Retro giallos

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.031
Ένα είδος ταινιών που γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση μεταξύ 1875-1985,

προέρχετο από την Ιταλία και ήταν τα λεγόμενα έργα "giallo".

Ήταν αστυνομικά θρίλερ και ονομάστηκαν έτσι (giallo=κίτρινο) γιατί τα πρώτα βιβλία

με θέμα αστυνομικά μυστήρια, τυπώνονταν σε φτηνό (κιτρινισμένο) χαρτί

(όπως τα αντίστοιχα αμερικάνικα "pulp" comics/books).

Τα συνθετικά μιας επιτυχημένης giallo ταινίας ήταν τα ακόλουθα :

Ένας μαυροντυμένος μανιακός δολοφόνος (συνήθως με καπαρτίνα, φαλτσέτα και μαύρα δερμάτινα γάντια).

Μία μπερδεμένη πλοκή "βρείτε τον δολοφόνο".

Πολλές όμορφες γυναίκες για θύματα.

Μπόλικες δόσεις αίματος.

Αρκετό γυμνό.

Στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία.

Συνεχείς σεναριακές ανατροπές.

Μερικοί από τους καλύτερους σκηνοθέτες του είδους ήταν (ενδεικτικά) :

Lucio Fulci

Sergio Martino

Dario Argento

Andrea Bianchi

Michele Soavi

Armando Crispino

Επίσης κάθε giallo που σεβόταν τον ευατό του, έπρεπε να έχει όσο-το-δυνατόν πιό παράξενο τίτλο.

Ενδεικτικά αναφέρω :

SHORT NIGHT OF THE GLASS DOLLS

THE BLACK BELLY OF THE TARANTULA

THE CASE OF THE BLOODY IRIS

THE KILLER RESERVED NINE SEATS

THE RED QUEEN KILLS SEVEN TIMES

YOUR VICE IS A LOCKED ROOM AND ONLY I HAVE THE KEY

THE PYJAMA GIRL CASE

THE CASE OF THE SCORPIONS TALE

THE CAT O'NINE TAILS

FOUR FLIES IN GREY VELVET

DEATH CARRIES A CANE

THE BIRD WITH THE CRYSTAL PLUMAGE

THE HOUSE WITH THE WINDOWS THAT LAUGHED

FIVE DOLLS FOR AN AUGOUST MOON

LIZARD IN A WOMANS SKIN

DON'T TORTURE A DUCKLING

WHAT ARE THOSE STRANGE DROPS OF BLOOD DOING ON JENNIFER'S BODY ?

wardhscorpion.jpeg


killer_must_strike_again.jpg
Προβολή συνημμένου 130542

iris1.jpg


what-are-those-strange-drop.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα είδος που θα μπορούσαμε να είχαμε αντιγράψει και εμείς, αφού η ιταλική κουλτούρα ταιριάζει με την ελληνική. Δυυστυχώς όμως, πέρα από δυο-τρείς ταινίες, δεν έγινε τίποτα. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω, τι είχαν οι έλληνες κινηματογραφιστές με τα θρίλερ...
 
Την εποχή των '70s που στην Ελλάδα άκαναν "κρα" για ψευτοαριστοκρατία, κολωνάκια, πεζούλες και πεζοδρόμια, (οι Ελληνικές ταινίες της εποχής το δείχνουν και με το παραπάνω) δεν υπήρχε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να ευδοκιμήσει το αντίστοιχο genre ταινιών στην Ελλάδα, πόσο μάλιστα φτιαγμένο από Ελληνικά χέρια.

Άντε το πολύ να έβγαινε κανένα έργο με κανένα αλητόβιο που και πάλι πέρναγε "κοινωνικά" μηνύματα άκρως απίστευτα και απαράδεκτα. Ο κακός που δεν πάει με το γράμμα του νόμου και του θεού, που δεν ακούει τους γονείς του και στο τέλος ή καταστρέφεται, ή γυρνάει μετανιωμένος.

Και πάλι καλά να λέμε, φαντάζεστε να είχε γυριστεί θρίλερ με Έλληνα μανιακό δολοφόνο; Θα τον παρουσίαζαν το λιγότερο σαν καθυστερημένο, νόθο, παραμορφωμένο και άλλα γραφικά καλά......
 
Συμφωνώ, τo Torso είναι πολύ καλό giallo που έχει σε γερές δόσεις, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, αυτές τις ταινίες. Δυστυχώς, είναι αρκετά σπάνιο...
 
RIO είπε:
Συμφωνώ, τo Torso είναι πολύ καλό giallo που έχει σε γερές δόσεις, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, αυτές τις ταινίες. Δυστυχώς, είναι αρκετά σπάνιο...

Επισης θυμαμαι οτι σε κασετα ειχε κυκλοφορησει με ενα πολυ ακυρο ελληνικο τιτλο,αλλα δεν μπορω να τον ανακαλεσω...!Κριμα γιατι αξιζε να μπει στο thread με τις μεταφρασεις ;) !

Εχει κυκλοφορησει σε dvd αλλα μονο στο εξωτερικο!
 
Ένας πολύ καλός "μάστορας" του είδους είναι οπωσδήποτε ο Dario Argento! Τα "δερμάτινα γάντια" που αναφέρει παραπάνω ο φίλος exetlaios ήταν φετίχ του και υπήρχαν σχεδόν σε όλες τις ταινίες του!! Δοκίμασε και σε τρόμου και φαντασίας αλλά κυρίως στα giallo, "ζωγράφιζε"! Έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν όλες οι ταινίες του Ελλάδα και φυσικά τις έχω δει. Απ' την "τριλογία του με τα ζώα" το μόνο που δεν έχω δει ακόμη είναι το "4 Μύγες Σε Γκρι Βελούδο" ("4 Mosche Di Velutto Grigio") ('71) (οι άλλες δύο είναι "Η Γάτα Με Τις Εννιά Ουρές" και "Το Πουλί Με Τα Κρυστάλλινα Φτερά") κι αυτό επειδή δεν την έχω βρει ακόμη... Αν είναι να επιλέξω κάποια, ίσως (με επιφύλαξη) να έβαζα το "Βαθύ Κόκκινο" ("Profondo Rosso") ('75) αλλά κάθε φορά περιμένω πως και πως ν' ακούσω για μια νέα του δουλειά, ακόμη κι αν οι τελευταίες είναι κάπως "χλιαρές" σε σχέση με παλαιότερα.
 
Και εμενα ο Dario Argento ειναι απο τους πολυ αγαπημενους μου σκηνοθετες και επισης με εχει ταλαιπωρησει και εμενα το 4 Mosche Di Velutto Grigio γιατι ειναι δυσκολο να βρεθει !

Ενα ακομα πολυ καλο giallo ειναι το La Casa Con La Scala Nel Buio (A Blade In The Dark) 1983 του Lamberto Bava ο οποιος ειχε εργαστει στο Tenebre του Argento επομενως ειχε επηρεαστει αρκετα! Η συγκεκριμενη ταινια προοριζοταν για μινι τηλεοπτικη σειρα,ομως θεωρηθηκε αρκετα ακαταλληλη και ετσι εγινε ταινια! ;)

Αυτο ειναι το ελληνικο βιντεοεξωφυλλο!

lepida-sto-skotadi.jpeg
lepida-sto-skotadi.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν το 'χω δει αλλά θα το έχω στα υπόψιν! Εκτός απ' το "Tenebre", από Lamberto Bava έχω δει τα 2 πρώτα "Demoni"!
 
Αρκετά υπερτιμημένος ο Lamberto Bava, εκτός από το "Casa Con La Scala Nel Buio" ότι άλλο δικό το έχω δει, είναι από μέτριο έως φόλα.
 
Γιατί υπερτιμημένος; Μίλησα εγώ για καλές ταινίες; Απλά είπα τι έχω δει απ' αυτόν και σίγουρα δεν τις συνέστησα σε κάποιον. Και δεν ξέρω και πολλούς να τον γνωρίζουν, να σου πω την αλήθεια... Δε με χαλάνε ιδιαίτερα, βέβαια, φιλμ όπως τα "Demoni", αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Δε φαίνεται να "το 'χει" πάντως, όπως ο πατέρας του. ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mandrake είπε:
Γιατί υπερτιμημένος; Μίλησα εγώ για καλές ταινίες; Απλά είπα τι έχω δει απ' αυτόν και σίγουρα δεν τις συνέστησα σε κάποιον. ;) Δε με χαλάνε ιδιαίτερα, βέβαια, φιλμ όπως τα "Demoni", αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Δε φαίνεται να "το 'χει" πάντως, όπως ο πατέρας του. ;)
Δεν είπα ποτέ "υπερτιμημένος από εσένα" ! :)

Γενικά θυμάμαι ότι κάποια περιοδικά του χώρου (αρχές-μέσα δεκαετίας 90') τον προέβαλαν ως "καταξιωμένο σκηνοθέτη"

πράγμα το οποίο δε με έβρισκε σύμφωνο.

Και εγώ γούσταρα τους "Δαίμονές" του, αλλά σα σκηνοθέτης δεν έλεγε πολλά.

Εξάλλου με τέτοιον πατέρα, που να αντέξει τόσο βαριά "σκιά" ;

Δεν ανοίγεις και ένα θρεντ για τον πατήρ-Μπάβα, μιας και τον ανέφερες !

Του τρέφω ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ θαυμασμό.
 
Δεν έχω δει πολλές απ' τις ταινίες του και καλύτερα θα ήταν να το ανοίξεις εσύ και σιγοντάρω. Δεν κυκλοφορούν πολλές δικές του, βλέπεις... Προτιμούν να φέρνουν σαχλαμάρες της σειράς τύπου "Killjoy 2" παρά να προβάλλουν αξιόλογους Ιταλούς σκηνοθέτες.
 
Ένα είδος που θα μπορούσαμε να είχαμε αντιγράψει και εμείς, αφού η ιταλική κουλτούρα ταιριάζει με την ελληνική. Δυυστυχώς όμως, πέρα από δυο-τρείς ταινίες, δεν έγινε τίποτα. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω, τι είχαν οι έλληνες κινηματογραφιστές με τα θρίλερ...
Μεγάλη κουβέντα έγραψες φίλε RIO.. Δεν ξέρω και εγώ γιατί δεν επένδυσαν οι Έλληνες κινηματογραφιστές στα θρίλερ..
Δεν ξέρω για τα παλιά τα χρόνια πως σκέφτονταν ο κόσμος-πελάτης.. Με αφορμή όμως,μια μικρή σχετικά ενασχόληση μου με τη σχέση
ταινίες-πελάτης (είχα για 1,5 χρόνο βίντεοκλαμπ, όχι στα ντουζένια τους,στο κύκνειο άσμα τους,το 2012 και 2013),
έβλεπα πως οι ταινίες που είχαν κίνηση (και ζήτηση) ήταν πρώτα οι περιπέτειες και δευτερευόντως τα θρίλερ και οι κωμωδίες!..Την ίδια ζήτηση είχαν τα θρίλερ και οι κωμωδίες.Ούτε δράματα,ούτε επιστημονικής φαντασίας,σπάνια τα κοινωνικά!
Έρχονταν παρέες , έφηβοι,μεγάλοι που ζητούσαν Παρασκευή και Σάββατο βράδυ να δουν θριλεράκι.
Αρκετή κίνηση είχαν, και εγώ δεν το πίστευα.Και μου ζητούσαν να τους προτείνω είτε καινούρια είτε παλιά αλλά να είναι καλά.Για να είμαι ειλικρινής,ταινίες πριν το '90,τις έβλεπαν για "παλιαντζούρες"..Δεν τους άρεσε ο χρωματισμός, η όλη "ατμόσφαιρα" των ταινιών.Και περισσότερο προτιμούσαν την κατηγορία με φαντάσματα,"στοιχειωμένα σπίτια" και δαιμονισμό/εξορκισμούς! (εγώ πάλι από μικρός αυτά τα νοίκιαζα τελευταία,γιατί ποτέ δεν με τρόμαζε αυτή η κατηγορία.Την έβλεπα πάντα "αναγκαστικά",επειδή ήταν και καλά..τρομακτικό!Σιγά!..)
Δηλαδή, έβλεπες πως ο κόσμος ζητούσε θρίλερ!.. Γιατί δεν το είχαν στα 60s ή στα 70s, έτσι ώστε οι ελληνικές παραγωγές/εταιρίες να στραφούν και στο συγκεκριμένο είδος?..Άγνωστο..

Γιατί υπερτιμημένος; Μίλησα εγώ για καλές ταινίες; Απλά είπα τι έχω δει απ' αυτόν και σίγουρα δεν τις συνέστησα σε κάποιον. Και δεν ξέρω και πολλούς να τον γνωρίζουν, να σου πω την αλήθεια... Δε με χαλάνε ιδιαίτερα, βέβαια, φιλμ όπως τα "Demoni", αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Δε φαίνεται να "το 'χει" πάντως, όπως ο πατέρας του. ;)
Μαζί σου φίλε..Τρέλα μιλάμε για το Demoni και το σίκουελ φυσικά!..Τα χα ΄νοικιάσει μαζί,είδα το πρώτο και στα καπάκια το δεύτερο!..Έπαθα πλάκα!..Στην ουσία έβλεπες 4 ταινίες!..Τις 2 κανονικά και τις άλλες δύο που ήταν μέσα σ'αυτές, σε short κόπια!..
Τώρα θα ΄πρεπε να γυριστεί και το Demoni 3.. Και όχι εκείνα που γυρίστηκαν τότε,μετά τα έπη 1 και 2 και τα ονόμασαν Demoni..
Τώρα,με το ίντερνετ..Μια τηλεδιάσκεψη, ή μια προβολή που γίνεται live και τη βλέπουν δεκάδες,εκατοντάδες,χιλιάδες μέσα από το pc τους.Και η συνέχεια θα είναι γνωστή..Ένα ορίτζιναλ Demoni, το πραγματικό νούμερο 3, που δεν θα ξεφεύγει από την ιδέα των 2 πρώτων, αλλά δεν θα περιορίζεται μέσα σε ένα σινεμά ( Demoni ) ή μια πολυκατοικία (Demoni 2).. Θα γινόταν ένας χαμός ΠΑΝΤΟΥ!.. pc,smartphone, όλοι όσοι θα είχαν πρόσβαση στο live ( αμφιβάλλω αν θα έβρισκαν κάποιον μη δαιμονισμένο για να κυνηγήσουν οι δαιμονισμένοι!)

Φυσικά τα Demoni δεν ανήκουν στη κατηγορία giallo..
 
Φυσικά τα Demoni δεν ανήκουν στη κατηγορία giallo..
Ναι, δεν ανήκουν. Απλώς οι συγκεκριμένοι 3-4 σκηνοθέτες που αναφέραμε έχουν επιπρόσθετα πολύ υλικό στο χώρο του Φανταστικού και παρασυρθήκαμε. :diablotin:
 
Πίσω
Μπλουζα