Quiz : Ρετρο αθηναικα και αττικα τοπωνυμια

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας don dokken
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
don dokken είπε:
μηπως προκειται για την ονομαστη αρχαια πηγη Καλλιροη;Στο τσακ δεν την προλαβα..ΥΓ τα κουπονια ρε θα τα βρει κανεις;;
Καλώς σας βρήκα

Κουπόνια: Ανω Ιλίσσια

Η ονομασία προήλθε πιθανότατα από την εποχή (1793) που τα κτήματα του Υμηττού μοιράζονταν με «λαχίδια» και ο κάθε Οθωμανός έπαιρνε έξι από αυτά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
jimran47 είπε:
Καλώς σας βρήκα
Κουπόνια: Ανω Ιλίσσια

Οικόπεδα που δώθηκαν με κουπόνια απο εφημερίδες
Χα, χα, καλό! Γιατί δεν βάζουν και σήμερα τέτοια δώρα οι εφημερίδες, πήξαμε στο σι-ντι και το ντι-βι-ντι! :D
 
jlreate03 είπε:
Άψογος! Έπρεπε μόνο να κάνω τη διευκρίνηση περί παλιού και νέου μπογιατίου (Άνοιξη και Άγιος Στέφανος αντίστοιχα).Συνεχίζω:

7. Χασάνι

8. Αλυσσίδα
γιατί αλυσίδα με 2 σ?

δε νομίζω πως αναφερόταν σε όοοολα τα πατήσια η ονομασία, μάλλον πήγαινε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο σταθμός ΗΣΑΠ άνω πατήσια μια που παλιά ήταν μια αλυσίδα που χώριζε τις ράγες απ΄το δρόμο. ακόμα υπάρχει η ονομασία σε μια δημόσια υπηρεσία εκεί κοντά, τη βλέπω όποτε περνώ :)
 
πάντως η γειτονιά στα πατήσια που περικλείεται από: γραμμές ησαπ-χαλκίδος-αχαρνών ονομάζεται "κουκλάκι" (..!) στην αρχή δεν το πίστευα αλλά το είδα γραμμένο πάνω σε επίσημο χάρτη της πολεοδομίας & του υπ.οικονομικών.

από τους ίδιους επίσημους χάρτες προέρχονται και τα παρακάτω.

για να δούμε τι θα πετύχετε... (εγώ μόνο τα μισά ήξερα)

- Γούβα

- Αλεπότρυπα

- Περιβόλια

- Κουντουριώτικα

- Πυρνάρι

- Σωρός
 
δεν βλέπω κίνηση, οπότε:

-Γούβα: η περιοχή νότια της Φιλολάου στα όρια με τον Δ.Υμμητού

-Αλεπότρυπα: το τμήμα πάνω από την Ταυγέτου στα όρια με τον Δ.Γαλατσίου

-Περιβόλια: η περιοχή μεταξύ λ.Γαλατσίου και αγ.Γλυκερίας στο Γαλάτσι

-Κουντουριώτικα: η περιοχή στους Αμπελόκηπους όπου βρίσκεται το γήπεδο του παο

-Πυρνάρι: η περιοχή της Γλυφάδας πάνω από την λ.Βουλιαγμένης

-Σωρός: η περιοχή του Αμμαρουσίου, πάνω από την Αττική οδό στο ύψος του μεγάρου οτε
 
Το "Αλυσσίδα" με δύο -σ γιατί έτσι γραφόταν η λέξη παλιά. Ένα σωρό λέξεις που όταν πήγαινα σχολείο γράφονταν με διπλό σύμφωνο τώρα γράφονται με ένα, ας μην προέρχονται από ξένες, γύρευε γιατί (αν είχαν καταργηθεί τελείως τα διπλά σύμφωνα θα το καταλάβαινα καλύτερα, αλλά γιατί ο τρελλός έγινε τρελός αλλά τα μαλλιά παρέμειναν μαλλιά?).

Όμως τα Κουπόνια / Άνω Ιλίσια γράφονται με ένα -σ. Απ' όσο μάλιστα ξέρω από ένα παλιό βιβλίο, δεν έχουν καν σχέση με τον Ιλισσό, ας πέρναγε από εκεί - ίσως γι' αυτό, ενώ από Ηλύσια έγιναν Ιλίσια, δεν απόκτησαν δεύτερο -σ. Το όνομα το πήραν από τα γαλλικά Ηλύσια Πεδία, που φυσικά είχαν βαφτιστεί από τα αρχαιοελληνικά. Υπήρχε, πολύ παλιά, στην περιοχή ένα καφενείο ή κάτι τέτοιο που λεγόταν Ηλύσια (Πεδία?), και από εκεί ονομάστηκε η περιοχή. Κατάλοιπο μάλιστα της καταγωγής του ονόματος ήταν (όταν έμενα στα Άνω Ιλίσια) ένα ζαχαροπλαστείο Ελυζέ και ένα σινεμά επίσης Ελυζέ, στην πρώτη στάση (έγινε θέατρο μετά, δεν θυμάμαι το όνομά του). Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη, έχω να περάσω από εκεί μερικές δεκαετίες. Αλλά το αρχικό καφενοτέτοιο Ηλύσια είχε χαθεί προ πολλού, και μαζί μ' αυτό και ο λόγος που η περιοχή λεγόταν Ηλύσια, ενώ ο Ιλισσός υπήρχε ακόμη.... κι έτσι σιγά-σιγά έγινα Ιλίσια. Όταν τα πρωτοθυμάμαι, δεκαετία '60, έβλεπε κανείς όλες τις γραφές. Ιλίσια, Ιλίσσια, Ηλύσια.
 
Πίσω
Μπλουζα