Review: Roguelike games

Iaspis

RetroActive
Joined
12 Ιαν 2008
Μηνύματα
258
Αντιδράσεις
3
ROGUELIKE GAMES, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ REVIEW



Ένα ενδιαφέρον είδος παιχνιδιών το οποίο έχει φανατικούς οπαδους, κυρίως στην αλλοδαπή, αλλά και τυγχάνει πλήρους απαξίωσης (κακώς) από μεγάλο ποσοστό των απανταχού gamers, είναι τα Roguelike games. Ο τίτλος του είδους προέρχεται από την "μητέρα όλων των roguelikes", το Rogue, το οποίο κυκλοφόρησε γύρω στα '80 και έμελε να γίνει η τόσο ο πρόγονος, όσο και η βασική επιρροή αμέτρητων παρόμοιων παιχνιδιών που ακολούθησαν. Χαρακτηρηστικά αναφέρω τα Hack & Nethack και το Ancient Domains Of Mystery (ADOM).

Όπως ήδη μάλλον έχετε υποψιαστεί, πρόκειται για παιχνίδια με RPG στοιχεία, στα οποία η δράση εξελίσσεται σε 2 διαστάσεις (top-down view) και που χαρακτηρίζονται από την χρήση χαρακτήρων ASCII αντί γραφικών.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα ακολουθεί παρακάτω (από το παιχνίδι Incursion):

ss%20-%20mud%20cavern.gif



Ο παίχτης -ο οποίος σχεδόν πάντα απεικονίζεται με το "παπάκι" (@)- αφού διαλέξει όνομα και attributes (ανάλογα το game) για το χαρακτήρα του, ξεκινά την περιπέτεια, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα σε κάποιο μπουντρούμι με αρκετά "πατώματα". Οι εχθροί που συναντώνται είναι συνήθως οι "κλασσικοί" εχθροί που θα συναντούσε κανείς σε ένα οποιοδήποτε RPG (πάλι ανάλογα το game βέβαια) και αναπαριστώνται με γράμματα κυρίως, μικρά και κεφαλαία και σε διάφορα χρώματα. Έτσι έχουμε λόγου χάρη, ένα μικρό καφέ σκύλο ο οποίος φαίνεται στην οθόνη σαν ένα μικρό καφέ "d" και από την άλλη, ένα μεγάλο κακό κόκκινο δράκο, ο οποίος φαίνεται σαν ενα κεφαλαίο κόκκινο "D".

Τα "πατώματα" είναι σχεδόν πάντα τυχαία κατασκευασμένα (randomly generated) σε βαθμό που μπορούν μέχρι και να καθορίσουν την τύχη του παιχνιδίου.

Τα roguelikes δεν απευθύνονται σε gamers-λαπάδες. Στο παιχνίδι κάθε φορά έχουμε μόνο μια προσπάθεια (συνήθως) και η δυνατότητα save χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για να συνεχίσουμε το παιχνίδι από εκεί που μείναμε ΜΟΝΟ μια φορά (λ.χ. εάν έπρεπε να φυγουμε από τον υπολογιστή). Με το θάνατο, το save διαγράφεται αυτόματα. Εάν λάβουμε υπόψη και την ύπαρξη του λεγόμενου "μοιραίου λάθους", τότε καταλαβαίνετε για τι δυσκολία μιλάμε.

Τα Roguelikes σήμερα, αν και φαινομενικά "πρωτόγονα", έχουν -όπως προαναφέρθηκε- φανατικούς υποστηρικτές. Αξιόλογες προσπάθειες που έχουν γίνει και που αξίζει να αναφερθούν είναι τα Dwarf Fortress, Incursion, DoomRL(δηλαδή η roguelike έκδοση του DOOM :D ) και πολλά άλλα για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από αυτό το πολύ καλό site.

Επίσης γίνονται κάποιες προσπάθειες αντικατάστασης των ASCII με απλά γραφικά, κάτι το οποίο όμως δεν είναι πάντοτε αρεστό από το κοινό. Αξίζει πάντως να δείτε το Iter Vehemens Ad Necem (IVAN) για να πάρετε μια γεύση.

Εν ολίγοις, τα roguelikes δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι της gaming ιστορίας, παρόλη τη κακή κριτική που δέχονται κατά καιρούς, κυρίως λόγω απουσίας γραφικών και ήχου/μουσικής (τα περισσότερα είναι silent..). Προσωπικά θα τα συνιστούσα σε "ραδιοφωνικούς" τύπους (όπως είμαι κι εγώ), δηλαδή σε όσους προτιμούν το ραδιόφωνο από την τηλεόραση, το διάβασμα βιβλίου από το διάβασμα PDF και τις δύο διαστάσεις από τις τρεις.

Η χρήση της φαντασίας είναι άλλωστε, πολύ πιο διασκεδαστική απο την DX10 καμιά φορά...

Μια δοκιμή θα σας πείσει..
 
Πολύ καλή παρουσίαση, Iaspis !! :thumbup:

Eγώ απλά θα πω ότι πιτσιρικάς υπήρξα fan των Sword of Fargoal & Apshai.

Το 2005 με έπιασε μία νοσταλγική κρίση, και έκατσα και κατέβασα διάφορα rogueοειδή games.

Aυτά που έχω ακόμα στον σκληρό μου, είναι τα: ΑDOM, Slash'EM, Dungeon Crawl, Angband (& Zangband), Moria, Nethack.

Aντε να δούμε πότε θα βρω λίγο χρόνο να ξαναπαίξω... :D
 
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Συμπληρωματικά θα ήθελα να σημειώσω το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει συγκεκριμένα με το Dwarf Fortress (ο τίτλος δε λέει και πολλά, το ξέρω). Είναι ένα έξοχο game, με τεράστιες δυνατότητες και ποικιλία, απλά είναι κάπως δύσκολο στην εκμάθηση και στο να εξοικιωθεί κανείς με το χειρισμό του.

Επιπλέον, κάπου άκουσα για την ύπαρξη ενός ελληνικού roguelike ονόματι "Papaki" ( :D ). Ξέρει κανείς περισσότερα γι αυτό;
 
Σημειώνω τα όσα είπες περί Dwarf Fortress. Εφόσον είναι τόσο καλό, πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε στο μέλλον. :thumbup:

Iaspis είπε:
Επιπλέον, κάπου άκουσα για την ύπαρξη ενός ελληνικού roguelike ονόματι "Papaki" ( :D ). Ξέρει κανείς περισσότερα γι αυτό;
Α, χα χα !! :D

Δυστυχώς δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά, αλλά το όνομα είναι όλα τα λεφτά. Mπράβο σε όποιον το σκέφτηκε !! :biglaugh:
 
Iaspis είπε:
Επιπλέον, κάπου άκουσα για την ύπαρξη ενός ελληνικού roguelike ονόματι "Papaki" ( :D ). Ξέρει κανείς περισσότερα γι αυτό;
το ξεθαψα και αυτο... το PAPAKI το φτιαχνει ο Βασιλης, ενας φιλος μου απο Αλμυρο, ο οποιος δεν ειχε παιξει ποτε στη ζωη του τετοιου ειδους παιχνιδια... Απλα το θεωρησε σαν καλη ασκηση για τη σχολη. και καλα εκανε :)

προς το παρον το Papaki ξαναγραφεται απο την αρχη με νεο map generator, items, classes, races κλπ οπως επεισης και την δυνατοτητα να μπορει ο παιχτης να αλλαξει το οτιδηποτε μεσω αρχειων txt (αφου τον επρηξα καμποσο καιρο). Τη στιγμη που μιλαμε ηδη γραφεται η εκδοση 0,86, η οποια αν και πληρες, δεν παυει να θελει φτιαξιμο μιας και στην ουσια, γραφεται εκ νεου. ελπιζω μεσα στη βδομαδα να εχω την beta να σας διαφωτησω :)

Περα απ'αυτο ομως να σας πω οτι ειχα φτιαξει και εγω με ενα αλλο φιλο μου reviews με σκοπο να δημοσιευθουν στο PC Master τα οποια απορρηφθηκαν απο τον Κοντη επειδη το email που του ειχα στειλει ηταν στα κεφαλαια (απαντησε μετα απο 2 μηνες....).

οριστε
 
Mπράβο στον Βασίλη, τον φίλο σου, για το πρόγραμμα - και σε εσένα φυσικά για το κείμενό σου: Είναι ένας καλός συνοπτικός εισαγωγικός οδηγός γι' αυτού του είδους τα παιχνίδια. :)
 
To Dwarf Fortress το έχω παίξει στο παρελθόν και ομολογουμένως είναι εκπληκτικό. Το roguelike είναι μόνο ένα μέρος του παιχνιδιού, το adventure mode, ενώ το "ζουμί" βρίσκεται στο dwarf fortress mode όπου χτίζεις. Το φοβερό είναι ο randomly generated persistent world του παιχνιδιού. Πραγματικά απίστευτη δουλειά.

Φυσικά για όσους δεν αντέχουν τα...παπάκια υπάρχουν και graphics sets. Αυτά και άλλα πολλά θα βρείτε στη Wiki του παιχνιδιού.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη χαρντκορίλα στο PC Gaming. Τεράστιο βάθος, ελευθερία gameplay, πολυπλοκότητα και απουσία γραφικών: Η χαρά του σπασίκλα PC Gamer! :D
 
Aν είναι δυνατόν - τι βρήκες πάλι βρε άνθρωπε !! :eek:

Αν και δεν είναι "dungeon crawler", αυτό το Privateer ASCII sector επιβάλλεται να το δοκιμάσω !! :D
 
Aν είναι δυνατόν - τι βρήκες πάλι βρε άνθρωπε !!
Αν και δεν είναι "dungeon crawler", αυτό το Privateer ASCII sector επιβάλλεται να το δοκιμάσω !!
It's elementary my dear billy :D
 
Leon είπε:
Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη χαρντκορίλα στο PC Gaming. Τεράστιο βάθος, ελευθερία gameplay, πολυπλοκότητα και απουσία γραφικών: Η χαρά του σπασίκλα PC Gamer! :D
στα εργαστηρια στο λυκειο με κοροιδευαν... μονο αυτο σου λεω. ολοι ελιωναν το unreal turnuament και εγω ελιωνα το ADOM...
 
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

προς ολους τους RL-Fans

Η νεα εκδοση του PAPAKI, του μοναδικου ελληνικου Roguelike, ΒΓΗΚΕ!

0.84

ειναι ακομα λιγο beta... δεν εχει ολα τα features ακομα.

Εχει μονο ενα Dungeon.

Οπως ειχα πει και σε παλιοτερο post μου, το PAPAKI ξαναγραφτηκε απο την αρχη

με νεo map generator.

http://papaki.blogspot.com
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τρελή ανασκαφή έκανα, αλλά αυτό το μήνα κάπως έκατσε κι ασχολήθηκα πάλι με μπόλικα rogue-like stuff, έγραψα και τη στήλη μου πάνω σε αυτά, οπότε σκέφτηκα να φτιάξω κι εδώ ένα γκρουπάκι για τους καμενάκηδες. http://www.retromaniax.gr/vb/group.php?groupid=33

ΥΓ. Το 'papaki' το έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενη Retro Gaming στήλη, αλλά το αναφέρω ξανά και στη στήλη, πολύ σημαντικό και μπράβο στο παλικάρι!
 
να σας ενημερωσω τοτε οτι μολις χθες πηρα στα χερια μου την τελευταια beta 0.86b. πληρες παραμετροποιησιμο μιας και βασιζεται σε txt αρχεια. αρκει να εχετε κουραγιο. αντε ρε βασιληηηηηηηηηηηηηηηη!!! που ειναι η stable??? :(
 
Για να μην ανοιγω αλλο thread...ενα ωραιο roguelike παιχνιδακι, το Dungeons of Dredmor ειναι στο Steam με 5 δολαριακια


Ιnfo

@Ethaniel

Ο φιλος σου συνεχιζει την αναπτυξη του PAPAKI?
 
Πίσω
Μπλουζα