Pixel 033 - Μαϊος 1987

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.790
Αντιδράσεις
1.727
Σκανάρισμα: akmakas + stee

Αριθμός σελίδων: ???

Μέγεθος Αρχείου: 25 ΜΒ

Ανάλυση: 100dpi

 
Prelude to Madness

To πρώτο Pixel που αγόρασα ενσυνείδητα, αν και είχα δανειστεί νωρίτερα για ανάγνωση από φίλους προηγούμενα τεύχη από '86-'87. Και μόνο η παρέλαση όλων των δημοφιλών μηχανημάτων της εποχής στο εξώφυλλο ήταν αρκετή για να μου ανοίξει την όρεξη!

Τεύχος προκύρηξης του διαγωνισμού Grand Prix III με έπαθλα 6.000.000 δραχμών (αχ δραχμούλα μου που είσαι...). Ξεφυλλίζοντας τις διαφημίσεις στις πρώτες σελίδες συνειδητοποιώ ότι ακόμα ύστερα από τόσα χρόνια δεν έχω παίξει τα Palitron και Rama Rama της PIM Software :D

Προχωρώντας, δεν μπορώ να προσπεράσω χωρίς την δέουσα συγκίνηση τις διαφημισούλες του πάλαι ποτέ Infoplan / Computerstore που παρουσίαζε εν είδει ένθετης εφημερίδας, ούτε βέβαια εκείνη της ΜΕΜΟΧ για την "Αυτού Μεγαλειότητα Commodore 64" με screenshots από το θρυλικό GEOS και το Masters of the Universe! Η ολοσέλιδη διαφήμιση του Saboteur II μας προετοιμάζει ψυχολογικά για τον Εκδικητή Άγγελο των επόμενων σελίδων.

Ξανασκοντάφτω στη διαφήμιση του "νέου" και πάντα κομψού QL Plus (με τις προδιαγραφές της ...ΕΟΚ βεβαίως βεβαίως!) και θυμάμαι ότι τόσα χρόνια τον έχω αγοραστικό απωθημένο. Που θα μου πάει...

Διαφημίσεις από Microland, Computer Για Σένα και Aλληλογραφία με τα προβλήματα της εποχής (ρυθμίσεις αζιμουθίων, συνεχίζει να παράγεται ο 664, γιατρέ μου πως βραχυκυκλώνω τον C64 για soft reset; )

Το editorial ανακοινώνει τις λεπτομέρειες του Grand Prix και υπόσχεται πάρτυ με Κελαηδόνη, Πωλίνα και άλλους διάσημους καλλιτέχνες στην κλήρωση των βραβείων (βλέπε επόμενα τεύχη.."Και στο Pixel λέμε ναι!")

Στα Γεγονότα...Φήμες...Σχόλια: Kεντρικό θέμα τo ελληνικό βιντεοκλίπ των BANG! στην Εurovision που περιέχει graphics από Amiga 1000, τα διαφημιστικά προβλήματα του Ζ88 (μια ζωή προβλήματα αυτός ο θείος) και η δήλωση υποστήριξης των αγγλικών software houses της πρωτοεμφανιζόμενης (κι ελπιδοφόρας) Αmiga 500.

Eδώ Λονδίνο: Η IBM αντεπιτίθεται! Τα σπάργανα των σημερινών PC αποτελούν γεγονός. Ανακοίνωση (μετά εγκωμιαστικών διθυράμβων) του πρότυπου Video Graphics Array (VGA) με τις εξωφρενικές για την εποχή δυνατότητες, αλλά και των τιμών των καινούργιων PCs που άγγιζαν τα 900.000, κάνοντας τον Sir Clive να εφησυχάζει για λίγο καιρό ακόμα.

Περνάμε στα Πρώτα βήματα..που μεταξύ μας δεν ήταν και τόσο "πρώτα", μια και ξεκινούσαν με λογικές πύλες, flip-flops κλπ. Ούτε και η σελίδα του αρχαρίου μου φαινόταν ιδιαίτερα κατανοητή όταν το πρωτοδιάβαζα. Έμοιαζε περισσότερο σαν την μαγική ορολογία μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογικής επανάστασης.

Τσουπ..να άλλη μια ενδιαφέρουσα διαφήμιση. O καλαίσθητος και αρτιστικός Apple II Gs, χάρμα οφθαλμών και αισθητικής (πρωτοποριακό design, 4096 χρώματα παλέτα, synthesizer της προκοπής). Από τότε στον τομέα η Apple ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά.

Pixel Τest για τις Databanks! Οι πρόγονοι των BBS! Ένα άρθρο σταθμός..τα modems αρχίζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα να συνδέουν τους χρήστες μεταξύ τους σε "Τράπεζες Δεδομένων". Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για εκπαιδευτικούς λόγους στους νεώτερους της πληροφορικής που δεν πρόλαβαν την όλη φάση.

Μην τολμήσετε να προσπεράσετε το Ευθυμογράφημα του Δημήτρη Γαζήλα! Σας το αφήνω κι αυτό προς εξερεύνηση.

Ηints & Tips, Peeks and Pokes...κρυπτικές ορολογίες που φάνταζαν τότε πρωτόγνωρα άγνωστες αλλά και προκλητικές προς διευρεύνηση. Σύντομα κατάλαβα ότι ήταν συνώνυμες με άλλες πιο γνωστές από τα ουφάδικα ορολογίες - "άπειρα κανονάκια", "άπειρες ζωές" κλπ - και άρχισα να τις θέτω ευλαβικά σε εφαρμογή. Πρώτες μου (εύκολες και αναίμακτες) παρεμβάσεις στο Ιnternational Karate και στο Crazy Comets.


Στήλη των Hackers:
Πράγματα του...διαβόλου. Παιδικές απορίες: "Δηλαδή άμα μάθω τι λέει σε αυτές τις σελίδες μπορώ να γίνω κι εγώ hacker; Τι είναι αυτό το Kempston; Το Ιnterrupt Mode 2; Τι μπορείς να κάνεις με ένα Multiface; A για Spectrum είναι..(ευτυχώς γιατί δεν καταλάβαινα τίποτα!)"

(Ακολουθούν οι original σκέψεις που έκανα τότε. Μη γελάτε, σας βλέπω!)

Έπειτα από την σύντομη ψυχική οδύνη της επαφής με το ...άγνωστο, επιστρέφουμε σε πιο οικεία λημέρια και στον λόγο που αγόρασα εξαρχής το τεύχος. Μα τι άλλο; Παιχνίδια! Ήδη στα ουφάδικα θεωρούμαο πια βετεράνος...επιτέλους με τον C64 θα μπορέσω να παίζω τζάμπα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε μεγάλη οθόνη (λέγε με τηλεόραση) χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω την σχισμή του κερματοδέκτη για να την ταϊζω κάθε τρεις και λίγο με 10άρικα, 20άρικα κλπ (όπως καταλαβαίνετε αγόρασα τον πρώτο μου Η/Υ με εντελώς ...ταπεινά ελατήρια!). Έχουμε και λέμε:

- Ikari Warriors: Πρώτη άσχετη σκέψη..Τι δουλειά έχουν οι πολεμιστές με την Ικαρία; Α, για Βιετνάμ μιλάει! (bit για bit στόκος) Είπα κι εγώ...έκαναν παιχνίδι με ελληνικό θέμα (που ακούστηκε; ) Κατασκευαστής το Elite...μα αυτό δεν είναι παιχνίδι; Πάλι μπερδεύτηκα...Xμ, ποιός είναι αυτός ο Λεκόπουλος; Kαλά τα λέει..είναι κι αρκετά περιγραφικός ο μπαγάσας. Χμ, για κάτσε να το τσεκάρω αυτό να δω αν το έχει ο πειρατής μου.

- Super Huey 2: Eλικόπτερο που εκτελεί αποστολές και τα βλέπεις όλα μέσα από το κόκπιτ. Κάτι σαν το Ace δηλαδή. Ενδιαφέρον ακούγεται! Μπαρδόν; 24 πλήκτρα για τον χειρισμό; Γλουπ! Μάλλον θα τα βρω μπαστούνια. Δε βαριέσε..89% του βάλανε, ρίξτο κι αυτό στην λίστα!

- Flash Gordon: Α ωραία. Παιχνίδι για τον Φλας! Πάντα ήμουν φανατικός τηλεθεατής της σειράς ασπρόμαυρων ταινιών. Χμ, το spite βέβαια λίγο χοντροκομμένο είναι, δεν του πολυμοιάζει...αλλά γουστάρω φάση με τη ζούγκλα και τις περιπέτειες που είναι χωρισμένες σε πολλά levels. Τρέμε Μινγκ! Ρίξτο κι αυτό μέσα (πάλι άφραγκος θα μείνει ο πατέρας μου).

- Αυτά τα Shockwave Rider και Assault Machine δεν τα πολυκόβω και πολύ σόι. Πολύ μπερδεψούρα και τραμπουκισμοί. Έχουν και χαμηλή βαθμολογία, οπότε μάλλον θα τα αφήσω για την ώρα. Kάνει και 400δρχ η πειρατική κόπια..μην φαλιρίσουμε κιόλα!

PixelWare: Άντε καλή πληκτρολόγηση...ελπίζω να να έχουν τυπωθεί σωστά όλα τα νούμερα στις σειρές με τα DATA. Δε θέλω να πληκτρολογώ τζάμπα με τις ώρες (σημ: η τότε συγκλονιστική ταχύτητα πληκτρολόγησής μου: 1 key / 5 secs). Tι έχουμε εδώ για τον Κομμοντοράκο; Σκορ 4! Ώπα, μου αρέσει...θα κάτσω να το γράψω όλο και ο θεός βοηθός. Χμ, καλύτερα να το σώζω που και στην άδεια μου κασσέτα μην πέσει το ρεύμα και πάθουμε καμμιά λαχτάρα. Εχθές γύρισα το αζιμούθιο λίγο με το κατσαβίδι για να μην κολλάει στην στροφή 19 του κοντέρ το φόρτωμα το Ms PacMan, ελπίζω να μην επηρεάζει τα σωσίματα... Έχει πολύ πράγμα για Amstrad και Spectrum βλέπω εδώ... Χμ, πως θα γινόταν να έβγαινε ένα άλλο πρόγραμμα που να σε αφήνει να γράφεις και να τρέχουν τα προγράμματα από αυτά τα μηχανήματα στον Commodore; (σημ: πρώϊμοι ασαφείς, πλην μύχιοι και ευσεβείς, προφητικοί πόθοι για emulator!)

Special Review: Το Saboteur 1 το τσάκισα και είχα μείνει με στερητικό σύνδρομο μετά το τέλος του, αλλά τώρα χαράς ευαγγέλια. Με ψιλοχαλάει που θα χειρίζομαι γυναίκα, αλλά τα γραφικά δείχνουν καλύτερα. Ωχ αντικατέστησαν τους σκύλους με πούμα! Ζόρικα τα πράγματα.. την βλέπω την μπάρα της ενέργειας να μειώνεται στο πι και φι. Θα έχω και μοτοσυκλέτα όμως... και το σενάριο καλό φαίνεται. Σαν κάθε αξιοπρεπή βιντεοταινία με νίντζα που σέβεται τον εαυτό της! Μπράβο βρε Durell, πάλι θα παίζω με τις ώρες.

[Παιχνίδια Προσεχώς: Nemesis...ένα από τα σημαντικότερα κι επιδραστικότερα shoot 'em ups όλων των εποχών (και το πρώτο παιχνίδι που τέλειωσα ποτέ σε 8bit χωρίς άπειρες), Κnuckle Busters...ένα από τα βιαιότερα παιχνίδια όλων των εποχών. Το μέλλον είναι εδώ! ]

Αtari ST: Πολλά κομπιούτερς ξεφυτρώνουν τώρα τελευταία σαν μανιτάρια. Αυτό εδώ έχει και ωραίο πληκτρολόγιο. Φτου! Δεν καταλαβαίνω γρι από αυτό το άρθρο... Είναι σοβαρό γιατρέ μου; Αυτό το GEM τι στην οργή είναι πάλι; Κάτι για συντεταγμένες και polymarkers λέει..πάω παρακάτω, γιατί έχασα τον μπούσουλα...

Διαφήμιση 2ου drive για τον 6128... Μα καλά τι χρειάζεται ένας υπολογιστής ένα ολόκληρο δεύτερο disk drive; Πολύ πλεονεξία έχει πέσει..τι να πούμε κι εμείς που την βγάζουμε με τις κασσέτες;

PHILIPS MSX2: Αμάν δηλαδή αυτά τα γραφικά τώρα είναι από κομπιούτερ; Mήπως έκανα λάθος τελικά που πήρα Commodore; Φοβερή λεπτομέρεια και ωραία χρώματα! Αυτοί οι digitisers που λέει το άρθρο είναι άλλο πράγμα βρε παιδί μου! (πώς θα γίνει να πάρω κι εγώ έναν; ). Έχει και στυλάτο πληκτρολόγιο το άτιμο. Nα και ο Τσακ Νόρις. Καιρό έχω να δω βιντεοταινία του! Ευκαιρία να κάνω μια επίσκεψη Θεοχάρη (σημ: cult videoclub στου Ζωγράφου τη δεκαετία του 80) να νοικιάσω τίποτα.

Spectrum Graphics: Mα τόσες εντολές για να φτιάξεις μόνο μια σβούρα; Τους λυπάμαι τους κακόμοιρους τους Σπεκτρουμάδες!

Τοp 10: Εδώ είμαστε! Πάω να φέρω το μπλοκάκι μου να σημειώσω τις μεθεπόμενες παραγγελίες! Χμ..μα τι σχέση έχει ο Μαραντόνα με το Χάντμπωλ;

CP/M: Μέχρι τώρα καλά μας τα έλεγε αυτός ο Λεκόπουλος. Τώρα πήγε κι έγραψε κι αυτός ένα εντελώς ακαταλαβίστικο άρθρο; Τι είναι πάλι αυτό το CP/M; Πώς παίζεται; Πόσες πίστες έχει; Ουφ!..Πάω να χαζέψω κανένα listing καλύτερα για άπειρες.

Ααα, πάλι σε κινέζικα έπαιξα. Ποιός είναι αυτός ο Pascal; Σειριακά αρχεία σου λέει...δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιόν χρησιμεύουν όλα αυτά τα πράγματα...

Αχά, να και το Ε.Φ., το διήγημα επιστημονικής φαντασίας. Διαστημική αστυνομία, αποστολές στον Δία...αυτά είναι! Έχει βγάλει άραγε και δικά του βιβλία αυτός ο Τσιριμώκος;

Mάης. Κόμικ από τον Χρήστο Δόγα...Ώστε έτσι είναι οι υπολογιστές από μέσα; Το τσιπάκι ήχου κρατάει και καραμούζα στο χέρι; Aυτή η μονάδα τροφοδοσίας δείχνει επικίνδυνη... Αχ, όνειρο ήταν και πάει!
 
Aπολαυστικός, πληρέστατος, και πάνω απο όλα ιδιαίτερα νοσταλγικός αφηγητής ο Aeon !! :D

...διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια, θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει αντίστοιχες σκέψεις (τηλεπαθητικός είσαι βρε Aeon; :D ).

Μερικά σχολιάκια - κυρίως πάνω σε games:

- Kατ'αρχήν, υποβάλλω τα σέβη μου, διότι το Nemesis του "προσεχώς", εκτός απο πρωτοπορειακό σαν shmup, το θεωρούσα (και εξακολουθώ να το θεωρώ) πολύ-πολύ δύσκολο. Το να το τελειώσει κάποιος χωρίς άπειρες ζωές, είναι πραγματικό κατόρθωμα !!

...κρίμα πάντως που η έκδοση του Amstrad ήταν απογοητευτική, συγκρινόμενη με την εξαιρετική έκδοση του C64.

- Διαφημίσεις παιχνιδιών: Το Palitron ούτε εγώ το έχω παίξει ακόμα, αλλά το Ranarama είναι ένα πραγματικά διασκεδαστικό παιχνίδι που καταφέρνει να κρατάει τον παίκτη σε εγρήγορση, χωρίς όμως να πέφτει στην "παγίδα" του "ενός ακόμα Gauntlet clone" (δείτε το review στο τεύχος 13 του MicroMad).

- Διαφήμιση GEOS: To special review του τεύχους 29. Θυμάμαι πόσο ζήλευα τον commodore εξαιτίας του !! Στην φωτογραφία, όπως είπε ο Aeon, το Μasters of the Universe (που είχε γίνει και αυτό special), αλλά και ο γνωστός μας χιονάνθρωπος απο το "The Pawn", βεβαίως-βεβαίως. Eδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκδοση του Masters of the Universe για τον Amstrad, αν και διαφημίστηκε σε άλλα τεύχη του Pixel, ποτέ δεν κυκλοφόρησε (τουλάχιστον εγώ δεν την έχω δεί ποτέ... άλλο ένα απο τα άλυτα μυστήρια του σύμπαντος. :D ).

- Ikari Warriors: O Πωλ (Ραλφ) και ο Βινς (Κλαρκ) στην φοβερή τους περιπέτεια για την διάσωση του στρατηγού Αλεξάντερ Μπον (...ο Χάιντερν; ). Υπάρχει άραγε amstrad user που εκείνη την εποχή δεν είχε παίξει αυτό το υπέροχο conversion; (οι φανατικοί σίγουρα θα έχουν παίξει και τα sequels).

- Super Huey 2: Oταν είδα το review αυτού του helicopter-sim, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν: "καλά, υπήρχε και 1;". Ο λόγος που δεν το γνώριζα (ούτε αυτό, ούτε το prequel) ήταν επειδή εκτός απο το ότι ήταν μεταφορά αμερικάνικου παιχνδιού, ήταν επιπλέον και ένα παιχνίδι που κανένας φίλος μου commodorάς δεν ήθελε να αποκτήσει !! (είχαν τρομάξει όλοι απο το σχόλιο για τα πλήκτρα, του Λεκό !!) Βέβαια για εμένα ήταν πλέον αργά, μιά και είχα ήδη πάθει ανεπανόρθωτη "ζημιά" με το Fighter Pilot (το πρώτο μου flight sim) που είχα παίξει στο σπίτι του θείου μου 1-2 χρόνια πριν, και επιπλέον ο simulator-freak Λεκόπουλος, μου είχε μεταδώσει και το δικό του "μικρόβιο" με το αξέχαστο review του ACE (γεια σου Aeon !! :D ), οπότε... "ήρθε, κι έδεσε".

- Flash Gordon: Kόλλημα παρόμοιο με του Aeon, πριν μερικά χρόνια, με την προβολή της ασπρόμαυρης σειράς αργά τα μεσημέρια, στην τηλεόραση. Το παιχνιδάκι ήταν αρκετά καλό, με μόνη ίσως "παραφωνία" την δεύτερη πίστα, που (τότε τουλάχιστον) μου φαινόταν ακατόρθωτη...

- Assault Machine: Αλλο ένα commodoroπαίχνιδο που τότε δεν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ μαζί του.

- Shockway Rider: Διασκεδαστικό παιχνίδι (όσο "διασκεδαστικό" μπορεί να είναι το να σου κόβουν το κεφάλι οι διάφοροι "τραμπούκοι"), το οποίο μου κράτησε αρκετές ώρες συντροφιά στον Amstrad. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να εξασκήσει τα αντανακλαστικά του (με πιθανό "θύμα" τα πολύτιμα νεύρα του). :D

- Για το Saboteur 2 δεν έχω να προσθέσω τίποτα απολύτως (ένα σαφώς μικρότερο review θα βρείτε και στο τεύχος 13 του MicroMad).
 
κάπου υπάρχει πρόβλημα με τις σελίδες... (26-27-28-29), μερικές απο αυτές δεν έχουν σκαναρισμένο τον αριθμό σελίδας, μπορεί κανείς να μου πεί πια είναι η σωστή σειρα;

ευχαριστώ
 
Λοιπόν, εδώ συνέβει το εξής: Το επίμαχο τεύχος είχε σκανναρισμένες ορισμένες σελίδες που ήταν... κομμένες με ψαλίδι (!).

Ετσι, προσφέρθηκε άλλο μέλος του scanning team να βοηθήσει, συμπληρώνοντας τες: ήταν οι 21, 22, 27, 28, και η αρίθμησή τους είναι σωστή (στα υπόψιν όμως ότι εξακολουθούσαν να λείπουν οι σελίδες του Grand Prix ΙΙΙ).

Δυστυχώς, η αρίθμηση που έγινε στο *αρχικό* σκαννάρισμα ήταν πέρα για πέρα λάθος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μπέρδεμα στην όλη ακολουθία.

Αύριο το απόγευμα θα είναι διαθέσιμο ξανά το τεύχος, με σωστότερη αρίθμηση.

Aναμείνατε !!

----EDIT----

Ετοιμο !! :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
  • Like
Reactions: Ace
Και ενώ ξεφύλλιζα το συγκεκριμένο τεύχος, θυμήθηκα ότι δεν ξέρω αν το ξέρετε...
...αλλά το emulation του superimpose mode, που διαθέτει ο τρομερός Philips NMS 8280, είναι δυνατό μέσω του blueMSX.

Ιδού οι αποδείξεις!

MSX2superimpose.png

Λίγο ομορφότερος από τους παρακάτω... άσιμους των φωτογραφιών, ε;

Pixel_issue_33_108.jpg

Ένα έχω να πω: Ευτυχώς που χάρη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που δουλεύουν αφιλοκερδώς για την emulation scene, έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε όλα αυτά τα παλιά μηχανήματα και τα παιχνίδια τους και τα κρατάνε ζωντανά από την λήθη του χρόνου. Χωρίς να ξεχνάμε και όλους αυτούς που δούλεψαν για να μας φέρουν τα PIXEL ένα κλικ μακριά, διατηρώντας τα, ταυτόχρονα ακέραια, όλα αυτά τα χρόνια.
Και να μας ξυπνούν πάλι μνήμες, όταν ξεροσταλιάζαμε στα περίπτερα να πάρουμε το αγαπημένο Pixel κάθε 5 του μήνα και μετά να χαζεύουμε όλα εκείνα τα θαυμαστά, που μόνο από φωτογραφίες χαζεύαμε, χωρίς να μπορούμε ποτέ να αποκτήσουμε... σνιφ.
 
Extra points αν βαλεις και εικονα να σε καρυδώνει ο Chuck Norris! :diablotin::gun:
 
Extra points αν βαλεις και εικονα να σε καρυδώνει ο Chuck Norris! :diablotin::gun:
Το αφήνω πάνω σου να το κανονίσεις αυτό, με κανέναν... πραγματικό NMS όμως!
Δεν μπορεί όλο και κάποιον θα έχεις στα ράφια της αποθήκης. Ξέρεις κάπου δίπλα σε εκείνον τον Commodore 65! :p
 
Πίσω
Μπλουζα