Racketboy.com VGA adapter [Review]

Marioland

Retro Member
Joined
11 Αύγ 2010
Μηνύματα
188
Αντιδράσεις
11
Dreamcast: ο έρωτας δεν πεθαίνει ποτέ. Γιατί να πεθάνει άλλωστε; Τα υπέροχα παιχνίδια του μαζί με τις πρωτοπόρες λειτουργίες του το κρατάνε, μετά από πολλά χρόνια, στην καρδιά μας.

Μια από τις εν λόγω λειτουργίες είναι και η υποστήριξη για VGA οθόνες, που ευλόγησε τους gamers με progressive scan και απίστευτη ευκρίνεια εν έτη 2000 και κάτι.

Μετά τον χαμό του πρώτο μου Dreamcast από πλημμύρα, το αγόρασα εκ νέου και αυτήν την φορά ήμουν αποφασισμένος να μην το αφήσω στο RCA ή ακόμα χειρότερα στο RF, αλλά να δοκιμάσω να το συνδέσω σε VGA.

Υπήρχαν πολλές επιλογές: από το official VGA, μέχρι δεκάδες άλλα VGA boxes που υπήρχαν στην αγορά. Την λύση μου την έδωσε ένας φίλος από Αμερική που μου σύστησε το Racketboy.com, ένα site αφιερωμένο στις ρετρό κονσόλες και τα παρελκόμενά τους.

Ετσι λοιπόν είδα το εν λόγω καλωδιάκι. Δεν μοιάζει με τα κλασσικά VGA boxes και ήταν σχετικά φτηνό στα 19.00$. Έτσι, έδωσα την παραγγελία μου, μαζί με RCA καλώδια για Megadrive/SNES και ένα generic χειριστήριο για το SNES μου και περίμενα υπομονετικά.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό το αρκετά μαζεμένο καλώδιο. Στην φωτογραφία έχω μαζί μια κάρτα SD για να καταλάβετε κατά προσέγγιση το μήκος και το μέγεθος του.

attachment.php


Στην δεύτερη Φώτο έχω την έξοδο για στερεοφωνικό ήχο.

attachment.php


Κατασκευαστικά δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο. Το κουτάκι φαίνεται αρκετά συμπαγές, αλλά το καλώδιο δεξιά και αριστερά είναι αρκετά… τρίζον. Δεν πρόκειται για 100% φτηνιάρικη κατασκευή αλλά ένα «made in china» το βγάζει ελαφρώς.

Το αποτέλεσμα όμως – που είναι και αυτό που μετράει- είναι ικανοποιητικότατο. Το καλώδιο αποδίδει τα δέοντα με ικανοποιητικό στερεοφωνικό ήχο και καλη ποιότητα εικόνας. Στις μεγαλύτερες οθόνες είναι αρκετά εμφανή κάποια patterns που εμφανίζονται σε διάφορες περιστάσεις (π.χ. λευκές οθόνες του μενού και του boot animation του Dreamcast) αλλά αυτό είναι περισσότερο πρόβλημα της κονσόλας παρά του καλωδίου.

Το μεγαλύτερο «κακό» του Racketboy VGA cable είναι ότι δεν υπάρχει διακόπτης για τα παιχνίδια που ΔΕΝ είναι συμβατά με VGA. Αν θέλετε να παίξετε κάποιο από αυτά, θα πρέπει να βγάλετε το καλώδιο για λίγο από το πίσω μέρος της κονσόλας, να ξεκινήσετε το παιχνίδι και μετά, αφού φορτώσει, να το ξανασυνδέσετε. Επίσης, δεν υπάρχουν έξοδοι RCA. Σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε την κονσόλα σε συμβατική τηλεόραση, θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα διαφορετικό καλώδιο γι αυτήν την δουλειά. Ιδεατά, βέβαια, η κονσόλα δεν μετακινείται από τον VGA θρόνο της ποτέ…

Γενικά, το καλωδιάκι έσωσε την κατάσταση. Το Dreamcast βρίσκεται στο δωμάτιό μου για προσωπική μου ευχαρίστηση (κανείς δεν την αγγίζει παρά εγώ ΜΟΥΑ ΧΑ ΧΑ) ενώ τώρα μπορώ να την συνδέσω σε όλες τις σύγχρονες οθόνες, φτηνά και αποτελεσματικά. Από εμένα ένα 9/10 για το καλώδιο. Με μέτρια προς καλή ποιότητα κατασκευής και πολύ καλά αποτελέσματα στα θετικά του και την έλλειψη επιλογών RCA και διακόπτη για τα μη VGA συμβατά παιχνίδια στα αρνητικά του. Πρόκειται για μια πολύ καλή αγορά, αν θέλετε να επενδύσετε για ένα καλώδιο VGA για το Dreamcast σας. ;)
 
Το VGA στο DC ειναι μονοδρομος. Εχω φαει παντως μαγαλη ηττα διοτι το Utopia disc μου βγαζει μηνυμα οτι δεν λειτουργει με VGA cable!!!

Εξοδο RCA τι την θελεις. Θα μεγαλωνε τζαμπα το κουτακι. Το στερεο jack κανει μια χαρα τη δουλεια (καλωδιο jack->2*RCA)

Μεγιες!
 
Ευχαριστώ :D

Σίγουρα ΔΕΝ με ενδιαφέρει το RCA. Απλά το αναφέρω για όσους ίσως θέλουν να μετακινήσουν την κονσόλα τους. Νομίζω οτι κάποιο απο τα Utopias είναι συμβατά, αλλα και πάλι αν βγάλεις το καλώδιο πίσω απο την κονσόλα, φορτώσεις το homebrew/game που δεν είναι συμβατό και το ξαναβάλεις, θα λειτουργήσει.
 
Το DC βγάζει εξαιρετική εικόνα με VGA output. Το μόνο που πλησιάζει κάπως είναι το RGB/SCART καλώδιο που διαθέτει και είναι επίσης must αν σκοπεύετε να το συνδέσετε σε τηλεόραση.

Utopia;;;; Για όνομα ρε Wally, σε ποιά εποχή ζεις; Είπαμε να είμαστε ρέτρο, αλλά αυτό παραπάει!

Πλέον υπάρχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε selfboot εκδοχές και πολύ καλύτερα rips από εκείνα τα πρωτόγονα που απαιτούσαν Utopia.

Αν επιμένεις πάντως, η λύση είναι ακριβώς αυτή που σου λέει ο φίλος Marioland. Βγάζεις, φορτώνεις, ξαναβάζεις. :)
 
Maddog είπε:
Utopia;;;; Για όνομα ρε Wally, σε ποιά εποχή ζεις; Είπαμε να είμαστε ρέτρο, αλλά αυτό παραπάει!

Πλέον υπάρχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε selfboot εκδοχές και πολύ καλύτερα rips από εκείνα τα πρωτόγονα που απαιτούσαν Utopia.

Αν επιμένεις πάντως, η λύση είναι ακριβώς αυτή που σου λέει ο φίλος Marioland. Βγάζεις, φορτώνεις, ξαναβάζεις. :)
Ditto και έχουν κάνει τρομερη δουλειά. Το καλύτερο είναι οτι έχουν βάλει και vga compatibility patched σε παιχνίδια που δεν είχαν!
 
Το μόνο κακό με το VGA καλώδιο είναι ότι δεν υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια. Έχοντας και RGB/SCART και VGA μπορώ να πώ ότι με μια καλή CRT με πολλές ίντσες, το πρώτο νικάει στο νήμα σε ποιότητα εικόνας. Ειδικά στα 2D games.
 
Εγώ πάντως με αυτό
vgabox1.jpg
, έχω και καλό VGA σήμα, και καλό Svideo όταν δέν είναι συμβατό κάποιο παιχνίδι. Φυσικά καλύτερο είναι να έχεις patched isos αλλα άμα έχεις originals -και θές να παίξεις με αυτά, βίτσια τί να κάνουμε- το Svideo είναι καλή δέυτερη λύση, και είναι και στο ίδιο κουτί (+ το composite και φυσικά το audio line out)
 
Συμφωνώ, το VGA Box που δείχνει ο Other_Reality πρέπει να είναι το καλύτερο 3rd party. Είναι πάντως αρκετά δυσεύρετο πλέον, ενώ το original της Sega έχει γίνει απίστευτα δυσεύρετο.
 
Ακριβώς αυτό έχω κι εγώ. Αλλά σε μια μεγάλη Sony CRT το RGB είναι καλύτερο πραγματικά, το Capcom vs SNK 2 είναι σαν να παίζεις στα arcades. Τα χρώματα δεν κάνουν bleed απο pixel σε pixel και τα scanlines δεν κάνουν τα sprites να φαίνονται χάλια. Τέτοια ποιότητα σε CRT μόνο σε Jamma cabinet έχω δει.
 
Με χαρά σας πληροφορώ οτι το racketboy.com εχει τέτιοα vga boxes σαν του Other_Reality. Εχετε δίκιο στο θέμα των 2D μιάς που οι scanlines και η χρωματική απόδωση είναι σαφώς καλύτερα απο lcd/tft/led panels. Αλήθεια τι γίνεται στα crt vga monitors;
 
Ένα θα σου πω. Μια φορά που είχε έρθει ο pooky σπίτι μου και είδε το Ikaruga και το Under Defeat μέσω VGA box σε CRT monitor, μόλις που το γλύτωσε το εγκεφαλικό... :)
 
Από οπτική ευχαρίστηση ή το αντίθετο; :S /emoticons/wacko@2x.png 2x" width="20" height="20" /> Μόλις έμαθα πως να κάνω patch μερικά παιχνίδια για να λειτουργούν σε VGA mode απ' ευθύας με hex editor (ναι ξέρω, καλωσόρισα στο 2006)
 
Σε CRT monitor με VGA box είναι σαφώς καλύτερο από LCD γιατί στην CRT η 640x480 αποδίδεται χωρίς scaling, με κλασσικό scanline passing απλά η πυκνότητα της ανάλυσης δεν είναι ιδανική για τα sprites. Το πιξέλιασμα είναι δεδομένο. Αντίθετα η CRT TV αποδίδει την εικόνα με 480i ας πούμε με παχιά scanlines, οπότε δεν είναι έντονο το πιξέλιασμα. Αυτά χοντρικά αν θέλεις λεπτομερή ανάλυση τότε πρέπει να ψάξεις στο Διαδίκτυο. Ορίστε κάποιες πηγές (ίσως να υπάρχουν κάποια λαθάκια αλλά η κεντρική ιδέα είναι εκεί):

http://nfgworld.com/mb/thread/660-Aspect-Ratios-Scanlines-and-Modern-Displays

http://scanlines.hazard-city.de/
 
Πίσω
Μπλουζα