ResidualVM

konc

Retro Member
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
193
Αντιδράσεις
169
Retrogamers, o Άγιος Βασίλης έχει κάτι και για μας φέτος.

Φαντάζομαι πως όσοι ασχολούνται με retro gaming για pc θα γνωρίζουν ήδη το SCUMMVM, ένα από τα δύο κυριότερα όπλα μας μαζί με το Dosbox στην προσπάθεια να παίξουμε παλιά παιχνίδια σε σημερινά μηχανήματα. Εντελώς περιληπτικά, το SCUMMVM προσφέρει μια εικονική μηχανή, έναν interpreter που επιτρέπει στα adventures της LucasArts που χρησιμοποιούν την SCUMM engine να τρέξουν σε σημερινά μηχανήματα και διάφορες πλατφόρμες.

Μέχρι το 1997 και το “The Curse of Monkey Island”, το τελευταίο παιχνίδι που χρησιμοποιούσε την SCUMM engine, όλα καλά. Το 1998 όμως η LucasArts πέρασε στην scripting γλώσσα προγραμματισμού Lua και για πρώτη φορά σε πραγματική 3D engine, την GrimE. Αυτός ήταν και ο λόγος ανάπτυξης του ResidualVM: Να τρέξουν τα residual(=υπόλοιπα) παιχνίδια της LucasArts. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον δημιουργό του SCUMMVM και αφού πέρασε από 40 κύματα, κάτι περισσότερο από 9 χρόνια αργότερα έχουμε την πρώτη stable έκδοση του interpreter που μας επιτρέπει να τρέξουμε παιχνίδια βασισμένα στην GrimE engine! Φυσικά βρίσκεται στην έκδοση 0.1.0 ακόμα (είπαμε, μόλις η πρώτη stable) οπότε είναι αναμενόμενα κάποια… θεματάκια. Προς το παρόν στην stable έκδοση υποστηρίζεται μόνο το Grim Fandago σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά ακόμα και έτσι, αυτός ο τίτλος αποτελεί από μόνος του έναν καλό λόγο για να ασχοληθεί κανείς με το ResidualVM. Το θετικό είναι πως στο compatibility list φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει η δουλειά για την υποστήριξη του έτερου παιχνιδιού της LucasArts βασισμένου στην GrimE, το “Escape from Monkey Island”. Το πολύ θετικό είναι πως δεν θα μείνουν στο interpretation της GrimE με δύο παιχνίδια όλα κι όλα, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά!

Έχουν ήδη πετύχει να λειτουργήσει το ResidualVM και σαν interpreter για την Sprint engine των Presto Studios (Myst III: Exile, Star Trek: Hidden Evil) και στα σχέδια βρίσκονται περισσότερες (όπως η μηχανή του “The Longest Journey”), αλλά λαμβάνοντας υπόψη πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ, προτείνω να μην ενθουσιαστούμε πρόωρα.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του ResidualVM, http://www.residualvm.org/

Καλές γιορτές και καλό retrogaming σε όλους!

Προβολή συνημμένου 67216
 
Ευχαριστουμε φιλε για τα εξαιρετικα αυτα νεα :thumbup:
 
Πίσω
Μπλουζα