Sade

Arduinna

RetroActive
Joined
27 Ιουλ 2006
Μηνύματα
340
Αντιδράσεις
16
bestcdig1.jpg



Μισή Νιγηριανή (ο πατέρας της), μισή Αγγλίδα (η μαμά της) η πανέμορφη εξωτική Sade,διαβάζεται Σαρ-ντει, πραγματικό όνομα Helen Folasade Adu,ευτυχώς το άλλαξε, γεννήθηκε στην Νιγηρία αλλά μεγάλωσε στο Colchester της Αγγλιας οπού ξαναγύρισε η μήτέρα της αφού εγκατέλειψε τον πατέρα της. Σπούδασε μόδα (δούλεψε και σαν μοντέλο φυσικα) αλλα πάντα είχε μια τρελα με την μουσική.Αρχισε να ασχολείται επαγγελματικα γύρω στα 1980 πραγματοποιώντας ζωντανές εμφανίσεις με διάφορα Funk γκρουπάκια στα περίχωρα του Λονδίνου ώσπου κέντρισε την προσοχή των δισκογραφικών εταιριών! Απο το τελευταιο group που συνεργαζόταν (τους Pride) την ακολουθούν ο μπασιστας ο κιμπορντίστας και ο σαξοφωνίστας.

Το πρώτο της single Your love is King καταπληκτικό κομμάτι μπήκε δικαιώς στο topten ενω ακολούθησε και το πρώτο της album Diamond Life το 1984 που μπήκε κατευθείαν κι αυτό στο TopTen της Αγγλίας. Το πιο γνωστό της τραγούδι απο την πρώτη της δουλειά εκτος απο το Your love is king είναι το Smooth Operator που όλοι θα θυμάστε και που δεν χόρταινα να βλέπω και να ακούω στο Mtv. Γι'αυτη της τη δουλειά η Sade έλαβε το βραβείο BPI για καλυτερο αλμπουμ και το Grammy για καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνιδα. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το Promise (περιέχει κομμάτια όπως το Is it a Crime -φανταστικο- και το Sweetest Taboo-το οποίο έγραψε μόνη της) το οποίο έγινε κι αυτό μεγάλη επιτυχία (πλατινενιο κλπ). Το 1988 κυκλοφορεί το Stronger than Pride και παραλληλα αρχίζει τις περιοδείες.Το αλμπουμ γίνεται μεγάλη επιτυχία και διεθνώς.

Το 1992 κάνει ενα δυναμικό comeback με το Love Deluxe και δεν απογοητεύει τους fans της. Πιο γνωστο κομματι απο εκει το No ordinary love. Για τους πορωμένους με το Mtv είναι εκείνο το βίντεοκλιπ που τρέχει με το νυφικό και γίνεται γοργόνα, το οποίο είναι και στο soundtrack της ταινίας Ανήθικη Πρόταση. Το 1994 βγάζει ενα Best of και χάνεται μέχρι το 2000 οπότε βγάζει το Lovers Rock (αν και ποτε δεν πάψαμε να την ακούμε oμολογουμένως). Τα τζαζ-ποπ τραγούδια της είναι πλεόν διαχρονικά και η ψιθυριστή βελούδινη φωνή της θα συντροφεύει πάντα τις πιο ρομαντικές αλλά και μελαγχολικές στιγμές μας.

Δισκογραφία

Diamond Life (1984)

Promise (1985)

Stronger Than Pride (1988)

Love Deluxe (1992)

Lovers Rock (2000)

Lovers Live (2002)

The Best Of Sade (1994)

και όπως πάντα αγαπημένοι στίχοι:

This may come, This may come as some surprise


but I miss you



I could see through all of your lies



but still I miss you



he takes her love, but it doesn't feel like mine



he tastes her kiss, her kisses are not wild, they're not mine


 


he takes, but surely she can't give what I'm feeling now



she takes, but surely she doesn't know how


 


Is it a crime



Is it a crime



that I still want you



and that I want you to want me too


 


My love is wilder, wilder than Victoria Lake



My love is taller, taller than the empire state


 


It dives and it jumps and it ripples like the deepest ocean



I can't give you more than that, surely you want me back


 


Is it a crime



Is it a crime



that I still want you



and that I want you to want me too


 


My love(is)wilder than Victoria Lake



Higher than the empire state


 


It dives and it jumps



And it ripples like the deepest ocean



I can't give you more than that, surely you want me back


 


Is it a crime



Is it a crime



that I still want you



and that I want you to want me too


 


Tell me, is it a crime?


ενα βιντεοκλιπ:

http://www.youtube.com/watch?v=AqcKwL_zqfQ

και για περισσότερα :

http://www.sade.com/sade/

:)
 
Δεν ξέρω αλλά πραγματικά όταν ακούω Sade μου έρχεται πάντα στο μυαλό νύχτες στο Ακαπούλκο μπάνιο και ποτά στο Μαιάμι.(Μην γελάτε σας βλέπω….exetlaios ακούγεσαι ποιο πολύ από όλους!!!):biglaugh: Πραγματικά η Sade είναι η αγαπημένη μου τραγουδίστρια .Με ξεκουράζει και με χαλαρώνει!

Πολύ καλή παρουσίαση Arduina…. :thumbup:
 
Arduinna δεν ξέρω αν στα τραγούδια που έχει τραγουδίσει είναι καλύτεροι οι στίχοι ή η μουσική. Καθώς διάβαζα το απόσπασμα που είχες γράψει που ήρθε στο μυαλό αυτό το τζαζέ (άνευ παρεξηγήσεως telamona) ελεύθερο παίξιμο. Είναι σαν να είπαν στους μουσικούς "έχουμε κλειστά τα μικρόφωνα παίξτε ότι θέλετε".
 
akmakas είπε:
...Μην γελάτε σας βλέπω….exetaios ακούγεσαι ποιο πολύ από όλους!!!...
Επ ! Που με άκουσες ρε θηρίο ;

Δεν γελάω για σένα !

Γελάω "πονηρά" !

Καθώς ένα μπουκάλι κρασί, μερικά αναμένα κεριά, και η Sade να γεμίζει το δωμάτιο μουσική, είναι η απόλυτη "συνταγή" ... :diablotin:

Αν μη-τι-άλλο, στην Sade χρωστάω οριμένες από τις ομορφότερες εικόνες που έχουν χαρακτεί στο καταιγισμένο μυαλό μου !
 
Sade…Βελούδινη φωνή, μελαγχολικό βλέμμα, κάπως έτσι δεν πρέπει να είναι η μουσική;No ordinary love το πιο αγαπημένο μου!!!Εύγε και πάλι εύγε arduinna:thumbup:
 
Επιτελους...αντε σιγα σιγα να παμε και σε πιο jazz(y) ακουσματα... και μια που το ανεφερες shock να πω οτι στις Jazz ηχογραφησεις λενε ακριβως το αντιθετο "Εχουμε ανοιχτα τα μικροφωνα - παιξτε οτι θελετε" :)
 
Παιδια , την εχω πετυχει την εν λογω κυρια στο Heathrow στις αρχες τις δεκαετιας του 90 - με σοκαρε το ποσο κοντη ειναι ( με το ζορι 1.55 ) και φυσικα καμμια σχεση με την μοιραια femme fatale που ηταν σαν εικονα στα εξωφυλλα / βιντεο..

Αλλα η μουσικη της και η φωνη της....Απλα υπεροχα...
 
1,55??Πω πω...Απίστευτο....και στα video clips φαίνεται 1,90.... :D
 
Shar-day vs. Σαντέ: σημειώσατε 2

Arduinna είπε:
Μισή Νιγηριανή (ο πατέρας της), μισή Αγγλίδα (η μαμά της) η πανέμορφη εξωτική Sade,διαβάζεται Σαρ-ντει, πραγματικό όνομα Helen Folasade Adu,ευτυχώς το άλλαξε, (...)
Επίτρεψέ μου Arduinna να κάνω μία εκτεταμένη διόρθωση σχετικά με την προφορά του ονόματος της γοητευτικής τραγουδίστριας. Το όνομα Sade είναι από τη γλώσσα Γιορούμπα (Yoruba), μία από τις κυριότερες της Νιγηρίας. Κανονικά το "s" σε αυτό το όνομα γράφεται με μία τελίτσα από κάτω. Δυστυχώς οι αγγλόφωνοι, επειδή το αλφάβητό τους δεν διαθέτει κανένα διακριτικό σημάδι, τείνουν να γράφουν τα ξένα ονόματα χωρίς τα ιδιαίτερα σημάδια τους. Επίσης, ελάχιστες γραμματοσειρές υποστηρίζουν τα Γιορούμπα, κι επομένως δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο γράμμα. Το "s" αυτό είναι λίιιγο περισσότερο "παχύ" από το ελληνικό "σ", και λίγο λιγότερο από το αγγλικό "sh". Οι αγγλόφωνοι πάντως το ακούν σαν "sh".

Το "Σαρ-ντει" που έγραψες δεν εξυπηρετεί εμάς τους ελληνόφωνους, αλλά τους αγγλόφωνους - και ειδικά τους Βρετανούς. Ο Βρετανός που θα δει "Shar-day" θα προφέρει στην ουσία "Shaa-day", επειδή στην επίσημη βρετανική προφορά όταν το "r" έχει αυτή τη θέση δεν προφέρεται σχεδόν καθόλου - απλώς επιμηκύνει το προηγούμενο φωνήεν. Π.χ. car, bar, far τα οποία προφέρονται λίγο-πολύ "κάα, μπάα, φάα". Το δε "ντέι" είναι επίσης αναπόφευκτο για τους αγγλόφωνους, αφού στο τέλος των λέξεων το "ε" και "ο" προφέρονται "έι" και "όου". Αυτή είναι η φυσική τους τάση.

Επομένως: Σαντέ. Μια χαρά το προφέρουμε εδώ στην Ελλάδα.

[Έτσι κι αλλιώς το ελλαδίτικο (και το ισπανικό) "σ" είναι λίγο "παχύτερο" από το "s" της Αγγλικής, της Γαλλικής, της Τσεχικής, της Πολωνικής κ.τ.λ., αλλά και από το "σ" των Ελληνικών της Κύπρου!]

Τέλος, σχετικά με το πλήρες όνομά της, Helen Folasade Adu. Δεν το άλλαξε ακριβώς, απλώς το μίκρυνε και κράτησε μόνο το υπογραμμισμένο τμήμα σαν χαϊδευτικό/καλλιτεχνικό. Είναι σαν να είχαμε π.χ. μία Ελληνίδα τραγουδίστρια που λεγόταν Ελένη-Κωνσταντίνα Μάνου και επέλεξε να την αποκαλούν Ντίνα. Επίσης μην αποκλείεις ότι θα μπορούσε άνετα να κάνει καριέρα και μ' αυτό. Σου επισημαίνω μία καταπληκτική μουσικό της έθνικ τζαζ από το Αζερμπαϊτζάν, την Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ (Aziza Mustafa Zadeh) που το πλήρες όνομά της δεν την εμπόδισε να γίνει διάσημη διεθνώς.
 
Ένα υπέροχο κομμάτι της, άκρως ερωτικό, που το άκουσα ακόμα και σε σίριαλ σε... ντύσιμο τρυφερής σκηνής, είναι το "No Ordinary Love" (1992). Πώς το έλεγε ο Καλλίρης στο βιντεοκλίπ του "Σαν" (1991) "ένας ύμνος στην αγάπη"; Ε, κάτι παραπάνω.
 
Η Sade έχει πολύ καλά κομμάτια!Το Smooth Operator είναι αγαπημένο από τα παλιά!Και από τα κομμάτια που βγήκαν το 2000 ήταν το By Your Side.

Έβγαλε και νέο cd,το οποίο κυκλοφορεί από σήμερα,10 χρόνια μετά το προηγούμενο

http://en.wikipedia.org/wiki/Soldier_of_Love_%28album%29

Είναι πολύ καλό,ειδικά τα 2 πρώτα κομμάτια
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Smooth Operator είναι μία από τις πλέον "κλασσικές" επιτυχίες της διάσημης pop star, σας παραθέτω ένα βίντεο από αυτό το τραγούδι.

Απόσπασμα από συναυλία της Sade στο San Diego της Καλιφόρνια το 1993.

 
Όποιος ενδιαφέρεται,στα public υπάρχει το cd "Lovers Rock" σε χαμηλή τιμή,γύρω στα 7?,επίσης υπάρχει το Essential το οποίο έχω αγοράσει,με τιμή 7,99? με booklet και 9,99? σε οικολογική συσκευασία.
 
Το Smooth Operator είναι όντως η κλασσικότερη επιτυχία της, ωστόσο και τα άλλα δεν πάνε πίσω. Τραγουδίστρια με συνέχεια, αν μη τι αλλο!
 
Την αγαπάω τη Sade, πραγματικά είναι απίστευτη!

Πολύ ατμοσφαιρική μουσική, και πάντα μελαγχολική και ερωτική.

Είναι κορυφαία καλλιτέχνης, μακάρι να την δούμε live ;)
 
[edit] greeklish [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυ καλη τραγουδιστρια με πολυ αισθησιακη φωνη! Εχω το Smooth Operator στο pc και πραγματικα το χαιρομαι. Θα θελα καποια στιγμη να διευρυνω την μουσικη μου συλλογη με τα τραγουδια της!
 
Πίσω
Μπλουζα