εξαιρετική στεγανότητα που έχει αφού τόσα χρόνια αχρησιμοποίητη και δεν έχει περάσει ούτε τόση δα σκονίτσα μέσα αν και ήταν χύμα πεταμένη σε ένα συρτάρι ούτε καν σε θήκη. Δουλεύει λες και την πήρα χτες και ο 80άρης Takumar περιστρέφεται τέλεια, είναι δε απίθανο να ακούς τους μηχανικούς ήχους του autofocus και του κλείστρου, κάτι που οι σημερινές dSLR αναπαράγουν μεν αλλά σχεδόν ψεύτικα δε...

Δεν αλλάζω με τίποτα την ευκολία που μου παρέχουν οι ψηφιακές μου Nikon D40 και Nikon L18 αλλά θεώρησα σωστό να αναστήσω και αυτό το διαμαντάκι και να πάρει μια θέση στον υπόλοιπο φωτογραφικό εξοπλισμό μου.

http://camerapedia.wikia.com/wiki/Pentax_SFX_(SF1)

 
Φοβερο κομματι!!(και πισω τα φιλτρα του cokin:))
 
Και για τα cokin είχα δώσει ένα σκασμό λεφτά τότε, στον Καλαβρέντζο στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά ευτυχώς με το ανταπτοράκι που έχουν τα χρησιμοποιώ και στη dSLR. Με μια μικρή ανάγνωση που έκανα στο αμερικάνικο φόρουμ των Pentax, κανείς δεν έγραφε κακά λόγια και οι περισσότεροι την εκθειάζουν ακόμα, ένας Καναδός μάλιστα έγραφε ότι την έχει για να φωτογραφίζει στα χιόνια και σε θερμοκρασίες που η dSLR του δεν αντέχει !
 
Να είμαι ειλικρινής, κι εγώ τα φίλτρα γλυκοκοίταζ... ε.... πρόσεξα! :supergrin:

Όμορφη μηχανή και φαίνεται ότι είναι στιβαρή κατασκευή! :)

Μια ερωτησούλα γιατί δε διακρίνω καλά: με το φλας τι γίνεται?

[edit] Άστο, το είδα... Αν προσπαθώ να διαβάσω στις 3 παρά τη νύχτα το θέμα, δε γίνεται δουλειά!....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το φλας είναι πάνω από το φακό φίλε Daredevil, πατάς ένα κουμπάκι και ανοίγει, φυσικά έχει και hotshoe και παίρνει οποιοδήποτε εξωτερικό φλας, και έχει και βύσμα για τη φωτομέτρηση από το εξωτερικό φλας και στέλνει την πληροφορία στη μηχανή(!!!!). Στη φωτογραφία τώρα φαίνεται καλύτερα τώρα.

Φυσικά έχει και Full Auto όπως και οι ψηφιακές και μάλιστα όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες φαίνονται μέσα στο εικονοσκόπιο!



Η ποιότητα της ιαπωνικής κατασκευής δεν κρύβεται.







Η πρώτη προσπάθεια να φωτογραφήσω αναλογικά μετά από 14 χρόνια στέφθηκε με απόλυτη...αποτυχία :rofl: προφανώς με την πάροδο του χρόνου ξέχασα τις λειτουργίες της και δεν τοποθέτησα το φίλμ σωστά μέσα στη μηχανή με αποτέλεσμα να μη τραβήξει τίποτα. Πήγα μια βόλτα από το Σταυρινάκη το πρωί και μου τα έδειξε πάλι ο εξυπηρετικότατος υπάλληλος. Της πήρα και ένα καλύτερο λουράκι γιατί όταν την έχεις ώρα κρεμασμένη το λεπτό λουράκι της σε κόβει από το βάρος!!!.

 
Σ' ευχαριστώ πολύ και για τις επεξηγήσεις, και για τα close ups! :)

Τι να λέμε, η φωτογραφική είναι αξιοζήλευτη! Δουλεύεις έγχρωμο ή ασπρόμαυρο φιλμ? :)
 
Δεν έχω πρόβλημα, χρησιμοποιώ και τα δύο, πήρα το πρωί ένα Α/Μ Illford 400άρι για να βγάλω μερικές "καλλιτεχνικές" σε μια γιορτούλα που έχουμε αύριο στη δουλειά.

Ειλικρινά δεν είμαι επαγγελματίας ούτε γνώστης χομπίστας της φωτογραφίας, απλά μου αρέσει να αποτυπώνω εικόνες και μ' αρέσει και η φιλοσοφία γύρω απ' αυτά τα μηχανήματα. Η πλάκα είναι πως στη βόλτα μου σήμερα βρήκα στο Μοναστηράκι, σε εξαιρετική κατάσταση μια πλήρως λειτουργική Minolta XG 1 του 70φεύγα για 40 ευρώ, και σκέφτομαι να πλουτίσω τη συλλογή μου, αλλά από την άλλη στεναχωριέμαι για το πόσο απαξιώθηκαν τέτοια εξαιρετικά μηχανήματα...
 
Τα ίδια είμαστε, μην αγχώνεσαι! :D

Όσο για τη μηχανή, πάρ' την. Δώσ' της ένα σπίτι που θα την αγαπάνε και θα τη χρησιμοποιούν! ;)
 
Πίσω
Μπλουζα