Pixel 029 - Ιανουάριος 1987

...ο akamkas και πάλι "επι το έργον", με ένα τεύχος - "κόσμημα" !! (...και σήμερα το βράδυ παντρεύεται - μην το ξεχνάμε !! ...στείλτε του PM με τις ευχές σας :D ).

και τώρα περνάμε στα σχόλια/αναμνήσεις:

- Στην αλληλογραφία στην σελίδα 14, έχουμε μία απάντηση του Pixel σε κάποιον κύριο "Δ. Γαζήλα". Αν έχετε ξεχάσει ποιός είναι ο φοβερός αυτός κύριος, ανατρέξτε κατευθείαν στην σελίδα 192 και... αρχίστε απο τώρα να κρατάτε την κοιλιά σας !! :D

- Στα "γεγονότα-φήμες-σχόλια", έχουμε κάλυψη της τρίτης έκθεσης "INDEX-C", καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα νέα, όπως το εξωτερικό drive της ΡΟΜ-ΨΗΦΙΑΚΗΣ για Amstrad, το FINAL CARTRIDGE του Commodore, και πολλά άλλα.

- Το φοβερό εξώφυλλο με τον "κοκκινοτρίχη πειρατή" Εκτωρ Χαραλάμπους, μας προδιαθέτει για το ρεπορτάζ του Pixel με τίτλο "Φάκελλος Πειρατεία", όπου γίνεται αναφορά στο περιστατικό στο Bit-Computers και στο αιώνιο πρόβλημα της πειρατείας γενικότερα ("τι είχες Γιάννη - τι είχα πάντα").

- Στο Special Review έχουμε το GEOS του Commodore. Eνα εντυπωσιακό λειτουργικό σύστημα, που αναλαμβάνει να κάνει τον μικρό σας οκτάμπιτο να μοιάζει με Mac, ενώ αργότερα είχαμε και έκδοση για τους Αpple II. Δυστυχώς εδώ ο Amstrad (ως "Ευρωπαίος") έχασε μία καλή ευκαιρία, διότι οι προγραμματιστές της Berkeley Softworks ως Αμερικάνοι, έγραψαν το εν λόγω software για υπολογιστές δημοφιλείς στην πατρίδα τους, με αποτέλεσμα "απο σπόντα" να το έχουμε και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά C64 μηχανήματα. Αυτό για όσους πιστεύουν ότι ο Amstrad "δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να σηκώσει τέτοιου είδους προγράμματα". Επίσης όσοι συνεχίζουν να ασχολούνται με την "σκηνή" του Amstrad, γνωρίζουν ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου, έχει εξελιχθεί σημαντικά το φοβερό και τρομερό -και ακόμα πολλά υποσχόμενο- SymbOS (το οποίο και έχω απο τις πρώτες beta εκδόσεις).

...και μην ακούσω κανέναν Commodore user να λέει τίποτα εξυπνάδες του στυλ "άργησατε αλλά τα κατάφερατε" (όπως ένας γνωστός μου), διότι θα αμολήσω τον Alan να σας φάει !! :D

- Στο τεστ του μήνα, έχουμε τον "μεγάλο" της πολύ επιτυχημένης σειράς των Apple II, τον GS. Ενα μηχάνημα που φιλοδοξούσε να "χτυπήσει" στα ίσια το δίδυμο των ST & Amiga, αλλά τελικά οι πωλήσεις (ακόμα και στην "μαμά" Αμερική) μάλλον το διέψευσαν (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι "δεν άξιζε").

- Νέα στήλη "Τele-Pixel", αφιερωμένη στις τηλεπικοινωνίες, με την "σφραγίδα" του Αντώνη Λεκόπουλου.

- Συγκριτικό τεστ μεταξύ οκτάμπιτων υπολογιστών στα 128Κ, απο τον όπως πάντα σχολαστικότατο, Δημήτρη Τσουροπλή.

- RAT. Ενα "ασύρματο" joystick της Cheetah, για τον Spectrum.

- Game Reviews. Πολλοί και ενδιαφέροντες τίτλοι. Πρώτο και καλύτερο, το πραγματικά ταχύτατο "Trailblazer". Ενα παιχνίδι που θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά σας στο έπακρο. Είχε μεγάλη επιτυχία σε όλους τους υπολογιστές, και αργότερα είδαμε και μία "plus" έκδοση, αλλά και το Cosmic Causeway. Μερικά χρόνια αργότερα, οι Southern & Morris βελτίωσαν τις ήδη "αστραπιαίες" ρουτίνες τους, και μας έδωσαν το Lotus στην Αmiga.

To Iinfiltrator είναι ένα αμερικάνικο παιχνιδάκι που πραγματικά αξίζει να παίξετε. Αν και διαβάζοντας το χιουμοριστικό manual, μοιάζει να μην παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, η δράση είναι πολλή και ασταμάτητη, και σίγουρα θα σας συναρπάσει. Δυστυχώς, η έκδοση του Amstrad δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρντς της έκδοσης του Commodore - και δεν αναφέρομαι στα γραφικά, τα οποία είναι μιά χαρά σε mode 1, αλλά στον απαράδεκτο χειρισμό του.

Το Super Cycle είναι ένα arcade bike racing game, το οποίο σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μάλιστα, πίσω απο την έκδοση του Amstrad βρίσκονται οι προγραμματιστές του Nigel Mansell's Grand Prix, ενός απο τα καλύτερα κατά την γνώμη μου παιχνίδια Formula-1 στον Αmstrad.

Τέλος, έχουμε το πολύ διασκεδαστικό Paperboy. Θυμάμαι ότι η oλοκληρωτική έλλειψη ήχου στον Amstrad, με είχε στενοχωρήσει αρκετά....

- Και βέβαια, μην παραλείψετε να διαβάστε το πάντα κατατοπιστικό "Εδώ Λονδίνο", και το απολαυστικότατο κόμικ του Xρήστου Δόγα. :D
 
Καμιά ιδέα για το γιατί  ο Βασίλης Κωνσταντίνου, γνωστός για το «Εδώ Λονδίνο», αναγράφει την αγγλικότακη Acorn Computers, ως... Acornetti, έχουμε; Μαργαριτάρι μου μυρίζει ή διαφορετικά ένα ακόμα Pixel-blooper, αλλά και πάλι στο Λονδίνο εδραζόταν ο συμπαθής συντάκτης, είναι δυνατόν να του διέφυγε ότι η Acorn ήταν κατασκευάστρια του UK; :wait2:
 
Η απαντηση εδω:

" όταν η Acorn το 1985 αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, η Olivetti αποπλήρωσε τα χρέη της Acorn με αντάλλαγμα το 49% των μετοχών της Acorn. Με νέα εξαγορά, το ποσοστό ανέβηκε στο 80% των μετοχών τον Ιούλιο του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα η Acorn να "βαφτιστεί" χαϊδευτικά Acornetti! "
 
Εχει και πολυ παρασκηνιο και αλυσιδωτες επιδρασεις εκεινη η εξαγορα.

Οπως μερικοι θα ξερουν, η Acorn ειχε μεγαλο και πλουσιοπαροχο συμβολαιο με το καναλι BBC (για αυτο εβγαζε και τα acorn BBC). 

Η Acorn ηταν αγγλικη εταιρια, και ενα απο τα κριτηρια επιλογης που ειχε βαλει το BBC για την επιλογη του υπολογιστη, ηταν η αγγλικη υπηκοοτητα του κατασκευαστη, ωστε να βοηθηθουν οι αγγλικες εταιριες κατασκευης υπολογιστων. Και ειχε επιλεχθει λοιπον η Acorn, προς μεγαλη εκπληξη της sinclair, που περιμενε οτι το δευτερο συμβολαιο θα πηγαινε σε αυτην.

Οταν λοιπον η acorn δηλωσε οτι εχει μεγαλα οικονομια προβληματα, η ιταλικη olivetti βρεθηκε και πληρωσε τα χρεη της acorn, εξαγοραζοντας μεγαλο ποσοστο των μετοχών. Και εδω ειναι το παρασκηνιο:

Η sinclair ζητησε την ακυρωση του συμβολαιου με το BBC και την αναθεωρηση της διαδικασιας, μιας και μετα την αγορα των μετοχων απο την olivetti, η acorn δεν ηταν πια Αγγλικη αλλα Ιταλικη, αρα παραβιαζε τις προυποθεσεις του συμβολαιου. Αθανατος Sir !!!
Για την ιστορια, τελικα δεν αλλαξε το συμβολαιο, αλλα το επομενο ειχε διαφορετικες προδιαγραφες και προυποθεσεις, και κανενα μηχανημα της acornetti δεν πληρουσε τις προδιαγραφες.
 
  • Like
Reactions: Ace
Ευχαριστώ guys... αν και η Wikipedia γράφει φαρδιά πλατιά για τις σχέσεις της Acorn με την Olivetti, για κάποιο λόγο δεν αναφέρει το παρατσούκλι που κόλλησε από αυτές τις δοσοληψίες της. Ίσως της έλειπε το citation και άρα μήπως μπορούμε να το προσθέσουμε εμείς, μαζί με το συγκεκριμένο τεύχος Pixel σετάκι, τι λέτε;

Α! ...και μιας και σας βρήκα εδώ που τα λέμε, τι γνώμη έχετε για το συγκριτικό των 128K οκτάμπιτων και το 100% που παίρνει ο BBC Master στα γραφικά;

Εγώ, μιας και δεν είχα δει πουθενά κάποιο BBC σε δράση, αλλά ούτε και screenshot παιχνιδιού του σε κάποιο περιοδικό, νόμιζα ότι επρόκειτο για κάποιο υπερμηχάνημα! Μέχρι που τον είδα -30 χρόνια μετά- μέσω του BeebEm και έτριβα τα μάτια μου, για να καταλάβω ότι έζησα όλη τη ζωή μου μέσα στο ψέμα. :animlaugh:

Το παραπάνω, μαζί με τις διαφορετικές βαθμολογίες στον ήχο σε μηχανήματα που βασίζονται στο ίδιο τσιπάκι ήχου, αποτελούν για μένα τα πλέον «παράδοξα» αυτού του συγκριτικού...
 
Για καποιο κουλο λογο ο μυστακοφορος συντακτης βαθμολογησε τα γραφικα με βαση τις αντιστοιχες ικανοτηες της...BASIC (??!!!)

Νομιζω οτι ειχαμε κουφαθει ολοι τοτε.

Αβυσσος η ψυχη του συντακτη...
 
Βασικα εχω ηδη γραψει ενα πολυσελιδο (αδημοσιευτο) αρθρο με τα “παραδοξα” στα περιοδικα της εποχης.

Ενα σημειο του αρθρου, ασχολειται εντατικα με το συγκριτητικο του τευχους 11 του pixel, μεταξυ ολων των home της εποχης. Εκει αναφερονται τα "παραδοξα" του συγκριτικου αυτου και οι "περιεργες" βαθμολογιες. Χαρακτηριστικο παραδειγμα το συγκριτικο ηχου, που μόλις άκουσα για ήχο μου ήρθαν στο μυαλό οι μελωδίες που βγάζει το SID, oποτε λέω “νίκη από τα αποδυτήρια” για τον c64. Και εάν στα προηγούμενα συγκριτικά φαινόταν ένα “σπρώξιμο” προς τον 464, εδώ μιλάμε για παράγκα. Amstrad464 και BBC περνούν 100% ενώ ο c64 96% . Εδώ ο κόσμος παραμιλάει για τα demo του C64, τα loading intro music, την δυνατότητα του SID να χρησιμοποιηθεί ως synthesizer και ο τύπος βάζει 100% στον 464, που ούτε καν έχει τις εντολές του BBC? 

Δεσμευομαι οτι καποια στιγμη θα δημοσιεψω το πολυσελιδο αρθρο (σε κομματια), που αναφερεται σε ολα τα τευχη και ολα τα περιοδικα του χωρου, απο το πρωτο τευχος τους και αναφερεται σε 

1) λάθος αναφορές και περιγραφές hardware στα περιοδικά, μάλλον από "ράδιο άρβυλα" της εποχής, 2) υπερβολικούς χαρακτηρισμούς μηχανημάτων, κυρίως στα μεταγενέστερα τευχη, που οφείλεται σε πολλοίς παράγοντες, όπως πχ. πακέτα διαφημίσεων. Έτσι με τους υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, όλο και κάποιοι τα πίστευαν και υπήρχε “προώθηση” 3) μη αντικειμενική κρίση και προκατάληψη σε μηχανήματα, είτε θετική προκατάληψη είτε αρνητική, 4) λανθασμένες προβλέψεις που θα διαψευδόταν στο μέλλον, το οποίο είναι τώρα παρελθόν! 5) ανισορροπίες σε βαθμολογίες reviews. Μπορεί όχι πάντα οι ίδιες οι βαθμολογίες, άλλα η διαφορετικότητα σε παρόμοια θέματα, δηλαδή ανάλογα τον συντάκτη και το μηχάνημα. 6) σχολιασμός για τις διαμάχες μεταξύ των περιοδικών, με ανταπαντήσεις και υπονοούμενα εκατέρωθεν 7) λανθασμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις στην στήλη αλληλογραφίας 8) Αντεκλισεις μεταξύ αναγνωστών στις στήλες αλληλογραφίας, 9) κλεμμένα άρθρα και φώτο, άλλα και reviews που σίγουρα έχουν γραφτεί χωρίς να παίξουν το παιχνίδι οι συντάκτες.

Αυτα για το μελλον λοιπον!
 
Βασικά ήταν ανάλογα τον συντάκτη, δηλαδή ο Λεκοπουλος είχε Atari ST και σε όλα τα review έγραφε ότι ST-Amiga είναι ισοδύναμα μηχανήματα. Μπορεί ο συντάκτης να είχε Amstrad και να έγραφε υπέρ του. Μπορεί και πότε να μην είχε ακούσει το C64 η να είχε παίξει ένα παιχνίδι μερικά λεπτά στη ζωή του. Λογικά όμως θα υπήρχε και ψιλο-παραγκα ανάλογα με το ποιος έδινε περισσότερη διαφήμιση. Πχ το πίξελ θυμάμαι είχε πολύ διαφήμιση Amstrad, Atari και Sega. Αρκετά τεύχη είχαν διαφήμιση του ST/STE ενώ ποτέ δεν είχε διαφήμιση για Amiga. Τουλάχιστον δεν είχα δει εγώ. Και να πω την αλήθεια επηρεασμένος από το πίξελ ήθελα ST το '89-90 και όταν πήγαμε να το αγοράσουμε μας είπε ο πωλητής να πάρουμε Amiga γιατί είναι καλύτερο μηχάνημα και έτσι πήρα τότε Amiga.
 
Ευχαριστώ guys... αν και η Wikipedia γράφει φαρδιά πλατιά για τις σχέσεις της Acorn με την Olivetti, για κάποιο λόγο δεν αναφέρει το παρατσούκλι που κόλλησε από αυτές τις δοσοληψίες της. Ίσως της έλειπε το citation και άρα μήπως μπορούμε να το προσθέσουμε εμείς, μαζί με το συγκεκριμένο τεύχος Pixel σετάκι, τι λέτε;

Α! ...και μιας και σας βρήκα εδώ που τα λέμε, τι γνώμη έχετε για το συγκριτικό των 128K οκτάμπιτων και το 100% που παίρνει ο BBC Master στα γραφικά;

Εγώ, μιας και δεν είχα δει πουθενά κάποιο BBC σε δράση, αλλά ούτε και screenshot παιχνιδιού του σε κάποιο περιοδικό, νόμιζα ότι επρόκειτο για κάποιο υπερμηχάνημα! Μέχρι που τον είδα -30 χρόνια μετά- μέσω του BeebEm και έτριβα τα μάτια μου, για να καταλάβω ότι έζησα όλη τη ζωή μου μέσα στο ψέμα. :animlaugh:

Το παραπάνω, μαζί με τις διαφορετικές βαθμολογίες στον ήχο σε μηχανήματα που βασίζονται στο ίδιο τσιπάκι ήχου, αποτελούν για μένα τα πλέον «παράδοξα» αυτού του συγκριτικού...
Kοίτα να δεις τι έσκασε μύτη σήμερα για  BBC Master .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
  • Like
Reactions: Ace
Βασικά ήταν ανάλογα τον συντάκτη, δηλαδή ο Λεκοπουλος είχε Atari ST και σε όλα τα review έγραφε ότι ST-Amiga είναι ισοδύναμα μηχανήματα. Μπορεί ο συντάκτης να είχε Amstrad και να έγραφε υπέρ του. Μπορεί και πότε να μην είχε ακούσει το C64 η να είχε παίξει ένα παιχνίδι μερικά λεπτά στη ζωή του. Λογικά όμως θα υπήρχε και ψιλο-παραγκα ανάλογα με το ποιος έδινε περισσότερη διαφήμιση. Πχ το πίξελ θυμάμαι είχε πολύ διαφήμιση Amstrad, Atari και Sega. Αρκετά τεύχη είχαν διαφήμιση του ST/STE ενώ ποτέ δεν είχε διαφήμιση για Amiga. Τουλάχιστον δεν είχα δει εγώ. Και να πω την αλήθεια επηρεασμένος από το πίξελ ήθελα ST το '89-90 και όταν πήγαμε να το αγοράσουμε μας είπε ο πωλητής να πάρουμε Amiga γιατί είναι καλύτερο μηχάνημα και έτσι πήρα τότε Amiga.
Ολα αυτα ισχυουν, καθως και πολλα ακομα. 
Και φυσικα η διαφημιση και τα "πακετα" επαιζαν το ρόλο τους. Αλλα κατι προτασεις του στυλ "το NES εχει καλυτερο ηχο απο amiga" (υποθετικο παραδειγμα) ειναι τουλαχιστον αστεια, ακομα και εκεινη την εποχη δεν τα πιστευαμε.
 
Διάβασα και το συγκριτικό του τεύχους 11 και συμπεραίνω ότι τελικά, ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος μυστακοφόρος συντάκτης, μάλλον έχει ένα φετίχ με την BASIC, καθώς ο κύριος γνώμονας του είναι οι δυνατότητές της, στους επιμέρους τομείς ενός Η/Υ.

Περίεργες εποχές και ίσως το φαινόμενο να είναι πολύ σχετικό με τις τότε λαϊκές ρήσεις «ξέρεις κομπιούτερ;» και «θα με βοηθήσει στα μαθήματά μου». :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι μεν αλλα....

Στην συγκεκριμενη περιπτωση, δηλαδη στον τομεα "ηχητικες δυνατοτητες", οπως εγραψα ο συντακτης βαθμολογει με 100% τον 464 και τον BBC και με 96% τον commodore64. Ας παραβλεψουμε το προφανες λαθος, αφου προφανεστατα ο c64 εχει ΠΟΛΥ καλυτερες ηχητικες δυνατοτητες λογω του SID, και ας παμε μονο στο 100% των 464 και ΒΒC. Πως εξηγειται το 100% και στα δυο? ολοι ξερουν οτι οι εντολες για δημιουργεια ηχου και μουσικης στον BBC ειναι κλασεις ανωτερες απο του 464. Δηλαδη συγκρινοντας αυτα τα δυο μηχανηματα (αφηνοντας εξω τον c64), παλι το αρθρο δινει τελειως λανθασμενη βαθμολογια, αφου αντικειμενικά ο BBC με τις εντολες διαχειρισης ηχου που διαθετει, αφηνει πολυ πισω τον 464.

Γενικα σαν συμπερασμα οπως εχω γραψει και στο αρθρο μου: θα ελεγα οτι ειναι η πρωτη φορα που διαβαζουμε σε pixel προφανη μη αντικειμενικη υποστηριξη προς ενα μηχανημα, χωρις να ξερουμε που ωφειλεται αυτη.
 
Καλά από ράδιο αρβύλα, συγκριτικά από άσχετους και προσωπικές γνώμες άλλο τιποτα εκείνη την εποχή. Έχω την αίσθηση ότι πολύ λίγο καταλάβαιναν τι είναι ικανός να κάνει ο κάθε υπολογιστής. Δεν υπήρχε η πληροφορία, βάλε και την παράγκα που σίγουρα έπαιζε από ένα σημείο και μετά, βάλε και την ασχετοσυνη και είχαμε ένα κάρο fake news και παραπληροφόρηση. Αφού ST-Amiga έχουν περίπου ίδια ανάλυση και ο SΤ μόνο 16 χρώματα λιγότερο και 1καναλι ήχου λιγότερο τοτε το ίδιο θα είναι η.... αφού και οι 2 είναι 8μπιτοι είναι ισάξιοι.

ΥΓ θυμήθηκα κάτι review και απαντήσεις στην αλληλογραφία του USER του τύπου "δυστυχώς το Megadrive δεν έχει καλύτερο ήχο από την Amiga αν και θα ....μπορούσε (!)". Η στο πίξελ "δυστυχώς δεν μπορούμε να σου πούμε τι να διαλέξεις ανάμεσα σε Amiga και XT με 8086 και Hercules, είναι καθαρά δική σου επιλογή" κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@mike[/USER] μήπως να το ξαναδούμε λίγο καλύτερα το θέμα του ήχου των CPC και BBC, γιατί με έβαλες σε σκέψεις και αναγκάστηκα να ρίξω μια ματιά στα manuals.

Ο CPC φαίνεται να έχει τρεις BASIC commands ήχου, τις SOUND, ENV και ENT, ενώ μόνο δύο είναι διαθέσιμες για τον BBC, οι εντολές SOUND και ENVELOPE. Τις λειτουργίες των ENV και ENT, ο BBC φαίνεται να τις ενσωματώνει ικανοποιητικά στην εντολή ENVELOPE που διαθέτει, αλλά σε μία γλώσσα και δη BASIC, δεν ισχύει το ρητό «ουκ εν το πολλώ το ευ».

Επιπλέον, μέσω BASIC πάντα, ο CPC διαχειρίζεται 8 οκτάβες με στέρεο ήχο, έναντι των 5 οκτάβων με μονοφωνικό ήχο, που διαχειρίζεται ο BBC.

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και την παράμετρο <noise> που δέχεται η εντολή sound του CPC και προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία σε ηχητικά εφέ τύπου μπαμ, μπουμ, βζζζζζ και γκρρρρρ :) μάλλον «ριγμένος» θα έλεγα ότι είναι στο σκορ, σε σχέση με την BBC BASIC πάντα, παρά ευνοημένος...

Στον BBC βλέπω τις εντολές SOUND και ENV .

Η Sound έχει 4 παραμέτρους, δηλαδή έχουμε:

SOUND <Channel>, <Amplitude>, <Pitch>, <Duration>

και η ENVELOPE έχει 14 παραμέτρους δηλαδή:

ENVELOPE <N>,<T>,<PI1>,<PI2>,<PI3>,<PN1>,<PN2>,<PN3>,<AA>,<AD>,<AS>,<AR>,<ALA>,<ALD>

Στον CPC έχουμε την SOUND που έχει 7 παραμέτρους:

SOUND <channel status> , <tone period> , <duration> , <volume> , <volume envelope> , <tone envelope> , <noise period>

Την ENV που έχει όσες παραμέτρους θέλουμε (ή όσες χωράει μια γραμμή εντολής) :

ENV <Number>,<Steps>,<Size>,<Time>,<Steps2>,<Size2>,<Time2>,<Steps3>,<Size3>,<Time3>,etc

και την ENT, που επίσης έχει όσες παραμέτρους θέλουμε (ή όσες χωράει μια γραμμή εντολής) :

ENT <Number>,<Steps>,<TonePeriod>,<Time>,<Steps2>,<TonePeriod2>,<Time2>,<Steps3>,<TonePeriod3>,<Time3>,etc

Άρα ή ο αγαπητός mike μάλλον έχει παραπλανηθεί από την γενικότερη απήχηση της BBC BASIC, στον τότε πολιτισμένο Home Computing κόσμο -που την ποιότητά της όμως, τα CPC είχαν την ευκαιρία να «ισοφαρίσουν», όντας και νεότερα μηχανήματα και καλά προικισμένα από την Locomotive Software στον τομέα αυτό-  ή υπάρχει κάποια εντολή της BBC BASIC που αφορά στον ήχο και προσωπικά μου «διαφεύγει». :wait2:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το συγκριτικο αναφερει τον BBC master νομιζω, που εχει βελτιωμενη basic, αλλα και παλι ο 464 εχει στερεο ηχο. To γραφει και στο συγκριτικο, οτι ο 464 εχει στερεοφωνικο ηχο ενω ο BBC δεν εχει. Οκ δεν εχει και μεγαλη σημασια, οπως σωστα ειπες,  αλλα και παλι ποσο καλο ειναι το τσιπ ηχου του BBC (νομιζω καποιο της texas instrument) ή του CPC, που να ειναι καλυτερο σε βαθμολογια απο το SID ? εγω το δικαιολογω μονο επειδη δεν ειχαν βγει ακομα οι "δυνατοι" τιτλοι στον C64, και δεν ειχε αναδειξει ακομα τις δυαντοτητες του SID.

Ο συντακτης σιγουρα κανει λαθη, το θεμα δεν ειναι τα λαθη, αλλα η προσπαθεια μας να ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ τα λαθη. 

Επισης εμεις κρινουμε με βαση τα σημερινα δεδομενα, πιστευω οτι και ο συντακτης εαν εγραφε τοτε το συγκριτικο εχοντας δει το software που κυκλοφορησε μετα για τα μηχανηματα, δεν θα εβαζε αυτα τα νουμερα στα γραφικα του c64 (c64 στο 70% και cpc στο 100%). Αν και δεν βαθμολογει τα "γραφικα", αλλα βαθμολογει τον "χειρισμο γραφικων" και παλι με αυτον τον χειρισμο γραφικων δινει τα γνωστα αποτελεσματα ο c64 (που εχει την χειροτερη basic, αλλα τα καλυτερα γραφικα).

Και γενικα ολο το αρθρο εχει "θεματα", οπως στην βαθμολογια της Basic. Θα περιμενα την πρωτη θεση στους BBC, Electron, QL, MSX, και ο συντακτης βαζει πολυ σωστα στα BBC, Electron, QL το 100%, αλλα βαζει και στον 464 ενα 100%  ενω βαζει στα MSX ενα 84% (!!!). Ενω παρακατω στα benchmarks βγαζει τον 464 με το z80 στα 4ΜΗΖ πιο γρηγορο απο τον QL με τον 68008 στα 7.5 ΜΗΖ, εδω δεν χρειαζεται καν να βαλω θαυμαστικα ολοι καταλαβαινουν. Δεν ξερω τι προγραμμα και τι ρολοι χειρος χρησιμοποιησε, αλλα δεν χρειαζονται καν αυτα για να καταλαβει καποιος πιο μηχανημα ειναι πιο γρηγορο.
Για να τελειωνουμε, το συγκεκριμενο συγκριτικο εχει σωστες και λανθασμενες βαθμολογιες, που οπως εγραψα πιο πανω δεν εχουν σημασια αυτες, αλλα για πιο λογο τις εβαλε, κατι που ποτε δεν θα μαθουμε, απλα κανουμε ικασιες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Α! ...και μιας και σας βρήκα εδώ που τα λέμε, τι γνώμη έχετε για το συγκριτικό των 128K οκτάμπιτων και το 100% που παίρνει ο BBC Master στα γραφικά;


Oπως σωστά έγραψε ο Ace, έχουμε συγκριτικό 128Κ μηχανημάτων (BBC Master, CPC 6128, C-128, κλπ) και όχι C64, CPC 464, κ.ο.κ.  (αυτός είναι και ο λόγος που η basic του CBM βρίσκεται αρκετά ψηλά, διαφορετικά αν μιλάγαμε για τον 64άρη θα είχε "κάτω απο τη βάση". :D

Οπως επίσης σωστά παρατήρησε αρχικά ο Wally, ο Τσουροπλής λαμβάνει ως παράγοντα στη βαθμολόγηση και τις δυνατότητες χειρισμού γραφικών, ήχου, κλπ, μέσω της basic, καθώς και το documentation που προσφέρει μαζί με το μηχάνημα η κάθε εταιρία.  Γενικά δηλαδή βλέπει το θέμα και απο μία σκοπιά ενός αρχάριου χρήστη, που αγοράζει καινούριο το μηχάνημα, και θέλει να το εκμεταλλευτεί με βάση ό,τι προσφέρει "out of the box".  (και το γράφω αυτό όχι επειδή είμαι υπέρ ή κατά  αυτής της παρουσίασης, αλλά απλά για να γίνει κατανοητή η αιτία και το σκεπτικό του συντάκτη)

Την μεγάλη βαθμολογία του Master στα γραφικά, ο  Τσουροπλής την δικαιολογεί λαμβάνοντας υπόψιν του την πληθώρα διαφορετικών modes του μηχανήματος, καθώς και το ότι έχει και την υψηλότερη ανάλυση συγκριτικά με τους υπόλοιπους (640x256).

Πάντως για το θέμα του ήχου, είναι υπερβολικό να πούμε ότι υπάρχει θέμα "παράγκας" (όπως γράφτηκε παραπάνω) εναντίον του CBM, αφού ο Τσουροπλής αναφέρει καθαρά πως "Το άριστα 100% και πρώτη θέση παίρνει ο Commodore"...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
  • Like
Reactions: Ace
Καλά από ράδιο αρβύλα, συγκριτικά από άσχετους και προσωπικές γνώμες άλλο τιποτα εκείνη την εποχή. Έχω την αίσθηση ότι πολύ λίγο καταλάβαιναν τι είναι ικανός να κάνει ο κάθε υπολογιστής. Δεν υπήρχε η πληροφορία, βάλε και την παράγκα που σίγουρα έπαιζε από ένα σημείο και μετά, βάλε και την ασχετοσυνη και είχαμε ένα κάρο fake news και παραπληροφόρηση. Αφού ST-Amiga έχουν περίπου ίδια ανάλυση και ο SΤ μόνο 16 χρώματα λιγότερο και 1καναλι ήχου λιγότερο τοτε το ίδιο θα είναι η.... αφού και οι 2 είναι 8μπιτοι είναι ισάξιοι.

ΥΓ θυμήθηκα κάτι review και απαντήσεις στην αλληλογραφία του USER του τύπου "δυστυχώς το Megadrive δεν έχει καλύτερο ήχο από την Amiga αν και θα ....μπορούσε (!)". Η στο πίξελ "δυστυχώς δεν μπορούμε να σου πούμε τι να διαλέξεις ανάμεσα σε Amiga και XT με 8086 και Hercules, είναι καθαρά δική σου επιλογή" κλπ.
Ωπ δεν προσεξα το ποστ σου, πριν γραψω απο επανω.

Εσυ μιλας για 2 διαφορετικα πραγματα. Στην πρωτη παραγραφο για μια "γενικευση" και ραδιο αρβυλα, που φυσικα ισχυε, οπως το παραδειγμα του ST-Amiga που αναφεριες, οπου ολοι στην αρχη τα θεωρουσαν ιδια μηχανηματα (που να ξερει ο απλος χρηστης την χρηση του copper, των dual playfields, την πολλαπλη χρηση του sprite DMA channel για δημιουργεια περισσοτερων απο 8 sprites ταυτοχρονα στην οθονη κτλ). Ετσι ολα ηταν γενικα "κατηγοριοποιημενα" σε "8μπιτα", "16μπιτα", "κονσολες" κτλ

Στο υστερογραφο αναφερεις καποιες συγκρισεις που ο καθενας εγραφε οτι ηθελε, λογικο αφου ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ καποιος να ειχε ΚΑΙ amiga ΚΑΙ atari ΚΑΙ amstrad ΚΑΙ pc ΚΑΙ ολα τα μηχανηματα για να κανει σωστες συγκρισεις. Τωρα πια μπορουμε. Και επισης αναφερεις τις απαντησεις σε ερωτησεις του στυλ "τι να διαλεξω", οπου προφανως δεν μπορουν να του γραψουν την αληθεια, γιατι θελει το περιοδικο να τα εχει καλά με ολους, ακομα και με αυτους με χειροτερα μηχανηματα.
 
Oπως σωστά έγραψε ο Ace, έχουμε συγκριτικό 128Κ μηχανημάτων (BBC Master, CPC 6128, C-128, κλπ) και όχι C64, CPC 464, κ.ο.κ.  (αυτός είναι και ο λόγος που η basic του CBM βρίσκεται αρκετά ψηλά, διαφορετικά αν μιλάγαμε για τον 64άρη θα είχε "κάτω απο τη βάση". :D

Οπως επίσης σωστά παρατήρησε αρχικά ο Wally, ο Τσουροπλής λαμβάνει ως παράγοντα στη βαθμολόγηση και τις δυνατότητες χειρισμού γραφικών, ήχου, κλπ, μέσω της basic, καθώς και το documentation που προσφέρει μαζί με το μηχάνημα η κάθε εταιρία.  Γενικά δηλαδή βλέπει το θέμα και απο μία σκοπιά ενός αρχάριου χρήστη, που αγοράζει καινούριο το μηχάνημα, και θέλει να το εκμεταλλευτεί με βάση ό,τι προσφέρει "out of the box".  (και το γράφω αυτό όχι επειδή είμαι υπέρ ή κατά  αυτής της παρουσίασης, αλλά απλά για να γίνει κατανοητή η αιτία και το σκεπτικό του συντάκτη)

Την μεγάλη βαθμολογία του Master στα γραφικά, ο  Τσουροπλής την δικαιολογεί λαμβάνοντας υπόψιν του την πληθώρα διαφορετικών modes του μηχανήματος, καθώς και το ότι έχει και την υψηλότερη ανάλυση συγκριτικά με τους υπόλοιπους (640x256).

Πάντως για το θέμα του ήχου, είναι υπερβολικό να πούμε ότι υπάρχει θέμα "παράγκας" (όπως γράφτηκε παραπάνω) όσον αφορά τον CBM, αφού ο Τσουροπλής αναφέρει καθαρά πως "Το άριστα 100% και πρώτη θέση παίρνει ο Commodore"...
Ωπα καθιστε.

Τοση ωρα μιλαμε και σχολιαζουμε, και μολις καταλαβα οτι μιλαμε ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. Εγω σχολιαζα το συγκριτικο του τευχους 11, με τους 8μπιτους BBC, QL, Dragon64, Lunx96, Sony MSX, Dragon32, Commodore +4, Goldstar MSX, Canon MSX, NewBrain, SpectraVideo MSX, Tandy CoCo 64, commodore64, Amstrad 464, Texas 99/4A, Atari 800XL, atari 600XL, commodore 16, Oric atmos, Acorn Electron, Zx spectrum Plus.
προφανως οι βαθμολογιες ειναι διαφορετικες απο το συγκριτικο με τα 128ΚΒ 8μπιτα !!! Στο αρθρο που αναφερω εγω ο commodore στα γραφικα εχει βαθμολογια 70% ενω ο 464 εχει 100%.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωπα καθιστε.

Τοση ωρα μιλαμε και σχολιαζουμε, και μολις καταλαβα οτι μιλαμε ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. Εγω σχολιαζα το συγκριτικο του τευχους 11, με τους 8μπιτους BBC, QL, Dragon64, Lunx96, Sony MSX, Dragon32, Commodore +4, Goldstar MSX, Canon MSX, NewBrain, SpectraVideo MSX, Tandy CoCo 64, commodore64, Amstrad 464, Texas 99/4A, Atari 800XL, atari 600XL, commodore 16, Oric atmos, Acorn Electron, Zx spectrum Plus.
προφανως οι βαθμολογιες ειναι διαφορετικες απο το συγκριτικο με τα 128ΚΒ 8μπιτα !!! Στο αρθρο που αναφερω εγω ο commodore στα γραφικα εχει βαθμολογια 70% ενω ο 464 εχει 100%.


Χαχα !!  Φίλτατε mike, προφανώς υπήρξε μπέρδεμα !! :D    (λέω κι εγώ, τι γράφει ο mike... ?  ) 

Y.Γ.

Δεν θυμάμαι το άλλο άρθρο, αλλά πάντως με την υπεροχή του 464 έναντι του C64 στα γραφικά, συμφωνώ απόλυτα !!  :)   
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα