Έχουμε κολλήσει μου φαίνεται στα gimmicks και δεν μας ενδιαφέρει να παίξουμε απλά ένα καλό παιχνίδι. Αυτό το συγκεκριμένο θα έπρεπε να το λέγανε "Rayman Gimmick legends". Οσο και αν αγαπάω την Nintendo αυτό το video με ενόχλησε περισσότερο και από παλιότερα Wii ads. Αν και μάλλον την Ubisoft πρέπει να κράζω περισσότερο αλλά τέλος πάντων.
Πρώτα από όλα στο video βλέπουμε μία κακή χρήση του touch screen. Η πλατφόρμα θα μπορούσε να ανέβει με ένα context sensitive κουμπί ή με το απλό πάτημα ενός use κουμπιού. Φαντάζομαι παρόμοιες διαφορές σε άλλα games όπως:
Στο XBOX, στο τάδε παιχνίδι, για ανοίγεις πόρτες θα πρέπει να πηγαίνεις δίπλα και να πατάς use όπως τις ανοίγαμε πάντα. Στο WiiU θα πρέπει να αφήνεις τα κουμπιά και να την αγγίζεις στην οθόνη. Η για μετακινήσεις ένα αντικείμενο στο PS3 θα χρησιμοποιείς τον αναλογικό ενώ στο WiiU θα σέρνεις το δάχτυλό σου στην οθόνη. Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε πολλά άλλα πράγματα. Απλά αντικαθιστάς κάτι απλό που κάνεις ήδη και το κάνεις δυσκολότερο (ή απλά να θέλει περισσότερο χρόνο) με touch control. Δεν κάνεις κάτι ουσιαστικό που να μην μπορεί να γίνει με απλό pad, αυτό είναι το θέμα.
Το ζουμί είναι ότι πάλι βλέπω να γίνεται κάτι παρόμοιο με το Wii. Τα motion controls ήταν χρήσιμα σε συγκεκριμένα παιχνίδια μόνο (πχ first person shooters, Skyward Sword) ενώ το 99% των παιχνιδιών που τα χρησιμοποιούν απλά αντικαθιστούν το πάτημα ενός κουμπιού με μία κουραστική χειρονομία. Το ίδιο βλέπω να γίνεται και τώρα. Θα υπάρξουν σίγουρα games που θα κάνουν καλό use την touch screen οθόνη αλλά κατά κανόνα, κινήσεις που μέχρι τώρα δεν τις σκεφτόμασταν πολύ γιατί γίνονταν αυτόματα ή με το πάτημα ενός κουμπιού, τώρα θα γίνονται πιο κουραστικές γιατί πρέπει να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του touch screen. Τι κακό έχουν ρε παιδιά τα κουμπιά? Γιατί έχουν βαλθεί να τα εξαφανίσουν?
Καλά αυτό με τα κουκλάκια.... τι να πω ρε παιδιά. Καταρχάς δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό scanner που θα διαβάζει κάποιο κωδικό σε ένα σημείο και θα ξεκλειδώνει διάφορα στο παιχνίδι που υπάρχουν ήδη. Μπορώ να βάλω ένα τυχαίο αντικείμενο, ένα στυλό πχ, επάνω και να εμφανιστεί στο παιχνίδι? Αυτό θα ήταν εντυπωσιακό και θα άνοιγε ορίζοντες για τρέλες ιδέες ala scriblenauts. Αλλά δεν νομίζω.
Οπότε ποια είναι η διαφορά του να ακουμπάς μια βλακεία πάνω στην οθόνη για να ξεκλειδώσεις κάτι που υπάρχει ήδη μέσα στο παιχνίδι με το να κατεβάσεις ένα DLC ξεκλείδωμα? Α, ξέχασα, είναι το gimmick. Βάζεις πάνω τον Super Mario και εμφανίζεται ο Mario στο παιχνίδι, τι γλυκό. Τώρα θα βρουν οι εταιρίες τρόπο να χρεώνουν περισσότερα για DLC (αφού παίρνεις και κουκλάκι που πριν δεν θα αγόραζες, βρήκαν τρόπο να ξεφορτωθούν τα απούλητα κουκλάκια τους μάλλον) αλλά φαντάζομαι ότι θα μπορείς να κατεβάζεις σε χαμηλότερη τιμή τους χαρακτήρες χωρίς τα κουκλάκια.
Απλά με όλο αυτόν τον αχταρμά θα ξεχάσουμε το γεγονός ότι θα μπορούσε όλο αυτό να μην υπάρχει και να μπορούσαμε απλά να έχουμε τους χαρακτήρες από την αρχή (ή να τους ξεκλειδώνουμε με διάφορα που κάνουμε στο παιχνίδι) αφού έτσι κι αλλιώς είναι μέσα στο game που αγοράσαμε.
Ξέρω ότι το pad αυτό υπόσχεται πολλά. Μπορεί να δούμε όντως τρομερά πράγματα. Αν όμως κρίνω από αυτό το συγκεκριμένο βίντεο τότε βλέπω το μηχάνημα να γίνεται πιο κουραστικό και ανούσιο από το Wii.