Pixel 054 - Απρίλιος 1989

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.790
Αντιδράσεις
1.727
Σκανάρισμα: billy

Αριθμός σελίδων: 120

Μέγεθος Αρχείου: 25.7 ΜΒ

Ανάλυση: 100+dpi

 
Πολλή και ιδιαίτερα "ζουμερή" και αυτή τη φορά η ύλη ("Κατεβατό" time. :D ):

- Ανάλυση του πολύ καλού σκακιστικού προγράμματος Colossus X, απο τον μαίτρ του είδους, Αντρέα Τσουρινάκη.

- Στο "στόχαστρο" του Software File του μήνα, μπαίνουν τα RPGs (και όχι μόνο τα "καθαρόαιμα", μιά και έχουν συμπεριληφθεί και action-RPGs όπως το Heroes of the Lance). Υπάρχουν χαρακτηριστικοί τίτλοι-δείγματα του είδους, όπως το τρίτο μέρος της σειράς των Phantasie (Special Review στο τεύχος 39), το Dungeon Master, το πρώτο εκ των Bard's Tale, αλλά και το Alternate Reality (παιχνίδι-σταθμός των οκτάμπιτων Atari, τώρα και στα 16-bit). Επίσης παρουσιάζεται (για πρώτη φορά στο Pixel απ' όσο θυμάμαι) το παιχνίδι-αφετηρία των "goldbox series", Pool of Radiance.

Πάντως Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί και τίτλοι όπως το Ultima, το Wizardry, και το Might & Magic.

- Και τώρα περνάμε στα game reviews, ξεκινώντας με conversions δημοφιλών arcades, όπως το LED Storm και το υπέρχο Afterburner. Εδώ (σε αμφότερα τα reviews) γίνονται και κάποια σχολιάκια υπέρ του γνωστού μαυριδερού "ιερού τέρατος". Για το LED Storm δεν μπορώ να σχολιάσω μιά και δεν το είχα παίξει εκείνο τον καιρό, αλλά σχετικά με το Afterburner, η version του Amstrad είναι κατά την γνώμη μου -μακράν- η καλύτερη οκτάμπιτη έκδοση για υπολογιστή. Υποψιάζομαι ότι η έκδοση του Amstrad δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα, όταν έγινε το review...

Οι παρουσιάσεις συνεχίζονται με το Xenon (ελαφρώς άνω του μετρίου, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν πλησίαζε το πασίγνωστο sequel). To Night Raider θα σας θυμίσει αρκετά το παλιό, γνώριμο Dambusters, ενώ με τη σειρά του το Galactic Conqueror του Amstrad φέρνει ελαφρώς προς το (υπέροχο) arcade "Galaxy Force".

Αξίζει όμως να σταθούμε λιγάκι στο 4x4 Off Road Racing της Epyx. Πρόκειται για ένα παιχνιδάκι το οποίο αν και μου άρεσε αρκετά τον καιρό που το έπαιζα στον Amstrad μου, όλοι ανεξαιρέτως οι φίλοι μου το έβρισκαν βαρετό. Νομίζω πάντως ότι η σύγκρισή που έγινε με το Buggy Boy είναι τουλάχιστον άδικη...

- Στις παρουσιάσεις "με μία ματιά" έχουμε και εκεί πολύ και καλό υλικό. Αξίζει να αναφέρουμε το Dark Fusion, το (πλέον και οκτάμπιτο) Terrorpods, το Fist plus (που είναι για το Exploding Fist, ότι ήταν και το IK plus για το International Karate), αλλά και το Laser Squad.

To τελευταίο είναι ένα παιχνίδι που είχε παρουσιαστεί (σε κανονικό review αυτή τη φορά) στο Sprite, και αποτελεί ένα απο τα πλέον αγαπημένα μου παιχνίδια στρατηγικής (όσοι στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί και με παιχνίδια όπως το Chaos και το Rebelstar, με νιώθουν καλύτερα). Πρόκειται για ένα υπέροχο παιχνίδι με το οποίο θα περάσετε ευχάριστα πολλές ώρες χωρίς να το καταλάβετε (υποστηρίζει και δύο παίκτες, ανά turns). Λόγω της επιτυχίας του, κυκλοφόρησε και ένα expansion με δύο ακόμα επικίνδυνες αποστολές.

Τέλος, επιβάλλεται μία "στάση" στο Ring Wars, στο οποίο αποδόθηκε ο βαρύγδουπος χαρακτηρισμός "Elite του '89". Οσοι το έχουν παίξει γνωρίζουν ότι ο παραπάνω χαρακτηρισμός ήταν υπερβολικός. Το παιχνίδι είναι μία μίξη space sim και 3D shoot'em up, που θυμίζει περισσότερο παιχνίδια της Realtime όπως το Starstrike 2, το Starglider, και το (λιγότερο γνωστό, αλλά πολύ καλό) Starfox.

- Στήλη "Adventure", και ο Αντρέας "ξεψαχνίζει" την συνέχεια του θρυλικού Leisure Suit Larry, ο οποίος τώρα μπλέκεται σε νέες, πιό επικίνδυνες, ερωτικές (και μη) περιπέτειες.

- Θέμα: "Blitter για Atari". Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Αντώνη, και τα συμπεράσματα δικά σας...

- Στην στήλη των arcades έχουμε δύο πολύ καλά (αλλά και δύσκολα) παιχνίδια, conversions των οποίων είδαμε λίγο καιρό αργότερα και στους home micros.

Πρόκειται για το Forgotten Worlds (με τον γνωστό χειρισμό που θυμίζει Ikari Warriors), και το εντυπωσιακό Ghouls 'n' Ghosts. Μην σας φαίνεται παράξενο που το παιχνίδι παρουσιάζεται ως "Ghosts 'n' Goblins 2". Αυτό συνέβει γιατί η συγκεκριμένη έκδοση της παρουσίασης ήταν η γιαπωνέζικη, (οπότε έγινε ένα "best guess" του ονόματος) αν και ο κανονικός τίτλος θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστός απο σχετική αναφορά στην στήλη "Νέα του Software" στο ίδιο τεύχος !!

- Special Review: Purple Saturn Day.

Ενα ακόμα παιχνιδάκι της Exxos που κυριολεκτικά "σφύζει" απο Γαλλική αισθητική. Αν και τοποθετημένο στο σύμπαν του Captain Blood, αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με adventure, αλλά με έναν action τίτλο (μία φουτουριστική γαλαξιακή "Ολυμπιάδα" αγωνισμάτων). Τα τέσσερα αγωνίσματα που περιλαμβάνονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να δοκιμάσουν (σε αρκετά μεγάλο βαθμό) τα αντανακλαστικά σας αλλά και την ταχύτητα αντίληψής σας. Το πρώτο είναι ένας διαστημικός αγώνας ταχύτητας & σλάλομ, ενώ το δεύτερο μία ζόρικη αναμέτρηση με τον αντίπαλο πάνω σε μία πίστα (εδώ αν έχετε προϋπηρεσία στο παλιό, καλό Ballblazer, θα τα πάτε καλύτερα). Το τρίτο αγώνισμα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς θα πρέπει να οδηγείσετε κάποια ηλεκτρικά φορτία σε πυκνωτές μέσα απο ένα δαιδαλώδες κύκλωμα, ενώ το τέταρτο είναι εξαιρετικά απλό σε εκτέλεση (και ίσως το πιό βαρετό απ' όλα).

Πέρα απο τα αγωνίσματα, αυτό που κάνει το παιχνίδι συναρπαστικό είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι διάφοροι αντίπαλοί σας σε κάθε αγώνισμα. Ετσι για παράδειγμα αν παίζετε το Brain Bowler με αντίπαλο κάποιον απο την χαζή αλλά άκρως "μιλιταριστική" και επιθετική φυλή των Croolis Vareux (τους θυμάστε απο το Captain Blood, έτσι; ) θα σας κάνει την ζωή κόλαση σπρώχνοντας συνεχώς την ηλεκτρική μπάλλα σας, κλέβοντας την ενέργειά σας, και διάφορα άλλα τέτοια "ωραία".

Εν κατακλείδι, το παιχνιδάκι καταφέρνει να ξεχωρίσει απο τον σωρό των διάφορων "αθλητικών" παιχνιδιών λόγω της ατμόσφαιρας και της πρωτοτυπίας του, και σίγουρα αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του. Την εποχή εκείνη είχα παίξει την έκδοση για Amstrad, η οποία (όπως και σχεδόν το κάθε τι γαλλικό σε αυτό το μηχάνημα) ήταν χάρμα οφθαλμών. Αντε, και καλό παιχνίδι !!
 
Μέσα Μαϊου 1989. Σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη του νομού Βοιωτίας. Μόλις έχω σχολάσει (1η γυμνασίου) και έχοντας αποκτήσει πρόσφατα μια Amiga 500, σπεύδω στο βιβλιοπωλείο-πρακτορείο τύπου στην πλατεία για να προμηθευτώ ένα περιοδικό σχετικό με home computers. Το όμορφο εξώφυλλο με τραβάει και έτσι μπαίνω σε ένα μαγικό κόσμο που κράτησε πολλά πολλά όμορφα χρόνια.

Το τεύχος αυτό υπάρχει ακόμα στη βιβλιοθήκη μου. Σηματοδότησε πολλά (όπως την αγάπη μου για τα rpg's εξαιτίας του αφιερώματος που είχε) και φέρνει απίστευτες αναμνήσεις.

Οι επισκέψεις στο μαγαζί τα επόμενα χρόνια για να δω αν ήρθε το καινούριο τεύχος ήταν σχεδόν καθημερινές. Και το φτερούγισμα στην καρδιά όταν το έβλεπα στις προθήκες ανεπανάληπτο...

Thanks for the memories once again PIXEL!
 
Πολύ όμορφη ανάμνηση. :)

Να παίζει κάποιος με την 500άρα του, και δίπλα να έχει το Pixel να τον συντροφεύει με τα φοβερά άρθρα του. Τι καλύτερο;

Καλωσήρθες !!
 
billy είπε:
Να παίζει κάποιος με την 500άρα του, και δίπλα να έχει το Pixel να τον συντροφεύει με τα φοβερά άρθρα του. Τι καλύτερο;
Να παίζει κάποιος με τον Spectrum του και να έχει δίπλα του το τεύχος 1.

Το 1983 που δεν υπήρχαν Amiges και Amstrad και ο κόσμος ήταν καλύτερος. :eviltongue:
 
Τέλος, επιβάλλεται μία "στάση" στο Ring Wars, στο οποίο αποδόθηκε ο βαρύγδουπος χαρακτηρισμός "Elite του '89". Οσοι το έχουν παίξει γνωρίζουν ότι ο παραπάνω χαρακτηρισμός ήταν υπερβολικός. Το παιχνίδι είναι μία μίξη space sim και 3D shoot'em up, που θυμίζει περισσότερο παιχνίδια της Realtime όπως το Starstrike 2, το Starglider, και το (λιγότερο γνωστό, αλλά πολύ καλό) Starfox.
Σε τι format είχε βγεί? Γιατί έψαξα και δεν βρήκα τίποτα γι' αυτό το παιχνίδι.

Να παίζει κάποιος με τον Spectrum του και να έχει δίπλα του το τεύχος 1. Το 1983 που δεν υπήρχαν Amiges και Amstrad και ο κόσμος ήταν καλύτερος.
Γεμάτος γομολάστιχες ήτανε. :tease: :tease:
 
Captain Kal είπε:
Γεμάτος γομολάστιχες ήτανε. :tease: :tease:
Moυαχαχαχα !! :D

O κόσμος το 'χει τούμπανο, και οι σπεκτρουμάδες κρυφό... καμάρι !! (τρομάρα τους !! :rofl: )

Captain Kal είπε:
Σε τι format είχε βγεί? Γιατί έψαξα και δεν βρήκα τίποτα γι' αυτό το παιχνίδι.
Πρόλαβε να βγεί σε spectrum & C64. Eτοιμαζόταν και amstrad έκδοση (καθώς και 16μπιτες), αλλά δεν τις ολοκλήρωσαν (ίσως επειδή η Cascade ήταν "στα τελευταία της", ή μπορεί και επειδή οι εκδόσεις των spectrum & C64 δεν είχαν τις αναμενόμενες πωλήσεις... )
 
billy είπε:
Πολύ όμορφη ανάμνηση. :) Να παίζει κάποιος με την 500άρα του, και δίπλα να έχει το Pixel να τον συντροφεύει με τα φοβερά άρθρα του. Τι καλύτερο;

Καλωσήρθες !!
Ευχαριστώ! Το περίεργο είναι ότι είχα την εντύπωση πως ήμουν μέλος αλλά δεν υπήρχε το mail μου για να ανακτήσω το password οπότε έκανα νέο account!

Ήταν πάντως εποχή της αθωότητας τότε. Αυτό το ίντερνετ έχει τα καλά του αλλά μας έκανε και ζημιά τελικά...
 
Οντως, το ιντερνέτιον έχει κάποια αρνητικά, αλλά ευτυχώς και τα πολλά θετικά του !!

Ενα θετικό ρετρο-σημείο είναι ότι βοήθησε στην διάδοση των διάφορων emulators που χρησιμοποιούμε για να εξομοιώνουμε τα παλιά μηχανάκια μας. :D
 
Πίσω
Μπλουζα