Resident Evil 2 (Review)

sephirothson

RetroActive
Joined
5 Δεκ 2011
Μηνύματα
476
Αντιδράσεις
13
us_cover.jpg



Το παιχνίδι που άλλαξε το ρου της ιστορίας στα παιχνίδια τρόμου κάνει την επανεμφάνισή του και το 1998 έρχεται το δεύτερο μέρος της σειράς.Μετά το κατά γενική ομολογία σοκ που μας προκάλεσε το αρχικό resident evil η capcom βάζει μπροστά την ιδέα υλοποίησης της συνέχειας του αγαπημένου μας παιχνιδιού και αυτή την φορά έχει πιο επικίνδυνες διαθέσεις!!Στην αρχή ήταν το Mansion τώρα όμως τα πράματα σοβαρεύουν!! Δύο μήνες μετά τα γεγονότα και την ανακάλυψη του T-Virus η Jill ο Chris και ο Barry αποφασίζουν να μεταβούν στην Ευρώπη και στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Umbrella που ήταν υπεύθυνη για τα πειράματα και να ερευνήσουν την πηγή του κακού. Όταν επέστρεψαν από το αρχοντικό και διηγήθηκαν στους συναδέλφους του τον εφιάλτη που βίωσαν κανείς δεν τους πίστεψε….Το γεγονός αυτό, να απορρίψουν δηλαδή τους ισχυρισμούς των πρωταγωνιστών μας και να τους θεωρήσουν γελοίους και βγαλμένους από την φαντασία ήταν ουσιαστικά και η αρχή του τέλους για την πόλη Raccoon.

Στο διάστημα εκείνο, η αδερφή του Chris η Claire των αναζητά καθώς αυτός έχει να επικοινωνήσει μαζί της εδώ και μέρες. Η Claire τότε αποφασίζει να επισκεφτεί την Raccoon city όπου εδρεύει η ομάδα STARS και να ζητήσει πληροφορίες (μιας και ο Chris είναι μέλος αυτής της ομάδας)

Στο μέσο-διάστημα ένας rookie αστυνομικός εν ονόματι Leon κατευθύνεται και αυτός στην πόλη Raccoon για να παρουσιαστή στο αντίστοιχο αστυνομικό τμήμα και να αναλάβει υπηρεσία!!

Κατά ένα περίεργο τρόπο οι δρόμοι της Claire και του Leon συμβαδίζουν και τελικά συναντιόνται. Κάτι περίεργο όμως έχουν διαπίστωση. Κάτι δεν πάει καλά. Έχουν και οι δύο συναντήσει κάτι περίεργα όντα που μοιάζουν με ανθρώπους μόνο που είναι τρομακτικά στην όψη και πολύ επιθετικά!! Τότε αποφασίζουν και χωρίς να έχουν ιδέα τι θα ακολουθήσει, να καταφύγουν στο αστυνομικό τμήμα πιστεύοντας ότι εκεί θα είναι ασφαλείς και ίσως τους δοθούν και κάποιες εξηγήσεις για το τι συμβαίνει στην πόλη. Δυστυχώς όμως οι δρόμοι τους χωρίζουν απροσδόκητα και έτσι ο καθένας μόνος πρέπει να φτάσει στο Raccoon Police department.

2633825-re2-zombies.jpg





Το παιχνίδι μας δίνει και εδώ την δυνατότητα επιλογής δύο σεναρίων μεταξύ της Claire και του Leon μόνο που εδώ συγκριτικά με το πρώτο παιχνίδι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των πρωταγωνιστών και των σεναρίων(Το επονομαζόμενο Zapping System)Τα δύο σενάρια και για τους δύο χαρακτήρες μας χωρίζονται σε Α και Β. Στο σενάριο πχ της Claire υπάρχουν περιοχές που ο Leon δεν περνά μέσα από το παιχνίδι και αντίστοιχα κάτι ανάλογο ισχύει και για το σενάριο του Leon.Στο σενάριο Β του παιχνιδιού βλέπουμε περισσότερα πράματα, χαρακτηρίζεται πιο ολοκληρωμένο και έχει και διαφορετικό τερματισμό σε σχέση με το Α(και θεϊκή μουσική στο τέλος)

Επίσης κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικά όπλα(κάποια είναι κοινά και για τους δύο) όπως επίσης έχει και έναν επιπλέον χαρακτήρα στο σενάριό του. Στο παιχνίδι με τον Leon γνωρίζουμε την Ada Wong(μιας και στο πρώτο παιχνίδι το όνομά της το συναντήσαμε σε ένα αρχείο όπου είναι ουσιαστικά και το password που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε)και την οποία μπορούμε να ελέγξουμε για λίγο σε ένα-δύο σημεία του παιχνιδιού ενώ με στην Claire συναντάμε ένα μικρό κοριτσάκι την Cherry Birkin κόρη ενός επιστήμονα της umbrella όπου είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία του νέου και πιο ισχυρού ιού(G-Virus) και το οποίο κοριτσάκι και αυτό σε ένα σημείο του παιχνιδιού αναλαμβάνουμε να το ελέγξουμε(αν και προσωπικά το σκηνικό με τη Cherry το βρήκα υπερβολικό)

Το παιχνίδι ξεκινά στους δρόμους της Raccoon city και σκοπός μας είναι να τους διασχίσουμε για να φτάσουμε όπως είπαμε στο αστυνομικό τμήμα. Δυστυχώς ενώ το παιχνίδι περίμενα ότι θα εξελλίσεται μέσα στην πόλη μιας και αυτό φάνταζε πολύ συναρπαστικό εν τούτοις το παιχνίδι ακολουθεί τα πρότυπα του πρώτου. Δεν το λέω αρνητικά αλλά όταν διάβαζα στα περιοδικά (GVG) ότι στο resident evil 2 ο ιός ξεσπά σε ολόκληρη την πόλη είχα δημιουργήσει μια εντελώς άλλη εικόνα στο μυαλό μου από αυτό που τελικά είδα. Επίσης μου άρεσε πολύ η ιδέα του αστυνομικού τμήματος αλλά πιστεύοντας ότι απλά θα είναι μια περιοχή προς εξερεύνηση(όπως είχα φανταστεί να συμβαίνει και σε χώρους όπως το Νοσοκομείο, Δημαρχείο, κάποιο πάρκο)και μετά πάλι έξω στους δρόμους!!

Το αστυνομικό τμήμα λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα mansion.Εγκαταλελειμμένο από τους αστυνομικούς (αλλά όχι από τους μεταλλαγμένους) και οχυρωμένο για να γλυτώσουν από τις ορδές των zombie σου δίνει την εντύπωση ότι κάτι σοβαρό έχει συμβεί. Θα χαρακτήριζα μισό κλικ υποδεέστερη την ατμόσφαιρα συγκριτικά με πρώτο κατά την γνώμη μου παρόλο που και εδώ έχουμε εξαιρετικές στιγμές όπου σε “τσιτώνουν” αρκετά και σου δημιουργούν το αίσθημα του τρόμου. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού καταλαμβάνει το αστυνομικό τμήμα όπου έχει αρκετούς χώρους και δωμάτια για να ανακαλύψουμε. Κάτι που δεν μου άρεσε σε σημείο που με ξενέρωσε κάπως ήταν οι φυλακές. Δεν περίμενα να έχουν και ολόκληρο σωφρονιστικό ίδρυμα μέσα στο τμήμα αλλά όχι και να μου έχουν 6 κελιά οπού μέσα αντί για φυλακισμένους ανθρώπους να είναι κλειδωμένα μερικά.. σκυλιά!! Στις εικόνες που βλέπαμε στα περιοδικά πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι (το γνωστό πλέον RE 1.5) βλέπαμε έναν μεγαλύτερο χώρο κελιών με φυλακισμένους, οι οποίοι είχαν αλλάξει σε ζόμπι και αυτό γενικά έδενε υπέροχα με το concept του αστυνομικού τμήματος. Μια άλλη λεπτομέρεια ήταν η μη χρησιμοποίηση των Κ-9(τα γνωστά λυκόσκυλα της αστυνομίας) τα οποία και “κόπηκαν” και είχαμε πάλι τα γνωστά μας ντόπερμαν (Cerberus)

281658-re2_065.jpg
281724-re2_131.jpg





Οι περιπλανήσεις μας δεν αναλώνονται όπως είναι φυσικό μόνο στο αστυνομικό μέγαρο αλλά καλούμαστε να διασχίσουμε υπονόμους οι οποίοι συνδέονται με τα εργαστήρια της umbrella και από εκεί να βρούμε διέξοδο διαφυγής. Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού είναι πλέον γνωστοί από το πρώτο,έτσι και εδώ θα χρειαστεί να λύσουμε γρίφους, να βρούμε κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε περιοχές να ψάχνουμε για πυρομαχικά και τρόπους για να αποφύγουμε εχθρούς κάνοντας οικονομία σε αυτά ενώ.

Στο παιχνίδι υπάρχουν για πρώτη φορά μερικά cut scenes που προσθέτουν πόντους στην συνολική εικόνα του παιχνιδιού ενώ μιλώντας για τον τεχνικό τομέα τα πάντα είναι καλύτερα από τον αρχικό τίτλο. Βελτιωμένα γραφικά, καλύτερα σχεδιασμένοι και με περισσότερη λεπτομέρεια χαρακτήρες, και ελαφρώς βελτιωμένο voice acting.Επίσης υπάρχει ποικιλία στα zombies καθώς έχουμε μεταλλαγμένους αστυνομικούς, πολίτες της πόλης(και γυναίκες για πρώτη φορά)και προς το τέλος του παιχνιδιού συναντάμε και zombie χωρίς δέρμα.

Φυσικά δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι μόνο με ζόμπυ καθώς στο παιχνίδι υπάρχουν διάφορα φρικιαστικά τέρατα τα οποία και θα μας κάνουν την ζωή δύσκολη και θα μας χαρίσουν μερικές “όμορφες”!!! στιγμές έντασης και τρόμου(αν και για μένα τα hunter από το πρώτο παραμένουν τα πιο δαιμονισμένα πλάσματα της σειράς-τα licker τα πλησιάζουν ωστόσο)

Το soundtrack για μια ακόμα φορά είναι απίστευτο και συμβάλει τα μέγιστα για να δημιουργηθεί αυτή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Υπάρχουν περιοχές όπου ο ήχος είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής ενώ η βασική μουσική του αστυνομικού τμήματος θεωρείται πλέον κλασσική. Όπως είπαμε και πριν το voice acting είναι κατά πολύ βελτιωμένο ενώ πολύ καλά είναι και τα ηχητικά εφέ των τεράτων.

Ένα μεγάλο θετικό στο παιχνίδι είναι η δυνατότητα που μας δίνεται να αναβαθμίζουμε τα όπλα(στο σενάριο του Leon) δυνατότητα που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μας. Ειδικά όταν θα αναβαθμίσεται την καραμπίνα θα νιώσετε ότι μπορείτε να σκοτώσετε οτιδήποτε κινείται!!

Επίσης η capcom θέλησε να αυξήσει την διάρκεια αντοχής του παιχνιδιού και πέρα από το Zapping System που αναφέραμε πιο πάνω πρόσθεσε και επιπλέον σενάρια (hunk-tofu) και τα οποία για να έχουμε πρόσβαση σε αυτά πρέπει να τερματίσουμε τα δύο σενάρια των ηρώων μας υπό συγκεκριμένες συνθήκες(ουσιαστικά συναντάμε για πρώτη φορά τα mini games) Επίσης κάθε φορά που τερματίζουμε ένα σενάριο έχουμε πρόσβαση σε νέες ενδυμασίες και όπλα με το μυδράλιο φυσικά να είναι ίσως το απόλυτο εργαλείο εξολόθρευσης τεράτων!!!(πιο απολαυστικό και από την μπαζούκα)

281698-re2_105.jpg
281720-re2_127.jpg




Συνοψίζοντας, το resident evil 2 είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερο μιας και η ιδέα που βασίστηκε (πόλη-ζομπυ-καταστροφή) σου δίνει πολλές επιλογές σεναρίων. Περίμενα μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με την πόλη και ότι αυτή περιλαμβάνει(νοσοκομείο, πάρκα κτλ)αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να παραμένει το δεύτερο αγαπημένο μου resi μετά το πρώτο. Αποτελεί μια εμπειρία που πρέπει να δοκιμάσουν όλοι όσοι δηλώνουν οπαδοί των survival horror παιχνιδιών και αρέσκονται να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε τρομακτικές και αγχωτικές καταστάσεις!!



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για μενα το καλυτερο RESI..Δεν μπορω να πω κατι συγκεκριμενο απλα ηταν αυτο που μου εκανε περισσοτερο κλικ.
 
ΑΑΑΑΑΑ!!!!!! :thumbup:

Το πρώτο δισκάκι που μπήκε στο Playstation μου, όταν το αγόρασα τότε...

Λάτρης πάσης φύσεως ζομποειδών, μην περιμένετε να πω κάτι διαφορετικό!

Μιλάμε για παιχνιδάρα και το review μου έφερε μια ultra-νοσταλγία για να το ξαναπαίξω για πολλοστή φορά...
 
Φοβερό sequel αλλά προτιμούσα την ατμόσφαιρα του mansion στο πρώτο.
 
Για εμένα αυτό το Resi ήταν το κορυφαίο της σειράς. Μπορώ ακόμη και σήμερα να το ξεκινήσω για πολλοστή φορά. Δε μπορώ να ξεχάσω το χ....μο στη σκηνή που πετιέται ο κροκόδειλος ή τον πανικό που με έπιανε στο σενάριο b, κάθε φορά που εμφανιζόταν ο μεταλλαγμένος με την καμπαρντίνα!
 
Το τερμάτιζα 6 φορές την ημέρα για να ξεκλειδώσω τον Tofu,αλλά μετέπειτα έμαθα ότι δε γινόταν στη δική μου version.Είχα κάνει τα πάντα,ήξερα όλες τις πόρτες,κλειδιά κτλ.Θυμάμαι στο demo στην αρχή να κάνω πατινάκι χααχαχ μέχρι να μάθω πώς τρέχει και την πρώτη μου συνάντηση με τον Licker...Τα είχα παίξει..Μοναδικές στιγμές τα χέρια που σε κρατούσανε στο αστυνομικό τμήμα και πολλές άλλες.

Από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν βγει ποτέ και από τα κορυφαία στο είδος.
 
SurvivalHorror είπε:
ΤΜοναδικές στιγμές τα χέρια που σε κρατούσανε στο αστυνομικό τμήμα και πολλές άλλες.
Αμ το άλλο που είσαι σε ένα δωμάτιο που έχει ένα καθρέπτη που βλέπεις το δίπλα και σπάει το τζάμι και να σου το Licker! Την πρώτη φορά "τα χρειάστηκα" πραγματικά! Προσωπικά πιστεύω το καλύτερο Resi που κυκλοφόρησε.
 
Ωραίο ριβιου το από κάτω με ενέπνευσε να ανοίξω το σατουρν μου για λίγο ρεζι 2 ,μπράβο!

 
Πίσω
Μπλουζα