RETRO Ανατολική Αττική

tv1988

RetroWannaBe
Joined
5 Mαϊ 2015
Μηνύματα
101
Αντιδράσεις
119
Εδώ σ΄αυτή την ενότητα θα συζητήσουμε αναμνήσεις απ΄την Ανατολική Αττική<Ωρωπός,Ραφήνα,Αρτέμιδα,Λαύριο,Σούνιο>.

Στη Νέα Μάκρη στην οποία μεγάλωσα θυμάμαι που ήταν χωριό το 1995 όταν πρωτοέγκαταστάθηκα. Το Μarathon beach και το Golden Coast έγιναν τη δεκαετία του 70.Οι παραλίες του Αγ.Ανδρέα,του Ζούμπερι και του Σχοινιά ήταν διάσημες απ΄τη δεκαετία του 60,χαρακτηριστικό στο Σχοινιά ήταν οι ταβέρνες με τις παλιές καρέκλες.Το 1990 άνοιξε το defacto στην παραλία της Νέας Μάκρης.Η Νέα Μάκρη απ΄τη δεκαετία του 1960 είχε εξοχικές κατοικίες αλλά τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν οι περισσότερες μόνιμες κατοικίες.Η ψαροταβέρνα που είχε ανοίξει στα τέλη της δεκαετίας του 60 στη Νέα Μάκρη λεγόταν ΤΡΑΤΑ και υπάρχει ακόμα.

Like A Dream




Δείτε βίντεο απ΄τη Νέα Μάκρη το 1976.Επίσης υπήρχε η Αμερικάνικη Βάση η οποία έκλεισε το 1990.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμαμαι το Προβα στα ντουζενια του...
 
Κι εγώ ζω στην Ανατολική Αττική από το 1995. Στο Δήμο Ραφήνας, αλλά όχι μέσα στην ίδια την πόλη. Θυμάμαι, όταν χτίζαμε το σπίτι, τη Μαραθώνος ένα δρόμο της υπομονής, χωρίς φυσικά διάζωμα, με μια λωρίδα, με τρομερή κίνηση τα καλοκαίρια, ολόκληρο ταξίδι για να φτάσεις...

Δεν έχουν αλλάξει και τα πάντα με την ανακατασκευή της, ο δρόμος οριακά επαρκεί μετά τη μαζική εποίκιση των Μεσογείων, και παρά τη χάραξη της Αττικής οδού μέχρι το Πικέρμι...

Σημεία αναφοράς από πάρα πολύ παλιά, ήταν το στοιχειωμένο σπίτι στο Πικέρμι (κατεδαφισμένο από δεκαετίες), η ταβέρνα "Του Σκορδά το Χάνι", απέναντι, πάνω στο δρόμο (κατά πολλούς η παλαιότερη ελληνική ταβέρνα, αφού μετράει από λίγο μετά την επανάσταση του 1821 - έκλεισε για μια εποχή τώρα πρόσφατα, αλλά επανήλθε), και φυσικά τα περίφημα παγωτά "ALMA" της οικογένειας Φιωτάκη, σαράντα τόσα χρόνια...

Σημείο που έχει αλλάξει αλλά τα θυμόμαστε, είναι ο τεράστιος σταυρός στη Μαραθώνος (ύψος Μπουτάρη - σήμερα έχει αντικατασταθεί από μικρότερο), σε ένα τύμβο εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς. Η εκτέλεση έγινε καλοκαίρι, 20 Ιουλίου, και κατά την ιστορία, αμέσως μετά οι εκτελεστές πήγαν κι έφαγαν στα καλύβια της ταβέρνας "Μοναξια", λίγο πιο πέρα. Στο σημείο αυτό η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης στη μνήμη Λαμπράκη σταματάει ανελλιπώς από τότε που γίνεται (1963, νομίζω).

Μέσα στη Ραφήνα, στο λιμάνι, να θυμίσω το "τσιμεντένιο πλοίο", κατασκευασμένο από τους Γερμανούς, που αποτέλεσε κρηπίδωμα για χρόνια. Σήμερα είναι σχεδόν εξαφανισμένο και διακρίνεται μόνο η πλώρη του, κι αυτή με το ζόρι...

Θα επανέλθω...
 
Εχω πολυ θολες αναμνησεις απο αυτο που λετε "Ανατολικη Αττικη". Θυμαμαι οικογενειακες εξορμησεις, για οικογενειακους λογους ή επισκεψεις, στη Λουτσα και το Λαυριο, αλλα το μονο που θυμαμαι ειναι μεμονωμενα σπιτια, που δεν ξερω ποσο μακρυα απο τα αστικα κεντρα ηταν. Οντας μια φορα στη Λουτσα, ειχαμε πεταχτει στα Σπατα ενα βραδυ.

Σε μια απο τις επισκεψεις που πηγαιναμε στο Λαυριο, θυμαμαι μια φορα ειχαμε περασει απο την πολη του Λαυριου και μου ειχε κανει εντυπωση οτι ηταν πολη :Ρ αφου το μονο που ηξερα απο το Λαυριο ηταν το απομονωενο εξοχικο που επισκεπτομασταν.

Οι θολες εικονες που εχω απο αυτες τις πολεις παντως ηταν πολυ ομορφες, με ξεγνοιαστους ανθρωπους που καμια σχεη δεν ειχαν με τη ζωη στην Αθηνα.
 
Το 1994 κατασκευάστηκε ο παραλιακός πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος απ΄τη Νέα Μάκρη στην παραλία του Μαραθώνα,όπως επίσης στα τέλη της δεκαετίας του 70 κατασκευάστηκε η εκκλησία του Αγ.Κων/νου στη Νέα Μάκρη.
 
Δείτε retro λεωφορεία του ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ https://www.facebook.com/media/set/?...9288501&type=3 όσοι Αθηναίοι δεν είχαν ΙΧ πηγαίναν με αυτά στην Ανατολική Αττική.Επίσης σ΄αυτή την ενότητα μπορείτε ν΄αναφέρετε ρετρό στιγμές,εμπειρίες απ΄τη Βούλα μέχρι και το Σούνιο γιατί κι΄αυτές οι περιοχές υπάγονταν και υπάγονται στην Ανατολική Αττική.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ρετρο???το ΄95????παλι θα καρφωθω σαν παλιογερας???αμα δεν εχεις προλαβει διασταυρωση Μαραθωνως Σπατων Λαυριου ΧΩΡΙΣ γεφυρα που εκανες 2μισι ωρες να περασεις Πασχα/Καθαρα Δευτερα απογεμα,δεν εχεις δει τιποτα απο ηστ αττικα...χεχεχε..
 
  • Like
Reactions: PT8
''Ατάκτως ειρημένες'' αναμνήσεις:

Τέλη 10ετίας '80, όργωνα με το ποδήλατο τον Γέρακα, φεύγοντας από Χαλάνδρι, που δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή του εικόνα. Περνούσα μέσα από δύσβατα χωράφια με ψιλά αγριόχορτα (τώρα το λένε Πάτημα) και θυμάμαι την ανέγγιχτη γραμμή του τραίνου του Λαυρίου από Χαλάνδρι μέχρι Γέρακα.

Μετά απέκτησα το πρώτο παράνομο μηχανάκι μου, πήγαινα συχνά-πυκνά ('93 -'94) Ραφήνα μετά το σχολείο για μια ανάσα στη θάλασσα και με την απαραίτητη στάση στο στοιχειωμένο σπίτι στο Πικέρμι (κάποτε, με μια zenit αποθανάτισα το μέρος και το φιλμ κάηκε! γεγονός που μας ιντρίγκαρε τότε με την παρέα)

Με το ίδιο μηχανάκι να πηγαίνω και Μάτι με την πρώτη μου σοβαρή σχέση (όλα τα χα λύσει ήθελα κ γούστα τρομάρα μου) με το εγκαταλειμμένο τότε ξενοδοχείο Costa Rica να το χαζεύω πάντα.

Mid 80s θυμάμαι να πηγαίνω με τον πατέρα μου για μούστο στα Σπάτα, πραγματικό χωριό τότε!

Αρχές 80ς πηγαίναμε συχνά στο εξοχικό του θείου μου στο Λαγονήσι.

Με τα παραπάνω, θυμάμαι μία Λαυρίου με παλιά άσφαλτο (σαν καφέ χρώμα) και στενή.

Θα επανέλθω και εγώ αν θυμηθώ και άλλα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πριν το 1994 το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ν.Μάκρης στεγαζόταν στο σημερινό Δημαρχείο της N.Mάκρης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα