Playmobil : Οι πρόσφυγες της Πάργας

thebest20

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
24 Ιαν 2008
Μηνύματα
3.961
Αντιδράσεις
391
ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ PLAYMOBIL

[video=youtube;elqD5pM6-dc]

Το βιντεάκι μου για το μάθημα του μεταπτυχιακού μου "Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Οπτικοακουστικά Μέσα".Να ευχαριστήσω τη Βασιλική Φατή για τις εικόνες και για τις λεζάντες.

Οι λεζάντες

 1. Καλησπέρα. Είμαι o Τζον. Ζω στο Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας και σπουδάζω Ευρωπαϊκή Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Φέτος το καλοκαίρι οι φίλοι μου και εγώ αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τα νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα. Ελάτε μαζί μας.
 2. Αγαπώ τα ταξίδια και απολαμβάνω να μαθαίνω για την ιστορία του κάθε τόπου που επισκέπτομαι. Μέσα στο αεροπλάνο σερφάριζα σε ένα πολύ ενημερωμένο site για την Ελλάδα και το Ιόνιο πέλαγος. Μου τράβηξε την περιέργεια ένας πολύ όμορφος πίνακας του Francesco Hayez...
 3. αλλά περισσότερο με συγκίνησε η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτόν «Η φυγή των Παργιανών». Έτσι λοιπόν ο πρώτος μου σταθμός θα είναι το κάστρο της Πάργας, μιας μικρής όμορφης κωμόπολης, ακριβώς απέναντι από το νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα του Ιόνιου
 4. Κάστρο Πάργας 1817.
Οι Γάλλοι ηττημένοι απ' τους ʼγγλους παραχωρούν τις κτήσεις τους στα Ιόνια νησιά και στα παράλια της Ηπείρου στους ʼγγλους. Έτσι οι ʼγγλοι είναι κύριοι των Επτανήσων εκτός της Κέρκυρας, που την κατέχουν οι Γάλλοι.

 1. Ο Αλή Πασάς πολιορκεί την Πάργα από στεριά και θάλασσα αλλά οι Παργινοί συντρίβουν τον επιδρομέα.
 2. Ο Αλή Πασάς υπόσχεται βοήθεια στους Αγγλους εάν του παραχωρήσουν τη Λευκάδα και την Πάργα.
 3. Ο Αλή Πασάς κατηγορεί την Πάργα στο Σουλτάνο και στους Αγγλους ότι είναι φωλιά κακοποιών και ότι οι Παργινοί με τους Σουλιώτες είναι επικίνδυνοι για την Πόλη.
 4. Τους ισχυρισμούς του Αλή Πασά επιβεβαιώνει και ο ʼγγλος διοικητής της Κέρκυρας Θωμάς Μαίτλαντ, που για την φιλοτουρκική πολιτική του αποκαλείτο Σουλτάν Θωμάς. Ποιό άραγε θα είναι το μέλλον της Πάργας και των ανθρώπων της?
 5. Ποιοι είναι οι Παργινοί?
 6. Ποια είναι η Πάργα και γιατί είναι τόσο σημαντική για τον Αλή Πασά;
 7. Πριν κατασκευαστεί το ισχυρό κάστρο της Πάργας, οι κάτοικοι της προσπαθούσαν να διατηρήσουν οχυρωμένη την πόλη, που ήταν εκτεθειμένη προς τη θάλασσα.
Στην προσπάθεια τους αυτή είχαν φτιάξει τις πρώτες οχυρωματικές κατασκευές με τη βοήθεια των Νορμανδών.

Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο.

 1. Μέσα στο στενό χώρο της ακρόπολης ήταν στοιβαγμένα 400 σπίτια...
 2. ... με τρόπο που να καταλαμβάνουν μικρό χώρο, απυρόβλητα από τη θάλασσα.
 3. Από τη βρύση «Κρέμασμα» εφοδιάζονταν με νερό οι δεξαμενές του κάστρου και τα σπίτια.
 4. Το κάστρο της Πάργας ήταν απόρθητο σε όλη τη διάρκεια της διοίκησης του Αλή Πασά και πρόσφερε μεγάλη ανακούφιση στους Σουλιώτες που τον αντιμάχονταν.
 5. Στο κάστρο αυτό, ελεύθεροι πολιορκημένοι Παργινοί και Σουλιώτες έδωσαν ηρωικές μάχες και κράτησαν την ελευθερία τους επί αιώνες.
 6. Στο κάστρο έφταναν οι Παργινοί μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας.
 7. Λέγεται ότι υπήρχε ακόμα και κρυφή δίοδος προς τη θάλασσα!
 8. Υπήρχαν επίσης στρατώνες, φυλακές, αποθήκες και δύο οχυρά στην τελευταία γραμμή αμύνης. Όλα αυτά δείχνουν αρτιότητα σχεδίου αμύνης που μαζί με την φυσική οχύρωση το καθιστούσαν φρούριο ανίκητο.
 9. Στις 17/5/1817 υπογράφεται συνθήκη εκ μέρους των ʼγγλων και εκ μέρους των Τούρκων, κατά την οποία παραχωρείται η Πάργα στους Τούρκους και η Τουρκία παραιτείται κάθε απαίτησης απ' τα Επτάνησα. <<Τι μέλλει γενέσθαι; >>
21. Ύστερα από την υπογραφή της συνθήκης, οι ζωές των Παργιανών κρέμονται από μια κλωστή. Θα κρατήσει την υπόσχεση του ο Αλή Πασάς;

- Ας μας βοηθήσει ο θεός! προσεύχεται ο Παπά Γιάννης στο μικρό παρεκλήσι της Μονής Βλαχέρνας.

22. Κατά τη συνθήκη ο Αλή Πασάς θα εγγυούνταν τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των Παργινών. Όποιος Παργινός εγκατέλειπε την Πάργα θα αποζημιωνόταν και το ύψος της αποζημίωσης οριζόταν απ' τη συνθήκη και ανερχόταν οε 150.000 λίρες.

23. Στις 15/4/1819 οι Παργινοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

24. Πρώτα ξεθάβουν τα οστά των νεκρών από το νεκροταφείο και τα παίρνουν μαζί τους, ώστε να μην μείνει Παργινός στα χέρια του Αλή ούτε ζωντανός ούτε νεκρός.

25. Ο Μαίτλαντ πήρε την αποζημίωση 620 χιλιάδες τάλιρα και 20 χιλιάδες χρυσούς Ρουμπιέδες κι έφυγε με το πλοίο Γανυμήδης για την Κέρκυρα χωρίς ποτέ να δώσει αποζημίωση στους Παργινούς.

26. Έτσι οι Παργινοί μπαίνουν στα πλοιάρια για αναζήτηση καινούργιας γης, αποχαιρετώντας για ύστατη φορά την πατρίδα τους.

27. Την πράξη τους αυτή, την καταδίκασαν και οι ίδιοι οι ʼγγλοι. Ο λόρδος Λάντερ Νταλέ έγραψε: "Κάναμε έγκλημα που πουλήσαμε τους Παργινούς στους Τούρκους". Ένιωσα μεγάλη ντροπή και θυμό για τον συμπατριώτη μου. Έτσι αποφάσισα αυτή η ιστορία να γίνει η δική μου διδακτορική εργασία ενημερώνοντας όσους μπορώ για το θρήνο των Παργινών και το τραγικό αυτό γεγονός στην ιστορία της πόλης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.557
Αντιδράσεις
3.671
To εχεις απορρητο?
 

thebest20

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
24 Ιαν 2008
Μηνύματα
3.961
Αντιδράσεις
391
To άνοιξα!!!Θα φτιάξω και άλλα τέτοια βιντεάκια όποτε έχω χρόνο!
 
Μπλουζα