Schneider Euro PC και βοήθεια!

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Φωτογραφίες λοιπόν όπως υποσχέθηκα.... :)

WP_000097.jpg

WP_000099.jpg

WP_000106.jpg

WP_000107.jpg

και το τελικό αποτέλεσμα... ντα νταααααααααν!!!!!

WP_000108.jpg

Το απόγευμα θα φτιάξω και την τροφοδοσία να δω αν ανάβει και βλέπουμε... :)

WP_000092.jpg

WP_000095.jpg

WP_000096.jpg

WP_000098.jpg

WP_000102.jpg

WP_000103.jpg

WP_000104.jpg

WP_000105.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

konc

Retro Member
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
68
Τολμώ να προβλέψω πως ΑΝ ανάψει κανονικά, θα βγάλει "RTC error"... Μακάρι να μας διαψεύσεις!
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
390
konc είπε:
Τολμώ να προβλέψω πως ΑΝ ανάψει κανονικά, θα βγάλει "RTC error"...
Μαλλον ναι!Με τι οθονη θα το συνδεσεις?Bρηκες?συμφωνα με την γερμανικη wikipedia κανονικα εχει dual γραφικα hercules/CGA
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
@konc: Το RTC θα το βγάλει λόγω του board που έχει τρέξει ζουμιά;

@angel_grig: Εδώ δε ξέρω , δεν έχω βρεί, απλά έχω μια CRT VGA, τι θα χρειαστώ για να παίξει εκεί; Είδα στο νετ κάτι κάρτες CGA-->VGA παίζουν αυτές; Και καλώδια επίσης τι θα χρειαστώ;
 

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
81
Στο μπουτ θα πρεπει να πατησεις καποιο κουμπι (δεν θυμαμαι καλα, νομιζω το del) για να σε βγαλει στα σετινγκς. Εκει με το pageUP και pageDOWN θα κινηθεις στις επιλογες και θα διαλεξεις διαφορα, οπως μπουτ απο εσωτερικο ή εξωτερικο φλοπυ, 4.7 ή 8 ΜΗΖ, την "καρτα" γραφικων, το ποντικι, την μνημη για 512 και αλλα τετοια. Η οθονη που χρειαζεσαι ειναι CGA (9pin) και ακομα καλυτερα την δικη του, οπου δειχνει σιγουρα. Κατα το μπουτ θα ακουσεις καποιους ηχους, συνηθως 2 ή 3 μπιπ, αυτα ειναι τα ερρορ ΧΑ-ΧΑ. Μην ανησυχεις, εαν βλεπεις κατι, τα ρυθμιζεις ολα και δεν σου βγαζει ερρορς. Για το RTC, δεν το συζητω, σιγουρα θα βγαλει ερρορ, αλλα δεν σε νοιαζει και τοσο.

Επισης προσοχη, το μηχανημα συμπεριφερεται τρελα οταν δεν εχει το φλοπυ επανω, το κουμπι του on/off συνδεεται με καποιον τροπο με το φλοπυ, περνει καποιο σημα, και χωρις το φλοπυ κανει τα δικα του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

konc

Retro Member
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
68
Ο euro pc δεν έχει dual κάρτα, ερχόταν με hercules και το mm12 monitor ή με cga και το cm14. Όπως και να 'χει απαιτεί TTL monitor πάντως. Η μόνη περίπτωση να τον συνδέσεις σε vga monitor είναι να βρεις μια ISA vga που να παίζει σε 8bit θύρα, αλλά φυσικά αυτή δεν είναι λύση για δοκιμή, το συζητάμε αργότερα.

Ο συνδυασμός για το bios είναι ctrl+alt+esc και όχι το del.

Όταν έγραψα "RTC error", δεν αναφερόμουν στα διάφορα μηνύματα για λάθος settings κλπ, αυτά όντως δεν σε νοιάζουν. Ένα πιθανό σενάριο είναι να μην βλέπει καν το RTC κρίνοντας από την κατάσταση γύρω από την μπαταρία, σύμπτωμα στα περισσότερα euro pc όπως γράφτηκε και παραπάνω λόγω της θέσης της μπαταρίας. Οπότε αυτό σε νοιάζει και σε παρανοιάζει... Για να μην λέμε πολλά πάντως και προτρέχουμε, δώστου ρευματάκι και άνοιξε το χωρίς οθόνη, να δούμε αν κάνει τουλάχιστον μπιπ (καμιά 10αριά θα κάνει την πρώτη φορά που θα το ανοίξεις με όλα τα settings λάθος). Αν δείχνει σημάδια ζωής να ασχοληθούμε και με τα επόμενα.

Τέλος και έτσι απλά για την ιστορία: μέγιστη μνήμη είναι τα 512, όχι τα 640kb και η ταχύτητα ρυθμίζεται σε 3 τιμές (4,77, 7κάτι και 9,54)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Η δική του δεν υπάρχει μου το έδωσαν ξερό μόνο το keyboard... για μόντα το κόβω με VGA οθόνη CRT αλλά δε ξέρω τι χρειάζεται για να συνδεθεί...
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
390
Για vga oθονη μονο με αυτο ..ή κανεις το ανταπτορακι που σου ειπα για scart .Καλυτερα απ ευθειας σε μονιτορ για να εισαι σιγουρος..εαν θες εχω 8 Bit cga με εξοδο για τηλεοραση που μπορω να στην δανεισω.

konc είπε:
Ο euro pc δεν έχει dual κάρτα, ερχόταν με hercules και το mm12 monitor ή με cga και το cm14.
Δηλ. υπηρχαν 2 μοντελα.ενα με cga και αλλο με hercules ?
 

konc

Retro Member
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
68
angel_grig είπε:
Δηλ. υπηρχαν 2 μοντελα.ενα με cga και αλλο με hercules ?
Ακριβώς, ήταν ή το ένα ή το άλλο. Όταν το αγόραζες με cga ερχόταν με το cm14 και όταν το αγόραζες "monochrome" όπως το έλεγαν είχε σκέτη hercules και ερχόταν με το mm12.
 

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
81
Ναι εγω αυτα τα θυμομουν απο τοτε, πριν χρονια οταν το χρησιμοποιησα για λιγο, για αυτο εγραψα τη λεξη "νομιζω", εαν ηθελα θα το εψαχνα 5 λεπτα στο google και θα τα εγραφα ολα ακριβως. Για αυτο τα εγραψα στο περιπου οπως τα θυμομουν πριν χρονια, για να παρει μια ιδεα.
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Update!

λοιπόν αφού βρήκα τα απαραίτητα είπα να κάτσω να το φτιάξω....

οι φωτογραφίες λοιπόν...

WP_000168.jpg

Το πρόβλημα όμως ήταν οτι όταν έβαλα μπρος το τροφοδοτικό δε ξεκίνησε... μήπως φταίει οτι δεν είχε κουμπάκι on/off;

Να δοκιμάσω με τέτοιο τροφοδοτικό;

WP_000163.jpg

WP_000164.jpg

WP_000166.jpg
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.145
Αντιδράσεις
6.111
Κανενα τροφοδοτικο ATX δεν αναβει μονο του και δεν εχει σημασια αν εχει διακοπτη ή οχι.

Δες τι γραφω εδω για το πως να βαλεις μπροστα ενα ATX τροφοδοτικο. Αν και υποπτευομαι οτι αφου το κατακρεουργησες μαλλον το εχεις αχρηστευσει.
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Οπότε αν διάβασα καλά αν ενώσω το πράσινο καλώδιο με κάποιο μαύρο θα δίνει ρεύμα στο τροφοδοτικό. Έχοντας και το κουμπάκι on/off θα το ανοίγω και θα το κλείνω σωστά;

edit: Άντε και τα ένωσα θα είναι στον αέρα; η θα πρέπει να τα καρφώσω κάπου; (Είμαι άσχετος παιδιά πείτε μου με λεπτομέρειες)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.971
Αντιδράσεις
2.376
Δες εδώ. Έχεις μονίμως συνδεδεμένα το πράσινο pin με το διπλανό του που είναι γείωση και χρησιμοποιείς το διακόπτη onf/off πίσω από το τροφοδοτικό (να προτιμάς τέτοια τροφοδοτικά). Αυτό ακριβώς έχω κάνει εγώ, έχοντας χρησιμοποιήσει ένα κομμάτι από χοντρό συνδετήρα που το εχω στραβώσει έτσι ώστε να σκαλώσει μέσα στα pins.
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Ωραίος Rygar!! Αυτό είχα και γω στο μυαλό μου.... οπότε πάω να το φτιάξω τώρα και ο θεός βοηθός!!! :)
 

ChrisD

RetroWannaBe
Joined
5 Ιουν 2013
Μηνύματα
73
Αντιδράσεις
4
Αν δεν εχεις τροφοδοτικο με διακοπτακι, μπορεις αντι να ενωσεις απευθειας το πρασινο με το μαυρο να βαλεις εκει ενα διακοπτακι.

Αναμενουμε με αγωνια τη συνεχεια
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
Λοιπόν το έφτιαξα αυτό με το τροφοδοτικό που έχει από πίσω on/off το έβαλα στον schneider αλλά δε ξεκινάει το τροφοδοτικό... Μετά δοκίμασα να ενώσω το πράσινο με το μαύρο και πάλι δε ξεκινάει το τροφοδοτικό... Ακούγεται μια πώς να το πω "πνοή" με το που ανοίγω το τροφοδοτικό αλλά δε ξεκινάει σα να δίνει τον παλμό αλλά μέχρι εκεί...Το άνοιξα και χωρίς να είναι συνδεδεμένο στον Schneider αλλά και πάλι το ίδιο... Μήπως να έιναι καμμένος ο Schneider ρε παιδιά; Τι να κάνω λάθος;
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
390
Το τροφοδοτικο λειτουργουσε πριν??
 

cutlaroc

RetroActive
Joined
10 Φεβ 2011
Μηνύματα
287
Αντιδράσεις
7
ναι λειτουργούσε...έχω ξενερώσει τελείως δε ξέρω τι να κάνω...
 

ChrisD

RetroWannaBe
Joined
5 Ιουν 2013
Μηνύματα
73
Αντιδράσεις
4
Αν και με σκέτο τροφοδοτικο με το που ενωνεις πρασινο-μαυρο δε ξεκιναει καν, τοτε κατι γινεται στο τροφοδοτικό σου.

Κανε μια δοκιμη και με καποιο τροφοδοτικο ακομα. Πριν το σφαξεις, απλα δοκιμασε να βαλεις τα καλώδια απο στα αντιστοιχα πιν στις φυσες του τροφοδοτικου (με προσοχη φυσικα...δε θελουμε βραχυκυκλώματα) και δες τι θα γινει ετσι.

Στην 20 (ή 24) πιν φυσα του τροφοδοτικου απλα βαλε ενα συνδετηρα να ενωσεις πρασινο-με μαυρο πιν ωστε να ξεκινησει (Γκετο λυσεις....αλλα πιανουν)
 
Μπλουζα