Preparati la bara! (1968)

Fulci

RetroMaNiaC
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
553
Αντιδράσεις
902
Preparati la bara! ( Django,Prepare a coffin ή Viva Django) 1968

Υπόθεση : Ο Τζάνγκο είναι ο έμπιστος (και φίλος) ενός νεοεκλεγέντα τοπικού πολιτικού,του Ντέιβιντ Μπέιρι. Ο φιλόδοξος Μπέιρι,προτείνει στον Τζάνγκο να συνεχίσουν την συνεργασία τους,ο τελευταίος έχει άλλα σχέδια όμως.Να αποσυρθεί,να αποκτήσει ένα ράντσο και να ζήσει με τη γυναίκα του ήσυχα τον έγγαμο βίο τους..Μια ληστεία όμως ενός φορτίου χρυσού που μεταφέρει ο Τζάνγκο για λογαριασμό μιας τράπεζας, αλλάζει το ήσυχα μελλοντικά του σχέδια..

Σκηνοθεσία : Ferdinando Baldi
Παίζουν : Terence Hill, Horst Frank, George Eastman..
Μουσική : Gianfranco Reverberi

O σκηνοθέτης Baldi, σκηνοθετεί ένα από τα καλά spaghetti.Και ένα από τα καλύτερα Django. Αντάξιο πιστεύω του ορίτζιναλ "Τζάνγκο" (1966, αυτό με τον Φράνκο Νέρο)..Η σκηνοθεσία είναι καλή, με μικρές αστοχίες (όπως π.χ. κάποια πλάνα στο τέλος,στο νεκροταφείο).
Έχοντας ήδη δει δύο "Τζάνγκο", το "W Django" και το "Django,the bastard" ( και τα δύο με τον αγαπημένο μου Άντονι Στέφεν), είχα κάποιους ενδοιασμούς για τον Τέρενς Χιλ στον ρόλο του Τζάνγκο,που μέχρι τότε τον είχα δει μόνο σε κωμωδίες με τον Μπαντ Σπένσερ και το " Το όνομα μου είναι κανένας"..Τελικά όμως έσφαλα.. Ο Τέρενς Χιλ είναι πειστικός και απολαυστικός στο συγκεκριμένο ρόλο.
Ο Τζάνγκο είναι φίλος με έναν πολιτικό τον Ντέβιντ Μπέιρι (Χορστ Φρανκ), ο οποίος εκλέγεται από την τοπική κοινωνία για να την εκπροσωπήσει στη γερουσία. Είναι φιλόδοξος,ματαιόδοξος και με όχι τόσο "καθαρό" πλάνο για το μέλλον που ονειρεύεται.Προτείνει στον Τζάνγκο να συνεχίσει να είναι μαζί του,εκείνος όμως σκοπεύει μνα αποσυρθεί και να ζήσει μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή..Του αναφέρει όμως πως την επόμενη μέρα, θα μεταφέρει ένα φορτίου χρυσού σε μια τράπεζα..Ο πολιτικός, εκτός από ματαιόδοξος,αποδεικνύεται και μεγάλο "λαμόγιο". "Μαφιόζικο λαμόγιο".Αναθέτει σε μια από τις συμμορίες του,την οποία ηγείται ο Λούκας ( Τζορτζ Ιστμαν) τη ληστεία του φορτίου..Μόνο που στη μεταφορά του,ο Τζάνγκο έχει πάρει μαζί και τη γυναίκα του,τη Λούσι.Η επιχείρηση ληστεία πετυχαίνει,ο Τζάνγκο τραυματίζεται και η γυναίκα του σκοτώνεται!
Ο Τζάνγκο σκάβει 2 τάφους, στον έναν θάβει τη γυναίκα του,στον άλλον θάβει ένα φέρετρο,το μέλλον του, τη ζωή του,τα όνειρα του. Δεν υπάρχει πια γέλιο,δεν υπάρχει ευτυχία..Ο Τζάνγκο γίνεται αυτό που σημαίνει αυτό το όνομα : ένας μαυροφορεμένος,αγέλαστος και λιγομίλητος μοναχικός τύπος που ψάχνει εκδίκηση..
Μετά από 5 χρόνια,οι ληστείες φορτίων χρυσού συνεχίζονται..Κατηγορούνται διάφοροι μικροαπατεώνες αλλά άσχετοι με τις ληστείες,και κάποιοι που είναι εντελώς αθώοι..Ο Τζάνγκο εργάζεται πια ως δήμιος..Σώζει από τις κρεμάλες όλους αυτούς που καταδικάστηκαν με σκοπό να τους ενώσει εναντίων των πραγματικών ενόχων,που είναι και αυτοί που σκότωσαν τη γυναίκα του.

Η ταινία είναι μια καλή ταινία,ένα καλό γουέστερν..Μια ταινία εκδίκησης.. Στο βωμό του χρήματος πεθαίνουν αθώοι,προδίδονται φιλίες.Υπάρχουν καλοί,υπάρχουν και κακοί.Ληστές.Βασικά δεν πρόκειται για απλούς ληστές. Αλλά για μια καλά οργανωμένη μαφιόζικη ομάδα..Αρχηγό,υπαρχηγούς-αφεντικά συμμοριών,και τα απλά μέλη τους.. Κατηγορίες αθώων,στημένοι μάρτυρες,ψευδομάρτυρες, και όλα υπό την προστασία φυσικά του μεγάλου αφεντικού.Του "κουστουμαρισμένου" αφεντικού.Που τυγχάνει στην ταινία μας να είναι πολιτικός!..
Βέβαια το χρήμα δεν τυφλώνει μόνο τον "κουστουμαρισμένο".. Μπορεί να μολύνει και να "χαλάσει" και τον πιο απλό και φτωχό!Διαβρώνει τους πάντες..Αχαριστία,απληστία,προδοσία,δολοφονία..Όλα μπορούν να ΄ρθουν εξαιτίας των χρημάτων.Όλοι όμως αλλάζουν,"χαλάνε"?.. Όχι,υπάρχουν κάποιοι-ες που μπροστά στο χρήμα έχουν μεγαλύτερες αξίες..Που μπορούν να αντισταθούν στη λάμψη,στο πλούτο και να βάλουν πάνω από αυτά την οικογένεια και την αγάπη.Την ευγνωμοσύνη και την ηθική..

Όπως έγραψα,είναι το 3ο "Τζάνγκο" που είδα τότε στα 80s.. Εντάξει,για τα 2 πρώτα κρίνω λίγο υποκειμενικά λόγω Άντονι Στέφεν. Το 4ο που είδα ήταν το ορίτζιναλ.Και το 5ο και τελευταίο μου τότε στην εποχή με τις βιντεοκασέτες ήταν το "περίεργο" : "Django Kill..If you live,shoot! (1967).
Δεν ξέρω αν ακούγεται υπερβολικό,αλλά το "Preparati la bara" πιστεύω πως δεν έχει να ζηλέψει πολλά από το ορίτζιναλ "Τζάνγκο" με τον Φράνκο Νέρο..Είναι το ίδιο καλό..Δεν θεωρώ πως είναι ταινίες που μπορούν να συναγωνιστούν με τη γνωστή τριλογία του Λεόνε ή το "Κάποτε στη Δύση",αλλά είναι εξαιρετικές σε σχέση με κάποιες ιταλοσαβούρες που έχουν γυριστεί και αξίζει κάποιος να τις δει!..Η μουσική του "Preparati la bara" είναι αρκετά καλή.Υπάρχει το τραγούδι των τίτλων αρχής,που είναι μια ουδέτερη μελωδία,ούτε εύθυμη ούτε μελοδραματική,το instrumental όμως που παίζει συνεχώς,ακολουθεί το κλίμα της ταινίας.Θα ορκιζόμουν πως το είχα ακούσει και σε κάτι σαν pop remix που είχε κυκλοφορήσει πριν 15-20 χρόνια..Τέλος πάντων..Ο ελληνικός τίτλος πάνω στην βιντεοκασέτα τότε ήταν ή "Tζάνγκο" ή "Τζάνγκο ο εκδικητής",δεν θυμάμαι ακριβώς..Πάντως δεν ήταν σίγουρα αυτός ο τίτλο που έχει το imdb..

το τρέιλερ της ταινίας


 
Πίσω
Μπλουζα