Scanner

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας rigardie
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Πω πω εποχές!!

This video is about the Geniscan 4000, a popular hand scanner from the end of the eighties, early nineties. Popular in both PC and Amiga / Atari circles..

Ειχα δοκιμασει ενα τετοιο μαλλον το 1992, αν οχι αυτο ακριβως καποιο παρα πολυ παρομοιο που συνεργαζοταν με το PC Paintbrush.

Μου το ειχε δανεισει καποιος. Οχι ακριβως ιδανικο για φωτογραφιες, αλλα αν ειχες σταθερο χερι, κατι ελεγε για κειμενο.

Ειχα προσπαθησει να σκαναρω το εξωφυλλο ενος δισκου με τραγελαφικα αποτελεσματα. Επειδη δεν ειχε αρκετο πλατος, ηθελε 3-4 περασματα και μετα επρεπε να ενωσεις τις λωριδες. Αλλα επειδη τα εκανα αερα πατερα, οι λωριδες δεν ηταν ακριβως ισες και επειδη η ταχυτητα δεν ηταν παντα σταθερη δεν ταιριαζαν τα διαφορα σημεια σε καθε λωριδα. Μπαχαλο. :bananafuck: :bash::banghead:

Εριξα και μια ματια στο vflat και πραγματικα με εντυπωσιασε...

Μεσα σε 5 λεπτα απο την στιγμη που το εγκατεστησα, ειχα σκαναρει 30 οχι και τοσο ευκολες σελιδες. Το αποτελεσμα ειναι χωρις να πειραξω καμια απολυτως ρυθμιση ή να κανω επεμβαση στις εικονες. 14 ειχαν ενα δακτυλο μεσα, μονο μια φορα δεν καταφερε να το διαγραψει. Και ολα αυτα απλα κρατωντας το κινητο με το ενα χερι και την σελιδα με το αλλο!

20240907_213158988.jpg20240907_213300206.jpg20240907_213437638.jpg

Αν ειχα μια σταθερη βαση το αποτελεσμα θα ηταν ακομα καλυτερο, χωρις να σπαταλησω περισσοτερο χρονο.

Καποιος μπορει να κανει σοβαρη δουλεια με αυτο το προγραμματακι...

Τελευταία επεξεργασία:
Εδώ έφυγε ένα βιβλίο 210 σελίδων σε 2 μέρες άντε το πολύ με μια ώρα σκαναρισμα σύνολο.
Τι να λέμε τώρα ούτε σταθερό χέρι θέλει ,ούτε να κεντραρεις ακριβώς πάνω από την σελίδα ούτε τίποτα,όλα στο χαλαρό.

Εμπνεύστηκα πολύ απο αυτο το vflat και ειπα να διερευνήσω ποσο πιο ευκολο μπορω να κανω το σκαναρισμα μεγαλου αριθμου σελιδων. Αποφάσισα να εκμεταλλευτώ την αυτοσχέδια βαση που χρησιμοποιω συχνα με την φωτογραφική μηχανη μου.

Αγόρασα λοιπον τον ανταπτορα κινητού για τριποδο Cullmann Cross CX141, ο οποιος ειναι ευκολα διαθέσιμος απο το skroutz.

Βιδώνει σε δυο θεσεις και μπορει να πιάσει κινητα απο 5.7 εως 9.2cm.

Εχει μηχανισμό με ελατηριο και μαλακα pads για να προστατεύει το κινητό.

Για να μην ακουμπάω καθολου το κινητο οση ωρα σκαναρω, πηρα ενα bluetooth χειριστήριο για selfies (αλλιως γνωστο ως bluetooth camera shutter remote control). Αυτα υπαρχουν σε απεριόριστες ποσοτητες με διαφορετικά ονοματα και χρώματα απο πολλούς πωλητές στο skroutz.

Στην πρόσοψη εχουμε δυο κουμπιά, ενα για Apple και ενα android, ενω στο πλαι εχει εναν διακοπτη on/off.

Αν και στην αρχικη μου δοκιμή ειχα χρησιμοποιήσει το τρέχον κινητο μου Redmi Note 10 Pro, αποφάσισα να δοκιμάσω το παλιο κινητο μου Honor 6x. Επειδη δεν γουσταρω να αφιερώνω χρονο και χρημα σε κινητα, προσπαθω να τα συντηρω οσο πιο πολυ γινεται και ετσι τα εχω απο την πρωτη στιγμη που βγαινουν απο το κουτι με screen protector και θηκη τυπου βιβλιου. Αυτες οι θηκες κάνουν πολυ δύσκολη την χρηση για σκαναρισμα, πρακτικα αδυνατη με ανταπτορα. Το παλιο κινητο μπορω να το βγαλω απο την θηκη χωρις να τρεμουν τα φυλλοκάρδια μου.

Ας δουμε λιγο την χρηση. Βιδωνει σταθερα στην βαση. Δυστυχως ο μηχανισμος με το ελατηριο ειναι εξαιρετικα σκληρος και τα μαλακα pads ειναι οχι-και-τοσο μαλακα, συνεπως ειναι πολυ δυσκολο να βαζει και να βγαζει κανεις το κινητο και νιωθεις οτι θα του κανεις ζημια οσο ειναι πιασμενο στον ανταπτορα. Επιπλέον η ποιοτητα των υλικων ειναι κάκιστη.

Το bluetooth χειριστήριο απο την αλλη, ηταν μια απολαυση στην χρηση. Ανιχνεύεται απο το κινητο και γινεται pair σε δευτερολεπτα και απο κει και περα, απλα δουλευει τοσο με το προγραμμα φωτογραφιας του κινητου οσο και με το vflat.

Ας δουμε μερικα παραδειγματα απο σελιδες που σκαναρα με το αυτο το setup. Νομιζω οτι παρολο χρησιμοποίησα ενα παλιοτερο κινητο με σημαντικα κατωτερη καμερα η διαφορα ειναι πολυ μικρη.

spider00001.jpgspider00007.jpgspider00009.jpg

Γενικα σαν ιδεα αυτη η εγκατασταση ειναι εξαιρετικη, αφου εχοντας ελευθερα τα χερια μπορει κανεις να σκαναρει με καλυτερα αποτελεσματα και πιο γρηγορα, απ' οτι κρατώντας το κινητο στο ενα χερι και το βιβλιο στο αλλο. Παντως ο συγκεκριμενος ανταπτορας δεν αξιζει λεφτα του, προτιμηστε κατι καλυτερο.

Στην συνεχεια θα ριξω μια ματια σε εναν καλυτερο ανταπτορα.

Για να μην ακουμπάω καθολου το κινητο οση ωρα σκαναρω, πηρα ενα bluetooth χειριστήριο για selfies (αλλιως γνωστο ως bluetooth camera shutter remote control). Αυτα υπαρχουν σε απεριόριστες ποσοτητες με διαφορετικά ονοματα και χρώματα απο πολλούς πωλητές στο skroutz.

Συμφωνω για το bluetooth κανει πολυ καλη δουλεια και λειτουργει τελεια ,το πηρα απο Jumbo (2 κιολας) .
Κερματα του ευρω ποσο εκανε δεν θυμαμαι.

Αν και στην αρχικη μου δοκιμή ειχα χρησιμοποιήσει το τρέχον κινητο μου Redmi Note 10 Pro, αποφάσισα να δοκιμάσω το παλιο κινητο μου Honor 6x. Επειδη δεν γουσταρω να αφιερώνω χρονο και χρημα σε κινητα, προσπαθω να τα συντηρω οσο πιο πολυ γινεται και ετσι τα εχω απο την πρωτη στιγμη που βγαινουν απο το κουτι με screen protector και θηκη τυπου βιβλιου. Αυτες οι θηκες κάνουν πολυ δύσκολη την χρηση για σκαναρισμα, πρακτικα αδυνατη με ανταπτορα. Το παλιο κινητο μπορω να το βγαλω απο την θηκη χωρις να τρεμουν τα φυλλοκάρδια μου.
Και εδω συμφωνω οτι με θηκη βιβλιου γινεται πολυ δυσκολο το σκαναρισμα.
Το app εντωμεταξυ εχει επιλογη για 2σελιδο σκαναρισμα αλλα ειναι επι πληρωμη η δωρεαν 5 2σελιδα τον μηνα κατι.

Αγόρασα λοιπον τον ανταπτορα κινητού για τριποδο Cullmann Cross CX141, ο οποιος ειναι ευκολα διαθέσιμος απο το skroutz.
Και τον ανταπτορα εχω, αυτο που δεν εχω ειναι το ορθιο το κατακορυφο που εχεις στην φωτο ,lol.

Στα σκαν σου παντως βλεπω αρκετο Glare ,περιεργο γιατι τοσες εκατονταδες σελιδες που εχω σκαναρει με το app δεν μου εχει βγαλει κατι τετοιο ,ισως το φλας, καλυτερα με το φως ηλιου.

Το app εντωμεταξυ εχει επιλογη για 2σελιδο σκαναρισμα αλλα ειναι επι πληρωμη η δωρεαν 5 2σελιδα τον μηνα κατι.

Οντως, αλλα αν μιλαμε για comics νομιζω οτι θα χανεις υπερβολικα πολυ σε αναλυτικοτητα.

Στα σκαν σου παντως βλεπω αρκετο Glare ,περιεργο γιατι τοσες εκατονταδες σελιδες που εχω σκαναρει με το app δεν μου εχει βγαλει κατι τετοιο ,ισως το φλας,

Αν θυμαμαι καλα αυτα τα εβγαλα χωρις φλας με την λαμπα που φαινεται στην φωτογραφια. H γυαλαδα ειναι στα εξωφυλλα, γιατι ειναι πιο glossy. Στις εσωτερικες σελιδες αυτο που βλεπεις ειναι ξεθωριασμα στα μελανια μαλλον. Θα το ξανακοιταξω για να επιβεβαιωσω.

Παντως αυτα ηταν μια δοκιμη για να δω ποσο βολικα και γρηγορα μπορω να σκαναρω και δεν ασχοληθηκα να πετυχω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα.

καλυτερα με το φως ηλιου.

Για να καταλαβεις, να μια φωτογραφια μου στο εσωτερικο του σπιτιου μου.

Bela_lugosi_dracula.jpg

Αυτο ειναι πανω κατω το φως του ηλιου που μπαινει μεσα κατα κανονα. Και συνηθως ασχολουμαι με αυτα τα πραγματα αφου πεσει ο ηλιος και βγω απο το φερετρο. :vampy:

Τελευταία επεξεργασία:
Στα σκαν σου παντως βλεπω αρκετο Glare ,

χρειάζεσαι μια/δυο λάμπες παραδίπλα που να διανέμει το φως ομοιόμορφα, "diffuser" , δεν γνωρίζω το όνομα στα ελληνικά. ενα tip: στο μουσείο (tnmoc) θυμάμαι είχαν μια 'custom' βάση με σχήμα V (για να μην ανοίγουν τα βιβλία/περιοδικά 360 και χαλάνε την ράχη, επιπλέον έχει το πλεονέκτημα οτι έχεις σελίδες επίπεδες , όσο μικρότερη είναι η γωνία οταν ανοίγεις ενα βιβλίο τόσο ποιό επίπεδες είναι οι σελίδες- ειδικά αυτές που είναι κάπου στη μέση (δεν είχα ασχοληθεί με αυτό). Βέβαια υπάρχει και η τέλεια λύση - που είχαν για διπλά/τριπλά περιοδικά/βιβλία -ΟΧΙ σπάνια- γκιλοτίνα στην ράχη και σκανάρισμα με κανονικό scanner.

Μου το ειχε δανεισει καποιος. Οχι ακριβως ιδανικο για φωτογραφιες, αλλα αν ειχες σταθερο χερι, κατι ελεγε για κειμενο.
lol είχα κάτι παρόμοιο για Archimedes, αλλά ήταν με μοτέρι... είχε απο πίσω ενα addon με 2 λαστιχένιες ρόδες, έπαιρνε μπρος (απο το software) και το scanner τσούλαγε (έπρεπε να κρατάς το καλώδιο απο πίσω κάπως χαλαρό/σταθερό) αλλιώς έκανε αντίσταση με αποτέλεσμα το scanner να μην ακολουθούσε ορθή πορεία, είχα κάνει κατι 'παντέντες' με DIY βάση αλλά και πάλι δεν ήταν τέλειο, μια φορά ξεχάστηκα, το scanner ξέφυγε και έπεσε κάτω απο το τραπέζι.. :biglaugh: το ξέρω είναι για γέλια τώρα..

(θα προσθέσω λινκ/εικόνα αν το βρω στο νετ, αν θυμάμαι πρέπει να ήταν genius scanner)

edit: αυτή η πατάτα 'ηταν (εικόνα απο web) και δεν θυμήθηκα καλά, είχε on/off για το μοτέρ, οχι s/ware control.

PRIMAX_Scanner portatile.jpg

Τελευταία επεξεργασία:
χρειάζεσαι μια/δυο λάμπες παραδίπλα που να διανέμει το φως ομοιόμορφα, "diffuser" , δεν γνωρίζω το όνομα στα ελληνικά. ενα tip: στο μουσείο (tnmoc)

Καλα τα λες αλλα δυστυχως εδω συναγωνίζονται οι δυο σημαντικότερες ελλείψεις μου: χωρου και χρηματος! :cry:

δεν είναι ακριβά και δεν πιάνουν χώρο , έχει και φορητά (foldable) (για close up) δεν θα πας να πάρεις εξοπλισμό για studio! επισκέψου μερικά μαγαζιά με φωτογραφικό εξοπλισμό και δες τι παίζεται, μπορείς να πάρεις πχ. μονο την μεμβράνη , στην ουσία ενα γαλακτώδες ημιδιάφανο πλαστικό και να το τοποθετήσεις μπροστά απο μια/δυο πηγές φωτός έτσι ώστε να έχεις ομοιόμορφο φωτισμό -κατα προτίμηση 'cool white' χρώμα, εκτός άν έχεις αυτόματο white-balance στην κάμερα.

Τελευταία επεξεργασία:
δεν ήξερα ότι ο spiderman ασχολούταν και με σκοτεινό θάλαμο! @xc8 : διάχυτές λέγονται αυτά που λες, εγώ είχα πάρει ένα ειδικό (όχι και τόσο φτηνό) εξάρτημα τριπόδου για τον παλιό μου μεγεθυντήρα, και έβαζα δυο απλά φώτα, σποτάκια, ένα αριστερά, ένα δεξιά, και είχα καλά αποτελέσματα! για να αντιγράψω κάτι παλιές φωτογραφίες παππούδων κλπ. τότε σε φιλμ Technical PAn! @freaktmp : κι εγώ έχω ακριβώς τα ίδια προβλήματα! δυστυχώς τον παλιό μου μεγεθυντήρα, τον χάρισα σε μια φίλη της αδερφής μου, όταν βγήκε το ψηφιακό!

Θα το ξανακοιταξω για να επιβεβαιωσω.
Τελικα το κοιταξα και δεν ειναι ετσι στην πραγματικοτητα.

Εκατσα και ξαναεβγαλα τις δυο σελιδες με το φλας του κινητου μονο και ειναι δραματικη βελτιωση.

spider00007a.jpgspider00009a.jpg

Μετα την απογοήτευση με το Cullmann, είπα να ρίξω μια ματιά σε έναν άλλο ανταπτορα. Πρόκειται για το Mantona Smartphone holder Rotate Clip 100, το οποίο είναι και αυτό ευρύτατα διαθέσιμο στο skroutz.

Αμέσως είναι αισθητή η διαφορά. Η ποιότητα υλικών και κατασκευής είναι πολύ καλύτερες.

Αυτό όμως που με κέρδισε είναι ο μηχανισμός που πιάνει το κινητό. Είναι εύκολος στην χρήση και πολύ ασφαλής, χωρίς να αισθάνεται κάνεις ότι θα βλάψει την συσκευή του. Μπορεί να πιάσει κινητά από 6 έως 10cm.

Επειδή έχει την βάση περιστροφής, αναγκάστηκα να το βάλω στον οριζόντιο άξονα της αυτοσχέδιας βάσης μου. Ακόμα και έτσι δεν είχα κανένα πρόβλημα να σκαναρω.

Μερικές σελίδες από εάν τεύχος Κράνος. Αυτή την φορά χρησιμοποίησα το φλας του κινητού και όχι εξωτερικό φωτισμό.

kranos00002.jpgkranos00004.jpgkranos00011.jpg

Κατόπιν εορτής συνειδητοποίησα ότι μπορώ να αφαιρέσω την βάση περιστροφής και να το χρησιμοποιήσω ακριβώς όπως το Cullmann!

Πολύ θετικές οι εντυπώσεις μου από το Mantona. Αν και ελαφρά φτηνότερο από το Cullmann, είναι τόσο καλύτερο που δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. :award:

Και μια άσχετη παρατήρηση σχετικά με το κινητό και το vflat. Αν και δεν εντόπισα σημαντικές διάφορες κάνοντας downgrade στο παλιότερο κινητό σε ότι αφορά την ποιότητα, εκεί που υπάρχει μεγάλη διαφορά είναι στον χρόνο επεξεργασίας που κάνει κάθε φορά που σκαναρει μια σελίδα. Το παλιότερο κινητό κάνει περισσότερο χρόνο από το καινούριο, που είναι ουσιαστικά στιγμιαίο. :sleep:

Στην συνέχεια: and now for something completely different...

Τελευταία επεξεργασία:
για δοκίμασε μήπως σε βολεύει να έχεις ένα άκαμπτο διαφανές πλαστικό/γυάλινο φύλλο πάνω από τις σελίδες, να τις κρατάει επίπεδες ( αυτό μπορεί να επηρεάζει το σάρωμα αν έχεις φλας) ,
παρεμπιπτόντως, εγω θα σάρωνα τέτοια περιοδικά ανα δυο σελίδες και μετά με το briss θα έκανα auto-crop , το ξέρω, είναι λύση για desktop, οχι σάρωμα με κινητό.

για δοκίμασε μήπως σε βολεύει να έχεις ένα άκαμπτο διαφανές πλαστικό/γυάλινο φύλλο πάνω από τις σελίδες, να τις κρατάει επίπεδες ( αυτό μπορεί να επηρεάζει το σάρωμα αν έχεις φλας) ,

Το ειχα σκεφτει και εγω. Οντως αν ηταν να σκαναρω μεγαλες ποσοτητες πιστευω οτι θα βοηθαγε πολυ ενα τζαμι.

παρεμπιπτόντως, εγω θα σάρωνα τέτοια περιοδικά ανα δυο σελίδες και μετά με το briss θα έκανα auto-crop , το ξέρω, είναι λύση για desktop, οχι σάρωμα με κινητό.
Υποστηριζει και το vflat δυο σελιδες, αλλα νομιζω θα μειωθει πολυ η ποιοτητα.

το πρόβλημα με το τζάμι είναι θα πρέπει να βρεις μια λύση για την αντανάκλαση απο το φλας, εκει ή θα βάλεις αντιανακλαστικό γυαλί - ή πολωτική μεμβράνη/φιλτρο πάνω στην κάμερα του κινητού ή έμμεσο φως παραδίπλα.. δυστυχώς ολα αυτά ειναι έξτρα κόστος, πολωτικό φίλτρο μπορείς να βρεις απο χαλασμένη οθόνη lcd/tff (λίγη προσοχή εκεί αν έχει γυάλινα σπασμένα κομμάτια)

Πριν δουμε κατι τελείως διαφορετικό, μια μικρή σφήνα.

Ενθαρρυμένος απο τις προτροπές σας, ειπα και εγω να δοκιμάσω και την μεθοδο με το τζαμι. Στην δουλεια εχουμε προς ανακύκλωση ενα βουνό απο χαλασμένα πολυμηχανηματα, οποτε με την βοηθεια μερικων συναδέλφων αφαίρεσα το τζάμι του scanner απο ενα. Δεν ξερω τι ειδους κόλλα χρησιμοποιούν για να το στερεώσουν στην θέση του, αλλα τραβάγαμε τρεις νοματαίοι για να ξεκολλήσει. Μετα το προβλημα ηταν οτι η κολλα που ειχε μεινει πανω στο τζαμι αδιαφορούσε τελειως για ισοπροπανολη και αζαξ, αλλα τελικα καταφερα να την αφαιρέσω με contact cleaner και κάμποσο τρίψιμο.

Το κακο με το τζαμι ειναι οτι ειναι μαγνήτης για δακτυλικά αποτυπώματα, οποτε το τελικο καθαρισμα αλλα και η χρηση του κατα την διαρκεια του σκαναρισματος εγινε με ενα ζευγαρι γαντια που χρησιμοποιώ οτι κανω πολλες κολλήσεις με το κολλητήρι.

Η εγκατάσταση. Χρησιμοποίησα το φλας της μηχανής γιατι δινει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μικυ Μαους

00001.jpg00003.jpg00005.jpg

Δυστυχως ακομα και ετσι η ολη υποθεση ηταν μια αποτυχια. Το τζαμι φαινεται να μπερδευει το vflat που δυσκολεύεται να φερει την σελιδα στα ισα. Εχουμε λιγοτερη αντανακλαση απ' οτι φοβομουν, αλλα ειναι επαρκης για να χαλαει το τελικο αποτελεσμα. Δεν ξερω αν βοηθουσε ενα polarizing film, αλλα δεν με ενδιαφερει τοσο πολυ το θεμα ωστε να αφιερωσω περισσοτερο κοπο και χρονο.

Πίσω
Μπλουζα