Quest for Glory series

thamonas

RetroMaNiaC
Joined
13 Απρ 2007
Μηνύματα
697
Αντιδράσεις
44
Με μεγάλη μου χαρά και νοσταλγία θα σας ξεναγήσω στους φανταστικούς τόπους της αγαπημένης μου σειράς παιχνιδιών QUEST FOR GLORY της Sierra. Ιστορικά είναι το πρώτο υβριδικό παιχνίδι που βγήκε για υπολογιστές ; είναι δηλαδή adventure με πολλά στοιχεία RPG, όπως η επιλογή χαρακτήρα (fighter, wizard ή thief), ανάπτυξη στατιστικών και βεβαίως μάχες. Το κυρίως μέρος του παιχνιδιού βέβαια είναι adventure. Μια άλλη ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού ήταν ότι, ανάλογα ποιον χαρακτήρα επιλέγαμε ανάλογη ήταν και η δράση και η ιστορία του παιχνιδιού. Π.χ. ο fighter βασιζόταν στο σπαθί του για να λύσει τους γρίφους και να προχωρήσει, ο μάγος τα spell του, ενώ ο thief βασιζόταν στις υποχθόνιες μεθόδους του. Δηλαδή υπήρχαν τοποθεσίες και NPC’s που τα έβλεπες μόνο με συγκεκριμένους χαρακτήρες (replayability value σε adventure :p). Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι μπορούσες στο τέλος του κάθε παιχνιδιού να σώσεις τον χαρακτήρα και να το κάνεις upload στο επόμενο παιχνίδι της σειράς. Το χιούμορ είναι διάχυτο μέσα στα παιχνίδια (πολλά Easter eggs), καθώς και η δράση αλλά και η υπέροχη advenτuριστική ατμόσφαιρα. Κάθε παιχνίδι της σειράς πραγματεύεται και με μια διαφορετική μυθολογία και κουλτούρα από διάφορα μέρη του κόσμου. Τα τέρατα που συναντάμε έχουν μεγάλη ποικιλία, ανάλογα πάντα με την μυθολογία που επικρατεί.

Πάμε τώρα μια μικρή ανασκόπηση των παιχνιδιών για να θυμούνται οι παλιότεροι ναι να μαθαίνουν οι νέοι (ακούς theoritikos ? :))

QUEST FOR GLORY 1: So you want to be a Hero? (1989, και VGA remake το 1991) Ο ήρωας μας μόλις έχει αποφοιτήσει (newbie:nervous:) από τo Πανεπιστήμιο Διάσημων Τυχοδιωκτών όπου πήρε το πτυχίο δια αλληλογραφίας. Ψάχνοντας για δουλειά, η τύχη του τον φέρνει στην κοιλάδα του Spielburg (μμμ μωρέ τι μου θυμίζει) οπού εκεί ο βαρόνος της πόλης χρειάζεται έναν ήρωα να διώξει τους ληστές και να βρει τα παιδιά του που έχουν χαθεί. Στο παιχνίδι κυριαρχεί μεσαιωνική ατμόσφαιρα και έχει επηρεαστεί από την βορειοευρωπαϊκή και κέλτική μυθολογία. Το πιο «ανάλαφρο» και παραμυθένιο από την συλλογή.

picture.php


picture.php


QUEST FOR GLORY 2: Trial by Fire (1990 EGA). Ο ήρωας μας, που έχει αποκτήσει φήμη και πολλούς φίλους πια, βρίσκεται στην πόλη Shapeir καταμεσής της ερήμου (σαν το Dubai ένα πράγμα :) ). Εκεί ο εμίρης Arus Al-Din έχει εξαφανιστεί και σαν μην έφτανε αυτό η περιοχή απειλείται από τα Elementals (Fire, Earth, Wind and Fire). Το παιχνίδι δανείζεται πολλά στοιχεία από την Αραβική και μεσανατολική μυθολογία (χίλιες και μία νύχτες). Σε αυτό το παιχνίδι ο ήρωας έχει την δυνατότητα να γίνει Paladin, αν έχει ακολουθήσει τον δρόμο της αρετής στην συμπεριφορά του κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Το πιο δύσκολο παιχνίδι της συλλογής.

picture.php


QUEST FOR GLORY 3: Wages of War (1992 VGA). Αυτή την φορά ο χαρακτήρας μας στην πατρίδα του Rakeesh του Liontaur, την Tarna, πού θυμίζει λίγο κεντρική Αφρική, από όπου βέβαια έχει δανειστεί την μυθολογία και την κουλτούρα παιχνίδι. Εκεί ο ήρωας πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατό ούτως ώστε να αποφθεχθεί πολεμική σύρραξη, μεταξύ των Simbani και των Leopardmen. Ο ήρωας μας σε αυτό το παιχνίδι προβαίνει σε πνευματική αναζήτηση και από τις επιλογές που θα κάνει κατά την διάρκεια μπορεί να καταλήξει ένας έκπτωτος Paladin.

picture.php


QUEST FOR GLORY 4: Shadows of Darkness (1994). Ο ήρωας μας αυτή τη φορά βρίσκεται στην εχθρική και τρομαχτική Mordavia. Η gothic ατμόσφαιρα είναι διάχυτη και η περιοχή θυμίζει Τρανσυλβανία. Επίσης μπορούμε να διακρίνουμε και έντονα στοιχεία από τον μύθο του Cthulhu. Εδώ ο φίλος μας πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καχύποπτων κατοίκων και να διώξει το τρόμο και το σκοτάδι που κυριεύει την χώρα. Χωρίς αμφιβολία, το πιο σκοτεινό παιχνίδι από την συλλογή.

picture.php


QUEST FOR GLORY 5: Dragon Fire (1998). Ο ήρωας μας είναι τώρα στην ηρωική αλλά γεμάτη προβλήματα χώρα της Silmaria. Ο βασιλιάς της χώρας έχει δολοφονηθεί και σαν μην έφτανε αυτό ένας δράκος έχει κάνει την εμφάνιση του. Ο ήρωας πρέπει να ανακαλύψει την σκευωρία που κρύβεται πίσω από την δολοφονία και για αυτό τον λόγο παίρνει μέρος σε έναν διαγωνισμό (κάτι σαν reality ) που θα ανάδειξη τον νέο βασιλιά της χώρας. Η Silmaria θυμίζει έντονα αρχαία Ελλάδα και η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι επηρεασμένη από την μυθολογία μας. Το πιο RPG παιχνίδι της συλλογής, όπου εδώ ο ήρωας μας μπορεί να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, δηλαδή μία από τις 4 κοπέλες μου γνώρισε στα προηγούμενα παιχνίδια (λέτε εάν παντρευόταν στο Shapeir να έφτιαχνε χαρέμι? :diablotin: ).

picture.php


Ελπίζω διαβάζοντας το review, να αναπολήσατε ανέμελες στιγμές όμορφου gaming, και όσοι δεν το έχετε παίξει (ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ :) ) να σας κίνησε την περιέργεια και για να ζήσετε αυτή την όμορφη εμπειρία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
thamonas,χαιρετω την πρωτη σου review προσπαθεια,η οποια κινειται σε υψηλα επιπεδα..!

Οσον αφορα τη σειρα αυτη της Sierra,προσωπικα την θεωρω σιγουρα ανωτερη των Police quest και ισαξια των King's quest..!

Συγχαρητηρια για το review σου και καλη συνεχεια..!! :)
 
Μπράβο Thamona !!! :clap: :clap:

Γιατί ομως το δικό μου "So you want to be a hero?", λέγεται HERO'S QUEST ?
 
Γιατι αρχικα η σειρα λεγοταν οντως Hero's quest,αλλα μετονομαστηκε σε Quest for Glory,μετα απο διαμαχη που ειχε η Sierra με αλλη εταιρεια (δε θυμαμαι ποια) περι του ονοματος,την οποια κι εχασε....
 
!!

Βασικά hero's quest είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων που προϋπήρχε της σειράς των παιχνιδιών, οπότε η sierra αναγκάστηκε να αλλάξει τον τίτλο της απο hero's quest, σε hero's quest for glory και τελικά να γίνει quest for glory για λόγους copywright
 
Προσωπικά, είχα παίξει μόνο το πρώτο, στον ST μου, και είχα μείνει μαγεμένος!

Επίσης, όπως λέει και ο manos426f (για τα King's Quest), το βάζω στην ίδια κατηγορία με το King's Quest IV : The perils of Rosella...

Μπράβο thamonas! :thumbup:
 
Τα παιχνίδια αυτά είναι σταθμοί για μένα. Το πρώτο της σειράς το είχα τελειώσει με EGA γραφικά αλλά και στη νεότηερη έκδοση. Φυσικά είχα λοιώσει το 2ο, 3ο αλλά αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το 4ο.

Θυμάμαι είχα πάρει AWE 32 για τη μουσική και μόνο. Τα μουσικά κομμάτια του παιχνιδιού, ειδικά στο σημείο με τους τσιγκάνους, στο Errana's Piece και στο κέντρο της πόλης όπου υπήρχε το Errana's staff, ήταν και ΕΙΝΑΙ άπαιχτα. Από τα καλύτερα που έχω ακούσει ποτέ σε video game.

Μεγάλη μορφή του 4ου παιχνιδιού ο Igor με το graveyard humor του, Ανεπανάληπτα παιχνίδια που ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξουν όμοιά τους.
 
thamona...έκανες ένα πολύ εντυπωσιακό και όμορφο review.Συγχαρητήρια και εύχομαι να κάνεις και άλλα εξίσου όμορφα όπως αυτό..Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω όμως πως θα ήταν καλύτερα να κάνετε reviews για το κάθε ένα παιχνίδι ξεχωριστά παρά να στριμώχνουμε σε ένα thread ολόκληρη σειρά κάποιων παιχνιδιών..Αυτό βεβαίως το λέω σαν παράκληση από εκεί και πέρα ο κάθε ένας ενεργεί όπως του αρέσει...

Καλώς ήρθες στην οικογένεια των review masters of GRM!!
 
Δεν ειναι ωραια akmakas να εχουμε κι αλλον εναν στην παρεα των retro reviews..;; :)

Δε διαφωνω σε αυτο που λες για καθε παιχνιδι χωριστα,αλλα κι ετσι σιγουρα ομορφο ειναι...!
 
Διαφωνώ κάθετα (και οριζόντια αλλά και πλάγια) ειδικά στο συγκεκριμένο review!!!!!!!!

Τα Quest fοr Glory δεν αποτελούν μεμονομένα παιχνίδια είναι όλα ΕΝΑ μεγάλο παιχνίδι που δεν μπορείς να παίξεις το ένα χωρίς το άλλο,

Είναι δυνατόν να παίξεις το δεύτερο χωρίς να έχεις παίξει το πρώτο ή το τέταρτο χωρίς το τρίτο και τα προηγούμενα;;;;;
 
thamonas είπε:
...και όσοι δεν το έχετε παίξει (ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ :) )
:icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:

ΣΥΓΝΩΜΗ!!!!

Ελάχιστα έχω παίξει το 1ο.
 
Rygar είπε:
:icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:
ΣΥΓΝΩΜΗ!!!!

Ελάχιστα έχω παίξει το 1ο.
Καλά ρε Νίκο.

Ούτε Colonel's Bequest, ούτε Monkey Island, ούτε Quest for glory...........τι έπαιζες οταν ήσουν πιτσιρικάς??????

Μπίλιες????? :biglaugh:
 
Pookyman...Όλα θα γίνουν βρε...απλά το κάθε ένα θα έχει το δικό του thread απλά.

manos426f..άνοιξες τον δρόμο στους review masters of GRM..πραγματικά χαίρομαι ιδιαιτέρως!
 
akmakas είπε:
manos426f..άνοιξες τον δρόμος στους review masters of GRM..πραγματικά χαίρομαι ιδιαιτέρως!
Εγω θα ελεγα οτι ανοιξαμε το δρομο,τιποτα δεν εγινε εξ'ολοκληρου απο 'μενα μονο.... :)

Και ελπιζω να ''εμπλουτιστει'' περαιτερω εν καιρω η ''ομαδα''....
 
!!

ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια...θα συνεχισω και γω με τα reviews..και γω πιστευω οι πρέπει να κάνουμε review για ενα παιχνίδι κάθε φορά..Το συγκεκρίμενο ήταν για όλα τα παιχνίδια της σειράς γιατί έτσι το είχα συλλάβει στο μυαλό μου και ήθελα να συγκρίνω τις διαφορές και τις ομοιοτητες καθώς και το όλο concept της σειράς.

ΑΑ.. και για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχει ένα ερασιτεχνικό παιχνίδι παρωδία του quest for glory, το quest for glory 4 1/2. Το παιχνίδι είναι τελειώς αυτοσαρκαστικό, έχει αρκετή πλάκα αν και καμιά φορά το παρακάνουν οι δημιουργοι με τα αστεία τους, που μπορεί κάποιος να τα θεωρήσει ως και προσβλητικά.

http://www.the-underdogs.info/game.php?id=3347
 
...πολύ ωραία παρουσίαση, μπράβο thamonas !! :)

Το Quest for Glory 4 1/2 νομίζω το είχαν βάλει παλιότερα και στο cd του PC Master (μαζί με διάφορα άλλα "spoofs" και remakes).
 
Και μονο που ειδα review για το αγαπημενο μου παιχνιδι ολων των εποχων, με ωθησε να γραφτω στο φορουμ!!!
 
!!

Γεια σου Rakeesh..εννοείται πως με τέτοιο nickname θα είσαι λάτρης του παίχνιδιού:biglaugh: και χαίρομαι που αυτό το μικρό review εγινε η αιτία να γίνεις μέλος...σε καλοσορίζω στο forum και σε παροτρείνω να διαβάσεις και άλλα reviews γιατί εχεί γίνει φανταστική δουλειά εδώ από τα μέλη...

By the way..μου άρεσε πολύ το review σου...είσαι ταλέντο!! (Bostonlow έχεις σ΄χεση με Boστώνη??)
 
(Σωκρατη,Boston Low λεγοταν ο ηρωας στο The Dig της Lucasarts...)

Εχουμε λοιπον εναν ακομη adventurer στην παρεα μας,τον φιλο Rakeesh,καλως ηρθες φιλε..!
 
Ευχαριστω παιδια για το καλωσορισμα και τα καλα σας λογια... !!

γεγονος οτι ειμαι κολλημενος adventurας της εποχης, και ειμαι το μονο μελος του εν λογω site που γραφει αποκλειστικα reviews τετοιων παιχνιδιων :p
 
Πίσω
Μπλουζα